onsdag 14 juli 2010

Menippéisk satir

Jag har skrivit alldeles för lite om Mäktig tussilago här. Det beror på att den är så ny och jag inte vill skriva läsarna på näsan. Men jag kommer att tala mer om genren den hämtat inspiration ifrån senare, den som Bachtin menade att även Dostojevskij skrev i.
När någon frågar mig vilken av mina böcker jag sätter högst svarar jag inte Pompeji, utan Myggor och tigrar och Mäktig tussilago, både vad gäller form och innehåll. Men Pompeji har det gemensamt med Mäktig tussilago att den också drar sina rottrådar tillbaks till denna mycket gamla genre.

23 kommentarer:

  1. På grund av min flytt och mitt jobbyte har jag inte haft riktigt tid för läsande och återkoppling.

    Jag har emellertid läst ut Mäktig Tussilago och det första jag kände vid avslut var att jag ville läsa den igen dels därför att den är riktigt bra, dels därför att jag inte kunde sätta fingret på "kärnan" med verket - vad är författarens mening med den? (Frågan är retorisk Maja, så svara helst inte mer än du redan gjort! :-)



    Men liknelsen med plockepinnet sätter jag som något centralt, så här efter första läsningen.

    Alla allusioner bidrar med allsköns konnotationer som kanske har en gemensam nämnare som jag inte har analyserat färdigt ännu.

    Menippéisk satir, är det lösningen på gåtan? Jag drar vidare till Wiki, för jag har inte hört begreppet förut!

    SvaraRadera
  2. Wiki was a dead end.

    (Oj, den frasen fick mig att tänka på Skidrow och inledningsmeningen till 18 and life: "Ricky was a young boy...")

    Förlåt, jag har druckit lite rosévin idag. =))

    SvaraRadera
  3. hehe ingen fara Tristan. Rosévin har jag inte druckit sedan tonåren tror jag, ingen kritik men är det inte lite tjejigt? Jag är rätt glad att du inte riktigt kan ringa in kärnan, det är ju inte så enkelt. Jag har länkat lite till recensioner som jag tycker lagt ut texten om den väldigt bra, och till Correns bokcirkel där jag tycker att de verkligen diskuterat runt saker som känns som om de träffar rätt när det gäller mina intentioner. En del tycker ju att den är fruktansvärt kall, cynisk, andra att den är obegriplig och åter andra att den slår in öppna dörrar. Men det finns mycket i den och den är kompakt, japp, maximalt förtätad. Vill du läsa mer om menippéisk satir får du nog rentav gå till Bachtin, det är han som lyft fram den traditionen och visar hur den lever vidare. Man kan säga att den befinner sig långt från alla former av rigid realism. Jag har valt att kalla det surrealism också även om det inte är riktigt korrekt, för det är äldre än så.
    Kul att du kikar in igen, det låter spännande med flytt och grejer.

    SvaraRadera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  6. Bachtin kan du puckla på hur mycket du vill, så det så. Med reservation för att det nästan alltid blir något av gravtal över såna här hyllningar och att "nyckel till det innersta, hemliga rummet" är något av en klyscha så träffar Schwartz bofinken.

    SvaraRadera
  7. orologt är bra, orologio på italienska.

    SvaraRadera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  9. Clam: Jo jag skojade ju bara. "Proggnissigt" är inte farligt som skällsord. Pja, du kan ju kasta ett getöga i böckerna om du vill, håller med om att dialogiskt och polyfoniskt kan påminna om t.ex när det kom teatergrupper till skolan på sjuttitalet och man skulle vara väldigt antielitistisk. Men Bachtin är bra. Tycker jag.

    SvaraRadera
  10. "genren den hämtat inspiration ifrån".

    Var det den du pratade om i en tv-intervju?
    Med Daniel Sjölin(?), jag minns inte riktigt vilken intervju det var. Men det var en genre från antiken har jag för mig, eller cyklar jag på väggarna nu?

    SvaraRadera
  11. Hej Anonym 19:11 och Maja och alla andra: Anonym 19:11, om du cyklar på väggarna, så befinner du dig väl i en velodrom och kämpar på för fullt.. att du orkar i värmen :-)

    Jag tycker det är jobbigt t o m att ha semester. Längtar efter regn och vettiga temperaturer på sådär 20-25 grader.

    SvaraRadera
  12. IAMB. Alldeles riktigt. Jag och William Arne cyklar i velodromer. Man försöker ju vara lite nyskapande ibland med sina bilder :p

    SvaraRadera
  13. William Arne? ursäkta en som inte riktigt hänger med.

    Kan dock rekommendera sommarkurser på Fridhems folkhögskola i Svalöv - vilken mat! Jag åt mest vegetariskt, helt suveränt!

    Ursäkta igen - denna kommentar är ju lite "off topic".

    SvaraRadera
  14. Vill tillägga att rosévin är sommardricka für alles. Ingen skugga över Tristan för detta.
    För egen del ska jag gå och ta mig en hallonsoda snart, en dryck jag bara nyttjar i stark sommarvärme tillsammans med ett tuggummi och en bra serietidning. Tror det blir en gammal Agent X den här gången :)

    SvaraRadera
  15. IAMB. William Arne var en legendarisk s.k dödsryttare. Han körde motorcykel på väggarna i en velodrom. Han turnerade med sina nummer i velodromer under många år. Ett yrke som också gick i arv till dottern.

    http://www.sydsvenskan.se/lund/article157294/Motorcykelartisten-William-Arne-Nilsson-ar-dod.html

    SvaraRadera
  16. Tack så mycket för upplysningen, 19:11!

    Måste också säga att jag tyckte det var klart stötande med frågorna som avslutade tidningsartikeln: "Hur reagerar du på..."

    SvaraRadera
  17. IAMB, *ryser* Jag såg inte det där. (Jag googlade bara efter nåt som skulle förklara vem han var)
    Det där "Hur reagerar du på..." är tydligen nåt många tidningar numera använder sig av efter modell Newsmill. Vad jag förstår läggs det in under alla gamla artiklar också per automatik. Tekniken tar ingen hänsyn till vad artikeln handlar om. Då blir det så där stötande. Usch.

    SvaraRadera
  18. Ursäkta all off topic Maja, men man vill ju gärna förklara sig :)

    SvaraRadera
  19. Anonym 19.11: den med Nina Solomin i Vi var det. I Babel minns jag inte om jag nämnde den. Nu är det såklart såhär att jag inte följt en mall, det finns det inte, men jag hade det som ledstjärna: nu j-lar skriver jag en menippéisk satir, om ni ursäktar svenskan.
    IAMB! Hej! Jo regn behövs det, åtminstone i Stockholm är marken gul på många stället. Det är nog ingen fara för grundvattennivån eftersom det var så mycket snö i vintras men nu behövs det en regnperiod. Mexikos väder är delat i två årstider, sommar och regnperiod, vardera ett halvår ungefär.
    Anonym 19.11: velodomen är inte off topic. Ank-Käthe skulle aldrig sätta in en sån fråga ni talar om.

    SvaraRadera
  20. Tänk att jag inte kan låta bli att retas med Tristan! Tjejigt med rosévin, vilka dumheter.

    SvaraRadera
  21. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  22. Rosévinet jag drack var emellertid inte genuscertifierat, så Maja kan vara rätt ute från början!

    SvaraRadera
  23. Tidningen Vi var det ja! För alla som missade den och inte orkar leta bakåt i bloggen p.g.a annalkande värmeslag, så kommer den här från en tjänstvillig ande :)

    http://www.vi-tidningen.se/templates/ArticlePage.aspx?id=11335

    Atossas totala ointresse för att leka med en leksaksmus är helt bedårande ha ha.

    SvaraRadera