onsdag 21 december 2016

Ner med skinkan!


Jag menar: köp inte julskinka.

George Harrisons Piggies är för kontroversiell. Jag tar Pink Floyd i stället.100 kommentarer:

 1. Jag måste skriva ett inlägg om den goda och den onda kulturrelativismen. Eller mindre metafysiskt, den braiga och dåliga.
  Sen.

  SvaraRadera
 2. https://www.youtube.com/watch?v=fxtIwh1Nz0k

  Grisar var det. Jag gillar verkligen sångaren !

  http://www.azlyrics.com/lyrics/suede/wearethepigs.html

  https://sv.wikipedia.org/wiki/We_Are_the_Pigs

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här klassikern då ?

   https://www.youtube.com/watch?v=LQUXuQ6Zd9w

   Black Sabbath ~ War Pigs

   Radera
  2. Grejt. Den kände jag inte till. Mycket bra.

   Radera
  3. War pigs är förstås en antikrigslåt men nog inte
   en antigrislåt ...

   Radera
 3. Skattebetalarnas förening och högerpopulism går verkligen bra ihop. Det handlar om att bevaka sina egna intressen och då är det viktigt att "inse att otrevligheter i tillvaron kan nå ända inpå Kungsholmen och in i Linnéstaden". Chris Forsne på "ledarsidorna" (Hon har tydligen varit Mitterands älskarinna, praktiskt utövad antielitism).
  O måtte inte landets pensionärer trilla i den här fällan!

  SvaraRadera
 4. Lite motsägelsefullt - Kyrkan uppmuntras att inte vara politisk, och i synnerhet inte partipolitisk, av Jenny Sonesson på Twitter. Kyrkan ska ena, inte splittra. Men hon taggar fyra utvalda partiledare (Alliansens), inga andra.
  För att de ska ligga i skyttegraven och skjuta på kyrkan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Jag har kommit för att skilja en son från sin far, en dotter från sin mor och en sonhustru från sin svärmor, och en man får sina egna till fiender".
   Splittringen mellan familjemedlemmar som Sonesson beskriver i sin artikel, är fundamental för kristendomen.
   "Religio", som Sonesson nämner, är visserligen ursprung till det moderna ordet religion - men det romerska religio var något helt annat än kristendomen. Ceremonier och riter som utgjorde statsreligioin (inklusive kejsarkult). Den förbjudna kristendomen var ingen religio.
   Vad obildade och enfaldiga dessa högerkristna är.

   Radera
  2. Jag glömde länken:

   http://www.dagenssamhalle.se/kronika/kyrkan-maste-fa-oss-att-laemna-skyttegravarna-30474

   Radera
  3. MEN när det gäller den mer specifika sakfrågan - det s.k juluppropet - är jag benägen att hålla med om att kyrkan inte ska kräva församlingsmedlemmarnas underskrifter. Det beror givetvis lite på hur det hela gick till, men: upprop betyder mindre än någonsin i sociala mediers tidevarv, det är vansinnigt enkelt att gilla eller dela utan att vare sig ha tänkt eller känt, och allt slentriantyckande är värdelöst. Numera är det ofta så att antalet underskrifter/delningar/likes osv är huvudsaken - helt ointressant vad de som skriver under egentligen menar själva. Det är fel. Auktoritetstro och flockmentalitet är ingen väg att gå.

   Radera
  4. Ser man på. Får jag fråga om du menar att Kyrkan inte bör engagera sig i flyktingfrågan överhuvudtaget, eller är det just uppmaningen till underskrift du vänder dig emot?

   Radera
  5. Jag tycker att kyrkan ska göra som Påven. I den meningen tycker jag att båda kan vara goda auktoriteter. De som gör allt för att få till stånd ett krig mot islam kan aldrig representera sanningen. Det är den falskast tänkbara och mest destruktiva polariseringen idag. IS dödar framförallt muslimer - det tjänar ingenting till att påpeka det för en "islamkritiker" eftersom sådana i grund och botten brukar känna sig tillfreds när muslimer dör. Men det är ett faktum. I så måtto gör påven helt rätt och sant, liksom svenska kyrkan.

   Det där med juluppropet - man bör ha varit med för att veta hur det gick till, men som princip så är jag alltså uppropsskeptiker, och jag tror inte på att kommendera folk till att ha en viss uppfattning. Även om Jesus givetvis försökte med utskällningar.
   "Förstån i då ingenting!"

   Radera
  6. Om det är något världen behöver på det religiösa planet, så är det samarbete mellan olika religioner. Judiska och muslimska församlingar måste arbeta tillsammans för att motverka antisemitism åt bägge hållen. Kristendomen måste samarbeta med både judendom och islam.

   Men en del vill ha splittring. Heberlein igen, som angriper ärkebiskopen:

   "hon tar ingen som helst notis om att många ifrågasätter svenska kyrkans allt intensivare samarbete med muslimska samfund. Högmodigt styr hon skutan käpprätt åt helvete."

   Ja det är ju Ingrid Carlqvist och Julia Caesar i ny förpackning, men hur många kommer att dras med? Nu talar jag om universitetsvärlden och kyrkan. Jag håller tummarna för att de allra flesta ser vad hon håller på med. För övrigt, det handlar inte om en person utan om en lätt igenkännlig diskurs - allt känns igen. Något slags marionetteater.
   Hur vill man att "integrationen" ska gå till, om inte olika grupper möts och utbyter tankar och erfarenheter? Hur kan man vara emot "polarisering" och "skyttegravar", om man fördömer samarbete?

   Radera
  7. Ja det bär alltid emot att kritisera någon som redan är mycket kritiserad, men det är faktiskt sjukt. Jag syftar inte på några diagnoser utan på retoriken och ideologin.

   Radera
  8. Kyrkan borde befrias från sin plikt att begrava även snåljåpar som inte betalar avgiften.

   Sen tycker jag att det var väldigt korkat av Antje Jackelén att välja valspråket allahu akbar. Jönsigt.

   Radera
  9. Jag trodde du hade tagit debattpaus över julen ;-)

   Det är ett paradigmskifte under uppseglande, enligt Siewert Öholm. Och den goda Heberlein framstår som mycket segerviss. Om tio år kanske högern dominerar kyrkan, medierna och universiteten. Med tanke på den hämndgiriga tonen mot ärkebiskopen gäller det nog för hennes kritiker att se upp ;-)

   Radera
  10. Jag är medlem i Svenska Kyrkan, vill helt enkelt vara med och betala. Jag skulle i alla händelser inte gå ur för att kyrkan är för vänligt sinnad mot flyktingar och muslimer.
   Har inte kristendomen existerat i tvåtusen år? Heberlein skriver om den tusenåriga tradition som ärkebiskopen borde förvalta.

   Radera
  11. Det syftar nog på att den svenska kyrkan har existerat i runt tusen år.
   Debattpaus var det, ja ;-)

   Radera
  12. Paradigmskifte - det skulle ju vara Avpixlats paradigmskifte, i ton tendens och innehåll. Jag tror egentligen inte att det kommer att ske, Siwert Öholm får nog nöja sig med att det är en önskedröm. Men vem vet.

   Radera
  13. Siewert, ska det vara. Jag stavar ofta namn fel.

   Radera
 5. Så länge det handlar om viktiga saker, djupa övertygelser och oförenliga ståndpunkter, så är polarisering någonting bra. Om inte annat, ofrånkomligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även om dialektik alltid är bättre än eristik.

   Radera
 6. "Inse att otrevligheter i tillvaron kan nå ända inpå Kungsholmen och in i Linnéstaden".
  Parodiskt.

  SvaraRadera
 7. Några sakfrågor som brukar komma upp i de här sammanhangen:
  jag tycker att det är tveksamt med omskärelse av pojkar, det är något man borde få välja själv i myndig ålder.
  Men de enda som skulle kunna driva den frågan är män som själva blivit omskurna och tycker att det borde förbjudas. Tolkningsprivilegiet här borde vara absolut.
  Märkligt att folk inte fattar hur det ser ut - Tännsjö och Jersild och Annika Borg mfl - när de menar sig försvara individens rättigheter. Minst av alla borde präster och andra uttalade kristna uttala sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vidare:
   "att kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt", detta fina ideal, även om två tankar inte räcker - det gäller att gå runt frågan och titta på den från olika håll.

   Det var några fler sakfrågor jag hade tänkt ta upp, återkommer när jag minns vilka.

   Radera
  2. Den norska serien? Jag har försökt, tyckte den var väldigt långtråkig. Men den riktar sig väl till 16-åringar, vet inte vad det betyder att vuxna människor lyckas få ut något av det. Ja, ursäkta du kanske gillar den. :D

   Radera
  3. Massor. Det känns som om man känner dem.

   Radera
  4. Helt OT. jag ville bara tipsa. Om du missat den. Men det hade den inte. Synd.

   Radera
  5. https://www.djurensratt.se/djur-i-livsmedelsindustrin/grisar
   Håller med om grisarna. Gillar ändå inte skinka. Lätt att avstå.
   Men du måste tänka på KONSEKVENSERNA av din godhet mot grisar. Tänk på grisuppfödarna!

   Radera
  6. https://www.youtube.com/watch?v=AtA-FpTZOQw
   Babe the pig.
   Sista. Sen ska jag sluta spamma. :-)

   Radera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  8. Å, det där var ju en intressant kommentar. (Den trillade ju in i min mailbox också). Det är såklart absolut ok att du raderar den, men jag tycker inte att det ska vara tabu att diskutera sådana här saker.

   Radera
  9. Funny! I had wrote an article about the Swedish debat on "omskärelsen", something like 12 years ago. I can't say "everything is said in my thesis", this time, but almost :)

   Ciao

   Radera
  10. That's interesting! I've always found it somehow embarrassing when for instance Torbjörn Tännsjö writes about it from a rationalistic point of view - it's the same with most articles by Tännsjö, by the way, in my opinion they are so rational that they become irrational.
   in a sense I agree, it's not the family but the individual that should decide. But in the same time, I feel that the people who write articles and pamphlets against it should mind their own business.

   Radera
  11. ... which I suppose is as stupid as to say that white people don't have the right to be antirasister, eller att man bara har rätt att tala för sin egen grupp (när det gäller klass, kön etnicitet). But I can't help it - when, for instance, a christian woman (mer eller mindre högerkristen) bedriver korståg mot omskärelse av pojkar, I get the creeps, I think she should shut the fuck up. Pardon the language.

   Radera
  12. "Round up the usual suspects"--- yes I seem to have a hangup on Swedish högerchristians.
   They are so weird! I just discovered a new one. Tungotalare, how do you say it in English... one who speaks in tongues? Well, this one speaks in tongues about the gap between Folket and the Elite, par exemple. But just as the fans of Trump, it's not the economical klyftor he's aiming at. Or the skattesmitare. Quite the contrary.
   Sorry, I'll get back to you when my English has recovered from the shock, it suffers from PTSD.
   Sverige är verkligen ett väldigt delat land på vissa sätt och vis, jag tror det kommer en förklaring - det handlar om 2 helt olika människotyper som inte har mer gemensamt än att de går på toaletten, äter, sover och eventuellt några andra djuriska aktiviteter, men verkligen ingenting annat.

   Radera
  13. Il y a beaucoup de choses à dire, mais je crois que je pourrais t'envoyer l'article, ce serait plus simple :)

   Evidemment je vois la chose de l'extérieur, et donc la question n'est pas "est-ce que c'est bien ou non", mais "pourquoi en Suède la question se pose-t-elle"? (maintenant ...elle ne se pose pas qu'en Suède, mais à l'époque oui)

   Et meme s'il semble que je m'intéresse à des choses très différentes, la question est toujours la me^me. C'est comment - dans le débat public - on monopolise la morale, le bien ou le mal. Qui est dedans, qui est déhors.

   Mais sur le fond, si tu veux savoir ce que j'en pense ...il faut toujours se rappeler que chaque croyance d'une autre culture est irrationnelle. On peut dire "en Suède nous aimons ceci ou cela", mais si on dit "en Suède la rationnalité nous dit que...", on est illa ute :)

   Après - il y a le problème des croyances collectives, et le fait qu'en Suède on pense à partir des individus, du droit de tout un chacun. C'est une très vieille histoire, déjà dans les années 50 aux parents qui critiquaient certains éléments du système scolaire on répondait "ce n'est pas vous qui pouvait décider de quoi votre enfant à besoin". Mais il faut savoir qu'au me^me moment, le fait qu'un enfant naissant en Suède soit automatiquement enregistré dans les registre de la Svenska kyrka ne dérangeait personne.

   Le fait est que la liberté de l'individu en Suède fonctionne comme un "totem". Ce n'est pas du tout un problème - et cela a des avantages aussi pour les utsockna, si je dis bien - tant qu'on ne touche pas à des gens qui ont d'autres "totem".

   Dernier conseil de lecture (en fait je ne suis pas tellement cultivé, mais le hasard veut qu'on s'intéresse aux memes choses :) : Montaigne assistant à une circoncision à Rome, aux XVI siècle). Etonnant exemple de kulturrelativism ante litteram

   Radera
  14. PS: Zaremba detestait Torbjörn Tännsjö, c'est comme ça que je l'ai connu. Mais je crois qu'on ne peux pas "démontrer" qu'il a tort. La culture n'est pas une démonstration, Branting & C. n'ont jamais "démontré" que les SD. avaient raison. Ils ont su convaincre (et ça a marché, mais pour un temps limité), l'éthique ou la politique c'est autre chose que le raisonnement logique.

   Radera
  15. "in a sense I agree, it's not the family but the individual that should decide"

   "in a sens", Maja, we all agree: it is contemporary common sense. But please think: to which extent do the children of the högerkristen woman have the "right" to develop as atheists or radical islamists? Nous naissons comme des objets à la merci de nos parents. Il y a beaucoup d'enfants gitans dans les rues, en Italie et pas seulement: est-ce qu'ils ont eu le choix? Et les enfants de fumeurs? (j'en suis un...) On pourrait les séparer tous de leurs parents et les mettre dans une daghem-prison-idéale. Mais est-ce que ce serait un choix de l'enfant? Je peux supçonner que l'idée d'une daghem-prison ne te plait pas. Mais me^me ça, n'a pas été ton choix :) Si tu avais été éduquée par Alva Myrdal, elle te plairait :) (mais seulement en Albanie)

   Radera
  16. Je voulais justement te demander si le même débat a lieu dans d'autres pays - j'ai surtout pensé á la France. Oui je suis absolument d'accord, nous naissons à la merci de nos parents - pourtant il y a des gens qui se rebellent... Je suis plus ou moins contre les "religiösa friskolor", puisque je trouve que c'est important que les enfants de différentes cultures se rencontrent - men det gör de till stor del ändå inte idag, eftersom samhället är extremt segregerat efter klass. Apropå daghem-prison, jag hörde ett reportage om ett berömt sånt där barnhus, du vet säkert vad det är, barnen var väl i princip övervakade... det lät som en mardröm.

   I think the debate about manlig omskärelse i Sverige är så outhärdlig bland annat för att kritikerna uppfattar sig som rationella. Medan deras hyperrationella artiklar tvärtom ångar av irrationalitet. Jag läser gärna din artikel om du kan mejla över den!

   Radera
  17. "Montaigne assistant à une circoncision à Rome, aux XVI siècle). Etonnant exemple de kulturrelativism ante litteram"
   wow, je ne me souviens pas de cela - tu te rappelles le nom de l'essay?
   En Suède aujourd'hui je trouve que les attaques fréquents på kulturrelativismen sont antiintellectuels et bornés, oui c'est juste un sentiment, je ne peux rien prouver :-) Je comprends bien les jeunes femmes qui se révoltent contre l'islam ou la hederskultur - men det är min bestämda åsikt att de tappar bort en hel del nyanser på kuppen. Alla typer av sjal symboliserar kvinnoförtryck, punkt. De kvinnor som säger sig vilja bära sjal är indoktrinerade av islamisterna. Punkt.
   Det är främst kurder som svingar svärdet mot islam i den svenska offentligheten, och det är intressant i sig - det finns konflikter som säkert har sin historia, jag tror säkert att de har rätt på många sätt men de är inte allvetande. De går ofta väldigt långt i sina attacker på "kulturrelativisternas krokodiltårar". De är enormt beundrade och prisbelönta, men blir också angripna för att vara "husblattar", Onkel Tom osv.
   Men visst, helt centralt här är ju individen i förhållande till familjen, "klanen", traditionen, prästerskapet osv.
   Det finns hur mycket som helst att säga, men jag har inte ätit le petit déjeuner encore!
   A plus tard!

   Radera
  18. J'ai lu un article de Tännsjö ou il argumentait pour le droit de choisir si tu veux que ton enfant soit homosexuel ou pas. Si on pouvait voir, avec fosterdiagnostik, que le fetus était génetiquement prédisposé à devenir homosexuel, les parents à venir devait avoir de droit de avorter. Lika gärna som man idag har rätt att ta abort om fostret har fel kön. Han ställde ju saker och ting på sin spets - den som vill göra abort behöver idag inte motivera varför, så Tännsjös tankeexperiment kan ha varit ett slags l'avvocat du diable.
   Det vilade på en falsk premiss (det går inte att se vilken sexull läggning ett foster skafå, såvitt jag förstår)

   Radera
  19. Men det sannolika är väl att Tännsjö uppfattar sig som helt rationell? Han är rätt intressant att läsa ändå.

   Radera
  20. Le débat sur ce sujet était (je peux me tromper) inexistent ou marginal partout dans le monde jusque vers 2000 - durant des siècles l'église catholique a célébré le jour de la "circoncision de Notre Seigneur", c'était le 1er janvier je crois - et c'est en Suède, ou en Scandinavie, que cela a commencé. Et c'est pour ça que je l'ai étudié :) Mais la question des droits de l'enfant se pose de manière très "chaude" en Suède, tu le sais bien.

   Sur la France etc. Mettre des limites aux pratiques religieuses juives est très très sensible dans les pays qui ont un passé de persécutions, fascisme etc. En réalité le débat a commencé (en Suède aussi) du fait de la présence des musulmans, et ça touche les juifs par analogie.

   Et je vois, sur cela, la me^me tendance en Europe. Porter la kippah ou demander des cantines kosher dérange ...parce que cela oblige a tolérer aussi le voile, aussi les cantines halal à l'école etc. Avant ce n'était pas un problème. Donc on peut assister à une diminution du seuil de tolérance.

   Mais la différence est qu'en France ce qui est controversé est l'espace public. Pas de voile à l'université, par exemple. Mais à la maison, entre parents et enfants, c'est leur affaire. C'est une différence très nette de mentalité.

   Me^me s'il y a une progressive suédicisation :)

   Radera
  21. PS : on a fait le frukost a la me^me heure je crois

   PS2 : j'espère pouvoir retrouver ton mail, il est bien caché quelque part...

   Radera
  22. Oui, c'est à peu près la même chose en Suède. Bien-sûr il y a eu beaucoup d'antisémitisme contre les juifs en Suède aussi, e cela existe encore: dans le discours xenophobe c'est la presse juive qui est responsable de la forte immigration des musulmans, quisque les juifs veulent détruire la culture suédoise. Oui hélas, c'est parce-que la famille Bonnier est d'origine juive, qu'ils pensent dans cette manière. Il y a une politicienne de sverigedemokraterna qui a fait une motion dans le riksdag för att "minska etniska gruppers och familjers inflytande över medierna". En tydligt antisemitisk motion.
   Mais l'extrème droite est plus ou moins divisée en Suède - peut-^etre dans tout l'Europe? - en une partie contre les juifs et une autre contre les musulmans.
   Dans le débat politique un peu plus rumsren, dans le "mainstream media", le champs était longtemps nettement divisé: la gauche est propaléstinien et proislam, la droite proisrael et contre l'islam.
   Je simplifie un peu, mais c'est plus ou moins ,ca.
   C'est tout très, très compliqué, et le conflit dans le mellanöstern har inrikespolitiska implikationer som... well, je ne peux pas développer ca maintenant, ca serait trop long.

   En général, en Suède, je dirai qu'on hésite plus à "problématiser" la religion juive que celle musulman. Par exemple
   - jag tar det på svenska - Uppdrag Granskning, ett TV-program som går ut på att avslöja missförhållanden i samhället av olika slag men som ofta är ganska märkligt, gjorde ett "wallraff" för några år sedan: kvinnor fick vända sig till olika immamer och berätta att deras män misshandlade dem. De flesta immamer (eller många, en del, minns inte exakt) gav kvinnorna rådet att ändå stanna hos sina män. Jag tror att själva undersökningen hade uppfattats som mer anstötlig om journalisterna hade uppsökt rabbiner, d.v.s i dagens samhällsklimat skulle det nog inte ens göras.

   Il y a toujours, dans le discours patriote de svenska värderingar, une tendance à démoniser l'autre. Maintenant, si j'ai bien compris, les communautées juives et musulmanes cherchent de collaborer, c'est un peu comme aux USA d'ailleurs, puisque la rhétorique de Trump et compagnie se serve des deux antisémitismes.
   Ja, och så kommer vi till detta med högerkristendomen, en Suède, qui est un peu particulière - som jag förstår det vill de högerkristna inte tillbaks till den gamla protestantismen, med barnaga, förbud mot homosexualitet, med mera med mera. Den är egentligen inte nostalgisk eller konsrvativ, som jag uppfattar den, utan strikt polemisk, en polemisk kristendom riktad mot islam.
   Bortsett från det är den superficiel comme je ne sais quoi. Si tu veux étudier un exemple de högerkristendom moderne, tu peux essayer le livre "Gud, om vi ska talas vid du och jag måste jag vara helt ärlig" - une sottise narcissique incroyable, ,ca fait rire, mais si j'ai bien compris, ca vend.

   Je me demande comment on fait le cédille sur cette tangentbord.

   Radera
  23. Un journaliste athée avait fait un peu la me^me chose en Italie, il y a longtemps. Il avait été rendre visite à différents pr^etres et avait "avoué", en confession, différents pe^chés, et il avait noté que les pre^tres avaient une attitudes très compréhensive, me^me face à des véritables délits, corruption etc.

   Or moi, qui ne suis pas du tout de formation catholique, avait trouvé la position des pre^tres assez sympatique. Mais la thèse du journaliste était évidemment que l'Eglise, au niveau des individus, ne croyait pas en sa propre morale.

   Peut-e^tre Mona Sahlin, en privé, frappait ses enfants? Peut-^etre il y a des politiques qui disent une chose en public sur les homosexuels et une autre en privé? Ce serait intéressant de savoir. Mais normalement, la réponse est "oui".

   Sur ton sujet. En Italie depuis un certain temps nous avons les "atei devoti". C'est à dire des politiques ou intellectuels de formation laique, non croyants, qui justement pour polémique contre l'islam ou le politiquement correct épousent les positions de l'église les plus conservatrices.

   Mais ça a toujours été comme ça, les valeurs servent surtout à "parler" des valeurs.

   Radera
  24. on accuse souvent l'Eglise catholique d'être trop indulgante n'est-ce pas, qu'elle joue un rôle négatif dans la sociétée italienne (elle pardonne les mafiosi, les politiciens etc etc… et comme ,ca, elle les encourage de continuer comme avant..). C'est un peu une caricature. Je ne sais pas, la religion traditionelle est une authoritée en dehors de la loi, et cela peut poser des problèmes aussi - mais on ne peut pas tout contôler. Det krävs något slags balans. I sverige diskuteras hedersvåld mot främst kvinnor mycket, men utöver det självklara - att alla måste få veta vilka lagar som gäller, viktigt med upplysningsarbete i skolan och ungdomar måste ha någonstans att vända sig om det råder allvarliga missförhållanden i hemmet osv - utöver det, hur långt ska Staten gå i sin kontroll av familjerna? På vilket stadium ska det sociala gå in och omhänderta ett barn? Svåra frågor nämligen.
   Est-ce que les parents ont le droit d'interdire à leurs enfants de boire de l'alcool?

   La police suédoise a fait un film de upplysning om hederskulturer pour l'école, den var gjord främst för lärarna och annan skolpersonal tror jag. De uppmanades att vara uppmärksamma på vanringssignaler hos skolungdomarna, och anklagades för att sprida rasistiska stereotyper om män från mellanöstern. Hur det än var med det så finns det en risk för överanmälningar, samma risk som när incest och sexuella övergrepp i hemmet var mycket debatterat. Risk för justitiemord.
   Den här polisfilmen kan säkert ha varit bra också.
   Mais il y avait une chose que j'ai trouvée très absurde. En polisman berättade om en flicka som inte fick vara med på studentfesterna för sina föräldrar. (Ja det är strängt men jag kan också förstå varför... fyllerikulturen i Sverige chockerar även en del moderna människor från andra delar i Europa ) .
   Polismannen berättade att han och några andra poliser hade tagit med sig flickan ut på krogen.
   Har du hört?
   Hon hade tyckt att det var jätteroligt. OK, men är det polisens uppgift att ta med ungdomar ut på krogen och framställa det som ett ideal i en upplysningsfilm för skolorna?
   Jag bara undrar :D

   Radera
  25. Har du hört?

   Non, mais c'est amusant, et - je crois - vraiment inconcevable dans beaucoup d'autres pays. Je veux dire, si c'était un acte d'autorité des policiers contre l'interdiction de ses parents.

   Linka ga:rna, si ça se dit ;)

   Radera
  26. Ici:
   https://www.youtube.com/watch?v=s-f4PSPNMSI

   Environ 17 minutes in i filmen.

   Radera
  27. On voudrait savoir ce qui s'est passé après. :-)
   C'était le moment le plus heureux de la vie de cette fille, bien qu'elle aurait préféré aller dans un nightclub

   Radera
  28. Merci, j'ai regardé.

   Il faut malgré tout relativiser. Je suis persuadé qu'en grandes lignes ...les immigrés se "suédicisent" en Suède assez rapidement. Par rapport à ce qui pourrait se passer en Allemagne, ou en France. Il suffit de regarder les attitudes des teen-agers, la manière de s'habiller.

   Ce qui est positif. Ou négatif selon les points de vue :) Ce qui est certain, c'est que le message - en défend ton autonomie, en tant qu'individu - est aussi un message culturel ("en Suède on fait comme-ça"). En fait "en Suède, nous pensons qu'on DEVRAIT faire comme-ça". Ce n'est pas mal en soi, mais c'est souvent un message caché.

   Radera
  29. pas en, mais ON, sorry

   Radera
  30. probablement oui. J'ai trouvé un peu bizarre que les policiers allaient dans un pub avec des studentskor, mais peut-être cela pouvait arriver en France ou en Italie aussi?
   A plus tard, et bonne année!

   Radera
  31. IndulgENte. Pas indulgante.
   Raymond Queneau a proposé un réforme d'autographe assez radical, je crois qu'il a même voulu abolir le circonflexe... Anéanter, écraser le circonflexe... Ca serait dommage... Le circonflexe est un luxe, det är parasollet i glassen, en galant överflödsgrej...

   Radera
  32. Ils ont aboli pas mal de choses depuis Queneau, et aussi depuis que j'ai étudié le français.

   Mais certains appliquent la nouvelle règle, d'autres l'ancienne, donc c'est encore plus chi... plus compliqué... Ils ont laissé le circonflexe mais seulement dans les cas où c'était "logique", la France c'est aussi un pays de rationnalistes. Les anglais qui ont la réputation de pragmatiques ont la langue qui s'écrit de la manière la moins pragmatique qui soit :)

   Radera
  33. L'anglais est la langue où tu écris "S-h-a-k-e-s-p-e-a-r-e" et tu prononces "SCHOPENAUER", disait quelqu'un qui n'avait pas bien compris...

   Radera
  34. "la France c'est aussi un pays de rationnalistes":

   oui, des rationnalistes avec hybris. "Ce qui n'est pas claire n'est pas fran,cais!".

   Ce n'est pas vrai. André Breton écrit dans un fran,cais plus que francais,

   Radera
  35. Moralpaniken när en skola vill låta pojkar och flickor ha idrott var för sig: så var det under hela min skolgång, jag blev förvånad när jag hörde att gemensam gympa var införd.
   Förslaget om olika gympatider har på sina håll framställt som "islamisering", någonting mycket hotfullt och destruktivt och samhällsfarligt.
   Jag vet inte om det rentav förbjöds.
   Typexempel på xenofobi som tror sig vara rationell.

   Radera
  36. Ca peut etre xénophobe, mais c'est surtout très borné. Croire que ce qui se fait maintenant, parce que cela se fait maintenant, est la seule réalité juste et sainte :)

   C'est un peu le sujet de ma thèse.

   C'est aussi confondre les grands principes avec des règles assez banales. Il y a quelques temps on parlait dans les écoles suédoises (mais l'idée doit etre américaine) de réintroduire la séparation des sexes pour les matières théoriques pour permettre aux filles de "s'affirmer". Après j'ai entendu le contraire, il faudrait séparer les garçons car ils ont des résultats trop nuls :) Pourquoi ceci serait politiquement correct, et la gym séparée politiquement incorrecte?

   Radera
  37. C'est vrai, c'est surtout borné. "Croire que ce qui se fait maintenant, parce que cela se fait maintenant, est la seule réalité juste et sainte :) "

   Exaktamente.

   Radera
 8. Ja, "låt de döda begrava sina döda" uttalades inte när Jesus vägrade vara med på en släktings begravning, utan det var när en lärjunge bad om att få avvika några dagar för att begrava sin far. Om jag råkat skriva något annat.

  Jag är med i svenska kyrkan för att jag vill vara med och betala för kyrkobyggnaderna, det kan vara skönt att sitta en stund och lyssna på en organist som övar osv, men kyrkorna är ju mer eller mindre alltid helt tomma. Kyrkan bedriver bra humanitärt arbete också. Men jag tror inte att dagens svenska kyrka har mycket med kristendomen att göra, den är ju fruktansvärt sträng. Det är liksom ingen metafor att man ska sticka ut ögonen på sig hellre än att titta på sin nästas hustru. Det fanns ju självstymparsekter på den tiden.
  Nej, nog för att jag fortfarande tycker mycket om vissa delar av kristendomen, men jag tror att den är potentiellt farligare än mer balanserade lagreligioner, pga dess extatiskt sekteristiska natur.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var inte ett dugg konstigt att det fanns ett motstånd mot att översätta bibeln till folkspråken.

   Radera
  2. Visst ja, det här inlägget heter Ner med skinkan!

   Radera
  3. Vad är skillnaden mellan vänsterkristendom och högerkristendom?

   mvh osäker agnostiker

   Radera
  4. Jättestor, intressant och svår fråga - som baske mig kräver en idéhistorisk lunta. De flesta epokers kristendom har väl varit vad vi skulle kalla höger (utöva tortyr dödsstraff, inte tolerera andra religioner, dödsstraff för abort och homosexualitet, krav på underkastelse under kungen av guds nåde och så vidare). Successivt lite mildrad genom århundradena, under inflytande från Upplysningen. Det finns idag nazistiska högerkristna i USA, som Ku Klux Klan, och överhuvudtaget är nog högerkristendomen mer konservativ i USA än i Sverige, men det finns nynazistiska kristna även i Sverige. och i allra högsta grad finns det högerkristna som fördömer t.ex homosexualitet.
   Det finnsolika tendenser inom högerkristendomen men det som är gemensamt är counterjihadismen. De som egentligen betraktar homosexualitet som en sjukdom och en synd kan tona ner den biten, eftersom det är ett bra kort att spela ut mot islam och muslimer.

   återkommer, frågan är SÅ stor

   Radera
 9. Hur som: det vore tel att säga att fröet till individualismen finns i kristendomen, med tanke på hur auktoritär Jesus är. Däremot kan man nog säga att upplösningen av familjen finns där. Jag kan inte komma på något annat trossystem som så ofta och ihärdigt betonar avståndstagande från familjeband.

  SvaraRadera
 10. Apropå läraren som friats av JK : https://www.sydsvenskan.se/2016-12-28/jk-ger-islamkritisk-larare-ratt?ref=yfp
  ”Islam inte är vilken religion som helst utan en rasistisk hatideologi som uppviglar till folkmord”. "Judendomen är inte vilken religion som helst utan en rasistisk hatideologi som uppviglar till folkmord". Jag tycker att båda uttalandena är olämpliga om de kommer från en lärare, men sådana saker borde prövas av någon juridisk instans innan någon får sparken. JK har friat en tidigare tweet av samma lärare. Undrar om det var en jury eller jurister som friade.

  SvaraRadera
 11. Apropå Ner med skinkan - vafalls! attackerar du svenska jultraditioner!
  ;-)
  Jag associerar osökt till Dan Korn... som får svar på tal av Jens Liljestrand.
  http://www.expressen.se/kultur/latsas-inte-att-svensk-kultur-ar-under-attack/

  T.S Älgot

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, nu har jag iofs inte läst Dan Korn, men nog tycker jag att svensk kultur har varit under attack från bl.a kulturskribenter med jättesvensk bakgrund - det har varit på modet att påpeka att svensk kultur inte finns, allt bra kommer utifrån, osv. Mycket töntigt och kokett skulle jag vilja säga. I kombination med krav på respekt för andra kulturer blir det skevt.
   Men de som pratar om att svensk kultur är hotad brukar syfta på andra saker - att pojkar får vara lucia osv.
   Jag angriper på fullaste allvar den vidriga skinkproduktionen. Grisar ska få böka i jorden och känna sig som en gris i solsken. Så är inte fallet idag. Konstigt att skinkan inte stockar sig i halsen på folk.

   Radera
  2. jag ska skriva lite högerkristna sentenser - som - "Det är LÄTT för en rik att komma in i himmelriket, ".


   Radera
  3. Vad är den gemensamma nämnaren mellan Karlskrona och Kamprad? Ja det är ju inte kristendomen i alla fall.

   Radera
 12. Var inte Jesus en stor skämtare med tanke på alla
  motsägelser och överdrifter i det s k budskapet ?
  Lite grand den tidens Donald Trump rentav ...

  F ö tycker jag att argumentet om att vara med i
  kyrkan för att betala för kyrkobyggnaderna ligger
  väldigt nära vad jag själv tycker. Dessutom är jag
  så pass gammal att om jag verkligen velat gå ur
  skulle jag ha gjort det långt tidigare t ex i syfte
  att spara pengar ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant jämförelse med Donald Trump, hehe. Något av en djävulens advokat? Det återstår att se hur Trump blir som president i praktiken.
   Jo, Jesus var nog ganska mycket en provokatör.Men inte en skämtare, det tror jag inte. Jag har en möjligen kontroversiell teori om både GT och NT, och det är att båda går väldigt mycket i vinets tecken. Ingen av dem förbjuder alkohol, som islam och buddhismen (för att fortsätta spekulera tror jag att motståndet mot islam har rätt mycket med alkoholförbudet att göra, det här blir lite anekdotisk bevisföring men jag tror att det finns ett mått av "de ska minsann inte tro att de är så fina och präktiga", på motsvarande vis kan sjal på kvinnor uppfattas som en provocerade stolthet och kyskhet, och det kan förolämpa kvinnor som knullat runt mycket.
   Ja, jag varnade i förväg, jag har dragit den här teorin tidigare och den väckte då anstöt. "Vi har kämpat för rätten att ta av oss kläderna, och nu ska inte några små muslimskor komma här och kräva att vi klär på oss igen!" jag har SETT detta resonemang nästan ordagrant.

   Ja, mig har det nog aldrig föresvävat att jag skulle gå ur, varken då jag var troende eller senare, och det är bl.a för att jag tycker att det skulle kännas snålt och för att kyrkan gör mycket bra humanitärt arbete, både i Sverige och utomlands.
   Idag tycker jag att det sker ett väldigt obehagligt hån mot ärkebiskopen, jag tycker egentligen ingenting om henne tror jag men när man ser tongångarna på sina håll i sociala medier är det riktigt obehagligt.

   Radera
  2. Menar du att både GT och NT har skrivits under
   inflytande av alkohol ?

   Radera
  3. Inte direkt så, men ofta känns det som om den
   den koleriske patriarken Jahve vaknat på fel sida så att säga.

   Radera
  4. Om det hade funnits mobiltelefoner under medeltiden, så hade Dante kunnat göra en guelfie.
   Avdelningen skämt som är BÅDE billiga OCH pretentiösa.
   Säg att jag är först med det, säg att jag är först med det, säg att jag är först med det!

   Radera
  5. Det här går givetvis inte an.

   https://www.youtube.com/watch?v=jozOGlHJino

   Radera
  6. Tillbaka till alkoholen !

   http://www.dn.se/kultur-noje/viking-en-patriotisk-biosucce-i-ryssland/

   "Till saken hör att diskussionen är meningslös, eftersom varken Ukraina eller Ryssland existerade på 900-talet då furst Vladimir beslöt att välja ortodox kristendom som sitt rikes religion. (Han funderade också på judendom och islam, men det muslimska alkoholförbudet föll honom inte på läppen.)"

   Radera
  7. Det ska jag läsa. Alkoholen hindrar nog många från att bli buddhister också :D

   Radera
 13. Anna Hedenmo om Reinfeldts intervjuprogram:

  http://www.expressen.se/nyheter/reinfeldt-kritiseras--tors-han-inte/?ref=yfp

  Jag har undvikt att titta på det, men det låter som om det snarast blev värre än befarat.
  Lite märkligt också att TV och politiker inte fattar vidden av det politikerförakt och medieförakt som inte kan annat än infinna sig efter ett sådant myspys

  SvaraRadera
 14. Ohly har helt rätt i att Heberleins argumentation är rasistisk och att hon använder sig av historieförfalskning.
  Både tiggeri och grupptafs och för den delen gruppvåldtäkt har förekommit i Sverige tidigare, säkerligen sedan "Hedenhös".

  Men Heberlein har olika måttstockar för människor med "utomnordiskt" utseende, och andra.
  En hand mellan benen är inte detsamma som en fullbordad våldtäkt, skrev Heberlein i polemik mot kvinnor som berättade om sexuella trakasserier de varit med om. Hon själv hade minsann blivit våldtagen och visste att tafs inte alls är jämförbart med detta. Men sexuella trakasserier från män med ett "icke-nordiskt" utseende avfärdas inte på samma sätt av Heberlein. Då kan rentav en påträngande blick vara värre än en hand mellan benen eller en fullbordad våldtäkt.
  Heberleins argumentation är osammanhängande på ett rasistiskt sätt.

  Jag har för övrigt aldrig försvarat eller gillat Sovjetkommunismen eller kallat mig kommunist, men det går säkert att komma på något annat whataboutistiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. whatavadå? Hon säger väl inte att det är något nytt bara att det har blivit värre...

   Radera
  2. Whatabaoutism kallas den retoriska kontringen "ska du/han/hon/ni/de säga".

   Radera
  3. jag tycker att du håller på med hårklyverier.
   Är det konstigt att allt fler invandrare söker sig till sd?
   http://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/inbrott-i-butik-tva-natter-i-rad
   CJ

   Radera
  4. Hårklyverier, ja det gör jag nog. Kanske särskilt som jag aldrig varit för helt öppna gränser, har svårt för uttryck som "ingen människa illegal" - och antagligen är för en restriktiv flyktingpolitik. Men hårklyverier är oumbärligt.
   Ska läsa länken sen

   Radera
  5. OK du menar ordning och reda, och mer poliser. Ja alltså man får absolut inte låta buset ta över i ett område. Det får inte bli som de spanska kvarteren i Neapel.
   Det står väl inget sd i artikeln. men det är klart ett misstag om man tror att invandrare = vänster. jag kommer ihåg just i Husby så var det en organisation som hette Megafonen (och jag har ju svårt för megafoner av gammal hävd) som hade något slags presskonferens efter ett upplopp där. Det påminde om något slags proklamation från revolutionärer, och jag undrade ju då hur de kunde uttala sig för ett helt område. Det var ett av de tillfällen då min önskan att Sverige skulle ta emot fler flyktingar sjönk en hel del. Skrev om det då.
   Hur som: jag vet inte Megafonen kanske faktiuskt hade mandat att uttala sig för hela Husby, men jag tror att man ska vara på sin vakt mot klantänkande, inklusive förortsklantänkande.

   Radera
  6. Jag är intresserad av att veta mer om etniska konflikter, kurderna verkar som sagt vara väldigt på hugget mot islam. Nalin Pekgul skrev en konstig artikel en gång - hon hade haft besök av en manlig släkting, de hade varit ute och gått och han hade fått syn på en kvinna i sjal som var ute och gick med en man. Minns inte vilken typ av slöja det var. Pekgul skrev att hennes manliga släkting hade gått fram till mannen och sagt att om hans fru inte tog av sig sjalen skulle han klå upp honom.
   Det lustiga var att Pekgul framställde det som att man blev hotad i den förorten om man INTE bar sjal. Och så exemplifierade hon med ett hot om våld som gick åt motsatt håll.
   Pekgul skrev också att sedan hade kvinnan kommit och tackat hennes släkting. Hon hade inte alls velat ha sjal. Jag är inte helt säker på att jag tror på det, men det är inte huvudsaken utan att hotet om våld kom från kurdiskt håll, så att säga :D

   Radera
  7. Håll i hatten, snart lyckas de dra med Sverige i ett nytt krig mot Ryssland.

   Radera
  8. Inte kurderna, utan det teknokratiska S+M-slödder som kallar sig demokrati.

   Radera
  9. Aha, misstolkning av vinkling i Expressen.
   Ber om ursäkt faktiskt - men det är tveksamt om S kan samarbeta med Alliansen om försvars- och säkerhetspolitiken.
   "– Vi strävar efter en avspänning i förhållandet till Ryssland, vår granne i öst. Vi vill ha konstruktiva kontakter som präglas av fasthet, tydlighet och uthållighet. Vi vill uppmuntra till mer kontakter mellan det ryska och svenska folket."

   Det vill inte t.ex Expressens ledarsida.
   Vi får se hur det går.

   Radera
  10. Ibland överväger jag att bli socialdemokrat igen, för att motverka högern som jag trots allt tror är värre, även om skillnaderna är marginella. Men det får vänta länge i så fall.

   Radera
  11. Expressens ledarsida är nog ett större hot mot världsfreden än vad Alliansen är.
   Nu ska jag sluta okynneskommentera.

   Radera
  12. Blir tydligen sista Reinfeldtintervjun ikväll
   och därefter ett debattprogram om intervjuerna ...

   Radera
  13. Debattprogram om intervjuerna, ja det låter ju verkligen spännande. Dags att poppa popcorn. Uppesittarkväll.

   Radera
  14. Jag är emot cyberattacker och cyberspionage, bäst att tillägga.
   Hacking är bra om det avslöjar viktiga saker.
   mvh!

   Radera
 15. Det här är ett myndighetsövergrepp och svenskt hedersvåld. Fjortonåringar kan bli kära i tjugoettåringar och vice versa. Polisen får inte "omhänderta" gravida flickor hur som helst. De måste ha rätt att träffa vem de vill.

  http://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/barnaktenskap-orsak-till-brak

  SvaraRadera

Hårfagre

Hårfagre
av Vasaplatsen
"-Jag vill inte att Mimmi ska bli en modern kvinna, sa Oscar"
- Serberna gillar jag, sa Lemmy
(Mäktig Tussilago)

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson
- Om du känner så där Figge, så är det sossarnas fel.
Ur Mäktig Tussilago

Med boktrave och mygga av Grynna

Med boktrave och mygga av Grynna

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"
från Kim