torsdag 29 oktober 2015

Тала Душа странность

Jösses vilken chock.

DN-artikeln jag skriver om (se nedan) var bland det konstigaste jag någonsin läst. Allvarligt. Och jag har ändå hängt med ett tag - jag vet vad kampanjjournalistik är vid det här laget.  

 Jag vill även tillägga att om en tysk tidning* har publicerat nyheten att Sverige vill exportera vapen till Ukraina bara utifrån ett twitter på ett fejkat konto, utan att höra av sig till utrikesdepartementet eller ambassaden och kolla fakta, så handlar det om extremt kass journalistik. Det behövs det inga Nato-ledda kurser för att förstå. 

Medan jag återhämtar mig och förbereder ett inlägg om en tidsperiod då jag var en sannskyldig politikerhatare, för det har jag nämligen varit, och försöker fixa till det här med typsnittet, spelar jag Shirley Ellis hit från 1965, The Name Game, illustrerad av något slags schyst kosmisk... vet inte vad det är, men det är rätt fint.  


* Det lär ha varit en webbsida för lokalnyheter.

 

18 kommentarer:

 1. Det var en tysk webbsida för lokalnyheter. Inte Die Welt precis... Vet inte hur de har lyckats spåra brevet till Sankt Petersburg. Det framgår inte. Men "rysk lögnattack" är att dra stora växlar på det...
  http://www.dn.se/nyheter/sverige/peter-hultqvist-utsatt-for-rysk-lognattack/
  Zigge

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja just, en tysk webbtidning för lokalnyheter. Men regeringen har fått ta emot en hel flodvåg av frågor från journalister, som Hultqvist framställer det.
   Den här typen av dementier väcker min nyfikenhet: kan det tänkas att en svensk vapenaffär med Ukraina faktiskt diskuterades i största hemlighet, och att någon inifrån ville sabotera den? Sverige ska ju egentligen inte exportera till länder som är i krig.
   Men det här är ju då bara en vild spekulation - jag fattar inte varför man skulle göra så stor sak av en sån här grej annars.

   Radera
  2. Bortsett från att skrämma upp allmänheten, förstås.

   Radera
  3. Här kommer fler lokalnyheter. Jag vet inget om denna pianists politiska aktivism, men detta känns anmärkningsvärt:

   "Valentina Lisitsa behöver inte större genomslag som artist så länge som hon bidrar till hat på nätet i det pågående kriget mellan Ryssland och Ukraina.
   Som Norrköpings Tidningars kultursida tidigare rapporterat så är den ukrainsk-amerikanska pianisten Valentina Lisitsa, som på torsdag gästar Norrköpings Symfoniorkester en kontroversiell person. Eftersom hon också skriver regelbundna twittermeddelanden till stöd för Vladimir Putins Ryssland i det pågående kriget mot Ukraina. Lisitsa har naturligtvis rätt att uttrycka sin åsikt, men hennes uttalanden går ofta långt över gränsen för normal opinionsbildning. Genom sina grova kommentarer och otvetydiga ställning för Ryssland deltar Valentina Lisitsa i den informationskrigföring som också är en del av konflikten mellan Ryssland och Ukraina."

   "Norrköpings Tidningar har tagit ett beslut att inte recensera torsdagens konsert. Vi vill inte bidra till att göra Valentina Lisitsas genomslag större eller låtsas som om att problemet inte finns."

   http://nt.se/kultur-noje/darfor-recenserar-nt-inte-konserten-12184862.aspx

   Radera
  4. Hoppsan. Nej jag känner inte till Valentina Lisitsa, men det där var väl ändå ett besynnerligt ställningstagande. Att inte recensera en konsert.

   Radera
  5. Låt se om "Jag är Charlie" även är emot detta.

   Radera
 2. Jag har ett tips till alla de geopolitiker som bestämmer här i världen - mellan stormakterna bör det alltid finnas minst två neutrala, alliansfria länder. Det kunde vara något för FN att lagstadga om.
  Jag hoppas att Tyskland och Frankrike är lite klokare än Sverige.
  SvD:s ledarskribent hävdar här att Västmakterna inte ska godta någon fred i Ukraina, om inte Ukraina går med i Nato.
  http://www.svd.se/aaron-korewa-inget-krig-ar-inte-fred/om/sakerhetsradet

  SvaraRadera
 3. Snusförnuftigt, eller hur? :-)
  Förresten måste jag sluta lägga upp länkar till bloggen på facebook, trots min tjurskalliga egensinnighet blir jag lite illa berörd när nästan aldrig någon gillar eller kommenterar. Det jag skriver är väl inte sämre än vad andra skriver, men eftersom det är så många puss-pepp-och-kram-öar där så känns det verkligen kallt att inläggen står där mol allena, det är som om de har kissat i sina skor på något sätt. Enda gången det blir fart på gillandet är när jag gifter mig eller byter profilbild.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sånt här säger man inte -, särskilt som jag skulle bli ännu mer illa till mods om det kom en massa lajks och pepp-puss-kram-reaktioner.
   Strunt i't.

   Radera
  2. Facebookrunkande är till för de extroverta. Extroverta människor är inte så sällan hållningslösa manipulerande jävlar. Avskildhet är trots allt en slags frihet ;)

   http://9gag.com/gag/aVQbRPO?ref=fb.s.mw

   Radera
  3. Å det är inte så säkert, många riktigt extroverta kanske inte ens har ett facebookkonto. Och manipulation/hållningslöshet kan finnas hos både ensamma individer och hela gemenskaper. Vill bara säga det, det här med facebook ger mig mer eller mindre spatt men jag försöker inte dra för många och omfattande slutsatser av det :-)

   Radera
 4. Men du är inte ensam om att tycka facebookkulturen är jobbig... Nu ska det bli möjligt att "unlike" också...
  Calamity

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo jag vet. För övrigt så bör man nog ta det här med övervakning och censur på lite större allvar - väldigt mycket info samlas in av dessa jättar.

   Radera
  2. Dislike är väl bättre. Och undo ...

   Radera
  3. Tja. Jag tror klimatet skulle bli bättre utan både like och dislike.

   Radera
 5. CIA har en "kids zone" med spel för barn och ungdomar.

  https://www.cia.gov/kids-page/games

  SvaraRadera
 6. Det här är vansinnigt dumt.
  http://www.svt.se/nyheter/inrikes/afa-vi-har-fargat-vinges-ytterdorr-rod
  OK nog med klag för i dag.
  Godnatt.

  SvaraRadera

Hårfagre

Hårfagre
av Vasaplatsen
"-Jag vill inte att Mimmi ska bli en modern kvinna, sa Oscar"
- Serberna gillar jag, sa Lemmy
(Mäktig Tussilago)

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson
- Om du känner så där Figge, så är det sossarnas fel.
Ur Mäktig Tussilago

Med boktrave och mygga av Grynna

Med boktrave och mygga av Grynna

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"
från Kim