onsdag 23 december 2009

God jul

från tigerbossen, Ank-Käthe och mig.

Julkrubba från Neapel:

115 kommentarer:

Systerdyster sa...

Åååh, så vackert. Jag vet att katolska bokhandeln i Sthlm säljer julkrubbor och har tänkt att jag någon gång ska köpa mig en.

På min förra arbetsplats hade vi en gigantisk julkrubba som dessvärre naggades lite i kanten av en dement patient. H'n provsmakade helt enkelt det lilla Jesusbarnet och bet av huvudet i tron att det var en marsipangris. Så kan det gå...

God Jul och be Ank-Käthe att akta sig för danskar nu i juletid. Det vore tråkigt om hon hamnade på middagsbordet hos Preben och Preben.

maja lundgren sa...

Jag gillar överhuvudtaget "miniatyrvärldar", med figurer som rör på sig. Här är det ju Betlehem (även om man kan skymta en pizzabagare, om jag inte ser fel).

Haha, helt rätt faktiskt. Om jag får vara lite hädisk så är det ju ett slags nattvard, att äta en bit Jesus.

Jo, Ank-Käthe håller låg profil.

Claes Gustavsson sa...

Gott nytt år, Maja. Det kommer det att bli. Mitt ena knä värker lite, och snön faller enahanda på min balkong. Kaffet är konstigt. Det kommer att bli bra, sanna mina ord.

maja lundgren sa...

Det är ju inte världens bästa skärpa i videon kanske, men lägg märke till den sovande mannen som fått plats på värdshuset - hans mage rör sig när han andas.

maja lundgren sa...

Claes: ja gott nytt på dig med!

maja lundgren sa...

KOnstigt kaffe låter trevligt, Claes. Har du stått på knä och slagits med en julgran för att få ner den i en fot, är det därför du har ont i knät?

Claes Gustavsson sa...

Mormor fick en släng av gikt då och då när jul och nyår närmade sig, vi antog då att gräshoppssvärmar var i antågande, men nej, det var ett gott omen. Det blir bra.
Har du slutat att desinfecera handtagen till ytterdörren?
Stavade jag rätt, ser skumt ut, men det måste ju ha med feces att göra.

maja lundgren sa...

Jo, det var ett par dagar jag roade mig med det (att desinficera, tror jag det stavas). Det var en sorts ploj egentligen. Dessutom hade svininfluensan knappt brutit ut då... Nu har jag vaccinerat mig, de vill ju att man ska göra det också för att viruset inte ska komma igen muterat. Och jag tror inte på konspirationsteorierna om att det är läkemedelsindustrin som ligger bakom...
Ont i knät - ja, tycker mig nästan ha hört det förut, att det bringar tur! Men det allra bästa är förstås empiri, och det låter ju mer eller mindre bevisat nu. Att det är ett gott omen.

Leroy sa...

God Jul och Gott Nytt År på dig själv Maja!

Så även Xerxes och Atossa.


Leroy

IAMB sa...

God Jul och Gott nytt år Maja och alla bloggkommentatorer!

önskar

IAMB

Lisa sa...

God jul etc. Tack för roande och oroande läsning som serverats med en sällan skådad storsinthet.

Claes Gustavsson sa...

Lisa. Grattis själv, som jag hörde någon säga till en änka på en begravning en gång. Ja, hur som helst. Taffel = Briljans. Fyrverkerier! Vill ha mer. Mängaha.

Anonym sa...

Instämmer med Lisa. Och en riktigt God jul!
Algot

Charlie sa...

God Jul och en underbar dag alla!

Här är det rejält vitt och snöigt, kallt så det kommer att knarra i snön när man går på den.

Det blir kalvsylta, potatis, rödbetor till frukost, julbord till lunch och sen älggryta till middag. Och möcke gotter.

Syns snart igen.

maja lundgren sa...

Snön ligger kvar här också! Men det är nog inte tillräckligt kallt för knarr.

Anonym 19:11 sa...

En riktigt god jul på alla härinne!

(Det var inte igår Algot! Roligt att se att du hänger kvar här)

Här ligger snön tjock. Det var många år sen det var så snövitt på julafton här söderöver.
Nu ska jag ut och handla det sista till min vegetariska jullunch.

stationsvakt@gmail.com sa...

God jul. :-)

Vasaplatsen sa...

God Jul Maja och alla andra!

M sa...

God Jul alla!

Fia sa...

God Jul allihop!

Systerdyster sa...

Jag glömde ju att säga God Jul. Så GOD JUL!

maja lundgren sa...

Ja, eller Påsk. Jag tycker egentligen bättre om påsken. Nej men vad säger jag!
Xerxes och Atossa är lyckliga över sina paketer,de har fått varsin naturtrogen liten grå leksaksmus (och riktigt lyxig gourmetmat).

Systerdyster sa...

*vinkar till katterna*

Anonym sa...

I somras låg en övergiven liten katttunge vid busshållsplatsen i en veckas tid, han var mager och hungrig. Jag tog med lite torrfoder på morgnarna och han åt den glupskt. Sen tog jag bussen till jobbet och hoppades "någon" hade räddat honom. Men icke, han låg kvar. När lördagen kom gick jag ner till busshållsplatsen för att se om han låg kvar och det gjorde han. Jag gav honom lite torrfoder, satte mig ner och kelade lite med honom. När jag skulle gå började han traska efter. Jag stannade upp och trodde han skulle bli rädd och försvinna men det gjorde han inte. Han fortsatte traska efter och följde mig ända hem. Jag började genast söka efter ett hem åt honom men det var inte det lättaste.

Dagarna gick och idag sitter jag med en övergödd kelsjuk lite kurre i knäet och skriver det här. Han är det mest tillgivna och kärvänliga väsen jag någonsin träffat. Så kan det gå när en katt väljer sin familj, oerhört tackam över att det blev just jag.

God Jul allihopa. /Tomtemor

En ettrig en sa...

God Jul till alla!

valens sa...

Happy Xmas (War Is Over)
If you want it!...


Då sången kom pågick Vietnamkriget, och det var mot detta krig sången var en så kallad protestsång. Vietnamkriget slutade 1973, men sången har blivit en julklassiker... (wiki)

God Jul till alla!

Ulrika sa...

Önskar er alla en God Jul så här i elfte timmen.

En liten anonym sa...

God Jul Maja och tack för bästa bloggen!

M sa...

God Fortsättning och tack för den mest sansade bloggen - Här finns många kloka människor!

Anonym sa...

God fortsattning alla ni i snoyran! Horde att det var mycket sno, tydligen over hela Svedala? Kan ju meddela att har pa andra sidan har julen klarats av i runt 23 graders varme, ingen skymt av sno alls :-) Hoppas ni alla fatt god mat, fina klappar, och framfor allt fridefullt i jul!

Anonym sa...

God fortsättning på er allihopa!

*blänger avundsjukt på vita damen*
:-)

Anonym sa...

Nästa år då du wl får du slänga upp ett partytält på tomten för då kommer vi. Hela gänget. Du vet vad jag tycker om snö och kyla. Men det är fint på julen sen får det gärna bli vår på en gång. /Avundsjuk tomte mor

Anonym sa...

:-) Blang inte for ilsket Marina, jag jobbar just 3:dje natten av 4 sa inte har jag precis njutit av varmen.
Tomtemor: Jag hystar garna upp partytaltet nasta jul for da SKA jag banne mig vara Ledig! Man kan ju alltid spraya san daringa konstsno om man maste ha julsno :-)

valens sa...

En trevlig julklapp:
Kungaparet skapar världsforum för barn...

Låt oss hoppas att att barnkonventionen blir svensk lag...

God fortsättning!

maja lundgren sa...

Whitelady: det ar gratt och kramsno har, men det blaser inte.
Valens: då får vi hoppas att de inte drabbas av ideologiskt överslag. Men det är ett internationellt forum, alltså?
Algot: benvenuto, det var ett tag sen.

valens sa...

Nej Maja, det tror jag inte...
För ideologiska överslag krävs det att gränsvärdet överstiger svindlöande höjder för att gnistor skulle uppstå i Kungahusets stilhet, är min övertygelse...

Vad gäller väderleken... jag är nöjd med den vackra vita snön och längtar inte efter vindar... Varken de kalla nordliga eller varma sydliga sådana..
Du vet Maja att den som sår vind, skördar storm...

Jag känner att det är lugnt och skönt.
God fortsättning!

Charlie sa...

Och vad skördar den som sår storm....?

En dagsaktuell och färsk undran...

Anonym sa...

Maja: Vad skont att nagon mer an jag saknar prickar :-) Ibland kanns det lite ensamt att vara utan dem. Ar det katterna som gomt undan dina?

Valens: Har ar det nordanvinden som ar varm och skon, sydvinden ar rent vidrigt kall :-)

Charlie: Jag misstanker att den som sar storm skordar magsar (stomach ulcer) (fy vad vissa ord ser konstiga ut utan prickar!).

En prick, en prick, ett kungarike for en prick...

maja lundgren sa...

A prick, a prick, a Kingdom for a prick.
Har du fått en släng av penisavund, Whitelady?

Anonym sa...

:-) Tack for det goda skrattet Maja! Det blir konstigt ibland med blandat sprak! Under min forsta tid har fick jag till en del riktigt krumeluriga oversattningar, t ex nar jag under ett smarre hostanfall sa nar klackte ur mig till en patient att jag hade en "cock in my throat"... som tur var hann jag hejda mig.

maja lundgren sa...

Jodå... jag försöker dra mig till minnes en anekdot som surrar runt i kulturvärlden. Det var under det slags konferensresa som ordnas ibland, med författare och kritiker från olika länder, har för mig att den här var till Moskva. Det gemensamma språket var iallafall engelska. Under ett seminarium hade man satt upp en stor karta med prickar på alla orter som deltagarna kom ifrån. En svensk filosof (tror jag det var) från en mindre ort i Sverige ropade förtjust: "I can see my prick!"
Vilket väckte lite undran såklart.

Ulrika sa...

Kände mig tvungen att bidra med egen prick och gick därför in på Avigsidan och lånade denna lilla historia med några år på nacken...

"Det var när Viggen för första gången flög i England var den svenske journalisten/Saab-mannen så till sig när han skulle skryta att han tog fram sin bästa engelska:

– You should see, the plain took a big fart and vanished like a prick in the air!

celex"

Anonym sa...

:-) Visst ar det harligt med sprak! Pa det viset ar det ratt skont att ha lite accent, folk forstar att det inte ar ens modersprak och har lite overseende med de varsta grodorna :-) Jag haller pa att forsoka fa min lillkille att lara sig svenska, han ar for ovrigt en av de fa personer i NZ som pratar engelska med svensk accent utan att kunna prata svenska. An sa lange ar det enda svenska ord han sager "salamipuss"... Vilket kanske inte ar sa anvandbart i langden :-)

Anonym sa...

Ullrika: Precis sa hade jag kunnat uttrycka mig i borjan har :-)

Ulrika sa...

Salamipuss :)

valens sa...

Charlie:
Här har du svaret...

Maja:
Can you see her prick? (a sharp emotional pain resembling the physical -Collins)

sevenwhite:
Mellan april och oktober varmluft normalt anländer på sydlig vind från subtropikerna, eller mindre ofta från Centraleuropa på öster.
Därför bara ibland nordanvinden blåser varm... i Skandinavien
...

Zigge sa...

Good inbetweendays on you.

Anonym sa...

On you too Zigge :-)

Vasaplatsen sa...

Jag bara måste få bidra med något som tyvärr inte ens är en dålig översättning utan hämtat ur skolans veckobrev... alltså från dem som ska lära mitt barn en god svenska:

"Om det har varit blöt väderlek innan kan det vara pölar på isen så skicka därför med galonbyxor..."

Vi skrattade gott.

Anonym 19:11 sa...

Zigge. Nämen så trevligt att du inte har hemlig profil längre. Så du kom till slut på vad du skulle skriva där ;-)

Vasaplatsen. "Välkommen till Föräldrar möte" läste jag att någon fått hem från skolan.

Charlie sa...

Då vet vi vem Zigge är, men vem är Zigge Ztardust, känner vi honom? (kom bara å tänka på´et)

Äre nån porrstjätne ellä?

IAMB sa...

Jag fick nog.

http://monicaantonsson1.blogspot.com/2009/12/las-joakim-ramstroms-avskedsbrev-efter.html#comments


När det börjar handla om liv och död, och "överlevarsekten m fl" blir syndabockar i en så allvarlig sak - ja då känner jag att det är dags för mig att säga tack och adjö till Monica Antonsson. Jag klarade inte ens att förklara mig, där på hennes blogg.

Naturligtvis är jag mycket glad över att "Daddy" fick hjälp i tid.

Det Kjell G. Alexis... skriver om hackers och crackers håller jag inte helt med om.

Charlie sa...

Vad ska IC ha tag på en hackare för om det är en person som har fullständig förståelse av tekniska system, till exempel datorutrustning för?

Varför skulle man kontakta en sån person om man söker efter någon som har skickat mejl, det förstår inte jag.

Anonym sa...

Intressant kulturartikel idag: http://www.aftonbladet.se/kultur/article6336447.ab
Lite svårtuggad men hur tänker du om den Maja?
/tomtemor

IAMB sa...

Charlie: nej, det kan man ju fundera på. Det måste väl ändå handla om någon sorts framletande av saker som är tänkta att vara dolda - sen att det inte förstör något i teknisk mening är ju en annan sak.

I det exempel som Kjell G nämner var det väl iofs antagligen bra att man fick stopp på "rådgivaren".

IAMB sa...

Som sagt var, förvirringen är stor angående hacker och cracker:

Ur Symantecs säkerhetsinformation:

"Idag hävdar många användare att hackers är personer som bara tittar in i andras system men aldrig förstör någonting, medan en cracker är en sorts ”elak hacker” som saboterar det han hackat. Andra talar istället om ”white-hat hackers” och ”black-hat hackers”, fast menar ungefär detsamma. Om en hacker som anses vara ”white-hat” hittar ett säkerhetshål, förväntas han tala om detta för progammets leverantör och meddela detta efter en viss tid ut på Internets viktigaste mailinglistor. En ”black-hat hacker” behåller kunskapen om detta hål för sig själv för att kunna utnyttja det, kanske tillsammans med en del av sina vänner, för att ta sig in i främmande system."

maja lundgren sa...

Tomtemor: det första jag tänker är att ni är så bra, ni som har vänligheten att skriva här ibland. Det låter som det grövsta fjäsk, men påhoppen på den här bloggen och dess besökare ("sumpgrodor", "ohyra", med mera) hade ju kunnat få vem som helst att tappa humöret.
Det jag tänker om artikeln du länkar till, är att den beskriver den oroväckande Myggor och tigrar på ett sätt jag gillar.
Apropå hackers så vet jag faktiskt inte var gränsen mellan lagligt och olagligt går. Men det är nog en lite annan sak att anlita sådana för att ge igen, av personliga orsaker, än det exempel som Kjelle anför.

IAMB sa...

Man kan ju också fundera på vad det där att "bara titta in" innebär, om det man tittar in på är hemliga eller sekretessbelagda saker som man inte borde känna till?

Anonym sa...

Drutten har gått över till Kimzah!

maja lundgren sa...

Jag har fått för mig att det varit hackers här ibland, men bestämt mig för strunta i det. Jag får meddelandet "En annan dator har samma IP-adress som din dator" ibland, men det är tydligen kopplat till mobilt bredband på något sätt och inte hacker-relaterat.

Anonym sa...

Tidigare har jag haft privata mail i min dator från människor som lever gömda. Det vågar jag inte längre. Jag tror inte att Kjelle och de andra riktigt inser vilken fruktansvärd skada de kan ställa till med. Jag hoppas i alla fall att det är så, att det inte är att de inte bryr sig.
Det räcker och blir över bara med den rädsla de skapar hos människor som lever i ett helvete de aldrig kan förstå. De är som barn som tror att livet är som ett tv-spel eller en tecknad film. Att det bara är att starta om, så lever alla igen. Det verkliga livet ser tyvärr inte ut så...

Förresten... Tack för att ni fick mig att gapskratta! När ni kommer igång med era historier och galenskaper då vet jag att skrattmusklerna kommer att värka:-)

Jag bodde i England för ett antal år sedan och jag rodnar fortfarande över en del av de grodor som hoppade ur munnen på mig... Det hände några gånger i början här i Sverige med. Vissa ord har ju motsatt betydelse:-)

maja lundgren sa...

Anonym: ???

maja lundgren sa...

Marina: ja, det finns också historien om svenskan som använde ordspråket "bättre en fågel i handen än tio i skogen" på italienska, i Italien. Och fågel är ett gammalt slanguttryck för "prick". Lägg till det att svenskor ansågs (anses?) vara lite lättfotade.

Anonym sa...

Tänk så fel det kan bli...
Kommer ihåg första gången någon sa att jag var en "rar tös". Jag storgrät!
Översatt till norska blir det "en konstig lättfotad tjej".
Som tur var så kunde min pappa lugna mig ganska snabbt:-)

maja lundgren sa...

Anonym igen: sånt där är ganska onödigt. Kanske dags att lämna skolgårdslogiken bakom sig...?
Det är nog inte så många läsare som vet vem Kimzah är, men jag kommer trots allt att skriva lite mer om den här typen av retoriska och insinuanta angrepp. Inte just nu, emellertid. Världen är stor!

Zigge sa...

Anonym 19.11: valde mellan Motörhead och Clash, för att ställa mig in hos Maja. Närå. Men jag ska fylla på med lite mer.
Marina: jag undrar om de där namninsamlingarna. Spontant gillar jag dem inte, folk skriver under utan att tänka efter tror jag. Hoppas du inte tar illa upp men jag tror det är för mycket subjektivitet i sånt.

Zigge sa...

Har du hackers, Maja! Mitt råd: skriv dina romaner på en dator som inte är uppkopplad.

Anonym sa...

När jag läser sådana artiklar måste jag ha läst böckerna som nämns annars blir texten helt tom för mig. Trots att jag är en storkonsument av böcker blev tigerboken liggande halvläst med en hög andra. Livet, familjen, arbetet och jobblitteratur kom emellan. Böcker ska man njuta av. Inte stressa förbi eller genom. Då får det vara. Det måste finnas fri luft runtomkring, massor av fri tid. Sådan finns inte förrän i slutet på den här ledigheten. Då s k a jag avsluta tigrar. Misstänker att den kommer bli en av de böcker jag ibland läser två gånger.

Håller med skribenten: "Bokens förföljda jag kommer att förfölja mig som läser, som en demon. Det finns ingen trygg plats i relation till den här boken, lika lite som det gör det för en kvinna i patriarkatet. Och ingen orkar med att det är så."

Så långt kan jag hålla med efter att ha läst halva. Försökt tala dig tillrätta när jag läst, "men om du tänker så här Maja"....då slipper du känna så där". "Mäh...Maja...sååå gööör man bara iiinte! Eller gudjävlar vad bra sagt tjejen!! ...heheh...

Ja..den är engagerande och man blir en del av den. Upplever att skribenten sätter fingret på något angeläget när hon skriver: " Noréns och Lundgrens böcker skulle båda kunna räknas till den performativa biografismen – det vill säga en sorts självbiografisk litteratur som bland annat definieras av att mottagandet blir en del av verket".

Bortsett från att det är hedervärt för läsaren måste det ändå vara en belastning för författaren, är det så eller tänker jag fel? Att verket definieras av mottagandet som blir en del av verket...Du har dessutom tagit det här ännu ett steg genom att diskutera boken via bloggar på nätet och det gör ju att läsaren i allra högsta grad är med och definierar innehållet. Lite så upplever jag det.

Jag min svikare som inte öppnat boken mer sen i somras. Men jag ska!! Jag lovar jag ska för det är den värd, bara tiden som inte finns dyker upp snart så...

"Noréns och Lundgrens böcker skulle båda kunna räknas till den performativa biografismen – det vill säga en sorts självbiografisk litteratur som bland annat definieras av att mottagandet blir en del av verket"...jaaa..jag gillar verkligen den biten... Det är inte alltid läsaren tilldelas en uppgift mer än som konsument. Men i din bok så blir man verkligen en del av den. Och det var därför jag bad om att få diskutera den med dig.

"Och receptionen av Myggor och tigrar formade sig till ett bevis för bokens politiska relevans. Lundgrens konkreta, skoningslösa sätt att omfördela skam, från den enskilda kvinnan till männen, från individen till systemet, fick systemet att försöka inte bara belägga henne med skam och skuld utan rentav omyndigförklara henne som författare/../

Baksidan av myntet! Jag ska läsa klart och jag återkommer. Det var en ganska målande recension. Önskade jag läst de andra böckerna också, har du gjort det?
/Tomtemor

maja lundgren sa...

Zigge: man ska inte noja för mycket om hackers.
Jag tycker att det är rätt bra att du tar upp detta med namninsamlingar. Det bör diskuteras på ett generellt plan - och i förhållande till andra ställningstaganden i vårdnadskonflikter både på nätet och i media. Jag vill däremot inte att enskilda fall diskuteras här.
Tomtemor: ah, ja tempot är ganska lågt ibland men alla iakttagelser och reflektioner är relevanta. En del säger att det visar sig först i efterhand och blir en aha-upplevelse. Men reaktionen hade kunnat bli annorlunda, och varje läsare har rätt till sin upplevelse.

maja lundgren sa...

Om jag nu ska vara lite sträng, vilket jag tyvärr är när det gäller ord (det är nämligen så lätt att lägga sig till med fraser) så har jag mängder av invändningar mot den artikeln. Till exempel att det inte skulle kunna finnas en trygg plats för en kvinna i patriarkatet. Jag använder inte ens ordet patriarkat.
Och ordet "dålig" bör finnas i en artikel om Myggor och tigrar. Hehe.

Zigge sa...

Hohoho... "ordet "dålig" bör finnas i en artikel om Myggor och tigrar" - ska erkänna att jag har inte läst den men nån gång blir det av. Kanske. Så där tjocka böcker känns lita avskcäkande.

Zigge sa...

Apropå att inte noja om hackers - men om någon vill jävlas med dig och sabba dina böcker?

maja lundgren sa...

Den här artikeln är skriven precis i början, en kritikers intryck av boken (före efterreaktionen).

http://www.dn.se:13025/kultur-noje/scen/i-rollen-som-sig-sjalv-1.512914

Zigge: jag tänker inte oroa mig för det. Punkt.

maja lundgren sa...

Däremot tror jag att det förekommer en viss aningslöshet på sina håll. Om man pekar ut och anklagar en "överlevarsekt" för det ena med det andra, så är det många som blir väldigt illa till mods. Det handlar om mycket tunga anklagelser. Förr eller senare kommer jag att ta bladet från munnen, så det är bara att simma lugnt.

Zigge sa...

jaja... men Tomtemor spammar. Man orkar inte läsa litträra doktorsavhandlingar.

Zigge sa...

Jag fick kontrollordet "fittis".
Är det dina hackers som lägger in kontrollorden maja?

Anonym sa...

Hade skrivit en lång kommentar om namninsamlingar... så kopplar datorn ned!
Försöker igen...

När det gäller namninsamlingar så tror jag att de kan vara ett mycket bra verktyg.
När det gäller den jag startade så har jag lärt mig mycket tack vare den. För den var absolut inte felfri.
Hade jag startat en idag så hade jag varit tydligare med syftet och hållit en mycket mer neutral ton. Dessutom hade jag sett till att allt fokus leget på barnets situation. En kommentar om mammans situation borde aldrig kommit med. Fokus skall alltid ligga på barnen.
Så det jag lärt mig är att aldrig skriva något så viktigt i en stressig situation. Kolla, dubbelkolla och trippelkolla.
Jag lär mig av mina misstag och jag kommer inte att upprepa dessa.

Syftet med denna insamling var att påverka i ett enskilt fall så att en riskbedömning skulle göras och att i stort påpeka att sådana misstag görs i utredningar som rör barn.

Som jag sagt tidigare så har alla rätt till sin åsikt. De som vill skriver på och de som inte vill låter bli. Jag kritiserar ingen som har en annan åsikt i frågan än den jag har.
Hoppas ni har fått svar på några av era funderingar. Jag tycker att det är bättre att ställa en rak fråga än att bara vagt undra. En vag undran kan lätt feltolkas och kan leda till en lång utläggning som kanske ingen är intresserad av.

maja lundgren sa...

Marina: det tyckte jag var en bra redogörelse, tack! Så länge inga namn röjs, syftet är att få till stånd en omprövning och det finns noggrann granskning av domar m.m i botten borde det inte vara fel med naminsamlingar. Detär nog bra att hålla tonfallet så lite känslosamt som möjligt, vända sig till förnuftet. Och självklart fokusera på barnen (en kommentar om mammans situation låter inte särskilt allvarligt om man jämför allt fokus som kan vara på pappans situation, med eller utan rätt).

Zigge: fittis, var har jag hört det förut. Jag tror att det är den mobbade läraren i Stig Larssons Kaninmannen som kallas Fittis.

Vasaplatsen sa...

Anonym 19.11: jo, "Föräldrar möte" är också en höjdare för att komma från skolan.

maja lundgren sa...

"Föräldrar möte" - usch.
Zigge: Tomtemor spammar inte, det tycker inte jag (förstås!)

Bergslagstroll sa...

Jag vill gärna läsa mer från Tomtemor mellan snöskottar varven!
Den gumman skriver mycket klokt och förnuftigt.
Du får se till att hon författar sig en bok!

Har ni en aning om hur jobbigt det är att för hand skotta fram härbrän ur snödrivorna?

Nu ska jag ta mig varm glögg spettsad med skogsstjärna (läs skogsstjärna spettsad med varm glögg) innan jag gör det sista.

IAMB sa...

Ytterligare en språkfråga: Vad betyder egentligen "självutnämnd ledare för den så kallade överlevarsekten"?

Vad är det man i så fall har utnämnt sig till? Innebär det inte att man faktiskt godkänner benämningen "överlevarsekt" i och med att man utnämner sig till ledare för denna?

maja lundgren sa...

Jag tror Zigge är lite lat. Orkar inte med tjocka böcker och långa inlägg om litteratur. Jaja.
Å, härbrän. Nästan så att man längtar till sommaren. Ska du ha vintergäster i härbräna?
(Härbränserna...?)

Zigge sa...

Hurrm, ska skärpa mig.
(känner mig fortfarande kränkt av kontrollordet "fittis")

Håller på och plöjer mig igenom bloggar för att skaffa överblick.

"Man kan verkligen fråga sig vilka demoner som hemsöker Lundgren, mot bakgrund av hennes umgänge med dessa giftpaddor."

Godhetens farbror, eller? Vet du vem han är?

maja lundgren sa...

Zigge: svar nej.
(vad är det för fel med att kallas fittis?)

Fia sa...

Ja, Fittis, varför gillar du inte det?
Enligt den grekiska mytologin fanns en gud med magiska krafter som hette så.
Han kunde trolla med knäna.

Fia sa...

Ok Ziggeman, jag ska inte retas men det var ganska kul det där med kontrollordet. Kanske blir de barnförbjudna efter midnatt?

Vem är farbrorn? Börjar det på K, som i ...?

Fia sa...

....Kalle?

Bergslagstroll sa...

"Härbränna" på äkta bred halvbräkande dalmål.
Tanken är att skotta väg in för att få igång kaminerna. Förhoppningsvis kan vi lägga folk därute, annars blir det trångt på golven inom stugs.
Får nog hälla upp några liter med skogsstjärna, så gnälls det inte över att det är lite småkyligt om tårna.
Det är snart sommar!
"Fittis" är väl inget att vara kränkt över!
Du kan väl lite fornnordiska så du vet vad det betyder?
Värre är med "pittis", det är kränkande!

Anonym sa...

Här kommer jag och inte spammar zigge. Tycker bra och intressant borde förekomma oftare när man nämner tigerboken. Håller nog med recensenten ändå när hon skriver om patriarkatet, eller kanske skulle hon använt "kultureliten" istället...

Överlevarna måste försvara självklarheter mot krafter som inte vill något annat än tysta dom. De ska inte synas och höras, det gynnar inte förövarna. De måste tystas. Varför skriver inte alla överlevare en varsin bok, sin story? Eller ett gemensamt manifest där de markerar sin rätt att få komma till tals på samma villkor som alla andra utan att ständigt behöva möta folk som "vill rensa bort dom" eller "få bort dom från nätet" eller "tysta dom för gott" som vissa hotar med?

/tomtemor

Anonym 19:11 sa...

Bergslagstroll. Tänk vad nyttigt och bildande det är att hänga på den här bloggen. Nu har jag läst på om härbrän på Wikipedia och andra ställen.

Så lärde jag mig något nytt idag med :-)

Anonym sa...

Tyvärr kan man aldrig vinna mot psykopater. Jag har erfarenhet av sådana, och det enda som biter är att få dom vidare på något annat spår så att man själv kommer undan dom. Cyniskt men så är det, man kan bara hoppas att dom blir LPT:ade innan någon råkar riktigt illa ut.
Nu kan jag inte uttala mig om ifall någon här verkligen är psykopat, men dragen finns helt klart hos några.
Jag vet redan att detta inte kommer tas någon notis om och att jag kommer bli förlöjligad här, bli skrattad åt och nedtryckt eller bara ignorerad, jag jobbar trots allt med saker som gör att jag vet hur det fungerar. Men vem vet, någon kanske tänker till.

Tristan sa...

Anonym, kl. 00.09, eftersom du ansträngt dig att skriva ett inlägg så kan jag ta notis om den. Intressant uttalande faktiskt.

Vad är det du vill ha sagt med att det finns de som har psykopatiska drag här? Vilka konsekvenser borde din diagnosticering få för den här bloggen eller annorstädes, menar du?

maja lundgren sa...

Anonym 00.09: nejdå, du kommer inte att bli skrattad åt, nedtryckt eller ignorerad. Du verkar vara en ledsen och orolig person. Varför du tror att några här har psykopatdrag kan ju inte jag veta, det skulle kunna vara på grund av lugnet som råder här, alltså att folk inte går igång på mängder av anklagelser och glåpord som haglar. Och att du tror att några är skyldiga till en mängd saker, och att de bara låtsas att de inte är det, och alltså "avslöjar sig" genom att de inte blir upprörda på alla anklagelser och glåpord som haglar över dem. Det måste vara nåt lurt! Nej, jag tycker att du ska släppa den nojan. Alla har väl sina sidor och ingen är perfekt, men några psykopatdrag tror jag inte du hittar här.
Salve
(Väcktes av katterna, ska somna om nu).

Anonym sa...

Det är sant, det är inte så nödvändigt att reagera på tokerierna. Låt dem hållas bäst de vill. Man får väl titta åt ett annat håll ett tag.

/Sven-Ulla

Anonym sa...

Vad tror du själv jag vill ha sagt, Tristan?

Anonym sa...

Äh jag orkar inte berätta, eller jag vet inte själv vad jag svamlar om. Glöm det, jag får inte till det.

Anonym sa...

Nu börjas det...

maja lundgren sa...

Anonym: jaha, och vad är det som börjas nu då?
Snälla alla, ta det lugnt, om det handlar om anklagelser och skymfer så är det bäst att besvara dem senare, när upprördheten lagt sig.

Charlie sa...

När nån stökar och håller på är det bäst att inte ge dem vad de vill ha, motstånd. Då lägger sig lugnet snabbare. De får leta någon annan att ha konflikter med om man inte är mottaglig. Så visst, det sundaste är att ta det lugnt.

Precis som man gör med uppjagade barn, låt dem rasa av sig så mår de bättre sen.


På tal om nåt annat, är mellandagarna även de röda dagarna eller är det de röda dagarna som är mellandagar eller är det både och. Kom på att jag inte skulle kunna svara så säkert på den frågan.

Fasen vad det snöar här. Är som bomull överallt fast kallt.

maja lundgren sa...

Charlie: ja du är ju norrlänning, det märks ju.

http://www.youtube.com/watch?v=3lJ2GM17TmA

Ulrika sa...

Maja (nästa inlägg) och Charlie, Så sant så.

Men mellandagarna måste vär vara alla dagar mellan jul o nyår... Men när jag kollar wiki så står det "dagarna mellan annandag jul och nyårsafton". Men som alltid med wiki så är det olika kvalitet på källorna....

Ulrika sa...

Fast det klart, det låter logiskt. Mellandagarna är väl ungefär som klämdagarna. Dagar som liksom bara hamnat i kläm mellan röda dagar, "ska jag jobba?", "ska jag vara ledig?" eller "ska jag gå på halvfart?"
Vad sägs om den källan? hehe

M sa...

Nej, mellandagarna är väl vardagarna mellan helgerna.

maja lundgren sa...

Visst är det häftigt när farbrorn säger: "jadå."
Juldagen skulle jag inte räkna till mellandagarna, annandagen vet jag inte riktigt...

Charlie sa...

Hej du! Ta det lugnt nu.

Hade farbrorn börjat springa så hade björnen reagerat och tage han diräkt.

Kolla in de här ungdomarna och den lugna polisen. Hade det varit i södra Sverige hade nog fler fått smaka på "kärringpinnen".

http://www.youtube.com/watch?v=oUsyEdN1ic4 (poliskravaller i piteå)

Polisen är från Piteå och bråkstakarna från Boden.

Tycker det låter så dumt när en säger: ni är så dum de finns int nå schluut.... *s*

Men midnattsljust är det... och mellandagarna är nog de vardagar som är emellan, det låter logiskt.

Charlie sa...

Hahaha det hade jag glömt, i slutt på scenen så skriker nån av gaphalsarna att de har ringt åklagarn....hahahaha.....

den killen som polisen tar hade misshandlat en person med en glasflaska men det är inget ungdomarna har sett så de tycker polisen är så jävla schluuut i huvet...

maja lundgren sa...

Well, nu ska jag ut i halvslasket.
Är ni ute in the inbetweendayssales och byter alla era christmastaps?
Hur som haver, lugnom i stormenom som sagt var och det finns mycket annat att prata om.

M sa...

Fast i år var väl söndagen en mellandag också och söndag är ju helgdag...skumt hehe

Bergslagstroll sa...

Anonym 19.11
Det finns en hel del att lära sig.
Stod det var landets äldsta härbrä ligger?
Jag har faktiskt träffat på både den som Gustaf Vasa gömde sig undan i (och tog dassvägen ut från när soldaterna kom)samt den från 1700-talet som står i Älgarås.
Den senare är makabert hållen, synd att inte Skansen tar över byggnaden.

Anonym sa...

Charlie Varifrån kommer det här med att du skulle ha dykt upp i Vallentuna? Var har hon fått det i från? Har MA hittat på det själv?

Näe… det har jag hittat på:-) Inte en av mina mest geniala idéer…Jag hade en ”påhälsning” jag hade här hemma i våras efter uthängningen i tankarna och just då lät det vettigt. Fråga mig inte hur bara:-)Ett korkat skämt bara

Bergslagstroll sa...

Mellandagarna är de dagar som är mellan jul och nyår då det ska eldas i bastun, härbräna ska värmas upp så det knakar i träknutarna, snö ska skyfflas undan, skogsstjärnan ska svalkas, tallgrenarna ska ses över så vi har rejäla facklor till nyåret.
Röda eller gröna, vita eller grå spelar ingen roll. Dagarna finns där ändå!

M sa...

okej

Anonym 19:11 sa...

Bergslagstroll.Nej jag hittade inget om den äldsta, eller ens hur gammal den äldsta bevarade är. Det finns en hel del bilder på härbren från 1700-talet men jag såg inga äldre.
Den i Älgarås tror jag faktiskt inte jag såg på bild heller. Hur gammal är den?

Jag blev fascinerad av att så många har klarat sig till våra dagar. Träbyggnader har ju ofta en tendens att ruttna eller brinna upp.
Den som Gustav Vasa gömde sig undan i ja. Hm, harkel, host jag skulle gärna tro att man vet precis var det var bara för underhållningens skull. Och om nån visar mig runt i just det härbret en gång så ska jag absolut tro på det. För stunden ;-)

Bergslagstroll sa...

Anonym 19.11
Karln som äger härbrät i Älgarås påstod att de äldsta delarna kom från början av 1700 talet/slutet av 1600.
Har inte en aning om sanningshalten.

Vad! Litar du inte på att Vasasonen rymde från härbrät genom dasset?
Det dasset låg på andra våningen har jag för mig och det var långt ned till marken.
Det var fint renoverat och vältätat.
Jag lärde mig en hel del där!