fredag 17 juni 2011

Men tänk om det var det?

Petter gick idag fram till svarta tavlan och klottrade en hårtork
25/2 1976
Det var vikarie. Men det var nog ingen hårtork...
Jag var tio. Nyårslöftet 76 var “att inte såra någon, både fysiskt och psykiskt”. Varken eller borde det stå, jajajajaja.... Jag fick iallafall något som kallades Kamratpriset det året, det gjorde mig stolt.
Nej, nu får det räcka: tanken är att jag ska arbeta, vad jag arbetar med berättar jag förstås inte och tänker inte heller ge den minsta lilla fingervisning apropå huruvida det rör sig om ett eller två år innan det är klart (dubbla om är ett av svenskans snåriga ställen, jag bestämmer nu att det är möjligt att skriva apropå huruvida, trots att det både är fel och låter lite tillgjort).
Favoritlåt. Earl Bostic med Flamingo.

28 kommentarer:

 1. Att jag inte skrev fön utan hårtork kan ha berott på att jag inte vad säker på hur det stavades - men också på att jag tyckte fön var ett fult ord, som ljud - det tycker jag fortfarande, på sätt och vis är det ljudhärmande men säg det några gånger, så hör ni: ett av svenskans fulaste ord.
  Sen är jag övertygad om att det inte var en fön han ritade, men...

  SvaraRadera
 2. snäppet bättre kanske 'vare sej eller' skulle ha varit

  SvaraRadera
 3. Exakt, "vare sig... eller" är det stilistiskt bästa där. Men man får väl ha lite överseende med en tioåring.

  SvaraRadera
 4. Men det skojiga med det stycket är nog mest hur jag tolkade pojkstrecket/busteckningen. Nästan säker på att det inte var en hårtork nämligen... Fast vem vet som sagt var...
  Sen måste jag tillägga en sak direkt: det ÄR inte intressant med självupptagenhet. Det är i själva verket outhärdligt. Och nåt som jag mestadels brukar avhålla mig från. Men jag tror att det kan vara lite kul med några små glimtar såhär. Som t.ex när jag skrev om en liten skolgårdshärva, "trollmössan". Jag vill minnas att det var uppskattat.

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Klottrade en hårtork - underbart!

  SvaraRadera
 7. Clam: just det! kunde vara videoillustration, kommissarie Clouseau som säger phone.
  IAMB: tack, ja jag tycker det är väldigt roligt...

  SvaraRadera
 8. Jag har nog också klottrat en del hårtorkar.
  hahaha... Det ÄR ljuvligt...
  Zigge

  SvaraRadera
 9. Zigge: jaså, mmm hmm, och det var nog rätt oskyldigt. Eller? Något som INTE är oskyldigt är manschauvinismmodet inom kultursvängen. Jag kommer att återkomma till det. Det handlar om dubbelmoral och krav på kvinnlig underordning - alternativt krav på att kvinnor blir falliska, tar över och utnyttjar maktstrukturerna. Dessutom finns det en inställning att vanliga människor är humankapital som den litterära klassen kan utnyttja efter behag, medan författare och intellektuella själva ska vara en privilegierad klass som bör slippa att hamna i strålkastarljuset.

  SvaraRadera
 10. Det jag menade med ljuvligt var ju att du tolkade teckningen som en hårtork. Annars finns det klotter och annat skolgårdsgrejs som jag inte är så stolt över... Håller i princip med om kulturvärlden.
  Zigge (ständig vapenleverantör åt brudarna)

  SvaraRadera
 11. All right, jag ska uttrycka det bättre en annan gång: när man är arg händer det att det låter pamflett. Och jag är ingen pamflettdiktare. Man måste prata om principer. "Kulturvärlden" är också ett mycket brett begrepp.
  Trevlig söndag.

  SvaraRadera
 12. Hoho! Jag trodde att jag skulle kunna kommentera "med plupp". Men ack så jag bedrog mig. Det får gå bra ändå.
  Först ett tack för ett gott skratt. Det måste vara roligt att ha så rikligt med dagboksanteckningar från så unga år, som du verkar ha. Jag föreställer mig att det kan vara många stycken då du ser på ditt yngre jag och upptäcker mer. Jag funderar också lite i termerna perception och kognition, vet att du har varit inne på hermeneutik som jag faktiskt också vet en del om (varför kan jag möjligen berätta någon annan gång). Jag hoppas att du kan ha användning för detta i ditt författarskap.
  Sedan till något allvarligt. Har du någon aning om hur det resoneras om Myggor och tigrar inom kulturvärlden idag? Är du "den som det är synd om", hur tänks det idag om det som åtminstone för mig såg ut som en klappjakt? Jag tror att du antydde någonstans att du fått höra att ingenting förändrats. Det borde innebära - så långt jag nu fattar detta med litteratur - att kulturen som kultur inte kunnat ta den till sig utan att den betraktar den antingen som skönlitteratur, eller som... ingenting. Jag vet inte om jag lyckas göra mig förstådd... Jag blev ju djupt skakad av boken. Men på ett sätt som det knappt går att tala om. På samma vis som nästan ingen förmådde tala om våldtäkten.
  Det andra är, att jag inte är så säker på att någon förändring kan ske, eftersom det är materiellt så bekvämt och fördelaktigt för kvinnor att överta... patriarkala värderingar, det är en kliché. Borgerliga värderingar? Går det inte - som jag tror du skriver någonstans - en skarp skiljelinje mellan "fruar" och "icke-fruar"?
  Nu har jag svävat iväg... Och vet inte riktigt hur jag ska knyta ihop resonemangen. Men du kanske förstår på ett ungefär vad jag far efter.
  Nästa gång jag ser ett visst slags klotter ska jag tänka på en hårtork.
  Mariannesson

  SvaraRadera
 13. Ett p.s: Jag råkade se en meningsutväxling mellan dig och Christer Enander, och förstod aldrig vad Enander ville säga. Jag kunde inte låta bli att kolla upp recensionen. Jag vet att du är totalt ointresserad av ursäkter men det hade varit intressant att höra Enander resonera idag kring det han skrev då. Tror du att kulturvärlden i stort resonerar så, att det som skrevs då inte hade någon betydelse? Det handlar ju om stora mängder artiklar.
  Mariannesson

  SvaraRadera
 14. Mariannesson: jag får be dig vänta med svar tills i morgon, det är mycket på en gång. Jag hade också tänkt svara en gammal kommentar av Zigge om 6999, och det hänger på något vis ihop.
  På återseende i morgon alltså.

  SvaraRadera
 15. Bolanjo förstår. Sen att det antagligen är tyngre, jobbigare för kvinnor att läsa och alltså inte ger upphov till samma kalenderbitareufori, är en annan sak. Men det är knappast Bolanjos fel.
  Mariannesson: à demain!

  SvaraRadera
 16. Jag är otroligt orolig för journalisten som åkte ner till Neapel. Så länge hon hade sin pojkvän med sig gick det bra, men när han åkte hem och det var tänkt att jag skulle åka ner, så blev det fullständigt outhärdligt för henne. Det sista jag hörde ifrån henne var det någon som försökte dra in henne i en gränd. Så det har jag givetvis fått ångest av, eftersom jag inte fått tag i henne sedan. Jag ska svara Mariannesson, en orsak till ursinnet var att jag ifrågasatte hedonismen. På samma sätt som våldtäktsmannen i Myggor och tigrar talar om Brasilien, talade Lappalainen om Neapel. Det som var bra med Neapel var att sex inte var skämmigt där. Han måste ändå ha känt till alla gruppvåldtäkter, dubbelmoralen, otroheten, med mera.
  Längre sen.

  SvaraRadera
 17. "Fejsar allas demoner", "allas vår botten", och så vidare - de som skriver så är värda en kula i skallen. Däremot var Malmbergs recension bra: han insåg att våldsamheten är bokstavligt menad, inte metaforisk.

  SvaraRadera
 18. Nu är du nästan åtalbar... Alltså på ett sätt tänker jag: slösa inte krut på det där, det handlar ju om ökända sexmissbrukare, dessutom (no offence) kommer folk bara tro att det handlar om din privata sexuella frustration. Och dra skämt om negrer, kanske. Dags för lite negerballe, maja. Samtidigt just när det rätt tydigt handlar om skilda villkor. allra mest intressant tycker jag när du skriver om förledande fiktion och knagglig sanning. Det med våldet - läste ju din intervju i Fokus, aldrig direkt trott att du skulle träda till handling däremot kanske att du skulle kunna hamna i dåligt sällskap. If you get what I mean. Det skulle vara rätt intressant att läsa vad som skulle skrivas då, hur det skulle presenteras.
  Zigge, brudarnas ständige

  SvaraRadera
 19. ... halvobegripligt där ett tag, ursäkta. Jepp det förekommer backlash och ursinne på feminismen osv. "Egentligen skulle de flesta män vilja att kvinnorna tar hand om disken och att männen fick föra de intellektuella diskussionerna på egen hand" - är det inte det Maffialainen säger i Myggor och tigrar. precis, jag känner igen snacket. Det är sådär. Jag vet vad folk säger som sina fruar/flickvänner... Man behöver inte läsa Knausgård för att få veta. Sen är det då kondompanik också, kan jag rapportera... Såsom varande könsförrädare... Apropå Assangefallet så är det rätt många som vill ta till vapen - rätten att slita av någon kläderna och pang på rödbetan, rätten att sätta på nån utan kondom när hon sover. Viktiga rättigheter. Jag blir mörkrädd ibland när jag sitter med en grupp män som talar fritt. Vad snabbt det går, när det man lärt sig innantill om feminism krackelerar. Bob Hansson har jag bara träffat några gånger, det är en sån där stridspitt i mjukiskostym. Lite som de där killarna i kollektivhus, fri sex och "antiauktoritärt"... Jo tjena, som sagt var... Men det kan inte finnas en enda seriös människa i kultursverige som tycker att Bob Hansson är poet. Han är ju en exhibitionistisk tönt. Men det finns rätt läskiga donnor därute också. Vill bara påminna om det... Döm oss inte allför hårt för att vi delar in kvinnfolk i fina och dåliga tjejer. Men det handlar om dem under 30.
  Låter ruggigt med journalisten. Hoppas ni kommer i kontakt snart.
  Zigge

  SvaraRadera
 20. Ecco fatto. Det är lugnt.
  Nej precis, inte bara i rökrum och anonyma notiser på kultursidor. Det finns ett eller ett par, tre anledningar till att Min Kamp är så poppis inom etablissemanget. Kvinnohat sitter i benmärgen. Det är ju det Bolanjo skriver om. och jag.
  Jag har inte skrivit om Anna Maria Ortese så mycket tror jag, en novell i hennes Il mare non bagna Napoli och reaktionen på den är något av en parallell till...
  .

  SvaraRadera
 21. "I Neapel är skönheten grymhetens bete": Ortese; jag ska inte vara så förmäten att jag påstår att jag är vacker, men jag oroade mig för den unga journalisten som riskerade att slitas i tusen bitar. Men det är lugnt nu.
  På återh.

  SvaraRadera
 22. "Fri sex och antiauktoritärt i ett kollektivhus..." hahaha... jo det är en sort, emellertid ingen aning om det stämmer på Bob Hansson. För övrigt har jag aldrig läst hans dikter. Det är väl en mediepajas.
  Fortfarande inte svarat Mariannesson ordentligt men ber om uppskov med det ett tag--- innan plikten kallnar.
  Eder Maja Lundgren.

  SvaraRadera
 23. En del av det som jag inte kunde ta med i Myggor och tigrar, för övrigt, kan jag faktiskt polisanmäla. Det har jag kommit på först i efterhand.
  Vissa saker skulle jag gärna helt enkelt resonera igenom om med polisen, för att ta reda på vad som egentligen är lagligt. Fast då handlar det också ibland om andra människor, dels sånt som folk berättat för mig, och dels - ja, ibland saker som rör andras barn, och där kan jag inte lagstiftningen. Är det eller är det inte lagligt att låta barn leka med ens könsorgan? Är det eller är det inte lagligt att låta ett barn teckna en erigerad penis? Att låta ett barn "åka båt"? Och så vidare. Eller att lämna ett litet barn ensamt när man går på krogen, med mobilen på nattduksbordet? Är det verkligen lagligt? Fy fan för kulturen, ner med den. Ner med den. Drogerna: där är nåt man verkligen slår vakt om, håller varandra om ryggen o.s.v. Det blir väl inte så stora protester om en idrottsstjärna trillar dit för droger, men är det en mediebroder, kulturbroder, då blir det nog annat ljud i skällan. Kanske. Det vet jag inte i och för sig.
  Goddag, how are you?

  SvaraRadera
 24. När det gäller sådant som rör barn kan jag förstås inte nämna namn, och det hade jag aldrig en tanke på heller.
  Men det är otroligt intressant - jag har jättesvårt att tro att Patrik Sjöberg skulle ha blivit lika väl bemött om det handlat om kulturvärlden. Jag tror inte heller att det hade blivit lika beundrat om han varit kvinna. Kvinnor ÄR snusk. En man kan berätta och skaka av sig, kanske till och med att andra män får utlopp för lite homoerotik att att lyssna. Men en kvinna är snusk. Varför förvärra ett redan fittigt läge genom att berätta snusk? Så... nja, jag tror inte att en kvinnlig sportstjärna hade blivit lika omedelbart trodd, och inte lika omedelbart älskad om hon berättat. Plus det ena med det andra - för att inte tala om våldtäkt och liknande. Nej, det är lite som det där med hund bet man och man bet hund. Vissa saker är så vanliga att det inte bör nämnas.

  SvaraRadera
 25. Bob Hanssons dikter kan du hoppa över.
  Kul att du gillar Bola^no.

  Zigge, kan bli kvinnornas snut också

  SvaraRadera
 26. Då får jag göra dig besviken, men våldsamheten, det mordiska, tolkar jag inte bokstavligt. Glad Midsommar på er alla nu.
  Mariannesson

  SvaraRadera
 27. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera

Hårfagre

Hårfagre
av Vasaplatsen
"-Jag vill inte att Mimmi ska bli en modern kvinna, sa Oscar"
- Serberna gillar jag, sa Lemmy
(Mäktig Tussilago)

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson
- Om du känner så där Figge, så är det sossarnas fel.
Ur Mäktig Tussilago

Med boktrave och mygga av Grynna

Med boktrave och mygga av Grynna

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"
från Kim