fredag 24 juni 2011

Dagens citat

"Det kan också vara värt att anföra som belägg att de som satte namnen i forntiden inte betraktade vansinnet, mania, som något skamligt eller klandervärt. Annars skulle de inte ha förknippat den finare konsten, med vars hjälp man urskiljer framtiden, med det här namnet och kallat den manikê. Tvärtom: de ansåg att den var något fint när de uppkom genom en gudagåva, och därför gav de den det namnet, men nutidens människor har ingen känsla för det fina".
Platon, Faidros

15 kommentarer:

 1. Gift dig, och du kommer att ångra det.
  Gift dig inte, och du kommer att ångra även det.

  lydde Sokrates svar till sin ilskna hustru Xantipa vid ett tillfälle när hon var så arg på sin man att hon kastade en hink med tvättvatten på honom…

  Xantippa, som sades ha ett dåligt humör och att ha varit själva personifikationen av den ständigt tjatande hustrun…

  Taggar: vansinnet, mania

  Glad Midsommar!

  SvaraRadera
 2. Sa inte Sokrates också vid tillfället, överöst med tvättvatten:
  - Efter åska kommer regn.

  Glad midsommar själv!

  ** Alexis

  SvaraRadera
 3. Alexis, gamle gosse. Sokrates sa kanske också att man skulle börja räkna efter ett stort vredesutbrott för att lista ut hur långt borta Xantippa var. Jag hejar på Xantippa i det fallet. Det var ruter i den gumman.
  Valens: man borde lära sig tagga.
  Jo, det måste ha varit omöjligt att vara Xantippa. Sen är ju då filosofin homosocial, ibland homoerotisk, men om man nu utgår ifrån att kvinnor är galnare än män, vilket en del gör om jag inte missminner mig, så exkluderar Sokrates inte kvinnor i det citerade stycket. Xantippa var förstås inte galen när hon slängde hinken över Sokrates, det är tänkbart att hon för honom då representerade det tråkiga och hämmande förnuftet, ofriheten, det krasst materiella, eller något åt det hållet. Xantippas konkreta aktion med tvättvattnet gillar jag, däremot kan det vara svårare med ett intellektuellt kvinnligt förtrytsamt avvisande av Sokrates, utifrån mindervärdeskomplex eller biologism (kvinnor ska förbli kött och inget annat än kött).
  Det ska vara rakt streck över e:et i manike, inte cirkumflex, apropå teknikaliteter.
  Glad fortsättning på midsommaren,

  SvaraRadera
 4. Jag måste ta reda på vad det är för fåglar som bor på min gård: det låter ofta som en sannskyldig djungel.

  SvaraRadera
 5. Maja: Du har helt rätt; man borde lära sig tagga.
  Under lång tid förknippades åskan och blixten med gudarnas vrede.
  Sokrates hävdade för ca. 2 500 år sedan att åskan var ett naturligt fenomen att det inte var Zeus, utan en virvel i luften som skapade blixten.
  Om Sokrates kom på detta överöst med tvättvatten av hustrun Xantippa efter hennes över röst eller ej, det är nog bara gudarna som vet. :)

  Bakom varje framgångsrik man står en kvinna… lyder ordspråket.
  (och bakom henne, hans fru – mumlar galleriet :-) )
  Efter regn kommer solsken, sägs det.
  Trevlig fortsättning.

  SvaraRadera
 6. Så är det, Valens.
  Xantippa ville väl inte tvätta Sokrates kläder när han var ute och rände på gästabud hela tiden. Inget konstigt med det.

  SvaraRadera
 7. Idag läste jag i tidningen att Usama bin Ladin ville att Al-Quaida skulle förbättra sitt "varumärke" genom att byta namn. Han ville att de skulle heta "Monoteism- och jihad-gruppen" eller "Återinförande av kalifatet-gruppen" istället. Al-Quaida lät väl för svajigt och rajtan-tajtan kanske.

  SvaraRadera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 9. "Monoteism- och jihad-gruppen" - det låter nästan svenskt. Medbestämmande, rösta om vad man ska bomba osv. Hehe. "OK, vad har ni i monoteism- och jihadgruppen kommit fram till, vi i Återinförande av kalifatet-gruppen tycker att..."

  SvaraRadera
 10. Akta dig, det är sånt där de skulle kunna lyfta ut och citera - "är det verkligen bara en...." Wiman är en småborgerlig fjant som borde ha blivit reklamnisse istället, han käkar middag med alla och lär vara jättepopulär. Fråga mig inte varför. Ni är extrema motsatser, man kan knappt tänka sig er på samma planet. Ja han ger en känga åt dig i krönikan. Elam brukar skriva dammigt och tråkigt. Fiktion är en hangup, de kan inte skriva självbiografi utan att huga huga betona att det är fiktion.Zigge

  SvaraRadera
 11. Fiktion är besläktat med att fabricera. Självbiografier var/är/bör antagligen förbli en absolut lågstatusgenre.

  SvaraRadera
 12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 13. Jo, ta det lugnt tycker jag med - tänk långsiktigt. Sen hade det hederligare att skriva ut vilka författare man menar med "programmatiskt pubertal aggression mot omvärlden", men det där skriver ju du om (ifall jag inte minns fel nu) i Myggor och tigar också: att du inte gillar anonyma angrepp. Det är rätt mycket "satsa på hästar" i kulturen nu (som LittFest, där man ju också ställde Knausgård mot dig och Norén).
  Strunt i't
  Zigge

  SvaraRadera
 14. Ooops: hade det varit.
  Zigge

  SvaraRadera
 15. Ja det gjorde jag, apropå mygg.
  Jag är jättelugn förresten. Glad att ni finns, emellertid. "Programmatiskt pubertal aggression mot omvärlden" är en omskrivning för det gamla "klipp håret och skaffa jobb". I och för finns det där, på sätt och vis - det så kallade punkmodet. Stämmer ej på mej.

  SvaraRadera

Specialblogg om Myggor och tigrar (klicka på bilden)

Hårfagre

Hårfagre
av Vasaplatsen
"-Jag vill inte att Mimmi ska bli en modern kvinna, sa Oscar"
- Serberna gillar jag, sa Lemmy
(Mäktig Tussilago)

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson
- Om du känner så där Figge, så är det sossarnas fel.
Ur Mäktig Tussilago

Med boktrave och mygga av Grynna

Med boktrave och mygga av Grynna

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"
från Kim