måndag 4 januari 2010

Det som är troll i dig är troll även i andra

Apropå föregående inlägg: kolla in Copyriots trollserie. Exempelvis ett utkast till bestiarium som ett par britter eller engelsmän, eller hur man ska uttrycka det, formulerade i somras. De drar bland annat en parallell till universitetsvärlden, för "trollande" begränsar sig inte till Internet.
(Jag tror också att begreppet troll, som från början inte hade något med folktrons övernaturliga varelser att göra, leder lite vilse, åtminstone för den typen av underliga von oben-kommentarer som vi diskuterar just nu).
Universitetsvärlden, ja - inom den florerar den attityd som diskuteras hos Rasmus Fleischer, och som Jenny W tog upp och beskrev mycket träffande i en kommentar till det förra inlägget. Ett slags hat mot entusiasm, som yttrar sig på ett avmätt vis.
Jag associerar direkt till mellanstadiets uttryck "ville bry sig...". Jag vet inte om det är ett specifikt stockholmsuttryck, men "ville bry sig..." var standarfrasen för den som ville framställa sig som föredömligt likgiltig, blaserad.
(En något roligare variant: "intresseklubben antecknar").

Dostojevskij skriver i någon av sina böcker om "administrativ extas", jag vet inte om översättningen av uttrycket är riktig, extas låter ju som något ganska positivt, men det Dostojevskij avser är ett slags byråkratiskt krånglande som drivs av bittra personer som vill sätta käppar i hjulen för andra, och som lägger ner nästan all sin energi på det.

Ursinne tycker jag inte är administrativ extas. Några som jag kallade Drutten och Gena for runt här ett tag och högg omkring sig, argt och sarkastiskt: ja, man måste ha rätt att lufta sig, det är inte alls nödvändigt eller önskvärt att alltid ha ett hövligt tonfall, för vem har det? Madsen/Svantesson/Tilghman är heller ingen administrativ extatiker, utan snarare en trippel-Groucho Marx.

Lisa Förare-Winbladh har skrivit om angreppen som kan komma efter ett TV-framträdande, och hur hon en gång bemötte ett rysligt snicksnackande genom saklig storsinthet. TV är jobbigt, folk kan bli skitförbannade på vad som helst, till exempel det blotta faktum att någon överhuvudtaget tar sig rätten att figurera i TV.
En viktig synpunkt någonstans på Copyriot är att "troll" är något vem som helst kan vara då och då.
En viss stränghet behöver inte vara fel, d.v.s om någon tycker att det flamsas för mycket vid fel tillfälle är det ok att säga det.
All right, vi diskuterar vidare, det är väl första gången i världshistorien som det offentliga samtalet har blivit så demokratiserat, det krävs alltså kontinuerlig reflektion men huvudsakligen handlar det om en stor, stor glädje.


Tillägg 14.07: betydligt värre former av näthat skriver Isobel Hadley Kamptz om i inlägget Ibland är hat inte lulzigt allt. Läs och begrunda.

112 kommentarer:

 1. Maja det är bra att du tar upp viktiga tema på din blogg. Sociala media har en stor betydelse för demokratins stärkande tror jag. Det skrivna ordet ger utrymme för eftertanke innan det publiceras. Det är bra med ställen som har högt i tak. Jag tycker om dina avslutande ord ”huvudsakligen handlar det om en stor, stor glädje”.

  Läsvärda och intressanta artiklar från Copyriot om trollande också, ska försöka läsa en ytterligare gång när jag får tid. Jag har nog en del att lära av artiklarna från Copyriot också. Hoppas att många läser dessa.

  SvaraRadera
 2. Jag har funderat över mentaliteten i bloggvärlden, en för mig ganska ny företeelse.
  Mitt beteende tenderar vissa dagar att vara på det sätt som jag (och andra, tror jag) kör bil. Skyddad i en plåtlåda alt. bakom en skärm kan jag bete mig ganska illa, på ett sätt som jag absolut inte skulle uppföra mig öga mot öga med någon. I trafiken är det f.ö. högst påtagligt att man har med andra människor att göra det händer att jag får ögonkontakt med mönniskor som faktiskt ser mordiska ut.

  Att tuta/"ge någon fingret" åt en bilförare och sedan upptäcka att det är grannen är inte kul. Eftersmaken blir för de flesta besk. Och det är något som jag hoppas inte orsakas av ren rädsla, utan att de flesta av oss har värderingar som gör att vi i normala fall inte gillar att såra och göra andra ont och helt plötsligt har den där idioten i gröna Volvon alt. nick:et på nätet blivit en människa av kött och blod.

  Mina förväntningar på olika människor gör ju också att jag omedvetet läser in saker mellan raderna, ett vänligt utlåtande kan i min hjärna bli till höjden av sarkasm och vise versa. T. ex MO elletr Anonym 19:11 skulle nog få bete sig rejält illa innan jag reagerade utn bara tog det som glatt flams och gnäbb.

  Det blir lite lustigt här och var har man klyvt världen i en ond och en god halva. Det innebär att vissa tillåts häva ur sig spya efter spya eftersom h*n är med i vårt lag och här håller vi varandra om ryggen i alla lägen.
  Det är något märkligt med det där villkorslösa hatet/kärleken. Jag som inte ens klarar av att älska mina närmsta förbehållslöst. Och jag orkar definitivt inte hata såpass förbehållslöst heller.

  Sorry, Maja om jag förorenar med massa konstiga tankar.

  SvaraRadera
 3. Cuben: ja, jag är huvudsakligen väldigt positiv till nätet, och tror/hoppas att det kommer att innebära en stärkning av demokratin. Men det finns ju en hel del inte särskilt roliga tendenser, se t.ex det Isobel Hadley-Kamptz skriver om i sitt inlägg, och det är viktigt att diskutera det. Systerdyster: jaså, ger du fingret åt andra bilförare, hahaha... Vad allt får man inte höra. Jag kör inte bil, med tanke på att mitt lokalsinne inte är det bästa tror jag att jag mest skulle köra omkring ganska långsamt, och ta ofantliga omvägar hela tiden.
  Dina tankar är inte det minsta konstiga eller förorenande, tvärtom: jag gillar inte heller klyvningen i onda och goda, ropen på utfrysning, hårda tag med mera.
  Egentligen tror jag inte alltid att sådant handlar om villkorslös kärlek/hat. Ibland kanske - när man vägrar se att den man gillar har några fel eller att den man ogillar har några förtjänster så kan det vara fråga om blind dyrkan och blind avsky, men ibland kan det kanske mer handla om att man lierar sig med dem man anser sig ha mest fördelar av att hålla ihop med.
  Det där med att "välja sida"... kan ge upphov till ganska principlösa snackerier, jag tänker t.ex på Dan Jönssons krönika i DN, som också diskuteras hos Isobel HK.

  SvaraRadera
 4. Och en del kognitivt mindre bemedlade människor/blogginnehavare som statiskt stirrar på t ex Ip-adresser utgår statiskt från att det som kommer från en viss dator alltid kommer från samma person. De måste vara väldigt ensamma. Utan familjemedlemmar,söner, döttrar medarbetare i liten hemmahos-verksamhet osv. osv. Mycket tragiskt.

  SvaraRadera
 5. Det hat som framkommer inne hos Isobel är långtifrån de gliringar som utdelats i den del av bloggvärlden som jag hittills rört mig i. (Ursäkta Ank- Käthe men jag har nog mest simmat i en ankdamm) Självklart kan inte jag sätta mig till doms över andras känslor - rädslor, mest. Men det finns s.a.s. grader, även i helvetet. Det känns lite småttigt att börja hota med polis därför att bloggare Y skrev någon elak harang om mig inne hos bloggare X. Det är för mig skolgårdscamorra
  som borde kunna lösas utan Farbror Blås hjälp.  Med bakgrunden att säga sig arbeta mot falskanmälda brott kan det te sig aningen dråpligt.

  Tyvärr finns det alldeles för få helgon. (Det händer att man stöter på ett eller annat självutnämnt.) Därför får man omge sig med folk som har fel och brister. Och det enklaste för ens egna psykiska hälsa är väl att undvika dem man retar sig allra mest på. Byta ankdamm helt enkelt. Simma ut på de sju haven eller nåt.

  SvaraRadera
 6. Anonym 16.22: där tror jag att du tar rejält miste, alltså att de som intresserar sig för IP-adresser skulle vara ensammare än andra. Men jag vet förstås inte vad du grundar påståendet på.

  SvaraRadera
 7. Alltså. Jag har inte en aning om hur man kan se IP-adresser. Är det lagligt? Men, vad ger det egentligen för information, abbonent, bostadsort, eller? Ja, jisses, vad mina söner kollar på i sina datorer har jag ju noll koll på.

  SvaraRadera
 8. Fast man kan ju få en hang up. Jag ogillar numera att svara i telefon när det står skyddat nummer, vill vara förberedd när jag svarar. Jag antar att man kan snöa in på IP-nummer också att följa flödet och dra slutsatser hit och dit.

  SvaraRadera
 9. Maja. Jag tror att du missförstod den anonyme 16.22 lite. Jag tror att han menade så här:
  Hur är det möjligt att i våra dagar (såvida man inte lever helt ensam och isolerad från samhället) inte känna till att IP-nummer inte bevisar vem som skrivit ett visst inlägg eller skickat ett mail. Folk sitter och skickar saker från arbetsplatser, internetcafeer och liknande ställen som inte kan knytas till viss person.

  Så tolkade jag det i alla fall. Jag tror inte att han ville antyda att det är fråga om ensamma människor

  SvaraRadera
 10. "Ett slags hat mot entusiasm, som yttrar sig på ett avmätt vis."

  Intressant skrivning.

  På tal om hat mot entusiasm, så var det inte det det var fråga om igår natt i anledning av tomtefars och tomtemors eventuella övningar.

  Men något slags aversion gavs uttryck för. :-)

  För att hålla sig till ämnet...

  SvaraRadera
 11. Efter att ha läst Isobels artikel vet jag inte riktigt vad jag ska säga mer än att jag känner en tomhet. Förhoppningsvis är det hon har utsatts för bara ett utslag av att vi alla håller på att lära oss leka i sandlådan tillsammans. Däremot när xenofoba uttalanden eller i klass med dessa hamnar i etern utan hämningar så blir man ju beklämd. Vad jag egentligen tycker om de som kommentarer på Isobels blogg lämpar sig nog inte på din Maja.

  Det verkar finnas mycket kvar för att göra de sociala medierna, just det sociala. Ett skriva på någons blogg bör vara som att vara gäst i någons hem, med den respekt det innebär. Hos vissa kan man ha mer svängutrymme än hos andra.

  Jag hoppas själv att svaret inte är mer poliser utan mer respekt, där man har frihet så länge din frihet inte inkräktar på en annans människas frihet. Det måste vara tufft att ha en blogg där kommentarer som verkar ha ett människoförakt blir allt för frekventa.

  Det blir intressant att läsa de sociala mediernas historia om sisådär en fem eller tio år.

  Å andra sidan så kanske de sociala medierna leder till att fler personer förstår innebörden av exempelvis Europa- och Barnkonventionerna. Fler kanske också kan se skillnad på sak och person. För mig personligen så ger kommentarer ett sätt att reflektera över mitt eget tänkande och att söka mer kunskap. Ibland slinter även jag ner i diket. Jag lär mig från andras infallsvinklar. Ibland förstår jag inte riktigt vad du skriver Maja, däremot är dina laterala associationsbanor helt underbara. Jag delar inte heller den utgångspunkt som vissa som skriver på din blogg har, men jag tror mycket på att en dialog över tiden kommer att ge resultat, som är positivt. Respekten för en person måste alltid finnas där även om man har olika uppfattningar i sakfrågor eller till och med principfrågor. Gamla schabloner är bra att ta fram och jämföra med men duger inte för alla analyser, särskilt inte när det gäller mycket komplexa nya företeelser och analysmoment. När vissa tar till schabloner för att påverka människor bör vi alla vara uppmärksamma och hålla garden uppe och försöka förstå avsikten med klichén. När vissa försöker förenkla sina egna tankebanor genom att se allt genom samma mönster blir det skrämmande ibland.

  Om man pekar finger mot en annan, så pekar man oftast tre fingrar mot sig själv också och tummen upp mot himlen.

  En helt annan sak, jag såg att du blev jämförd med Strindberg, det ska du känna dig stolt för.

  En tredje sak; På tal om en annan författare, Shakespeare och Henrik den femte, man ska börja sända serien Band of Brothers i repris. Det var just 101st Luftburna som Eisenhower skickade in när man ville skydda de nio svarta studenterna i Little Rock. Det handlade då om att försvara medborgerliga och mänskliga rättigheter.

  SvaraRadera
 12. Tristan. För att hålla sig till ämnet kommer jag inte att ge mig förrän du har sett Skattkammarön och antingen är entusiastisk eller avmätt. Ungtuppar måste uppfostras och utbildas i de sköna konsterna.

  http://www.youtube.com/watch?v=9peNmBMP12Y

  SvaraRadera
 13. Kul genomgång, Cuben...
  Cubismens rundade kanter skulle jag kalla kommentaren. :)

  En liten rolig grej under årets första dygn...
  100101010101 eller 100101100100 osv. ;)

  SvaraRadera
 14. Jag tycker att det som Isobel och du nu skriver om och beskrivit är viktigt.

  Att de som inte delar en åsikt beter sig så fel och försöker hoppa på en person som lyfter saker i ljuset för diskussion och debatt, får sådan e-post eller man försöker tysta en tyckare som vågar mana till diskussion.

  Hon och du är en offentliga personer som väljer att lyfta och visa på orättvisor mm. Diskutera lägga fram funderingar mm.

  Att det då finns de som blir så arga så de agerar i blint raseri skickar e-post eller hot är fel.

  Jag tycker nog Isobel borde anmält en hel del av det som hon utsatts för.

  Då det uppenbart är så att ett fåtal försöker tysta de som tycker öppet.

  Driva konstiga dolda agendor. Förhindra att saker får diskuteras eller flyta till ytan.

  För att man har annan åsikt.

  LEroy

  SvaraRadera
 15. Valens det där binära blir lite svårt för mig, ungefär som att förstå om lutningen på derivatan av fjärde dimensionen skulle ändras, men intressant vore det. Ett talsystem med basen 16, övergår ibland mitt förstånd också! Lite som corioliseffekten, där kan man snacka om rundade kanter. Malmstens möbler ungefär. (Inlägget är till för att lätta upp stämningen). Valens, jo jag gillade kommentaren ”Cubismens rundade kanter”!

  SvaraRadera
 16. Valens: jag antar att du syftar på tidsangivelser på formen ÅÅMMDDTTMMSS, där det under detta år kommer att inträffa ett antal som kan uttryckas med bara nollor och ettor?

  SvaraRadera
 17. IAMB: Japp, det var inte så svårt...

  SvaraRadera
 18. IAMB det var en korrekt drapa du kom med!

  Nu ska jag försöka knyta ihop det binära med Little Rock, Band of Brothers och Sverige. Läs denna länk som bland annat handlar Gloria Ray Karlmark en av de nio, som är gift med en svensk, har bott (bor?) i Sverige och har barn födda i Sverige.

  http://www.nps.gov/archive/chsc/littlerocknine.html

  SvaraRadera
 19. Det finns alltid en Gloria Ray Karlmark som måste bryta den dåliga, invecklade trenden... ALLTID!

  SvaraRadera
 20. Det där med rasbiologi såg jag inte att det skulle komma, trots att det fanns skrivet rakt i bloggen ovan. :-)

  Men jag har märkt att rasbiologiska konnotationer till och med kan vara politiskt korrekt om man driver med traditionellt västerländska normer.

  Just det är lite talande. Och då inte bara för den kvasi-rödhårige McEnroe!

  SvaraRadera
 21. Anonym 19:11, jag återkommer med en rapport inom de närmaste dagarna i uppfostringsärendet. ;-)

  Nu måste jag av ren trötthet attackera kudden, som för övrigt är uppbyggd av dun och inte binära koder... well, man kanske kan intolka sådana bland fjun och tomrum också vid närmare eftertänksamhet!

  SvaraRadera
 22. Valens jag gillar även början av det som skrivs;

  "Ranging in ages from 15 to 17, these teenagers showed a enormous amount of courage and are considered civil rights activists - meaning that they fought for the right for children all over the country to attend the school of their choice
  regardless of their race. Today, history remembers these students as the “Little Rock Nine.” Their actions showed the world that no matter how old you are, you can change the course of history through positive actions."

  SvaraRadera
 23. Fortsätt skriva på historien hos Charlie:

  http://cs-salta-sura.blogspot.com/2009/12/en-gemensam-mystisk-julberattelse.html

  Det kan vara vilken changer som hellst.

  Hopas det blir en bra berättelse och alla hittar hem.

  LEroy

  SvaraRadera
 24. Anonym 19:11:
  Nu tycker jag faktiskt att den unge Tristan är lite väl nonchalant när du serverar Sveriges genom tiderna mest sedda sketch på silverfat. Och snorvalpen går och nannar kudde istället.
  Otack är världens lön!

  SvaraRadera
 25. Långt och klokt Cuben.

  Angående Little Rock Nine och de som sitter och skriver hotfulla och nedsättande anonyma kommentarer i stället för att säga något om saken så är det en otrolig spännvidd på mänskligt beteende.

  Det ryms en hel del mellan god kamp och en kamp där ointelligens tycks vara det man har lust att visa genom att inte kunna formulera sig.

  Tänk vad många människor det har funnits, finns och kommer att finnas som ser och agerar för fler än sin egen rätt, för allas rätt till lika värde. Man bör även skänka en tanke till de som misslyckats men ändå försökt. De som råkit illa ut men inte lyckats med vad de velat.

  Ibland kan jag anfallas av en sån tacksamhet mot alla människor som gjort så mycket för andra. Även om det inte berör mig så är det ändå något att vara tacksam för. Insamling till kvinnor och barn i Tjernobyl som Monica Antonsson. Det är gott.

  SvaraRadera
 26. Ja, eller hur Systerdyster. Jag kom i efterhand på att visst hade man på SvT för bara tio år sen eller mindre än så till och med en omröstning bland tittarna om tidernas roligaste sketch. Och den här vann i konkurrens med en massa mycket modernare saker.
  Fast dottern min tyckte att den där med hissen var vansinnigt rolig.

  "Tror du att jag är så jävla dum så jag står här utan att trycka på knappen, hörrududu ska du ha på käften va ?!"

  Den var från samma tid och med samma skådisar.

  Men unge Tristan är faktiskt ursäktad. En hårt arbetande ung man som nannar kudden i vettig tid och inte är ute och slarvar hela nätterna igenom får alltid min röst :))

  SvaraRadera
 27. Anonym 19:11:
  Är du Tristans mamma? *S*

  SvaraRadera
 28. Systerdyster. Ha ha ha . Nä, då hade han allt varit bättre skolad i Kulturens Historia :D

  SvaraRadera
 29. Anonym 19:11:
  Naturligtvis. Jag blir lite oroad eftersom jag inte minns hisscenen. Kan den finnas på YouTube? Låter lite Roffe Bengtsson. Och i samband med det kan jag nämna att han bodde här i mitt kvarter, lååångt innan jag flyttade hit.

  SvaraRadera
 30. "Valens det där binära blir lite svårt för mig, ungefär som att förstå om lutningen på derivatan av fjärde dimensionen skulle ändras, men intressant vore det. Ett talsystem med basen 16, övergår ibland mitt förstånd också! Lite som corioliseffekten, där kan man snacka om rundade kanter. Malmstens möbler ungefär. (Inlägget är till för att lätta upp
  stämningen). Valens, jo jag gillade kommentaren ”Cubismens rundade kanter”!"

  Aj, aj , aj vad ont i skallen jag fick! *S*

  SvaraRadera
 31. Hissen, hissen - känns bekant - men minns inte riktigt.

  SvaraRadera
 32. MO:
  För mig låter allt det där snacket som dödliga farsoter.
  Men, men. Ibland känns det lite surrealistiskt, som om man hamnat i "Fråga Lund".

  SvaraRadera
 33. Systerdyster. Jag tror att det var Lars Ekborg, Margareta Krook, Gunwer Beqqwist och någon till i den här sketchen. Men tvärsäker är jag inte. Jag har letat på YouTube men inte hittat nånting. Men jag är ganska säker på att det är från Estrad 67-68.
  I alla fall går det ut på det här:

  En man kommer fram till en hiss. Trycker på knappen, väntar. Fram kommer en dam. Trycker på knappen igen, väntar. Sen kommer en dam till. Trycker på knappen. Alla väntar och tittar olustigt på varandra. Sen kommer en man till. Trycker på knappen, och då kan första mannen inte hålla sig längre utan utbrister " Tror du att jag är så jävla dum så jag bara står här utan att trycka på knappen"
  Sen utbryter ett gräl i bästa skattkammarön-stil.

  Känns det igen?

  Jag tänker på den här sketchen ibland när jag står vid övergångsställen och har tryckt på knappen. Knappen lyser men ändå måste alla efter mig trycka på knappen.
  Jag får verkligen lust att utbrista "Tror du att jag är så jävla dum så jag står här utan att trycka på knappen!"

  SvaraRadera
 34. Ja eller hur Systerdyster... hehe

  SvaraRadera
 35. Anonym 19:11:
  Aaah. Det börjar klarna, och det där känns nästan som något självupplevt. Vilket det antagligen också är.

  Sov gott alla!

  SvaraRadera
 36. *skrattar*

  Känns igen 19:11

  Ja så det kan gå ibland!

  SvaraRadera
 37. Vad är det för konstigt med en annan talbas?

  SvaraRadera
 38. Tasbas heter hon Meral, men vad det är för konstigt med henne vet jag inte, men nåt är det.

  SvaraRadera
 39. Tallbarr är en ganska manlig doft, är inte så säker på att jag tycker om den eg.

  SvaraRadera
 40. Tarrball så Bull.

  SvaraRadera
 41. Tallbar luktar gott, och en del män också. Fast... vet inte om jag vill att min man ska lukta tallbar.

  Passar ganska bra som Airfreshener på toa - tallbarsdoft alltså.

  SvaraRadera
 42. Torrbull sa Bill.

  SvaraRadera
 43. hehe MO... där hamnade du i dialog med en lustigkurre tror jag.

  SvaraRadera
 44. det hade varit mycket bättre med bas12 än vår 10bas, då hade 1/3 skrivits 0.4 och 1 hade varit exakt lika med 0.bbb...

  SvaraRadera
 45. Jaja, det blir nog bra anonym. Är det möjligen så att anonym har festat hela natten?
  Det är också fullt möjligt att det handlar om något matematiskt avancerat. Och i så fall skulle man kanske kunna gissa på Thomas E:s comeback....?

  SvaraRadera
 46. Det är inte avancerat, och ja, det är Thomas.

  SvaraRadera
 47. Ja det ante mig! (Men Tarrball och Torrbull är någon annan?) Jo, jag begriper det med bas 12 istället för bas 10, men 0.bbb fattar jag inte.

  SvaraRadera
 48. Bra inlägg om troll och märkliga människor på nätet. Skrivet av en doktor i juridik gör det inte mindre intressant: http://jennywesterstrand.blogspot.com/2010/01/how-can-we-go-on-baby.html

  SvaraRadera
 49. Intressant, den ska jag kolla in!
  Älskar juridik, för övrigt.

  SvaraRadera
 50. Ja, eh, kvivittkvivitt, jag ska förklara närmare någon gång vad det är med juridiken som tilltalar mig. Om jag inte var förf är det nog det jag skulle vilja syssla med.

  SvaraRadera
 51. hehe ja man gör det ibland...

  Men fy vad kallt det är ute!

  Ja, det lät avancerat det där matematiska, men för den som kan är det ju inte svårt. Corioli o derivata...nä, minns inte att jag pysslade med sånt. Hörde nog till Na- o Te-matten det där.

  SvaraRadera
 52. Maja, jag tycker du är otroligt tolerant och storsint mot dina troll som är mycket ihärdigare än mina.

  Mäktig Tussilago är för övrigt en av blott tre inbundna böcker jag kommer att köpa i vår. Jag har just fått brillor, för jag har knappt kunnat läsa hela hösten och jag längtar så.

  SvaraRadera
 53. Anonym. Jag har läst länken och har svårt att förstå vad det är du menar, vill lyfta.
  Dr i Juridik - Men vad är kopplingen.

  Dolus, Culpa och Casus?

  Kan du inte förtydliga lite.

  LEroy

  SvaraRadera
 54. Lisa FW: ibland tycker jag det också (haha). Jag känner ibland små varningssignaler till att det kan komma ett vredesutbrott, bland annat för att jag tycker att den här bloggen mer eller mindre konsekvent anklagas för andra bloggars olater, dessutom av folk som inte drar sig för att norpa roliga uttryck här och sätta in dem i förskräckligt omänskliga sammanhang.
  Leroy: det var en intressant länk, jag har
  inte hunnit läsa så mycket ännu men ska göra det.
  Jag tänker förtydliga en sak, för egen del, men bara i korthet tills vidare. Apropå John Bunyans (över?)känslighet för mobbingtendenser så har min uppfattning inte rubbats det minsta - det finns värre bloggar.

  SvaraRadera
 55. Nej nej Zigge. Hon avstod från att skriva här för att folk är här och jagar och möjligen även hackar, det finns saker som tyder på det (men man ska vara försiktig med sådana antaganden, hur som helst verkar det som om någon/några öppnade min sitemeter för att försöka komma åt IP-adresser, bland annat).

  SvaraRadera
 56. Maja, verkligen? Öppningsförsöket av din sitemeter alltså. Hur märkte du av det?

  Folk som är så klåfingriga att de försöker komma åt folks IP-adresser torde vara en fara för yttrandefriheten. För folk med lite internetinsikt gäller att bloggare inte har unika IP-adresser vid alla givna tidpunkter. Bloggar man från myndigheten eller företaget man jobbar på, så delar man ett och samma IP-nummer med ett flertal andra.

  SvaraRadera
 57. Leroy

  "kopplingen" - Är du vid ditt mest källkritiska sinne idag, månne?! ;-)

  Sambandet är nog strikt dolus (fullt medvetet) i detta fall, tror du inte det, eller bygger det på vårdslösa fördomar?

  SvaraRadera
 58. Rasmus Fleischers serie om troll var verkligen intressant. De grå vampyrerna känner man ju igen, och "lömska" var en bra beskrivning på vissa som jag önskar att jag kommit på själv. Att det gjordes jämförelser på nåt ställe med härskartekniker var också intressant, för visst är det väl det som det handlar om egentligen.

  Jag har förresten också lagt märke till hur det norpas inte så lite från kommentarsfältet här för att vändas emot bloggen som helhet eller bloggens kommentatorer i klump. Väldigt fult är det.

  Uttrycket "ville bry sig..." känns bekant ja. "Orka bry sig.." sa man på min tid. Det finns säkert en mängd varianter på samma tema.

  "Intresseklubben antecknar" tycker jag däremot är riktigt roligt och dessutom relevant när det står under artiklar om dokusåpakändisens senaste bröstförstoring eller liknande. Då är det ju mer journalistikens prioriteringar man hånar och inte en person.

  SvaraRadera
 59. Tristan. Ja precis just det ja. jag tror att det var det den anonyme igår var ute efter att säga också. Det finns ju dessutom program som gör att man ser ut att ha olika IP-adresser hela tiden.

  Hu, nu fick jag ordverifieringen trama. Inte trauma men ändå. Ibland är det lite kusligt. detta apropå troll.

  SvaraRadera
 60. Jag har dold Sitemeter, just eftersom jag tycker att det är en del knäppgökar här ibland som leker Janne Josefsson, och eftersom det pågår frenetiska försök att "avslöja" vem som är Sanna Ax (vill egentligen inte skriva ut namnet, men delar av bloggosfären har bestämt sig för att hon är storskurken framom andra och att hon ska jagas ner). Sen hade den öppnats, blivit offentlig, utan att jag ändrat inställningarna, samtidigt som det var mycket tal om hackers, och såna där typer dök upp igen: "Vem av er är Sanna Ax!" Plus en del andra konstigheter. Det bästa vore väl om fixeringen vid att försöka avslöja och jaga ner folk upphörde, sedan vet jag inte om sitemetern på något vis öppnade sig själv eller om några hade öppnat den.

  SvaraRadera
 61. eller "vem bryr sig"...så säger väl en del också...kanske en senare variant

  SvaraRadera
 62. Anonym 19.11: "Intresseklubben antecknar" är underbar. Jo, "Orka bry sig" sa man på min tid också - jag tror att det här var mer högstadiet än låg- och mellanstadiet. Eller bara: "orka", "ville", eller "intresse".

  SvaraRadera
 63. MO. Det känner jag också igen.
  Ja, just det Maja. Tänk vad man börjar minnas."Orka" var det ju och med himlande ögon därtill.

  SvaraRadera
 64. Undrar vad det kallas inom språkvetenskapen.
  Är det lite... perlokut, Tristan?
  Det är ju ett slags ironiskt imperativ. Orka! Men betyder egentligen: jag orkar inte. Intressant.

  SvaraRadera
 65. RE: Cuben
  Det är inte bara "någon" som jämfört Lundgren med Strindberg. Det är Lundgren själv som jämför (i MoT). Det skulle nog Strindberg vara glad för.
  / Ugglan

  SvaraRadera
 66. Jag googlade perlokut. Och hittade:
  Vad skiljer illokut och perlokut funktion? Indirekt talhandling. Talhandlingsteori. Talhandling med hjälp av s.k. felicitetsvillkor?

  Herregud. Nu får jag allt logga ut och försöka hämta mig. Ska hämta solfjädern och försöka fläkta mig själv till medvetande.

  SvaraRadera
 67. Känns den här bloggen hotfullt, känns fritt tänkande farligt? För vem och varför.

  Perlokut, perkulator, parlör, petimäter, parnass, p-piller och antimakass
  denna blogg är det många som tillmäter
  stort värde, ity den är aldrig kass
  var man än sitter och läser, slott, koja eller Säter.

  SvaraRadera
 68. Hahaha... jag har inte riktigt fått rätsida på det där heller. Felicitetsvillkor låter som om det har med lycka att göra. Felicité, felicità.
  Men talaktsteori har jag läst lite grann. Det handlar ungefär om hur språkliga yttranden... inte bara består av grammatik och semantik - jag tar ett exempel: "Det är varmt" kan betyda "öppna fönstret".
  Hm, lite för trött för att reda ut det nu.

  Ugglan! Strindberg skulle kanske ha varit rädd för mig, men inte sur eller så, det tror jag inte.

  SvaraRadera
 69. Ugglan, angående Strindberg och Lundgren, jag tänkte mer på den här artikeln i Svenskan. Har tyvärr inte läst MoT ännu.

  http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/strindbergs-sena-arvtagare_4001705.svd

  SvaraRadera
 70. Vilken schysst dikt Charlie!
  Förresten är det en riktigt spejsad julberättelse, Mäktig Hästhov.
  Antikamass, vad är det? Måste gooooogla.

  SvaraRadera
 71. Seveneleven: här kommer en liten solfjäder...

  Med all säkerhet har någon troll hackat min TV!!!
  Vid olika tider börjar nya tv-prorammer utan att jag skulle vara i närhetten av tv:n eller fjärkontrollen
  ...

  Som kan tolkas med en fri översättning:

  Tingaliin, tingaliin, was it only a fling?
  Or you want a ring, on your fingaling?
  ONE MORE TIME FOR DA MOTHERLAND!
  Tingelin Tingeling, skrapig baska ja gin
  ...

  SvaraRadera
 72. Antimakass har i alla fall med herrars pommac i håret att göra. Och hur man förr skyddade möblerna mot pommacen.

  Eller kan det vara pomada jag tänker på?

  SvaraRadera
 73. Ah, antimakass. Jag googlade antikamass, och det gav inte särdeles många träffar, det var på tyska och föreföll handla om antikmässor.

  SvaraRadera
 74. Valens: den var rolig (men vem är Seveneleven?)

  SvaraRadera
 75. pomada, pommac, parfym och porfyr
  för denna blogg ska ingen sätta p
  den ska sväva, växa för hälsefyr
  och det gör osss så väldigt lättade
  men det blir inte den som vill vara martyr

  SvaraRadera
 76. googla på antimakasser, det är såna där virkade ploppar eller små dukar som skyddar mot fett hår och vad sju-elva (låter som nåt av Norén) menar är makasserolja som folk hade i skallen för att håret skulle se ut som det skulle se ut om det såg ut som det skulle.

  wiki: Makassarolja (mankassar-, mangkassar-) är en olja som uppges kunna stärka och öka hårväxten. Den har fått sitt namn efter Makassar på den indonesiska ön Sulawesi. Den bereddes sannolikt ursprungligen av olja och ett preparat av den adstringerande barken av Schleichera trijuga Willd. (Melicocca Juss.), ett träd av sapindacéernas familj som växer på Sulawesi och andra av Ostindiens öar.

  Det förr så vanliga bruket av makassarolja har i språket kvarlämnat benämningen antimakassar (grek. anti, emot). Med detta avses små virkade eller sydda dukar som läggs på soffor och stolar till skydd mot nedsmutsning från oljiga huvuden.

  SvaraRadera
 77. Fantastiskt. Det låter metaforiskt på något sätt.

  SvaraRadera
 78. "de glada villkoren" inom pragmatiken skulle jag behöva fusklapp till så jag hoppar det nu, men för övrigt, Maja, låter det jävligt perlokut! :-)

  Dock kort sagt, den perlokuta kraften i ett yttrande innebär att en sats får sin betydelse hos mottagaren beroende på dennes erfarenheter, intressen, värderingar, preferenser och förväntningar o.d.

  SvaraRadera
 79. Och angående... Lundgren.

  (Helt bortsett från Fi och annat)
  Jag tror att Maria-Pia Boëthius beskrivning talar av sig själv:

  Jag har länge undrat hur vår tids rebell skulle komma att se ut. Rebeller har ju alltid utsetts av kultureliten, den tunga manliga feghetsmaffian. Nu har jag träffat på en underbar rebell, Maja Lundgren.

  SvaraRadera
 80. Tristan: ja, visst låter det jävligt perlokut? Orka! Kan det bli mer perlokut?
  Valens: Å, nu blir jag blyg.
  Det krävs fokusskifte.
  Vi får hitta nån video.

  SvaraRadera
 81. Valens. Det var trevligt av dig om solfjädern.
  Tror jag i alla fall, du kan vara oerhört svårtolkad ibland.

  SvaraRadera
 82. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 83. MO: Vad roligt, då kan vi resonera lite sen om Soames och Irene och deras situation. Och hela deras släkt. Hoppas fler ser och ger mig lite fler reflektioner om serien.

  SvaraRadera
 84. Fast vi kan ju kanske göra det hemma hos mig så det går lätt att hitta Forsytetyckandet på ett och samma ställe.

  SvaraRadera
 85. Ja just det...charlie...just nu reviderar jag min uppfattning om soames lite...men vi får väl se...little did one know...när man var...ja vad kan man ha varit...kanske inte gick här i Sweden förrns 69....11-12 år kanske

  SvaraRadera
 86. Ja just det...tänkte just säga det...besöker dig sen...*S*

  sorry for the interuption...Maja o CO

  SvaraRadera
 87. Men MO. Och Charlie!! Är ni fullständigt galna. Vet ni inte att IFPI och PIFPI och allt vad de heter sitter och scannar nätet efter folk som erkänner att man nånsin sett The Pirate Bays hemsida.

  Den här gången skämtar jag verkligen inte.

  SvaraRadera
 88. Jag är fullständigt galen. Inte mycket mer med det.

  SvaraRadera
 89. seveneleven:
  Inget är så lätt som man kanske skulle tro: svårt, svårare, svårast!
  Det finns ändå en logik i all vad som händer i den här lilla världen.
  Jag skulle definiera kontexten som vägen från Hermes till Heidegger...

  SvaraRadera
 90. Intressant logik Maja.
  Så det gör inget bara för att det finns värre bloggar?
  Ungefär som det gamla fördomsfull skämtet om finnen med kniven: "Inte sära para risba."
  Rispar han tillräckligt ofta förblöder man ändå.
  Dessutom verkade det som om (över?)känsligheten låg mera hos den motsatta falangen.
  Hur som ber jag om ursäkt för mitt påpekande.

  Men, men jag känner mig i alla fall som SNLs Coffee talk with Linda Richman och utbrister: "Now I'm getting verklempt! Talk amongst yourself! I give you a topic: The romanesque church design was based on the roman basilica. Discuss!"

  Thank you and farewell

  SvaraRadera
 91. OJ du skrämde mig seveneleven! Plums ner i papperskorgen...Ja, du det där hade jag glömt bort...Charlie är modigare än jag hehe

  SvaraRadera
 92. Jag har aldrig sett PBs hemsida...är det olagligt ;)

  SvaraRadera
 93. Charlie. Ja, jag har i alla fall fått alla såna TV-serier från goda vänner som jag inte vet var de har fått dem ifrån i sin tur så det så. :-)

  SvaraRadera
 94. 19:11 me too...fick den idag av min goda vän charlie hahaha

  Nä, jag gick till Åhlens o köpte ;-) faktisch

  SvaraRadera
 95. Åhå, men jag låånaadee faktiskt Forsyte från en god vän. Sådeså! Discarna låg inte i ordning och upplevelsen vart...tämligen förvirrad :). Kanske varit säkrare att "låna" annorstädes...

  SvaraRadera
 96. En samling troll
  spelar roll
  om det blir groll
  se till att ha koll
  så de kammar noll.

  Inte mobbar eller slår den som inte direkt förstår.

  LEroy

  Förtsätt nu på Charlies berättelse!
  (Fick verifiering "ingonsur":) )

  SvaraRadera
 97. Troll ska de va
  sa Mo var da´
  när hon var liten
  och ritade så
  pennan blev sliten

  Nä, jag är inget troll...eller jo lite kunde jag nog känna igen mig i de där beskrivningarna av troll och gråsuggor eller vad de kallades...men bara lite... nån gång när man varit på dåligt humör. Men det skrev ju Maja ovan i sin rubrik. Det tror jag stämmer. Den som aldrig trollat räcker upp en hand! *S*

  SvaraRadera
 98. MO. Räcker absolut inte upp en hand. Men jag har nog allra mest trollat i tanken ändå. För det ska jag erkänna att jag gör nästan varje dag.
  Jag sitter ofta och mumlar för mig själv "begåvningsreserv om jag nånsin sett nån" och formulerar såna där dräpande svar i huvudet.
  Men än så länge har jag inte kommit så långt att jag verkligen kan formulera mig så snabbt så jag kan skriva ner det "på riktigt" och skicka iväg det särskilt ofta.
  När jag tänker på det så kanske det inte enbart är negativt att vara lite långsam av sig (för lite negativt är det ändå för man missar att delta i en hel del diskussioner)

  SvaraRadera
 99. En video var beställd. Jag fortsätter med 80 tals dans och Troll:

  http://www.youtube.com/watch?v=URXPVszAVsA

  Leroy

  Hands up!

  SvaraRadera
 100. jag har inte hunnit läsa alla kommentarer (vet alltså inte vilken video du beställt Leroy, däremot har jag upptäckt att det finns en stad LeRoy i Kansas).
  Ber att få återkomma. John Bunyan: jag tror inte att du behöver känna dig verklempt, men uppriktigt sagt har jag inte total koll på kommentarfälten för tillfället, så om någon har dummat sig mot dig så ber jag om ursäkt å vederbörandes vägnar.

  SvaraRadera
 101. 19:11

  Nä vad tjusigt! Det är jättebra! Nufötiden hejdar jag mig, men erkänner att det har hänt att jag i irritation över nån eller nåt gått in för att provocera och/eller sagt nåt elakt.

  Nej, men det är nog olika också vad man är för personlighetestyp om man liksom exploderar av ilska, eller om man är cool och collected o sådär.

  SvaraRadera
 102. Alla orterna och datumen jag angivit finns Maja, det är kanske en dockumentär romantiserad berättelse.

  Inte en sann historia.

  :)roy

  SvaraRadera
 103. MO. Nej särskilt tjusigt är det inte alls för det har med min bristande simultanförmåga att göra. Men jag ska försöka förklara bättre imorgon. Just nu är sjuelva för trött.

  *s* mitt nick har ett nick *s*

  SvaraRadera
 104. Den där låten hade jag aldrig hört Leroy. Jasså, du är into 80talet du?

  SvaraRadera
 105. *s* ja just det seveneleven

  Nej,tror inte det har med simultanförmågan att göra. Tror bara att en del är mer behärskade och mer väluppfostrade än andra.

  Men som ursäkt kan jag ju säga att de gånger jag har trollat (i forntiden) så har det väl mer handlat om att man hamnat i konflikt på nåt sätt inne på nån chatsida.

  SvaraRadera
 106. Folk brukar slåss om utrymmet på såna där chatsidor. "Du ska inte tro att det här är ditt forum" ungefär *S*

  SvaraRadera
 107. Äsch, jag är nog lite mer hårdhudad än så. Min senaste kommentar var till viss del skriven med glimten i ögat. Klicka på min signatur och njut av Linda Richman med Madonna, Roseanne Barr och en liten överraskning på slutet. ;)
  Jag har själv aldrig blivit mobbad och gick i en klass där mobbning, tro't eller ej, inte förekom. Tvärtom slöts det man-/kvinnogrant upp vid sådana tendenser från annat håll. Det var kanske därför jag reagerade på något som påminde om en tanke att "Anonym hör inte hemma här. Det är bara vi som får vara här." (Det gällde alltså inte mig personligen)
  Sedan vet jag inte om du såg att jag höll med om att Anonyms fråga kanske inte var ställd på rätt forum. Men, det finns olika sätt att säga det och att beordra någon att springa och leka någon annanstans känns för mig personligen inte helt ok.
  Att min kommentar sedan blandades ihop med sexsnacket blev i och för sig lite komiskt. Tro mig, jag har inget emot sex även om det var ett tag sedan jag fick mig ett "skott i råttan". Ja, ja kom nu med alla kommentarer att det är därför jag är en sådan bitterbög. My treat. :)

  SvaraRadera
 108. Jaha, så kritiska synpunkter på det någon sänt ut i världen via sin blogg måste alltså vara "näthat" så fort det inte uttrycks som "du kunde kanske tänka på att...å andra sidan snälla Isobel..." Strunt. En ogenomtänkt text blir inte ett dugg bättre att den står på en blogg, men sociala mdier erbjuder mycket större möjligheter än dagstidningen för bloggaren att svänga till hårt vinklade angrepp på det ena och det andra och sen krydda md förolämpningar för att det ska höras. När någon sen reagerar på den sortens positionerande ordsvall kallas det genast näthat och utnämns till den nya pesten.

  Den metoden är bara ett sätt att försöka hävda ett fredat revir, och det är lika patretiskt som när Karolina Lassbo skrev att "vi stjärnbloggare" efter herkuliska ansträngningar inte längre orkar med de påfrestningar som det leder till t exponera sitt vrdagsliv: http://tinyurl.com/yax6caj. Att en halvkändis utnämner sig till gammal mediastjärna, och en bloggosfärens stöttepelare, efter att ha bloggat om vilka advoktbyråers trainees som har snyggast skjortor och om det glamorösa livet som juriststudent är ju stor humor, men typiskt för så många bloggares PR-sinne.

  SvaraRadera

Hårfagre

Hårfagre
av Vasaplatsen
"-Jag vill inte att Mimmi ska bli en modern kvinna, sa Oscar"
- Serberna gillar jag, sa Lemmy
(Mäktig Tussilago)

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson
- Om du känner så där Figge, så är det sossarnas fel.
Ur Mäktig Tussilago

Med boktrave och mygga av Grynna

Med boktrave och mygga av Grynna

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"
från Kim