lördag 8 januari 2011

Religion och pengar

Peter Kadhammars senaste krönika i Expressen lyfter fram ett missförhållande: att den nya moskén i Göteborg är finansierad av Saudiarabien. "Jämfört med Saudi är Iran styrt av utspejsade liberaler med en loj låt-gå-mentalitet", skriver Kadhammar, och vidare: "Saudiska staten har inte ställt några villkor för betalningen. Ändå känns den olustig. Om Francos fascistiska Spanien hade bekostat en katolsk kyrka i Sverige på 1970-talet hade det blivit debatt och massiva protester. Eller om Sydafrika finansierat en reformert kyrkobyggnad."
Visst är det djupt olustigt, och problemet anknyter också till den naiva fråga som då och då ställs: varför är vi i Afghanistan? Föreligger det några planer på att invadera och befria även Saudiarabien? Svaret förefaller vara ett pengaklirrande nej.
Korsfarare med ena foten på bryggan och den andra i båten...

10 kommentarer:

 1. en naiv fråga: "varför är vi i afghanistan?" - hur att tolka detta att jag(!?) - vem nu jag är - vågar ställa en sån fråga - dessutom tydligen "naiv"! - ja men det är väl inte bara jag som ställer en sådan fråga - hur naiv den än för vissa tycks förefalla - eller? - nej nu har ju Bloggaren själv här sagt något - och som kommentator vill jag gärna försöka 'hänga på' - kosta vad det kosta vill - iaf står det ett frågetecken efteråt - frågan är alltså öppen - och vem som helst kan ju tänka vidare sort of - det finns ju många olika aspekter att begrunda - att liksom taga hänsyn till - ps: jag har hört omdömen sagda till mig som både detta: "du är naiv!" och som detta: "du har en vass tunga!"... (att ha 'en vass tunga' är inte alltid bra för en själv - det har jag ofta efteråt fått inse...)

  SvaraRadera
 2. marianne: "Naiv" ska du väl inte se som ett skällsord (?) eller att det är riktat till dig?? Det är dubbelbottnad ironi som jag ser det.
  Zigge

  SvaraRadera
 3. Nejnej Marianne, det var inte någon kritik mot dig (eller någon annan som ställer den frågan).

  SvaraRadera
 4. såg igår kväll 'sverker rakt på' i tv2 - jag blev glad av att ta del av detta program - först blev jag glad av han den unge miljöpartisten - sen blev jag jätteglad åt biskop bengt wadensjö och imamen awad olman - som i fisksätra hoppas kunna bygga en moské och kyrka under samma tak! - toppen! - hoppas detta kan bli förverkligat - han imamen kommer från palestina urspungligen och har erfarenhet av att kristna och muslimer kan leva sida vid sida utan några stridigheter - han tyckte oxå att det hela skulle beskattas av/med svenska pengar - ej alltså så som beskrevs här av kadhammar...

  SvaraRadera
 5. Marianne: ja, det har jag läst om! Och nämnt tror jag i bloggen. Ja, skattemedel, insamlingar, och kanske sponsorer som inte är politiskt belastade? Jag tycker att det är en bra idé. Sen så... när jag skrev om det i anledning av en debattartikel i Svd så höjde jag ribban lite och önskade en synagoga under samma tak. De tre religionerna är mest i konflikt i vår del av världen: om imamen är från Palestina, det är ju inte så mycket konflikter där mellan kristna och muslimer - utan mellan kristna/muslimer å ena sidan, och judar å den andra.
  Det blev rörigt det här, men jag tycker att projektet skulle få ännu mer tyngd om en synagoga också rymdes under samma tak (men antagligen skulle det bli mer kontroversiellt och kanske riskabelt också, mötas av protester från extrema grupperingar inom alla tre religioner).

  SvaraRadera
 6. 'investeras' i st f 'beskattas'...

  SvaraRadera
 7. Marianne: ja, jo... samtidigt är det (som jag ser det) TRE religioner som hänger ihop vare sig de vill det eller ej: judendom, kristendom och islam. De är tre. Det här skulle kunna ses som ett slags "kan inte vi två bli kompisar..." Jag tänker även lite på attackerna mot synagogor i Europa, t.ex, och att det finns en del antisemitism också. Så, även om jag tycker att det är ett vällovligt projekt på många sätt, så blir det som att en fattas. Eftersom de tre religionerna hänger ihop väldigt mycket.

  SvaraRadera
 8. ja maja - jag förstår tror jag vad du menar - jag blev iaf positivt överraskad av detta tv-program - som du kanske inte hart sett?

  SvaraRadera
 9. Marianne: inte sett programmet, nope, men läste en artikel om projektet. Jo, det var bara en tanke jag fick.

  SvaraRadera

Specialblogg om Myggor och tigrar (klicka på bilden)

Hårfagre

Hårfagre
av Vasaplatsen
"-Jag vill inte att Mimmi ska bli en modern kvinna, sa Oscar"
- Serberna gillar jag, sa Lemmy
(Mäktig Tussilago)

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson
- Om du känner så där Figge, så är det sossarnas fel.
Ur Mäktig Tussilago

Med boktrave och mygga av Grynna

Med boktrave och mygga av Grynna

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"
från Kim