torsdag 8 juli 2010

Resan till Mexiko VII

Det hette Andantol och det funkade mot tropiska myggbett (mina fötter svullnade upp av sådana efter utflykten till Dzibanché). Jag hade med mig en tub hem från Mexiko. Jag testade att stryka på ett riktigt illasinnat myggbett på foten här hemma också och det slutade klia omedelbart. Vilken lisa. (Jag är inte köpt av något läkemedelsbolag). Finns det något liknande Andantol på svenska apotek?

Det ska bli tropisk hetta i helgen enligt Aftonbladets löpsedel. När jag höll föredrag i Bacalar utanför Chetumal i Quintana Roo (jag har en film därifrån också men det tar en sån fruktansvärd tid att lägga upp filmer på YouTube) var det verkligen mycket varmt, vilket man kan ana på bilderna i den här artikeln. Det var en fin tillställning. En äldre man i publiken sa att han ju inte hade läst mina böcker men att han märkte att jag var ärlig. Sånt här ska man inte skriva, men att åka över halva jordklotet och få höra så fina saker - det kommer jag aldrig att glömma.
Dessutom läste några författare från Chetumal egna texter, bland annat Wildernain Villegas Carrillo som läste poesi på maya, och Elvira Aguilar som framförde en novell, "Chetumal i dina ögon". Och så var det mingel vid fortet San Felipe de Bacalar, på bilden syns lite av muren som byggdes mot piraterna.

Igår åkte Xerxes på däng. Lady Camorra är bortrest, men det finns en annan katt som inte går med på att dela upp reviret lika smidigt som Märta och Caruso (två andra katter på gården som mina faktiskt leker med). Det var vrål och skrik, och så småningom kom Xerxes in med ett rödkantat öga och tilltufsad på ryggen efter ett bett, antagligen. Mina katter och andras banditer, som sagt var.

4 kommentarer:

 1. Vilken aktiv substans har den? Högst upp på innehållsförteckningen, om det finns sån. Hoppas ni inte smälter bort i värmen :-) Här är det kallt nu, skrapade rutan på bilen i morse...Burr, sa Kasper när han såg en naken häst!

  SvaraRadera
 2. Enligt en databas som amerikanska National Institute for health (NIH) driver för forskare, men som är tillgänglig för alla, (http://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/summary/summary.cgi?sid=7848206) består andantol av något som kallas isothipendyl hydrochloride, som är en klassisk antihistamin.

  Vilket är lite mysko, eftersom jag antar att du strök det på ett sådant där svullet kliande utslag som dyker upp några timmar efter bettet, och de utslagen ska enligt vad vi immunologer lär ut till våra studenter vara drivna av reaktioner av ett slag som inte antihistaminer utan istället kortison borde bita på. Medan antihistaminer bara borde vara effektiva mot den första mjukare rodnad, som kommer redan efter ett par minuter.

  Fast å andra sidan är vi rätt vana vid att verkligheten alltid är väldans mycket mer komplicerad än våra teorier och modeller ...

  SvaraRadera
 3. Glömde skriva att detta ämne inte verkar finnas i FASS. Såvida inte någon organkemist råkar veta att just detta ämne heter något helt annat på svenska än på engelska.

  SvaraRadera
 4. Clorhidrato de isotipendilo 0.75 mg. Expiciente cbp 100g.

  SvaraRadera

Specialblogg om Myggor och tigrar (klicka på bilden)

Hårfagre

Hårfagre
av Vasaplatsen
"-Jag vill inte att Mimmi ska bli en modern kvinna, sa Oscar"
- Serberna gillar jag, sa Lemmy
(Mäktig Tussilago)

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson
- Om du känner så där Figge, så är det sossarnas fel.
Ur Mäktig Tussilago

Med boktrave och mygga av Grynna

Med boktrave och mygga av Grynna

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"
från Kim