söndag 15 december 2024

Tidsandan har bara en enda tand

Fascinerande vilka missförstånd om Freud som är högsta mode idag. Ofta handlar det om ren demonisering. Sånt återkommer med jämna mellanrum, det är vanligt, det är högersnack, påfallande likt angreppen på "kulturmarxismen" både till innehåll och språkbruk. 
Så, kan väl inskärpa en grej, som varande en person som en gång i tiden bråkat en hel del med det som med en grovt svepande formulering kan kallas "den postmoderna vänstern" (det uttrycket är inte riktigt lika illa som "kulturmarxism" men borde också undvikas, ännu mer idag än på 80-90-talen): när badvattnet blivit ljummet eller kallt, var lite uppmärksam på vad som hängs i en lyktstolpe och varför. 

Ett exempel på (det som alltså inte bör kallas) postmodern vänster var Roy Anderssons aids-film, som ledde till eufori i mindre vänsterkretsar - lite som "äntligen något att tro på", trots att det var tydligt att det var ett slags populism och inte ett dugg övertygande. 
Om konspirationshypotesen som lanserades hade varit trovärdig hade den väl lett till upprördhet, men en del gillade den på ett rosenkindat sätt. Men det gjorde inte jag, utan jag blev förbannad. Det betyder inte att jag tycker att Roy Anderssons filmer överlag är skräp eller att han bör betraktas som femtekolonnare och putinkramare avant la lettre. Jag var inte heller speciellt proamerikansk tror jag, majoriteten svenskar var på den tiden anhängare av kålsuparteorin och jag var rätt mainstream på den punken. 

Det här är långt ifrån igår. Den dumhet som sveper fram idag kanske kan kallas vulgärpositivism, och där ingår angrepp på Freud som ofta är förvånansvärt lika nazistiska tongångar. En del anakronistiska resonemang och lynchade tidsandor bådar inte jättegott för framtiden, helt frånsett om denna kommer visa sig vara lång eller kort. 


Och så en helt orelaterad favoritlåt.


 

36 kommentarer:

  1. Duster kommer, duster går, lycklig den som aldrig sista ordet får utan fortsätter klura.

    SvaraRadera
  2. "Vem behöver psyken när det finns soldater", erinrar om den

    SvaraRadera
  3. Dessutom : Glöm inte att "Tidens tand läker alla sår" ...

    SvaraRadera

  4. "putinkramare avant la lettre" :-) Roy Andersson vidhöll väl att hiv-viruset skapats i USA? Dvs han trodde på det. "Ett slags populism" låter på mig som om han inte trodde på det själv.

    SvaraRadera
  5. Nämnde det mest i förbigående som exempel på "folk som hade fel för 40 år sen" respektive "folk som gick på det då men inte nu", eller mer fåfängt, folk med sunt förnuft och en eminent magkänsla och förmåga att identifiera bluddermoj, och kanske avsett som en vidräkning med dem som tror att det är ofrånkomligt att vara blind och dum mitt uppe när sakerna händer såtillvida man inte tillhör det rättfärdiga lägret - men det är en bagatell, nu står "vi" här med DCA-avtalet, är det "den postmoderna vänstern"s fel att folk är avdomnade för att de blivit sanningsrelativister?

    SvaraRadera

  6. För att kunna svära med 100 % säkerhet på att han hade fel, skulle det krävas en del efterforskningar, jojo för tänk om det var USA i alla fall? Det kanske var USA som spred covid också!






    SvaraRadera
  7. Vi kan vara snubblande nära masshysteri och föremålen för det kan flyttas runt, visar historien. För att känslorna ska ryckas igång och allt kännas väldigt rättfärdigt krävs suggestion, syndabockar, kanske en utlösande händelse av starkt symbolladdad natur, osv.

    SvaraRadera


  8. Men läsning vaccinerar inte mot någonting, en som aldrig läst en rad kan vara mer motståndskraftig (bla för att den inte härmar och läser innantill)

    SvaraRadera


  9. Faidros, som sagt var. Men Faidrosläsning vaccinerar inte mot någonting.
    Jag tror det viktigaste är att lägga ner kultursidorna - det är synd att vår nazianstrukna regering lägger så mycket möda på att krossa knäskålarna på kulturella yttringar som faktiskt är bra och viktiga. Det värsta skräpet står kultursidorna för, allt är inte exakt lika dåligt men mycket är sämst.


    SvaraRadera

  10. Faidros! Faidros vaccinerar inte heller mot innantilläxor och härmande! Vaccinet är en helt omöjlig metafor i såna här sammanhang för att det är totalt passivt, kommer utifrån, quick fix, osv. Kanske en vulgärpositivistisk metafor.

    Slut på gratistruismerna för idag - ha en sjutusan till tisdag hörni

    SvaraRadera

  11. Inte smart med beväpnade israeliska vakter för att skydda judiska församlingen, om det är sant. Uppgiften kommer från ETC.
    Jisses, vad fel de tänker.

    SvaraRadera

  12. Vilken cliffhanger på Expressens löp idag. Putin har en plan. Väntar på Trump.

    Experterna är inuti tidningen, och den köpte jag inte. De lägger ut texten om Putins vinterplan och väntan på Trump, enligt löpet.

    Jag tror man bör göra skillnad mellan experter och analytiker. Experterna uttalar sig i medierna och det brukar vara ett fåtal, alltid samma. Analytikerna är förhoppningsvis fler. Deras tolkningar kan troligen variera, men alla är nog överens om att Putin väntar på Trump.

    För övrigt läste jag någonstans nu igen, att det bär emot för vissa ukrainska soldater att möta nordkoreaner. Något slags missmod kan skönjas. Vad gör de där, Nordkorea är väl en av världens hårdaste diktaturer så att soldaterna befinner sig där frivilligt och av personlig övertygelse kan man glömma. Nåt sånt.

    Så kan man slutligen upprepa att det är i Ryssland nordkoreanerna befinner sig, för att ta tillbaks Kursk som ockuperats av Ukraina, påhejade av Expressen, och att det är (bland annat antar jag) svenska stridsvagnar som bär med sig ukrainare till Kursk.






    SvaraRadera
  13. Antifeminism så det ryker om det.

    SvaraRadera


  14. Något som är bra med den så kallade postmodernismen är att den kan hålla fler bollar i luften samtidigt: postmodernism kan väl ses som en allmänt ideologikritisk hållning (om man nu vill behålla det begreppet postmodernism: det går väl att skrota. Jag har läst rätt lite av de filosofer som brukar kallas postmoderna, inte blivit speciellt intresserad)
    Men i alla fall, om man behåller begreppet postmodernism:
    Som sämst blir den sanningsrelativism, och slår då själv över i ideologi: då blir t.ex klass, kön, etnicitet mekaniska program, en doktrin som sätter verklighetsprövningen ur spel. Som bäst upptäcker den latent ideologi i det förment objektiva och inte minst i det högljutt, taktfast hamrande objektiva.
    Där är vi nu, och det är galet. Sokrates är nog mer användbar än Derrida för att genomskåda det som pågår nu.



    SvaraRadera

  15. Nä jag kommer inte kolla på den här serien, bland annat eftersom jag reagerade spontant skeptiskt/kritiskt för längesen, minns med blygselns rodnad på mina feberkinder (är förkyld, hoppas det hinner dunsta till jul) att jag liksom stod mittemellan de två arga lägren på AB kultur, har för mig att både Paulrud och Richter sa "men som Maja säger..." - det var väl mediernas påverkan på rättsprocessen jag hade pratat om. Men senare när jag kollat i Lindebergs bok, inte fan är den objektiv eller tillförlitlig? Konstiga spekulationer. Tendentiös. Om man skulle tro den här frustande manschauvinismen så har de lyckats koka ner feminism till "sinnessjuk hämndgirig läkarhustru", såvitt jag förstår lyfts den här kvinnan på 80-talet på något vis fram som helt avgörande för fallet men också som typexempel på feministiskt moralpanik. Den här typen av dokumentärer har ofta något demagogiskt över sig, jag brukar uppfatta dem som väldigt lika det de kritiserar,


    SvaraRadera

  16. Är det bra med häxjakt förutsatt att häxan är skyldig? Börjar inte den metaforen bli lite sliten?

    SvaraRadera

  17. "Sluta genast skaffa er ett bra förhandlingsläge!"
    Nej, för naivt...

    SvaraRadera

  18. Konstig häxjakt på en kvinnlig psykoanalytiker.

    SvaraRadera
  19. Ahi! Qualcuno ha parlato male di Freud, eccomi, alla riscossa !! Pronto a controbattere. A proposito ...chi parla male di Freud il giorno di Natale? E perché lo fa? Commento a margine : "Il problema è che c'è troppo benessere" (sottinteso : quando la gente perde tempo con questi attacchi) - lo dico parafrasando un umorista cinico delle mie terre. God Jul - önskar Z

    SvaraRadera
  20. haha... è una storia di semplificazione svedese, antiintellettualismo e malintese, misstro mot sånt som är lite konstigt, antisemitiska underströmmar, plus att det är allmänt reaktionära tider och då passar Jung och arketyperna bra men Freud är för jobbig och kritisk mot familj, religion, osv, och nu senast handlar det om att återkallande av bortträngda minnen av incest använts i rättsprocesser, som en helt bisarr rättshärva runt "läkaren och obducenten" på 80-talet - men det har inget med Freud att göra som viftade undan prat om incest som fantasier.
    Insomma: se fai il paragone tra l'articolo "bortträngning" in svedese , su Wikipedia, e "rimozione" in italiano o qualsiasi lingua utom svenska, puoi vedere una specie di moralpanik, baserad på missförstånd.
    Dunque: på sistone har man sett krav på censur av Freud, krav på varningstexter på Freuds böcker, och en hel flodvåg av dumhet från folk som tror att de är objektiva.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sì, troppo benessere è magari un pò troppo cinico ma troppo
      consumerismo, och gli attacchi mot allt som är lite konstigt eller konstigt på fel sätt eller för svårt är rätt kusliga.

      Nello stesso tempo, det är helt klart en skum rättsröta eller flera skumma rättsrötor i Sverige som man får kalla kårar av att få en glimt av, nåt slags blandning av DDR-psykoanalys, en mamma som släpat sin dotter till doktorn och sövt ner henne för att doktorn ska kunna hitta bevis på incest, kvällstidningar som frossat i ett helt osannolikt scenario (fan, de hade kunnat fråga mig så hade mycket av det här kunnat undvikas), nåt slags klibbig sentimental användning av "Catrine", som kallas vid förnamn för att alla låtsas gilla någon de kanske hållit för näsan om de träffat, varför inte tillerkänna en person både för och efternamn och respektfull distans, alla ska fram och kladda? Ett frossande, svenskt frossande, en mördad och styckad prostituerad som blev underhållningsvåld och ett tillfälle för den där överskattade Enquist att låtsas vara stor europeisk intellektuell.
      Tror det här fallet är det svenskaste som finns

      Radera
    2. Grazie per la détaillée förklaring ! Non ho capito tutto - ho capito comunque il contesto "ideologico", che un po' immaginavo, ma studiero' :) Comunque è buffo come Freud abbia sempre fatto infuriare tutti (destra, sinistra, centro) - mentre in fondo lui aspirava ad essere un perfetto borghese austroungarico. Commento un po' superficiale, je reconnais. Gott nytt år, önskar jag, Z.

      Radera
    3. Nessuno capisce tutto, penso :-) Infatti è una cosa che merita di essere studiata, non so se ci sono articoli nei media fuori la Svezia ma se ci sono, daranno un sverigebild pazzesco, penso. Sì, Freud continuerà à infuriare, nonostante che sia un piccolo borghese austriaco eccetera, e come non si deve leggere in un modo dogmatico, è meglio se fa arrabbiare - och han (eller svenska efterföljare) har använts på ett konstigt sätt ibland.
      Ciao e buon anno nuovo, nu får vi se vad Trump hittar på...

      Radera
    4. Tack så mycket! Jag vet inte om det finns ett samband, om det fall du talar om är mycket nytt eller inte, men anti-Freud-trenden för några år sedan var ganska allmän - med böcker som gavs ut i Frankrike, i Italien för att förstöra hans rykte och avslöja hans mörka hemligheter.

      Det är något som du förmodligen känner till mycket väl.

      Inget med det att göra, men idag åkte jag till en liten stad som jag när jag var ungefär 8 år gammal hade bestämt mig för var den vackraste jag någonsin hade sett. Eftersom mina föräldrar hade tagit mig till Rom, Florens, Venedig och så vidare, kändes det att det var komiskt och lite dumt (och det är därför jag minns det).

      Det här är förresten staden där "tricolore" antogs. Och det är väldigt trevligt, tycker jag. Lite anonymt men på ett bra sätt. Ibland håller jag med mig själv, det är allt ;)

      Radera
    5. "misstro mot sånt som är lite konstigt" - ah ouais, ça c'est une chose qui passe hyper mal en Suède d'habitude :) J'en ai souffert un peu. En fait, ça passe un peu mal partout - mais peut-être qu'on Suède on te le fait peser d'une manière différente.

      OT : tu sais, il y a un mot inventé dans ma ville qui a été decrété comme un des 24 mots les plus populaire en Suède, en 2024?

      Radera
    6. Non sarebbe "umarell"? :-)
      E stato incluso nella "nyordslistan", la lista delle parole nuove Mot très mignon

      Radera
  21. Utnyttjandet av Catrine da Costa är så oärligt. Som du skriver hade en del av dem hållit för näsan om de träffat henne. Det är en frasradikalism kring det här fallet som är provocerande. När jag läser dina rader om Enquist blir jag sugen på att läsa honom och se om jag finner honom överskattad. Får se om jag gör slag i saken.
    Patrik Nyberg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker det falskt intima fortsätter. Varför kalla henne Catrine? När det gäller kvällstidningarnas frossande i mord på kvinnor och flickor, det har alltid varit förnamnen, det är det väl aldrig när män eller pojkar blir mördade - det är inte lika pirrigt, det måste ju förekomma sexualmord på män och pojkar, när såg man en smaskens följetong i medierna om det? Det har kallats Englamordet, Evamordet, osv - aldrig hört talas om lennartmordet, göranmordet, nilsmordet. Kvinnor är liksom nåt som tillhör alla och saknar egentlig individualitet, man kan göra piamordet och fiamordet av dem.

      Jo kolla gärna upp Enquist. En del av det han skrev var absolut helt ok. Vissa grejer skrev han troligen på ren spekulation, som Livläkarens besök. En del av det som anses genialt (Nedstörtad ängel) uppfattade jag som tillkrånglat snarare än genuint originellt när jag läste det - för länge, länge sedan. Boken om baltutlämningen gillade jag inte alls, men det var också väldigt länge sedan.

      Och - fast den har jag inte läst - Tupilak om "läkaren och obducenten" och Catrine Da Costa.
      Som påstås handla om "vår existentiella rädsla för döden"
      (vet inte om rädsla för döden kan vara något annat än existentiell).

      Jag vet faktiskt inte om P.O Enquists böcker är överskattade rakt av, men det går att säga att författaren P.O Enquist är övervördad, och vördnad är något som borde väck från kulturen öht.

      Radera
  22. Justitiemord, rättsröta, mediedomstol - ja. Det var inte de demonstrerande feministernas fel. Jag är inte övertygad av Det svenska styckmordet. Har en slagsida åt antifeminism, bagatelliserar sexköp som en del i ett "öppet förhållande" (enligt vem då?), känns som en vinklad partsinlaga.
    Polisen som läckte till medierna och medierna som cyniskt spred uppgifter ju mer sensationella desto bättre, bär störst ansvar, menar jag. Många har gjort fel, medvetet eller ej, men att jaga syndabockar och låta feminismen bära större delen av skulden är helt enkelt inte rätt.
    Ulla-Bella

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ulla-Bella: Jag kommer inte kolla men gissar att det är som du beskriver.

      Radera
  23. Har sett "kulturmannakommentarer" som pratar om moralism på ett sätt som visar att feminism behövs mer än nånsin.

    SvaraRadera
  24. Den svenska wikipediaartikeln om bortträngning är jättekonstig. jfr med den engelska om "repression" t.ex.

    SvaraRadera

  25. "dokumentären är ett journalistiskt illusionstrick, vinklad och på punkt efter punkt rent ohederlig"...
    https://www.parabol.press/svts-dokumentar-om-styckmordet-morkar-fakta/?fbclid=IwY2xjawHjSAdleHRuA2FlbQIxMQABHU5XZzp73IjxmYDzWB1b9NjDFls69N9AG6PQ9LVT68SBHZ-Hnn_rIzUKQQ_aem_ZH5znSiiwPGZkF6l3rN7fA

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den verkar spela mycket på känslor, och jag har som sagt nästan alltid en aversion mot suggestion när det gäller såna här saker - det kan låta kyligt men det gällde lika mycket för dokumentären med Britt Edwalls sentimentala baaarnet, som vissa aspekter av känslomässig identifikation med Da Costa, och nu - som det verkar - långt gånget medlidandefokus med läkarparet, plus ideologiska runtikringdiskussioner - Nina Björk får applåder för att hon gör avbön för både det ena och det andra, medan rävar predikar "självrannsakan" som går långt utöver fakta i målet.

      Radera