torsdag 29 oktober 2015

Тала Душа странность

Jösses vilken chock.

DN-artikeln jag skriver om (se nedan) var bland det konstigaste jag någonsin läst. Allvarligt. Och jag har ändå hängt med ett tag - jag vet vad kampanjjournalistik är vid det här laget.  

 Jag vill även tillägga att om en tysk tidning* har publicerat nyheten att Sverige vill exportera vapen till Ukraina bara utifrån ett twitter på ett fejkat konto, utan att höra av sig till utrikesdepartementet eller ambassaden och kolla fakta, så handlar det om extremt kass journalistik. Det behövs det inga Nato-ledda kurser för att förstå. 

Medan jag återhämtar mig och förbereder ett inlägg om en tidsperiod då jag var en sannskyldig politikerhatare, för det har jag nämligen varit, och försöker fixa till det här med typsnittet, spelar jag Shirley Ellis hit från 1965, The Name Game, illustrerad av något slags schyst kosmisk... vet inte vad det är, men det är rätt fint.  


* Det lär ha varit en webbsida för lokalnyheter.

 

39 kommentarer:

Anonym sa...

Det var en tysk webbsida för lokalnyheter. Inte Die Welt precis... Vet inte hur de har lyckats spåra brevet till Sankt Petersburg. Det framgår inte. Men "rysk lögnattack" är att dra stora växlar på det...
http://www.dn.se/nyheter/sverige/peter-hultqvist-utsatt-for-rysk-lognattack/
Zigge

maja lundgren sa...

Ja just, en tysk webbtidning för lokalnyheter. Men regeringen har fått ta emot en hel flodvåg av frågor från journalister, som Hultqvist framställer det.
Den här typen av dementier väcker min nyfikenhet: kan det tänkas att en svensk vapenaffär med Ukraina faktiskt diskuterades i största hemlighet, och att någon inifrån ville sabotera den? Sverige ska ju egentligen inte exportera till länder som är i krig.
Men det här är ju då bara en vild spekulation - jag fattar inte varför man skulle göra så stor sak av en sån här grej annars.

maja lundgren sa...

Bortsett från att skrämma upp allmänheten, förstås.

Hugsvala sa...

Här kommer fler lokalnyheter. Jag vet inget om denna pianists politiska aktivism, men detta känns anmärkningsvärt:

"Valentina Lisitsa behöver inte större genomslag som artist så länge som hon bidrar till hat på nätet i det pågående kriget mellan Ryssland och Ukraina.
Som Norrköpings Tidningars kultursida tidigare rapporterat så är den ukrainsk-amerikanska pianisten Valentina Lisitsa, som på torsdag gästar Norrköpings Symfoniorkester en kontroversiell person. Eftersom hon också skriver regelbundna twittermeddelanden till stöd för Vladimir Putins Ryssland i det pågående kriget mot Ukraina. Lisitsa har naturligtvis rätt att uttrycka sin åsikt, men hennes uttalanden går ofta långt över gränsen för normal opinionsbildning. Genom sina grova kommentarer och otvetydiga ställning för Ryssland deltar Valentina Lisitsa i den informationskrigföring som också är en del av konflikten mellan Ryssland och Ukraina."

"Norrköpings Tidningar har tagit ett beslut att inte recensera torsdagens konsert. Vi vill inte bidra till att göra Valentina Lisitsas genomslag större eller låtsas som om att problemet inte finns."

http://nt.se/kultur-noje/darfor-recenserar-nt-inte-konserten-12184862.aspx

maja lundgren sa...

Hoppsan. Nej jag känner inte till Valentina Lisitsa, men det där var väl ändå ett besynnerligt ställningstagande. Att inte recensera en konsert.

maja lundgren sa...

Låt se om "Jag är Charlie" även är emot detta.

maja lundgren sa...

Jag har ett tips till alla de geopolitiker som bestämmer här i världen - mellan stormakterna bör det alltid finnas minst två neutrala, alliansfria länder. Det kunde vara något för FN att lagstadga om.
Jag hoppas att Tyskland och Frankrike är lite klokare än Sverige.
SvD:s ledarskribent hävdar här att Västmakterna inte ska godta någon fred i Ukraina, om inte Ukraina går med i Nato.
http://www.svd.se/aaron-korewa-inget-krig-ar-inte-fred/om/sakerhetsradet

maja lundgren sa...

Snusförnuftigt, eller hur? :-)
Förresten måste jag sluta lägga upp länkar till bloggen på facebook, trots min tjurskalliga egensinnighet blir jag lite illa berörd när nästan aldrig någon gillar eller kommenterar. Det jag skriver är väl inte sämre än vad andra skriver, men eftersom det är så många puss-pepp-och-kram-öar där så känns det verkligen kallt att inläggen står där mol allena, det är som om de har kissat i sina skor på något sätt. Enda gången det blir fart på gillandet är när jag gifter mig eller byter profilbild.

maja lundgren sa...

Sånt här säger man inte -, särskilt som jag skulle bli ännu mer illa till mods om det kom en massa lajks och pepp-puss-kram-reaktioner.
Strunt i't.

maja lundgren sa...

Ämsamhet är en uppgift.

Anonym sa...

Men du är inte ensam om att tycka facebookkulturen är jobbig... Nu ska det bli möjligt att "unlike" också...
Calamity

maja lundgren sa...

CIA har en "kids zone" med spel för barn och ungdomar.

https://www.cia.gov/kids-page/games

maja lundgren sa...

Jo jag vet. För övrigt så bör man nog ta det här med övervakning och censur på lite större allvar - väldigt mycket info samlas in av dessa jättar.

Hugsvala sa...

Facebookrunkande är till för de extroverta. Extroverta människor är inte så sällan hållningslösa manipulerande jävlar. Avskildhet är trots allt en slags frihet ;)

http://9gag.com/gag/aVQbRPO?ref=fb.s.mw

maja lundgren sa...

Å det är inte så säkert, många riktigt extroverta kanske inte ens har ett facebookkonto. Och manipulation/hållningslöshet kan finnas hos både ensamma individer och hela gemenskaper. Vill bara säga det, det här med facebook ger mig mer eller mindre spatt men jag försöker inte dra för många och omfattande slutsatser av det :-)

maja lundgren sa...

Det här är vansinnigt dumt.
http://www.svt.se/nyheter/inrikes/afa-vi-har-fargat-vinges-ytterdorr-rod
OK nog med klag för i dag.
Godnatt.

Verutschkow sa...

Dislike är väl bättre. Och undo ...

maja lundgren sa...

Tja. Jag tror klimatet skulle bli bättre utan både like och dislike.

maja lundgren sa...

"En tysk webbsida för lokalnyheter rapporterade att Sverige skulle exportera artilleripjäser av typen Archer till kriget i Ukraina.
Hultqvist utpekades som ansvarig för dunkla vapenaffärer och ”beviset” var ett brev där ministern gratulerade chefen för BAE Systems Bofors till denna kanonorder."

Det här var 2015 och:

"– Man blir förbannad, säger ministern som för första gången kommenterar falsarierna".

Det var alltså kontroversiellt då, eftersom Sverige hade en vapenexportlag som (åtminstone på pappret) förhindrade export till länder som låg i konflikt.

Idag har den tyska webbsidan visat sig lite profetisk, den ropade för att överrösta ekot,


maja lundgren sa...

Jag hade glömt det här men inlägget drar en del trafik, dementin då framstod som ganska pikant,

"Den här typen av dementier väcker min nyfikenhet: kan det tänkas att en svensk vapenaffär med Ukraina faktiskt diskuterades i största hemlighet, och att någon inifrån ville sabotera den? Sverige ska ju egentligen inte exportera till länder som är i krig.
Men det här är ju då bara en vild spekulation - jag fattar inte varför man skulle göra så stor sak av en sån här grej annars."

maja lundgren sa...

Jag menar alltså idag 2022 att Sverige borde ha öst på med sjukvårdshjälp och annat stöd, reparationer, minröjning, och detta gratis men inte vapen och kanske särskilt inte export av vapen som försätter Ukraina i skuld och innebär att tjäna en hacka för Sverige. Kriget i Ukraina borde även ha hållits i sär från frågan om svenskt NATO-medlemskap, i stället för att utnyttjas som ett sätt att dribbla bort de demokratiska processerna.
Är det för att jag är naiv och menar att det alltid är fel att döda? Nej, så naiv är bara Carl Bildt. Det är för att Sverige hade kunnat göra väldigt mycket bra och konstruktivt för Ukraina, utan att gå med på att bli en del av problemet.

maja lundgren sa...

Någon överväldigande brist på empati tror jag inte att jag har, men det är sant att jag inte alltid påverkas lika starkt av andras lidande eller direkt kopplar det till nödvändiga politiska åtgärder, ukrainska civilas lidande påverkar inte min inställning till Nato, kärnvapen i Sverige eller Rojava, och bilden av Alan Kurdi rörde mig jämförelsevis lite - det var ju inte första gången barn på flykt drunknar i medelhavet och att just den bilden gick hem i sociala medier kopplade jag till andra faktorer, att så många verkar vara villiga att glömma bagatellisera eller bortförklara tortyren i Guantànamo tolkar jag som ett utslag av rasism

maja lundgren sa...

Vet ni nu eller ej?

Anonym sa...

Fascinerande.
Även Hugsvalas kommentar om Valentina Lisistsa 29 oktober 2015 16:33

"Norrköpings Tidningar har tagit ett beslut att inte recensera torsdagens konsert. Vi vill inte bidra till att göra Valentina Lisitsas genomslag större eller låtsas som om att problemet inte finns."

Helt enig om att svensk vapenexport till Ukraina är fel, och att NATO-medlemskap inte borde hastats fram. Men det finns inget att göra åt det.

Zigge

maja lundgren sa...

Deplattformering.
Vet förstås inte vad pianisten skrivit på Twitter. Men kan vara en föraning om vad vi har att vänta oss efter NATO-inträdet.

Anonym sa...

"Lisitsa has expressed her opposition to what she considered Western interference within Ukraine.[8]
In April 2015, the Toronto Symphony Orchestra cancelled concerts with Lisitsa, citing her "provocative" online remarks on her Twitter account; the orchestra initially did not specify which tweets or other commentary it believed crossed a line.[18][19]

Lisitsa said that the orchestra threatened her if she spoke about the cancellation.[20] The CEO of Toronto Symphony later provided a seven-page compilation of her tweets that prompted this decision and noted that it was "not a free speech issue, but rather an issue of someone practicing very intolerant and offensive expression through Twitter".[21][22]

The Toronto Star criticised the orchestra's decision in an editorial, noting that, "Lisitsa was not invited to Toronto to discuss her provocative political views. She was scheduled to play the piano. And second, banning a musician for expressing "'opinions that some believe to be offensive' shows an utter failure to grasp the concept of free speech."[23] The Ukrainian Weekly has described her postings as "hate speech."[24][18] In response, she commented that "satire and hyperbole [are] the best literary tools to combat the lies".[7][18] In 2022, Benjamin Ivry, wrote in International Piano Magazine that Lisitsa had "parrot[ted] Putin’s propagandistic talking points about Ukraine".[25]


She performed in front of Ukrainian Embassy in Moscow on 2 May 2022, to commemorate victims of 2014 Trade Unions House fire.[26]

She performed in ruins of Mariupol on 9 May 2022.[27]

Wikipedia. Hittar inte den lista med hennes tweets som publicerades.

Zigge

maja lundgren sa...

Yttrandefrihet är överskattat. Repressiv tolerans är värre än deplattformering, deplattformering bättre än bli hängd i tysthet.

maja lundgren sa...

Att ett ställningstagande för Moskva mot Kiev leder till inställda konserter i Väst är ett mindre problem än att många på lösa grunder blir stämplade som extremister i Sverige. Kommer inte ihåg vad de hette nu, de unga göteborgskorna som fick hela Ranstorphötjugepacket efter sig. Det är betydligt värre, eftersom konst är överskattat, yttrandefrihet en soffbordsdetalj, och - und so weiter

Det finns Brasilien också

maja lundgren sa...

"Svenska Socialdemokraterna bestämde i våras att Natointrädet endast ska vara möjligt om Sverige säger nej till kärnvapen och permanenta baser på svensk mark. Enligt S utrikespolitiske talesperson Morgan Johansson står beslutet fast.

– Regeringen måste nu klargöra att man står fast vid förbehållet. Annars är det ett mycket stort löftesbrott, sa Morgan Johansson till TT i tisdags."

Det här förbehållet tror inte jag på. Ett enda dugg.

maja lundgren sa...

Hur skulle det ens vara möjligt att stå emot kärnvapenlobbyn på tidningarna?
Nej, vi måste räkna med att de parkeras här.

Anonym sa...

Det var förra regeringen som lämnade in ansökan och där finns inga förbehåll, inget nej till kärnvapen och ingen reservation för permanenta baser.

maja lundgren sa...

Kan inte tänka mig annat än att Morgan Johansson bluffar, Ann Linde sa väl tvärtom när ansökan skickades in, inga förbehåll alls mot kärnvapen.


maja lundgren sa...

Det är så synd att många socialdemokrater fortfarande sitter fast i något slags tillit, den är så destruktiv och odemokratisk den där tilliten

Anonym sa...

haha ja de är berömda för det. Till och med Tage Danielsson förblev sosse långt efter att han genomskådat maktfullkomligheten i partiet. S har sen länge blivit medelklassens parti: de har genomdrivit nyliberala kampanjer, avskaffat förmögenhetsskatt och arvsskatt, kuppat in Sverige i NATO på ett jävla odemokratiskt sätt, och nu försöker Morgan Johansson revidera historien till att S hade förbehåll mot kärnvapen när de skickade in ansökan. För att lura sina räddhågsna väljare.

S gjorde bra saker på 30- och 40-talen och i viss mån en bit in på 70-talet. Men de har blivit mer och mer nyliberala och auktoritära, i senaste valrörelsen rasistiska.

Trevlig helg på dig och håll i hatten,

maja lundgren sa...

Ja, förr eller senare poserar Greider på bild med Göran Persson och båda är för NATO. Den förre för att han följer partilinjen, den andre för att han varit med om att smyga in Sverige i Nato.

Trevlig helg tillbaka, jag är inne på andra veckan av en konstig - kanske omicron - flunsegrej, men det är väl Kina som släppt något för att så sakteliga ta över västerlandet

maja lundgren sa...

det är rätt trevligt att folk som beundrat Sverige utomlands ligger och gråter och inte fattar någonting, var kom den här nazismen ifrån? Varför stampar regeringen ner humanitära ambitioner, varför hånler Billström, vad är det för skit som träffat den svenska fläkten? Även för någon som inte idealiserat Sverige, för det har ju inte jag, är det lite gulligt att se den här utländska bedrövelsen.
Men jallafall, Tage Danielsson förmådde inget. På sätt och vis är det ju lite hemskt att se. Våldet är alltid mäktigare än ordet. Alla vet ju det, inte minst Cersei Lannister.
Är det något som är lite tröstande så är det att gå tillbaks i tiden och läsa t.ex Montaigne, eftersom det är samma värld, de små och stora skillnadernas narcissism,

nu ska jag snyta mig, sen ska jag ta helg godnatt

maja lundgren sa...

Vad är det för skit som träffat den svenska fläkten, rätt bra rubrik

Anonym sa...

"Att ett ställningstagande för Moskva mot Kiev leder till inställda konserter i Väst är ett mindre problem"
jajjemensan det är ett mindre problem. Eller inget alls, klart att den som tar ställning för den ena sidan i ett krig inte blir välkommen av den andra sidan. 2015 handlade de inte om inställd konsert, hon var inbjuden av Norrtelje Symfoniorkester och Norrtelje Tidning som bestämde sig för att inte recensera konserten. Mer intressant än upprörande.

krya på dig

Z

maja lundgren sa...

Absolut inget problem. Hon spelar tydligen mest på YouTube nuförtiden. I sammanhanget ett lyxproblem.
Godnatt