Om det är konsultsvenskans flamebait-elände eller om det totalitära vaknat i institutionerna - för att kunna ryta för att överrösta ekot och säga åt svenskar att dö för Sverige och hoppa ner i 500 000 gravar -
Alla ska känna sig träffade! Krig är kommunikation! Människor mår bra av krig! Alla kan lära sig döda! Du är vårt vapen i kollektivtrafiken!
Ledsen men det här är inte Ryssland, det här är Sverige, och här ska man nu lära sig att krig är normalt och att den långa freden i Sverige var ett misstag.
Civilbefolkningen skall inom ramen för nato vara ett stöd för militären.
Det har vaknat något i Sverige, små diktatorsämnen rör sig, och de har lovat att mina sista år (ursäkta självupptagenheten) kommer att präglas av krig. Kriget är önskvärt, säger de faktiskt. Jajjemensan. Ingen överdrift.
Vad är det för hat mot medborgarna som den här militärdemokraturen stoltserar med?
De krigspositiva på hemmaplan som snabbgräver gravar åt fredsskadade svenskar, det inhemska hatet, kanske en hämnd för den traditionsenliga svenska antimilitarismen, men är det inte så - ni som har erfarenhet av totalitära regimer - att befolkningen där alltid anses vara något som bör kadaverdisciplineras?
Jag tänker inte sombrera i folien.
Nu ska jag gå och dansa.
SvaraRadera"Man tar sig för pannan" - den breda vänstern tar sig för pannan. För när kriget (vilket de lovat med bestämdhet att det gör) kommer till Sverige, kommer den breda vänster se det som helt enkelt Rysslands fel. Simple as that. Men jag ser denna tid inte som upptrappningen till det andra världskriget, utan som upptrappningen till det första. Har jag gjort i över tio år. Har jag gjort t.o.m innan Michael G skrev och varnade för världskrig.
Det här var fortfarande möjligt 2013 : https://www.youtube.com/watch?v=i820hl-C0Nw
Russian Police & Simon - Get Lucky (cover Daft Punk)
Ryssland var nog inget 100 % totalitärt och slutet land? och utvecklingen mot ukrainakatastrofen var ingen 100 % enkel historia.
Det är mycket känsla av maskulinitet i det. Det finns kvinnor bakom detta också, men mest är det pojkar som vill känna sig som män som hittat nåt att tro på.
SvaraRadera
RaderaJa, så är det.
SvaraRaderaKrigspositivism, får bli den nya ämnesrubriken - googlat lite, verkar som att jag myntat begreppet, hittar det i alla fall inte på nätet, dags att sparka ut "försvarspolitik" när ÖB vill använda personminor utomlands (Sverige strider utomlands, precis som under Afghanistankriget).
RaderaInte en enda rysk soldat får dödas för min skull.
Hatar Nato, svensk vapenindustri, svenska smygnassiga militärer, politiker, medier och vänsterpopulister. Det är saligare att hata än att vara ledsen.
RaderaDet stämmer att Ryssland, Ukraina och USA inte skrivit under förbudet mot personminor, och att Sverige är ett skenheligt skitland som krigar utomlands sen länge, och det finns en fördel med att Sverige inte finns längre - försvar handlar det inte om - och det är att man kan avsvära sig allt som görs, eftersom det görs i ett självrullande system som drabbar människor och göder krigsindustrin, medan Sverige
SvaraRaderaGandhi hade NOG gett fredsrörelsen en smäll, nä vad fubbigt, Aftonbladets ledare har ju ändrat både rubrik och artikel -
"Kanske hade han nästan velat dela ut en smäll, sin pacifism till trots."
DET är att vara en fegis. Hur som: ledarartikeln från 2023 imponerar nog på många kvinnor. Män också förstås men främst kvinnor som vill slippa tänka på kriget och gärna vill att någon tänker åt dem.
Hur Gandhi hade sett på ukrainakriget och västmakternas militära stöd är nog inte helt självklart - jag borde egentligen skriva ett långt svar på den där ledarartikeln eftersom tankegångarna dominerar hela comme il faut i Sverige (även jämförelserna med Vietnamkriget och Irakkriget, som är så otroligt annorlunda på en massa sätt, men jämförelsen har den poängen att få tyst på den breda tysta vänstern som är tyst) samtidigt som där finns en massa luckor, det är som att ge den breda vänstern dropp med vilka åsikter man ska hålla sig till och sen är det klart, sen behöver man inte fundera mer, men det är historiskt vajsing på några sätt - krigets orsaker som enligt min mening var multipla VILKET INTE INNEBÄR ETT FÖRSVAR osv, USA:s helt otroliga inblandning (se den långa artikeln i New York Times), Ukrainas och Rysslands gemensamma och separata historia och hur många rysstalande och ryssar som bor/bodde i Ukraina, med mera med mera - vad sjutton har det med krigen i tex Irak, Vietnam och Afghanistan att göra? Inte mer än att man kan drämma till den breda vänstern med dem, och det sedvanliga - jojo ni är antiamerikaner men struntar i Rysslands (eller forna Sovjets) övergrepp - men den breda vänster beundrade ju USA. Det är helt uppenbart nu med besvikelsen och chocken över Trump.
RaderaVilken jävla kärring och syltrygg att ändra och linda in det på det sättet. "Kanske hade han nästan".
Tror inte det stod så i den första versionen, och dessutom - en smäll är en smäll. Finns inga kanske nästan-smällar.
Det är pultroner som sitter där medan deras fruar tänker ja se karlar, bra att de sköter det här så våldsamt bra.
Inte vet jag hur Gandhi hade analyserat ukrainakriget, något skeptisk till USA och Nato hade han väl varit? Eller hurrat för personminor?
RaderaMaja om du kunde undvika de fula orden. Kärring och syltrygg? Hur patriarkala är inte de påhoppen? Hör du hur barnslig du låter? Det är synd eftersom du gör en del intressanta iakttagelser. Och det behövs röster för fred.
RaderaJag fyller inga behov.
RaderaÄn mer opassande: jag är inte pacifist, som Stina Oscarson (frid vare), och blir helt matt av såna här rader - ”Varför brinner världen när man kan måla ugglor?”
Förlåt, kippar efter andan, jag förstår inte heller meningar som "pacifismen har sina konjunkturcykler", eller att man kan jämföra sig själv med Indras dotter, med mera - apropå "det behövs röster för fred". Behövs till vad då? Vilken typ av behovsuppfyllelse, klotterplankets? JVVF? yttrandefriheten upphör om det blir krig, rättare sagt, det är väl lika bra att slakta fredsrörelsen innan den är regelrätt förbjuden? de mortuis nil nisi osv och det är jättebra om den snälla vänstern hedrar Stina Oscarsons minne genom att skapa en stor fredsrörelse - detta skulle den här icke-pacifistiska bloggaren gilla.
(forts)
RaderaTror det där liberala polisandet om ord bidragit till att Demokraterna förlorat mångas förtroende i USA. Progressiv politik är en sak, borgerlig sipphet något annat.
RaderaJo, om man kallar en rätt ung manlig ledarskribent kärring och syltrygg är det inte av förakt för äldre kvinnor, finns ju en poäng med det. Den som låter Gandhi ge en smäll åt fredsrörelsen leker kanske bara tuff, men sakledet är blodigt, medierna har odlat en krigshets som är bokstavligen sjuk. Om man sen lindrar in det i "nog", "kanske hade han nästan", blir det försåtligare men påståendet kvarstår.
RaderaSvenska kyrkan borde vägra gräva krigsgravar.
Radera"Låt de döda begrava sina döda", säg det till myndigheterna. Vi står i livets tjänst. Så kan de säga.
Pasolinis Matteusevangeliet finns f.ö på Youtube - ingen särskilt förförisk historia och allt som är problematique med kristendomen framgår, men sevärd.
Radera"Krig är kommunikation" var i DN tror jag. Den var förryckt. Fråga soldaten som sjunger Berätta inte för mamma att jag ska till Bachmut om krig är kommunikation.
RaderaTar på mig skulden för "det liberala polisandet om ord" ;-) Det är din blogg och du uttrycker dig som du vill. Jag är väl lite borgerligt sipp och föredrar ett respektfullt och vuxet tonfall. Å andra sidan är det vulgärt att låta Gandhi ge fredsrörelsen en smäll. Vad är det för värld de här herrarna vill skapa?
Röster för fred behövs inte bara för syns skull. Det behövs många och tunga protester mot krigshögern. Jag uppskattade Stina Oscarson för hennes mod att framföra avvikande åsikter.
Glad påsk från Malmö
RaderaHej Malmö, klart man måste få protestera mot språkliga uttryck, tonfall och innebörder.
Jag tror det är rätt många i Sverige som fortfarande tvivlar runt eller är emot Natomedlemskapet och vapenleveranserna till Ukraina. Jag tror Stina Oscarson lyckades fånga upp den opinionen och låta den komma till tals. Det är nämligen ingen överdrift att den kritiska debatten i andra länder ser ut på ett helt annat sätt än i Sverige. Både i USA och andra europeiska länder. Det var bra att hon framhärdade och det avvek från krigspositiviteten i de svenska medierna.
Sen var det ändå något med hennes artiklar i de frågorna som inte gick hem helt och hållet hos mig, kanske för att pacifismen var för rosig, något var det.
När det gäller annat uppfattade jag henne inte som intellektuellt sökande och frispråkig utan snarare ogenomtänkt, naiv och grund.
Att uppmuntra till kritiskt tänkande är bra.
RaderaFör min del undrar jag över hur kontakten mellan svensk militär och ukrainsk ser ut, och om de här offensiverna in på ryskt territorium verkligen är något Sverige borde ställa sig bakom. Om åtminstone inte det borde vara en röd linje för Sverige.
Det var ett upprop i Aftonbladet, håller med om en del medan annat är mer diskutabelt
https://www.aftonbladet.se/debatt/a/OoAVaO/europa-behover-inteensidigtfler-stridsflygplan-och-missiler-utan-dialog-och-diplomati-skriver-105-debattorer
RaderaAv några skäl funkar inte uppropet riktigt - ska inte gå in på varför, delar funkar andra delar inte - bara påpeka att det "liberala" svaret kommer som ett brev på posten: DN:s ledarsida: försök säga det här i en diktatur. Visst, helt irrelevant är invändningen inte - det finns lite för mycket av anpassning till "multipolär värld" i uppropet, nånting där funkar inte - Margot Wallströmintervjun i radion var bättre - men argumentet "jojo, och ni slipper hamna i fängelse" vänds per automatik mot alla kritiker av Irakkrig, Vietnamkrig, Libyenkrig, Afghanistankrig - ska inte lägga till Krimkrig nu även om jag misstror Storbritanniens, Frankrikes och före detta USA:s renhårighet (Trumps påtryckningar för att Ukraina ska acceptera Krim som ryskt kommer faktiskt inte heller som en total överraskning, om man följt med lite i hur det resonerats på sina håll i USA, behöver inte tjata om kissingergissningar men han var inte ensam om fågelperspektivet och de amerikanska intressena - skillnaden mot Trumps plötsliga förslag eller krav eller rytande är att det kombineras med att USA uppenbarligen inte tänker vara med och skydda Ukraina militärt sedan, utan det ska överlåtas på Europa).
RaderaFrankrike var pådrivande för Libyenkriget. Libyenkriget var ingen bra idé.
"Gå och dansa" ! På en och samma "gång" ?
SvaraRaderaÅtskilliga klarar inte ens av att gå och mobilsurfa samtidigt ...