fredag 25 oktober 2019

Bränd våldsgröt med härsken drakmjölk och flådda lingon

Jag har tröttnat på Game of Thrones.

23 kommentarer:

Verutschkow sa...

Kommer inte på några roligare maträtter än "flängd hare" och "gratinerad gurka", varav den sista lär vara
på riktigt. Hyfsat namn på ett punkband, kan jag tycka ...

Tror du Handke kommer ? Typ 5 pristagare som inte dykit upp kan man lätt hitta. Men de är alltså rätt få ...

https://www.svt.se/kultur/bok/de-har-ocksa-uteblivit-fran-prisceremonin

maja lundgren sa...

Jag tror han hittar på en ursäkt, "min stortå har mässlingen", men dyker upp senare för att hålla ett brandtal mot medierna.

maja lundgren sa...

"Tyvärr har jag sådana problem med gaser att jag inte kan närvara

maja lundgren sa...

haha första gången jag försökte läsa Handke slog jag upp en bok på måfå och fick upp just något i stil med
"Han reste sig upp och gick fram till fönstret. Tände en cigarett". Oförlåtlig slapphet av en författare, rena transportsträckan. Det fick räcka så och dessutom är det så många andra som läser Handke. Alla kan inte läsa samma böcker och det är lögn att det skulle finnas några helt omistliga.

maja lundgren sa...

Ja, rena transportsträckan. Det som är bra med dramatik och poesi är att man slipper såna transportsträckor. "Kommissarien reste sig ur fåtöljen och rättade till skärpet i midjan och suckade tungt innan han höjde blicken och såg skarpt på den misstänkte".

Verutschkow sa...

Och om han kommer/inte kommer ? Hur blir det med programmet (numera görs det väl inte av SvT ?)
"Snillen spekulerar" ? Tror kanske att inte alla pristagare brukar vara med men med tanke på
att författaren ofta är lite udda i sammanhanget kunde det bli lite intressant med 2 st. Eller
tar man helt enkelt inte med kvinnan som ju faktiskt fick 2018, inte 2019, års pris ?

Kan bli knepigt att besätta rollerna i detta lilla drama ...

maja lundgren sa...

Håhå, helt enkelt inte ta med kvinnan gör man helt enkelt inte.
Jag brukar tyvärr inte titta på Snillen spekulerar heller, men det kan bli extra spännande i år, särskilt priserna i fysik intresserar mig. Jag har som sagt inte läst någon av de vinnande författarna, men de verkar ju vara väldigt olika, alltså skulle det kunna hetta till.

Verutschkow sa...

En av ekonomipristagarna är ju för omväxlings skull också kvinna. Och gift med en av
de 2 manliga pristagarna ...

maja lundgren sa...

Jo jag har ju inga möjligheter att bedöma deras insatser på ekonomins fält :-)

maja lundgren sa...

Jag ska ge Game of Thrones en chans igen, storknade när "a man" började ge "a girl" örfilar, det var styltig mystik (jag tyckte att den där "a man" var lite kul när han dök upp och dödade alla som Arya ville att han skulle röja ur världen, han uttryckte sig fånigt och var gåtfull, om han försvunnit ut ur historien hade det varit ett bra skämt, men det gjorde han tyvärr inte). En våldtäkt för mycket också, och långtråkigt. Mitt i sjätte säsongen var det väl som jag stängde av. Sedan började jag se ikapp Solsidan i stället. Tidigare har jag bara sett enstaka avsnitt. Solsidan är kul, paret Alex och Anna är nog den svenska heteronormens vanligaste par idag, det är sådär det fallocentriska matriarkatet ser ut i praktiken. Det är absolut inte kvinnomisshandel som är prototypen.

Calamity Jane sa...

Toffeln och ragatan?

maja lundgren sa...

Väldigt färgglatt här nu. Jag borde nog be Serafini om lov, älskar Codex serafinianus men upphovspersonen kan mycket väl vara utblottad

maja lundgren sa...

Måste ösa på. November är alltid lika hemskt.

maja lundgren sa...

Fortsatt på Game of Thrones, sett ut säsong 5. Gillar det en del, även om det känns lite tomt. Men Tyrion Lannister är en kul figur. Gillar mischmaschet av epoker/stilar, antiken/medeltiden, och givetvis drakarna och zombieserna.

maja lundgren sa...

Det brukar vara lite restriktivt med grymhet mot barn i film/tv, det är mitt intryck att det fortfarande finns vissa tabun kring det men det frångår givetvis GoT helt och hållet, som till exempel när en flicka bränns levande på bål.

Verutschkow sa...

Här var lite kritik mot deras forskning :

https://www.dn.se/debatt/oetiska-forskningmetoder-bakom-arets-ekonomipris/

Blev några svar på det där också. Samt en slutreplik. Sällan man ser
sådant ...

maja lundgren sa...

Intressant. Jag har ingen aning om det här randomiserade kontrollsystemet men det låter lite flipprigt och klåfingrigt, som det beskrivs i den artikeln. En bra grundregel är att vara lite skeptisk mot lovord, vi lever i superlativernas tidsålder.
Ekonomipriset och fredspriset är väl 2 som med fördel kunde avskaffas samtidigt med litteraturpriset. De vetenskapliga priserna är jag personligen för. De brukar gå till hela forskarteam, pengarna kan gå till mer forskning, naturvetenskap kan faktiskt till skillnad från konst och litteratur sägas handla om framsteg och upptäckter, det är på vissa sätt lättare att pedagogiskt förklara intresset eller nyttan av medicinska genombrott och världsbildens förändring med upptäckterna inom fysik och kemi, men fredspriset kan inte annat än hoppa i galen tunna gång efter annan och ekonomipriset vilar väl på väldigt ovissa svampiga ideologiträsk som få vet något om egentligen.

maja lundgren sa...

Blev tvungen att pausa GoT eftersom den är helt utan hopp, de få som eftersträvar något slags fredliga lösningar och samarbete (John Snow, fursten i Dorn) går under, eller korrumperas av sin våldsutövning. Och alltså medan Turkiet invaderar Syrien och en fascistisk statskupp genomförs i Bolivia, så känns det för tungt och kanske avtrubbande att titta på riktigt grovt våld i en lång kedja mot undergången.

maja lundgren sa...

motstånd mot titelsjukan och superlativsjukan

maja lundgren sa...

Game of Thrones artar sig, sjunde säsongen är inte dum, det som stör mig (just nu) är kanske bara att de kvinnliga karaktärerna, även om det finns många intressanta och drivande, har rätt taskig analytisk förmåga, det är nästan bara (enstaka) manliga karaktärer som kan se störmore sammanhang, behärska sig, resonera komplext. Jag gillar iofs Sansa och några till, farmor Tyrell var lovande ett tag men försvann innan hon kunnat utveckla sin klokhetspotnéntial, en verkligt intressant brann upp för tidigt - hon som var drottning ett kort tag, Cerseis svärdotter, hade mycket gärna fått hänga med längre. Breaker of chains, Daenarys, är tyvärr en ganska liten själ. En osjälvständig själ som inte skulle kunna fatta klarsynta långsiktiga beslut

maja lundgren sa...

Cerseis bittra onda skepnad är iofs intressant att följa men hon kommer ju bara vara grym och hämndlysten fram till slutet, det förstår man

maja lundgren sa...

Kan Sansa få vara den som vet besked?

maja lundgren sa...

Jo, jag gillar Game of Thrones. Nu har de fångat in en zombie som de ska ta med till Cersei för att få henne att inse nödläget, att de måste sluta kriga internt och försvara sig mot the white walkers. En sprattlande zombie i en säck. I like.