onsdag 11 augusti 2010

Ryck inte i våra pluppar!

En gång i tiden hade jag en bra ordning i mitt bibliotek: de skönlitterära författarna stod i bokstavsordning, för övrig litteratur hade jag en tematisk indelning som gjorde att det gick snabbt att hitta t.ex konstböcker, litteraturteori eller böcker om idéhistoria. För varje flytt har det blivit mer och mer huller om buller; en halv hylla kan nu fyllas av författare på F och den andra av en blandning av gamla recensionsexemplar, några författare på G och resten strött och blandat: ett latinlexikon, en guidebok, några Dostojevskij, början på författarna på A, och så en del kuriosa. Jag tänkte att jag skulle fixa en ordning igen, och när jag satte igång med inventeringen dök plötsligt den här upp: Vi fixar TV-hunden. Jag har inget som helst minne av att ha läst den, men jag gillar omslaget och visst blir man ganska nyfiken.
Den öppnar så här:
- Förbaskade raggare!
- Va sa du, Thore?
- Vi fixar allt, va?Två av mina systrar har skrivit sina namn i boken, jag ska höra efter vem som saknar den mest, och om det är något de rekommenderar.
På förekommen anledning - tror jag iallafall, det är inte lätt att veta i våra elektroniska dagar - vill jag säga: ge sjutton i att norpa pluppar. Jag ska inte uppehålla mig för länge vid detta, den som tycker att det är lika förbryllande som titeln, omslaget och de första replikerna till Vi fixar TV-hunden kan läsa kommentarerna under föregående inlägg. Om någon har en lösning på pluppmysteriet (och det här med specific.click och annat strul i sitemetern - är det vanligt? Vad beror det på? Hur går det till när riktigt gamla kommentarer dyker upp i fältet "senaste kommentarer"?) får gärna tipsa.
Nu till något allvarligare. Idag recenserar Nils Schwarz en ny reportagebok om Ciudad Juarez . "Mördandet har blivit en livsstil i Juarez, en gatukultur". Det påminner förstås om vissa kvarter i Neapel, även om situationen är mycket värre i norra Mexiko. Våldet är inte endast "rationellt", om man med det menar något som syftar till ekonomisk vinst. Det här är rena självklarheter, de rituella inslagen i våldsutövningen är inte "överkurs", inte så att säga ett grädde på moset, utan de är själva våldsutövningen.
Det finns andra allvarliga frågor som jag kommer att återkomma till, men nu ska jag kolla upp vad den där Vi fixar TV-hunden handlar om.

49 kommentarer:

 1. du vet inte vad huller om buller är för nåt maja! (jag vet!)

  SvaraRadera
 2. Provar lite försiktigt. Plupp eller inte, och är pluppgnagandet början på en ny våldsspiral på internet?

  Dina stackars systrar kanske har blivit smått traumatiserade av att bli bestulen på en favoritbok. Jag älskade en bok som handlade om vattenledningstroll. Japp, de bodde i elementen och åkte runt i ledningarna, något som jag tyckte verkade väldigt skoj.

  SvaraRadera
 3. Har du kollat dina inställningar så att inte nån markering bockats av, sådär av sig själv vilket verkar kunna hända?
  I "helpen" står det:

  make sure you have enabled "Show profile images on comments?" on your Settings > Comments section.

  Bara en tanke.

  Eller kanske någon skummis tagit sig in i dina inställningar och ändrat. Det där med kommentarerna låter mycket mystiskt.

  SvaraRadera
 4. Som 19.11 påpekar så kan man ta bort profilbilderna på bloggen genom att gå till inställningar, sedan till kommentarer och klicka för om profilbild ska visas eller ej. Hoppas det är en så enkel lösning eftersom detektiven är försvunnen.

  SvaraRadera
 5. Marianne: hehe. Jag glömde nämna boktravarna, och de böcker som ligger ovanpå hyllraden.
  Systerdyster: jag kollade lite googles hjälpfunktion, det kan ju finnas virus även i en blogg, och en blogg kan bli hackad. Det lät rätt krångligt att åtgärda, webplatsen måste sättas i karantän osv.
  Å, jag vill vara ett vattenledningstroll. Avloppstroll är nog inte riktigt lika kul.
  Vattenledningstroll på internet, kan det vara en så kallad odygdspåse, d.v.s ett troll som bråkar med gott syfte? Jag tänker lite Madsen/Tilghman, de kanske är vattenledningstroll.
  Anonym 19.11: jag ser inget konstigt i inställningar. Jag tog bort "senaste kommentarer", det var rätt konstigt tyckte jag.
  Sen har jag ju exporterat bloggen och sparat den, det är inte så att allt försvinner om någon hackar sig in i den och kryssar i "ta bort blogg".

  SvaraRadera
 6. Hur som helst förklarar det ju inte varför era avatarer försvinner just här och inte annorstädes.

  SvaraRadera
 7. Det man kan ana sig till om "vi fixar TV-hunden" är att det handlar om klasssammandrabbningar, medelklasspojkar och raggare.

  SvaraRadera
 8. Om man tittar på dina gamla inlägg ända tillbaks till tidernas begynnelse så är alla avatarer försvunna där också.
  Putz weg i hela bloggen alltså!

  SvaraRadera
 9. Anonym 19.11: ånej. Det var verkligen tråkigt att höra. Jag antar att det är fråga om ett sabotage då.

  SvaraRadera
 10. Den här bloggen är något av ett unikum, så jag hoppas det finns många skärmdumpar.
  Nu har jag iofs sparat den på flera håll också.

  SvaraRadera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 12. Sagt och gjort. Det är inte minst lite synd att din musslas bildroman är puts väck.

  SvaraRadera
 13. Det löser sig nog Maja, med lite hjälp från Blogger så.
  Den här bloggen är onekligen unik på många sätt. Jag har sparat ner en del hela websidor i stället för att skärmdumpa. Tycker det är mer effektivt så.
  Med tanke på alla konstigheter så ville jag ha några favoriter i säkert behåll.
  Nåja, säkert och säkert med tanke på framtida datorkrascher.

  SvaraRadera
 14. Anonym 19.11: jag dök ner på måfå i gamla inlägg, det är faktiskt rätt många med plupp. Charlie har plupp, drutten har plupp, ibland har jag plupp också.
  Hehe. Det här ordnar sig garanterat.

  SvaraRadera
 15. Jag tror det här var en pluppstorm i en vattenplupp.
  Dags att ta på sig foliehatten kanske?

  SvaraRadera
 16. I väntan på svar från blogger, testar igen....

  SvaraRadera
 17. Det finns tydligen inte bara virus och hackers, utan parasiter också....
  Om det inte var för det där med gamla kommentarer i recent comments, så hade jag lutat åt virus eller parasit. Nu vete sjutton... Men jag har ju övernaturliga krafter så den/de som eventuellt ligger bakom detta kommer att ångra sig i evärderliga tider...

  SvaraRadera
 18. Bara lugn nu Maja. Jag tror inte att det är nån attack den här gången. Om man snabbkollar på bloggers Meddelande Från Blogger eller vadenuhette, så kan man se att det då och då uppstått problem som inte nödvändigtvis drabbat alla blogger-bloggar.
  Vi har fått rapporter om.. vi jobbar på problemet... o.s.v
  Vänta du lugnt på svar från Blogger. Eller Detektiven.
  Ingen foliehatt på i vilket fall, med tanke på tidigare galningar. Jag sparade ner en del sidor här för länge sen, inte just idag. Det var mer när det härjade folk här som inte alls verkade friska en del. Jag tror att de flesta av dem har tröttnat och vandrat vidare till nya jaktmarker.

  Tills problemet löst sig så funkar ju kommentarsfunktionen ialf.

  SvaraRadera
 19. Anonym 19.11: Jomen jag vet, haha... Jag är lugn. Det är bara en pluppstorm och det ordnar sig.

  SvaraRadera
 20. Vilken fin glass, Anonym 19.11.

  SvaraRadera
 21. den - glassen - kan även tolkas som en trafiksignal - lyser det rött - alltså den översta färgen - då stoppar man - röd färg betyder stopp - stop - i trafiken - det har jag iaf lärt mej - även om det är mkt länge sen jag körde bil - snart 30 år sen - och även ganska länge sen jag körde spårvan - ca 18 år sen - så har jag vissa reminiscenser kvar i mitt föråldrade sinne...

  SvaraRadera
 22. det är faktiskt knappt 8 år sen jag körde spårvagn senast - november år 2002 - det jag skrev här ovan - att det skulle vara så länge sen som ca 18 år sen - stämmer alltså ej...

  SvaraRadera
 23. Klart det är en trafiksignal, en glass som liknar en trafiksignal.
  Vad bra att det har löst sig nu, blogger har väl jobbat i det tysta (inte fått något svar från dem ännu).
  Det är lite lustigt, apropå kapningar och dylikt: man tänker sig nog nog mestadels att "troll" och andra marodörer är människor som kanske inte mår bra, kanske socialt marginaliserade på olika sätt, och hur som helst ingalunda tillhörande något toppskikt i samhället. Schottenius pratar ju om "pissrännor" och Gardell om "pöbel", det brukar i princip framställas som att det är det hotfulla folket som lurar i kommentarfälten. Lite föraktfullt i sig tycker jag, men dessutom så är det inte riktigt så: jag tror jag nämnde någon gång att när det rusade runt folk med högröda ansikten och hötjugor här och annorstädes, så råkade jag av en slump alltså få reda på att en av de mest ihärdiga, som satt anonym i andra kommentarfält och kallade folk förskräckliga saker, var en sextioplusare som satt i styrelsen för ett företag (bara män i styrelsen för övrigt, så det här ursinnet kan inte ha att göra med att han blivit förfördelad eller diskriminerad). Jag sysslar inte med uthängningar, däremot kan man förstås undra hur det kom sig.
  Det enda jag vill ha sagt med detta är att man nog ska undvika tillmälen som "pöbel", åtminstone om man med detta tror sig placera så kallade troll i en klass.
  Detta om detta: att köra spårvagn Marianne, det låter härligt och samtidigt kan jag tänka mig att det precis som för busschaufförer kan vara rätt stressigt, händer det att folk går ut i gatan utan att se sig för till exempel?
  hej hej

  SvaraRadera
 24. snälla maja - det finns exempel på allting - precis allting - det har man erfarit som spårvagnsförare - det finns många som håller sig för fiiina för att öht belbanda sig med andra - 'pöbel' etc - i en spårvagn - det är bara ett exempel jag i hastigheten kom på...

  SvaraRadera
 25. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 26. Deputy Marshal Chris Madsen och Vice Sheriff Bill Tilghman har från sheriffkontoret Gurhrie, Oklahoma bestämt avvisat alla spekulationer om att de skulle ha något att göra med några stölder över huvud taget, plupp- eller andra.De använder enbart telegraf.
  Själv står jag p g a min befattning över alla misstankar och avvisar också bestämt dylika spekulationer.Mina datakunskaper är genant rudimentära, annars skulle jag med 40% rabatt åtagit mig fallet. Tydligen en återfallsförbrytare, kanske en undernärd borderliner?

  / Edgard J Svantesson Detektiv

  SvaraRadera
 27. Ps;
  Ett tips: Titta i Svenska Författarförbundets medlemsmatrikel. Författare är mycket suspekta individer, fulla av avundsjuka och illvilja och säkert finns kriminella pluppoperatörer bland dem. Själve greve Tolstoj blev på sin tid utmanad på duell av en mera radikal, omstörtande kollega. Det hela avstyrdes dock av Madsens ryska kollegor.

  / Edgard J Svantesson Detektiv

  SvaraRadera
 28. Marianne J: ah, jag är ju snudd på stalinist tydligen, så jag tycker att trängselskatten mest borde läggas på bilförare som bor i stan och okynnesåker. Mera kollektivtrafik!
  Clam: jo, jag skulle kunna slå vad om att en undersökning av trollens socialgrupper skulle ge ett spretigt resultat, alla kan väl ha ett litet troll i sig.
  Pluppavund är oerhört tragiskt. Det här färglada sticker nog bara i ögonen på människor det är synd om.
  Svantesson: Madsen Tilghman och du har aldrig varit misstänkta. Vi får se om blogger svarar, det är hursomhelst bra att det löste sig så snabbt.

  SvaraRadera
 29. En förunderlig plupphistoria detta. Dock skickar jag med en innerlig önskan om god upplupplösning!
  The un-plupped.:))

  SvaraRadera
 30. karin: Jag tycker att det verkar stabilt nu. Ska höra med blogger igen, det finns ju någon tjänst där bloggen kan genomsökas ordentligt. Det borde synas i historiken om det varit hackers, t.om. Jag tycker att det är konstigt att det är såpass vanligt med hackers att det tom finns ett avsnitt i hjälpfunktionen om dem.
  Jag känner bara till en i bloggosfären som skrivit i tidningen att h*n kan tänka sig att anlita hackers, en skribent som hatar mig intensivt sedan tidigare, men det är jäääättevagt som indicium.
  Förra attacken verkade organiserad, det här är nog bara lite vanligt fjong fjutt.

  SvaraRadera
 31. Fjongfjutt?
  Nej, det ska vara fjong fjutt.

  SvaraRadera
 32. Edgar J Svantesson Detektiv. Jag skulle bara vilja påminna er om den berömda devisen när det gäller radiokommunikation; "Idag telegrafi, igår morse". Sens moral; Du måste kolla hur gnisten har squelchen inställd.

  För övrigt hittade jag inte ordet "pluttavund" på Google!

  SvaraRadera
 33. Chris Madsen och Bill Tilghman använder optisk telegrafi (rök), inte någon krumböjd gnist som knackar iväg 134 tecken/minut.
  Telegrafisten heter Bill Moosejaw, från Apache School.

  / Edgard J Svantesson Detektiv

  SvaraRadera
 34. Svantesson, nu blev vi allt fintade upp på läktaren och rökta. Särskilt vi som tror att optisk telegrafi är en annan metod. Inte underligt att signalspaningen inte kom på det här. Jag slår frenetiskt i FAK och FAL-A. Ojojoj nu kommer telefonisterna på skam också, med sina uttjatade ”inget samband utan ledning”. Fallskärmsjägarna däremot säger med hänvisning till Apache School bara ”GERONIMO!”.

  SvaraRadera
 35. Javisst var det en fin liten isglass jag ritat, tackar så mycket :)
  Visst stämmer det som Marianne J. säger att det är som en trafiksignal. Men det hade jag faktiskt inte en tanke på. Det är helt enkelt min favoritglass från när jag var sådär nio år gammal.
  Jag tänkte inte på att denna tillfälliga avatar följde med in här eftersom den ju inte syntes.
  Den är specialritad till SysterDysters ära. Ett tröstpris kan man också säga ;-)

  Men nu byter jag tillbaka igen.

  SvaraRadera
 36. Bill Moosejaw är en av de få indianska röksignalister i New Mexico som överlevde den första provsprängningen av en A-bomb i Alamogordo, 16 juli 1945.
  98,314 % av hans kollegor dog av chock och hjärtslag när de såg svampmolnet - de trodde det var general Custer som återuppstått och svor förbannelser över dem.

  Edgard J Svantesson Detektiv

  Ps. Morse är en tråkig kriminalkommissarie, dra inte in den ölpimplaren här. Ds.

  SvaraRadera
 37. Svantesson, om den trenden fortsätter så kommer man ju inte att se röken av de optiska telegrafisterna länge. Vissa kanske kallar detta en synvilla, men procentsatserna är övertygande. Sedan ska man nog inte röka vad som helst, jag tänker på Ohly och Bodström. Dessutom har detektiven rätt när det gäller Custer, det gäller ju att kunna veta skillnaden mellan Little Big Horn och ett Skohorn, exempelvis. Moosejaw verkar ju briljera i detta. För mig är det solklart, lika solklart som det är i Kiruna på julafton. På tal om både New Mexico och Old Mexico; Här en liten länk till Kirunas historia, från Mexan(!);

  http://blogg.vk.se/Mexan/2010/07/28/vart-nya-statsrad-i-host-180914/

  SvaraRadera
 38. På tal om ölpimplare och lyrik så kommer jag ihåg det bevingade uttrycket;

  En bärs
  Kors och tvärs
  med Johnny Cash

  SvaraRadera
 39. Intressant länk till Mexan, Cuben!
  Kan man säga "same Same but different"?

  / Edgard J Svantesson

  Ps. Bodström är den största fjanten, Ohly är ju inte ens tillräknelig. Ds.

  SvaraRadera
 40. Det var värst, Svantesson 17.56. Det trodde jag inte riktigt om dig.

  SvaraRadera
 41. På något sätt passar det in i sammanhanget. En hyllning till Maria Skiddi och hennes blogg, Mexan. Första videon passar verkligen in tycker jag.

  http://blogg.vk.se/Mexan/2010/07/24/ang-lappdjavlar-a-andra-naturfolk-180443

  SvaraRadera
 42. Pja, anti-Ohly och så vidare... inte min grej.
  Jag tyckte mest att 17.46 inte hade ett svantessontonfall riktigt, men men.

  SvaraRadera
 43. Jag blev miljöskadad under 11 års arbeten för en skarpt vänsterskruvad revolutionär solidaritetsrörelse där jag var med och gav bistånd till bl a Robert Mugabe...
  Dessutom, kan inte en fattig detektiv få känna sig lite borgerlig på gamla dar?

  / Edgard J Svantesson

  / Edgard J Svantesson

  SvaraRadera
 44. Jomen absolut, Svante. Jag förstår dig.

  SvaraRadera
 45. Den ende av de där jag respekterar är f d underofficeren Jerry John Rawlings som 1979 ledde en revolt mot en militärjunta 1979 och sedan införde demokrati och fria val (riktiga) i Ghana. Ett sällsynt exempel, tyvärr.

  / Edgard J Svantesson

  SvaraRadera
 46. Svantesson man skulle ju kunna inkludera Botswanas Festus Mogae och Mozambiques Joaquim Chissano tillsammans med Rawlings. De två första har ju i alla fall fått Mo Ibrahims pris.

  SvaraRadera

Hårfagre

Hårfagre
av Vasaplatsen
"-Jag vill inte att Mimmi ska bli en modern kvinna, sa Oscar"
- Serberna gillar jag, sa Lemmy
(Mäktig Tussilago)

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson
- Om du känner så där Figge, så är det sossarnas fel.
Ur Mäktig Tussilago

Med boktrave och mygga av Grynna

Med boktrave och mygga av Grynna

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"
från Kim