onsdag 16 oktober 2019

En brutalzenbuddhistisk anekdot



Den här brukar provocera. Jag drar den ur minnet.

En zenmästare bodde i en hydda. En dag när han gick ut ur hyddan kom fåglarna flygande med blommor i näbbarna för att hedra honom. Han var så helig att hela naturen darrade och skälvde.
Zenmästaren förstod att något hade gått snett. Han gick in i hyddan och mediterade i tio år till. När han kom ut igen kom fåglarna inte längre flygande med blommor i näbbarna.
-Det var bra det, sa gamlingen. -Det var då fan vilket jävla bjäfs.




5 kommentarer:

maja lundgren sa...

Asketism, radikal negativitet, en av bloggens stammisar tyckte illa om zen och taoism, menade att de är ungefär detsamma som Jante. Och det stämmer ju till viss del.
Asketism - frosseri/flärd är ett motsatspar som föregick miljökatastrofer, "konsumism", politiska ideologier, rättare sagt det finns i de flesta gamla religioner. "Ät drick och var glad" (predikaren) eller "Gör behoven små" (Lao-tse)

maja lundgren sa...

Något slags motsvarighet till jantelag finns inom många naturfolk, ju mer egalitära desto mer jante tror jag.
Socialantropologisk gissning

maja lundgren sa...

Motsatsparet renässansglädje/Medicis - späkelse/Savonarola.
"Gör dig glad men skynda bara" - och å andra sidan vad? Jag har fortfarande inte läst något av Savonarola och mycket lite om densamme.

maja lundgren sa...

Det finns säkert band mellan laestadianismens stränghet och kommunismen.
Minns ett radioreportage om maoister i Uppsala på 70-talet, antiindividualismen och förbudet mot världsliga nöjen, en av de fd deltagarna berättade att när allt hade upplösts och de åkte bil från Uppsala (eller hur det var) köpte de massor av godis och proppade i sig. Godis hade givetvis varit totalförbjudet.

maja lundgren sa...

Apropå min motvilja mot pompa och ståt, betting, juveler och hyckleri i Nobelsammanhang?
Om jag det visste.