torsdag 29 juli 2010

Öppenhet, transparens, respekt för individen och frihet

Nu hade jag tänkt att vi skulle testa lite karaoke allihopa. De hetero bland männen får finna sig i att bli bögiga iallafall till en början, det är ju Pridevecka.
Det gäller att bestämma ett klockslag då alla klämmer i och sjunger samtidigt (med några sekunders felmarginal med tanke på "de elektroniska rundlarna" som är många på YouTube).
Denna musikövning har absolut ingen koppling alls till ett omdebatterat fall är det nog bäst att säga på en gång, eftersom missförstånden är många på internet.
I nästa etapp sjunger bara herrarna. Innan de sätter igång kan det vara bra om de gör en genustranskribering tyst för sig själva (ersätter "man" med t.ex girl, babe, ma'am eller - ifall någon vill vara lite sur - "bitch of distinction"). Det gäller för männen att "sjunga sig in i" de nya katastrofvillkoren, d.v.s kvinnor med pengar på fickan som köper glädjeherrar. Det har hänt förr i världshistorien men aldrig tidigare i dagens omfattning då karriärkvinnor köper sig herdestunder i princip på snabbköpet. Sedan män har börjat sitta i transparenta skyltfönster på de statliga bordellerna i Tyskland har det aldrig varit så lätt för kvinnor att välja och vraka, fritt och respektfullt.
Är ni med? Förmynderi utan hyschysch heter den här övningen. Nu herrarna alltså:Och sen en rejäl nostalgitripp för damerna. Den gamla goda tiden då män var män, kvinnor kvinnor och pengar pengar. Konkurrensen var stenhård men humöret på topp. Likriktning med hyschhysch kallas den här övningen, men tittar man närmare på videon kan kvinnornas kollektiva närmanden till the big spender nästan te sig en aning aggressiva. Fram med stålarna!
Vi avslutar med en improvisationsövning! Jippi, eller hur? Vi har nu lärt oss text och melodi eller hur, och kan förhålla oss fritt till dem. I nästa etapp har var och en möjlighet att utföra ett solo på valfritt tema (t.ex pengars makt, förhållandet mellan lust och plånbok, klass, kön och etnicitet, privat och politiskt, normer och värderingar, lag och kaos, och så vidare). Det finns alltså ett stort utrymme för variationer. Det enda ni behöver tänka på är att anpassa er till takten.

Är ni med?

41 kommentarer:

 1. Jag är med. Säg det med en sång! Jag gillar stereotyper och döma andra med dem också. Livet blir så enkelt då. Fördomar är ett av de effektivaste medlen. Kollektiv skuld och stereotyper är ett av det mest effektiva propaganda medlen historiskt sett.

  För den som vill fördjupa sig;

  http://www.psywarrior.com/Goebbels.html

  Ett utdrag;

  6. To be perceived, propaganda must evoke the interest of an audience and must be transmitted through an attention-getting communications medium.

  14. Propaganda must label events and people with distinctive phrases or slogans.
  a. They must evoke desired responses which the audience previously possesses
  b. They must be capable of being easily learned
  c. They must be utilized again and again, but only in appropriate situations
  d. They must be boomerang-proof


  Den som vill läsa ännu mer;

  http://www.calvin.edu/academic/cas/gpa/goebmain.htm

  (många av de här texterna i ovan länk lämpar sig alldeles utmärkt för genustranskribering också), TYVÄRR.


  http://en.wikipedia.org/wiki/Propaganda


  Maja är det ok om vi ställer oss i led när vi sjunger sången? Det är lättare att hålla takten då. När jag nu har lärt mig sången är det mycket lättare att sjunga med. Det känns tryggt. Nu behöver jag inte tänka själv längre, sången sitter i ryggraden på något sätt. Har jag varit duktig nu? Är jag med i gänget nu? Jag har växelström hemma vad ska jag göra? Jag kan nog sjunga själv nästa gång.

  Skrifterna av Aristoteles och Epictetus tänkte jag göra mig av med också. För det är ju bara ord och inga visor.

  SvaraRadera
 2. Hm, Goebbels... syftar du på "feminazismen"?
  För att förtydliga lite: jag tycker INTE att män ska sitta i skyltfönster, eftersom det är förmynderi och likriktning. Om jag blir diktator någon dag är det alltså tänkbart att jag instiftar ett förbud mot män i skyltfönster. Så var det med det. Hårda bud för individerna.

  SvaraRadera
 3. Lagar är ju faktiskt ett samhälles uppgift till att stifta och se till att de efterföljs. Vår demokratiska institution för detta är vårt parlament, Riksdagen. Vi har former för att förbereda lagförslag. Vi har alla en skyldighet att debattera lagar när de förarbetas och när de appliceras. Särskilt regering och departement har en stor skyldighet att göra gedigna förarbeten där synpunkter hämtas in. Lagar ska gälla så att de allra flesta medborgarna förstår och delar dem. Särskilt förarbeten för inte utsättas för specifika lobbygruppers agendor, dolda eller ej. Här är Bodströms Vårdnadslag av 2006 ett praktexempel, tyvärr.

  Män eller kvinnor i skyltfönstren skulle inkräkta oerhört på min frihet att fritt kunna röra mig i en stad eller samhälle. Barn kan bli drabbade, vilket är ännu värre. Jag kommer ihåg julskyltningen i PUB för några år sedan som var grovt schabloniserande, kränkande gentemot män . PUB ändrade den först efter det att vissa personer på Drottninggatan protesterade emot den. Så vi har faktiskt haft män i skyltfönster i Sverige, på Drottninggatan i ett skyltfönster hos PUB. Jo jag har bilderna kvar.

  SvaraRadera
 4. Jaja, det var väl inte riktigt det jag menade. Men bra att du är intresserad av lagen.

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Jag förstår att det inte var det du menade. Tänker ändå skicka över så att du kan se en man i ett skyltfönster på PUB. Det var julskyltning. Mannen sitter ochå super i ett skyltfönster. I den sista skyltfönstret finns han inte längre kvar. Platsen där han satt är nu bara lite sand. Kvinnan och barnet är kvar. "Julskyltningen" var sponsrad av ROKS bland annat.

  SvaraRadera
 7. Det är ju rätt mycket ensamhet i juletid, så det ansågs väl stötande bara av den anledningen. Vad var det reklam för?

  SvaraRadera
 8. Väldigt sorglig överhuvudtaget, och det här med alkohol alltså, det är jättekänsligt i juletid.

  SvaraRadera
 9. Jag kommer inte ihåg vad det var reklam för. Om det nu var reklam/propaganda för något mer än att samla in pengar till ROKS.

  Jag tyckte att reklamen/propagandan stred mot Grundregler för reklam punkerna 2 och 3.

  Till grund för bedömningen ligger huvudsakligen ICCs Grundregler för reklam artikel 4 punkt 1, enligt vilken reklam inte får vara diskriminerande i fråga om bland annat kön. Utöver denna reglering tillämpar ERK tre särskilda kriterier på könsdiskriminerande reklam:

  1. Reklam som framställer kvinnor eller män som rena sexobjekt och som kan anses kränkande (sexistisk reklam).

  2. Reklam som konserverar en otidsenlig syn på könsrollerna och därigenom framställer kvinnor eller män på ett nedvärderande sätt (schabloniserande reklam).

  3. Reklam som på något annat nedvärderande sätt är uppenbart könsdiskriminerande för kvinnor eller män.

  Det är fortfarande skrämmande att titta på bilderna idag och hela framställningen.

  SvaraRadera
 10. Jaså tycker du det. Men varför har du spart dem om du tycker att de är skrämmande?

  SvaraRadera
 11. Bilderna låg "attachade" i mail som jag inte hade tagit bort. När du nämde män i skyltfönster så gick det upp ett Liljeholmen. Har inte jag sett det förr? Tittade om de fortfarande var där, och de var de.

  Bilderna låg på PUBs hemsida för att promota varuhuset och julskyltningen om jag kom ihåg rätt. Jag var själv utanför och såg att fotona också återspeglade vad som fanns i "julskytningen".

  Lika fullt är de inte roliga att se på.

  SvaraRadera
 12. Jahaja. Ja inte vet jag, det är så olika det där med humor och vad man tycker är skrämmande.

  SvaraRadera
 13. Sedan är det ju förstås det där med julhandel, varuhus och big spenders...På tal om män i skyltfönster alltså.

  Jag är bara lite avogt inställd till ljussättning och kameravinklar som påminner om Leni Riefenstahls. Om jag bara tar en Novalucol blir det nog bra igen.

  SvaraRadera
 14. Gudarna ska veta att jag har tränat nu. Men resultatet... När och hur (och varför) hade du tänkt dig att vi skulle ta ton gemensamt och kan den lilla webcamen med fördel användas i detta sammanhang? Och som sagt, rundlarna äro oändliga.

  Sedan vill jag be Zigge om ursäkt. Förlåt Zigge. Jag tyckte så synd om lilla söta och blöta Atossa.

  SvaraRadera
 15. be mig om ursäkt? qué?

  SvaraRadera
 16. Sorry Maja jag förmår mig inte att sjunga den låten. Jag skäms för mycket.

  SvaraRadera
 17. Nähä. Så det är inget för Allsång på Skansen, då?

  SvaraRadera
 18. Zigge:
  Se inlägget om tackars tufsan...och förlåt igen!

  Om jag fick välja låt skulle jag sjunga Leva livet:

  http://www.youtube.com/watch?v=oMaVQa8IwzU

  eller Sånt´är livet:

  http://www.youtube.com/watch?v=A9eAKcE0Mnc

  Jisses - jag kanske är en schlagerbög när allt kommer kring, vad händer då med mitt grundmurade rykte som nazifeminist? Määh, sjunger förresten inte Lill-Babs lite falskt?
  Och så får jag be bloggens matte om ursäkt för länkandet.

  SvaraRadera
 19. Utdrag ur; http://www.jagersro.m.se/trav/vinnare_storlopp/derbywin/1985.html

  ”Svenskt Travderby 1985 marknadsfördes som Dunder-Derbyt. Och visst, det utmynnade i en dundrande kamp mellan Big Spender och Berth Johansson från Umåker och Mack the Knife och Stig H Johansson från Solvalla. En fruktansvärd envig mellan två hästar en bra bit före det övriga fältet.

  Tangens satt i ledningen. Mack the Knife i tredje paret utvändigt, Big Spender i rygg på mack the Knife.

  Mack the Knife tvingade ut Big Spender i fjärde spår. De övriga hade inget med utgången att göra när man vred in på upploppet.

  Mack the Knife hade övertaget, Stig H Johansson jobbade hårt på sin häst medan Berth Johansson satt helt stilla bakom Big Spender. Som åt sig närmare och närmare. Metrarna före mål tappade Stig H Johansson sitt spö. Sida vid sida stred hästarna mot mållinjen och nådde den till synes exakt samtidigt.

  Målkameran gav sitt utslag - Big Spender hade vunnit. Med en iskall Berth Johansson. Hur kunde han sitta så stilla?

  Så slutade Svenskt Travderby i dur för Berth Johansson. När han vaknade på morgonen var han nämligen allt annat än lugn. Då regnade det i Malmö och Big Spender var en så kallad halshäst, det vill säga han tålde inte fuktig luft, då rosslade det i halsen. Det gjorde det också på väg till start, men "Biggen" grejade det i alla fall”.

  SvaraRadera
 20. Står redo i givakt
  för att inför sagda nästa etapp
  på given signal få brista ut
  i ett taktlöst solotjut
  på temat O Milda Makt.

  Mvh,
  One of the small spenders :)

  SvaraRadera
 21. ... glömde ange det storartade versmåttet: 'femradig oregelbunden skavfötters trokadéro'. (enl. Wikipoesia)

  SvaraRadera
 22. ... äsch, fel igen, fl´åt *rodnar dypt*; det är som förhjort ikväll. Skall naturligtvis vara "enl. Waikikipoesia"!
  Aloha.

  SvaraRadera
 23. Cuben.

  Bra konkluderat.

  Gillar det där med att alla hästarna skall få en chans.

  Leroy

  SvaraRadera
 24. Där kom den, ja... En del får nästan för många chanser.

  Karin: underbara skavföttingar!

  SvaraRadera
 25. Det tog ett tag att fatta galoppen. Ibland är inte det uppenbara inte uppenbart som astrofysikern Berthold Brecht sa. Lite knivigt var det allt ändå.

  Skönt att hästarna är i mål. Jag håller med Leroy att alla hästar ska få sin chans.

  SvaraRadera
 26. Pja, en del försitter ju sina chanser också. Jag ska ta och fråga moderaterna hur de lyckades skaka av sig Littorin. Oerhört skickligt.
  Hårda bud för individerna.

  SvaraRadera
 27. har du inte skakat av dig pedofilligan ännu. Blä... Ej 3vligt.

  SvaraRadera
 28. 'öppenhet - transparens - respekt för individen och frihet' - det är verkligen fiiina ord du valt i rubriken...

  SvaraRadera
 29. Jag är med!
  Har övat så intensivt att Farbror Blå kom och knackade på och undrade vem som slog mig... Fattar noll!

  Nu skall jag bara supa till lite... så att jag blir taktfull:-)

  SvaraRadera
 30. Jaha.Nu är jag färdigrepeterad och beredd att ta ton när du behagar att ange tid och tonart. Och eftersom kommentarsfältet mer kom att handla om trav så kan jag än en gång namedroppa att jag har klappat Ego Boy.

  SvaraRadera
 31. Den är inte direkt lättsjungen. Om man lyssnar på hela fyran så är det ju Shirley Basseys version som dyker upp där.

  SvaraRadera
 32. Tack för ett gott skratt efter en "frånkopplad" semester! Melodin är tyvärr för svår för mig...

  SvaraRadera
 33. Anonym 1 augusti: det är mycket skumt som pågår. Och nu är jag inte foliehatt, det är verkligen så.
  Marianne J: ja fiiina luftpastejer, det är som högtidstal.
  Marina: vad trevligt. Det är väldigt olika vad man uppfattar som det mest skrämmande och kränkande i världen. Våldtäkt, misshandel, alkoholism, övergrepp på barn, eller att en usling blir utslängd av sin fru?
  Systerdyster: en mig närstående person brukade satsa en slant på en kuse som kallades "köttbullen", haha, men han är avelshäst idag tror jag.
  Zigge: ja, det finns en med Peggy Lee också. Karaoke-varianterna är i två olika tonarter. Mariannesson: jo den kräver nog lite gehör, intressanta halvtoner och glidingar.
  Valens: ehm, jaså säger du det?

  SvaraRadera
 34. Jag?
  Nej Maja, det var en apropås till Öppenhet, transparens, respekt för individen och frihet...

  Anna Mae Bullock föddes den 26 november 1939 i ett litet samhälle, i Tennessee...
  Hon gifte sig i Tijuana, Mexiko (sic!) 1962...
  Men i mitten av 1970-talet började äktenskapet knaka i fogarna. makes narkotikamissbruk ledde till ett allt mer oberäkneligt och fysiskt kränkande beteende. Detta medförde att Anna Mae, som blev grovt misshandlad, begärde skilsmässa 1978, efter ett 16-årigt äktenskap...
  Anna Mae hade inga pengar efter skilsmässan. Hon arbetade hårt under tiden efter...
  Anna Mae började turnera intensivt för att täcka sina levnadsomkostnader.
  Hon jobbade hårt men lyckades till sist!
  På vissa håll kallats den mest fantastiska comebacken inom rockmusikens historia!
  I 1984 skrev Mark Knopfler en låt som egentligen var ämnad för hans grupp Dire Straits...
  Albumet med samma namn som ovan titellåt var en dundersuccé och sålde över 14 miljoner exemplar. Marks låt vann fyra av de sex Grammys den var nominerad till samt även en MTV Video Music Award och två American Music Awards. I februari 1985 inledde hon sin första soloturné, (låtens namn – tour), som även den blev en enorm succé...
  Ingen annan än Anna Mae kan förklara det bättre:
  …I wanna live out by the sea
  Have a husband and some children.
  Yeah, I guess I want a family…


  Öppenhet, transparens, respekt för individen och frihet...

  SvaraRadera
 35. Här är en annan kul bit och tralla på. Tyvärr hitta jag den inte på youtube.
  Tre trallande jäntor
  Där gingo tre jäntor i solen
  på vägen vid Lindane Le,
  de svängde, de svepte med kjolen,
  de trallade, alla de tre.
  Och gingo i takt som soldater
  och sedan så valsade de,
  ******************
  de trallade, alla de tre
  .
  Tra la la...

  Kom och tänka på den när jag läste här häromdan.

  SvaraRadera
 36. Valens: ah! Jag kopplade inte där. Men nu förtår jag.
  Anonym 20.35: ja, vad roligt att du kom att tänka på den, haha. Tror inte att jag hört den.

  SvaraRadera
 37. Efter en halv veckas övningar är även jag redo. Kan det bli av den kommande lördagkvällen då måntro? Bara säg en tid.
  Jag gillar melodin, det har jag alltid gjort. Men svårsjungen är den ju, men va f-n det är bara katterna som hör mig så vad gör det.

  20.35. Hehe... Mycket träffande!
  Så nu får vi väl kalla de där tre herrarna för jäntorna i fortsättningen :p
  Eller De Trallande Jäntorna kanske :)

  SvaraRadera
 38. Anonym 19.11: jag vet inte hur långt den tekniska utvecklingen har hunnit ännu, antagligen är det omöjligt att ha livesändning här, det skulle väl krävas att alla som är med och sjunger har varsin webbkamera och att jag i bloggen kunde ha flera rutor samtidigt. Som vanligt saknas detaljplanering. Man får helt enkelt avvakta. Jo, Big spender är en rolig låt, men de tre herrarna i fråga som lindar in sin propaganda... Jadu. Man kan ju kalla dem familjen torsk också, eller... Hur som helst: jag ska höra med min IT-avdelning om det går att fixa Allsång i Gaggböle.

  SvaraRadera

Hårfagre

Hårfagre
av Vasaplatsen
"-Jag vill inte att Mimmi ska bli en modern kvinna, sa Oscar"
- Serberna gillar jag, sa Lemmy
(Mäktig Tussilago)

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson
- Om du känner så där Figge, så är det sossarnas fel.
Ur Mäktig Tussilago

Med boktrave och mygga av Grynna

Med boktrave och mygga av Grynna

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"
från Kim