tisdag 8 oktober 2019

Redan stor värld har blivit ännu större


Nobelpriset i fysik 2019 delas alltså mellan James Peebles, som analyserat den kosmiska bakgrundsstrålningen och - om jag förstått saken rätt - påvisat att det mesta i universum består av mörk materia, och duon Mayor/Queloz som avslöjat existensen av planeter runt andra solar.

Ur Kungl. Vet. Akad:s pressmedd:

I oktober 1995 tillkännagav Michel Mayor och Didier Queloz sin upptäckt av den allra första planeten utanför vårt solsystem, en exoplanet, i bana kring en solliknande stjärna i vår hemgalax Vintergatan. Med hjälp av specialbyggda instrument kunde de vid observatoriet Haute-Provence i södra Frankrike observera planeten 51 Pegasi b, ett gasklot jämförbart med solsystemets största gasjätte, Jupiter. Upptäckten startade en revolution inom astronomin, och sedan dess har över 4 000 exoplaneter hittats i Vintergatan. Ständigt uppdagas nya märkliga världar, med en häpnadsväckande rikedom av former, storlekar och omloppsbanor. De utmanar våra föreställningar om hur ett planetsystem kan se ut och tvingar forskarna att revidera sina teorier om de fysikaliska processer som ligger bakom planeternas tillblivelse. Flera nya projekt för att hitta exoplaneter är nu på gång och så småningom får vi kanske svar på den allt överskuggande frågan – finns det liv någonstans därute?
https://www.nobelprize.org/uploads/2019/10/press-physics2019-swedish.pdf

Fyratusen exoplaneter funna i vår hemgalax (jag antar att det fortfarande mest handlar om indirekt observation, dvs att det är stjärnans rörelser som röjer närvaron av andra himlakroppar).
Det kan sättas i samband med nyheten som kom i mars om flera hundra tusen nya galaxer, som vi visserligen inte vet något om men helt osannolikt är det inte att det finns planeter även där.
I bloggen skrev jag om det här, jag var då i Neapel:
Hundratusentals nya galaxer upphittade 

*

Och när kontakt har skapats, och rymdskeppet landar på jorden, då kommer Greta att få bli den första hedersmedborgaren i den nya världen, och alla de här osannolikt gräsliga förkrympta farbröderna som kravlar omkring och hatar, de kommer att skrumpna bort, förvandlas till röksvampar, explodera och bara lämna en tunn rökslinga efter sig.
Sen är den här, vår värld.



Inga kommentarer: