onsdag 16 augusti 2023

Gandhi hade inte givit fredsrörelsen en smäll


Oj vilken attack mot pacifism på svenska ledarsidor. 

De hatar fredsrörelsen utan att ens veta vad den står för. Själv är jag inte pacifist och skulle nog ha ganska lätt att lära mig döda, tar alltså inte åt mig av skuldbeläggandet av pacifism. Men för att ta halmgubben på allvar: det är inte fredsrörelsen - varken i Ryssland eller här - som bär ansvaret för invasionen i Ukraina, och det är inte fredsrörelsen utan självaste NATO som föreslår Ukraina förhandlingar och kompromisser. Det var inte ens fredsrörelsen som rustade ner det svenska försvaret. 

Skillnaden mellan många andra västländer och Sverige är att det nästan inte förekommer någon diskussion om kriget här. "Det är inte vårt krig" och liknande som hörs på kontinenten (det tyder på att folkopinionen i Europa inte skulle svepas med som inför det första världskriget) hörs sällan här. Ändå måste hökarna utnämna Svenska Freds och ett pyttelitet antal offentliga röster till en fiende som självaste Gandhi skulle ha givit ett knytnävsslag.

Jovisst det är en lätt försåtlig poäng att säga: "åk dit och erövra Krim själv, då, om du tror att det är vettigt". 

Men inte irrelevant. Svenska debattörer kräver av ukrainska män som inte vill kriga att de offrar sig i en motoffensiv som kan dra ut på tiden längre än första världskriget. Vem Gandhi än skulle ha drämt till så är det inte Svenska Freds. 




38 kommentarer:

maja lundgren sa...

Stoltenberg pudlade, han borde inte uttryckt det "på det sättet".

maja lundgren sa...

"Vi måste ha rimliga förväntningar på Ukraina", säger försvarsministern. Jag har inga förväntningar alls på Ukraina. Men jag kräver att ukrainare som inte vill kriga om Krim slipper det.

maja lundgren sa...

"Inget NATO för Sverige nästa vecka heller"
Det här är i alla fall kul. Rolig rubrik. Lakonisk.

maja lundgren sa...

Det här är ju bra.
Mycket elände hade kunnat undvikas om det lyssnats mer på Blix.
https://www.dn.se/kultur/hans-blix-jag-tror-inte-att-putin-vill-ateruppratta-det-ryska-imperiet/

maja lundgren sa...

Han påpekar också det där som är så fruktansvärt jävla asirriterande, att det pågår diskussioner på andra håll än just i Sverige.

maja lundgren sa...

Carl Bildt alldeles enastående om Israel/Palestina i TV4 igår.

maja lundgren sa...

Kanske dags att vårda språket, i väldigt många länder är svordomar något som i det längsta undviks. Jag skyller på spontaniteten.
De inlägg som drar mest trafik är de som handlar om kriget i Ukraina och den svenska NATO-processen.

maja lundgren sa...


Kanada
71
Finland
66
Sverige
44
Tyskland
35
USA
30
Tjeckien
15
Storbritannien
14
Polen
9
Ukraina
7
Österrike
4
Nederländerna
4
Australien
3
Italien
1
Japan
1
Sydkorea
1
Singapore
1
Övrigt 33

Så här kan en vanlig dags bloggstatistik se ut (jag har rensat bort botarna).


maja lundgren sa...

Europa brukar dominera, Kanada har många ukrainska flyktingar och kan även tänkas intressera sig för den svenska natoprocessen.

Allt skryt måste ge skammens rodnad och det här liknar skryt, jag skäms som en gnu, men eftersom det är just de inlägg som svenskar är jämförelsevis ointresserade av som drar trafik får jag offra mig, förakta den sjukligt narcissistiska, men jag uppfattar fortfarande svenskarna som både grundlurade och slöa.

maja lundgren sa...

Sporadisk propaganda i svensk offentlighet: kronprinsessan säger att vi måste, att allas vår frihet, att det står på spel; någon kulturchef, efter ett redaktionsmöte, rycker ut och skriver vi måste, att allas vår frihet, det som står på spel. Och som sagt ledarsidorna brukar fara fram med slåttermaskin över den pyttelilla rest av opposition som finns.
Det är indoktrinering. Oavsett om man håller med om att det bara finns en enda möjlighet, så är det indoktrinering: offentligheten hötter med fingret och säger: ni måste, det är Archer, det är Krim, ert engagemang måste.

maja lundgren sa...

Senaste månadens statistik (ungefär tre fjärdedelar av den amerikanska trafiken är botar, de övriga är unika besök).
Bara ett visst antal länder visas på listan, men i kategorin "övrigt" återfinns bl.a Ryssland.

USA
1,61 tn
Sverige
1,32 tn
Finland
439
Kanada
402
Tyskland
248
Storbritannien
86
Nederländerna
84
Frankrike
68
Ukraina
44
Australien
31
Polen
22
Thailand
21
Singapore
18
Tjeckien
17
Danmark
13
Indonesien
13
Norge
13
Sydkorea
11
Schweiz
9
Övrigt
309

maja lundgren sa...

C Bildt klokare än U Kristersson. Kommer att tänka på hur det skrivs om camorrister i napolitansk press - det var bättre förr, camorrans grå eminenser stod för en viss stabilitet.
Eller varför inte Missos ord till en associerad i Sanità på randen till att dra igång en vendetta: "Du har grått hår. Du kan besinna dig".

Anonym sa...

Ägnar du bloggpausen åt att sitta och kolla statistiken?

mvh Sarkastisk

maja lundgren sa...

haha nä, förstår piken fast den var fin. Men det är påfallande. Det har blivit så här den sista tiden och det är mest äldre inlägg som drar trafik.

maja lundgren sa...

Såg en tysk undersökning som räknade med öppet krig mellan Ryssland och NATO inom fem till tio år, men jag undrar lite om folkopinionerna. Det finns ju en "det är inte vårt krig"-opinion i Tyskland, Frankrike och Italien. Svenskar är lustigt nog det folk som är mest positivt till att kriga även på USA:s sida mot Kina, den berömda svenska fredligheten visade sig vara kort som en näbbmusdröm (elefanter drömmer längst drömmar, pga att kroppstemperaturen sjunker när man sover men det går åt en del energi till att drömma, därför drömmer stora djur längre drömmar än små)
Klart slut

maja lundgren sa...

Antiamerikanska stämningar kan blossa upp även i Ukraina där opinionen tidigare var delad mellan en prorysk och nationalistisk, och diskussionerna om NATO-medlemskap inleddes medan befolkningen fortfarande var typ 80 procent emot.

Anonym sa...

Skojade bara. C'est cool. Si tu ne bluffes pas?

maja lundgren sa...

Nope.

maja lundgren sa...

Blev överraskad. Det kunde vara intressant om besökarna lämnade kommentarer.


Anonym sa...

Quand-même un peu impressionante, ta petite liste. Je suppose que la Finlande, aujourd'hui membre de l'OTAN, s'interesse à ces pensées un peu sauvages d'une Suédoise frondeuse. Pas mal de visites de l'Europe de l'est aussi. Ce sont des visites uniques, ou peut-il s'agir de visiteurs qui reviennent?
Je suis ton blog parce-que j'aime ce mélange de blagues, musique, rages et discussions sérieuses. Il ne ressemble à aucun autre blog, à mon avis. Mais je voudrais aussi te poser des questions sur Myggor et tigrar, un livre que j'ai trouvé fort mysterieux, intriguant, même si mon suédois est loin d'être parfait (je suis Canadien, j'ai travaillé en Suède il y à une dizaine d'années). Je l'ai découvert lors du scandale autour de l'Académie Suédoise. Je m'attendais à trouver un pamphlet féministe, mais j'ai trouvé un roman plutôt romantique, au sens litteral du mot et littéraire du terme.
Mais tu as aussi racconté un évènement brutal et douloureux, et je ne sais pas comment interpréter le silence autour de cette épisode. Comment ça se fait? Est-que ce silence est une réponse inévitable, fait-il même partie du livre? Je veux dire que le thème du livre est justement ce silence.

Je voulais juste laisser un commentaire, comme un de tes visiteurs du Canada.

Marc

maja lundgren sa...

Merci.
https://myggorochtigrar.blogspot.com/

maja lundgren sa...

Des visiteurs uniques, si j'ai bien lu la statistique. Du moins, les adresses sont diverses.

maja lundgren sa...

"Tillit" har fått en ny konnotation: det handlar om reservationslöst accepterande av kärnvapen.

maja lundgren sa...

Det är en stor ära att få bevista ett så historiskt skeende.

maja lundgren sa...

Swinga kettlebells är det enda som funkar.

maja lundgren sa...

Pierre Schori återanvänder en antisemitisk, eller kanske antijudisk är mer passande, sinnebild när han ska skildra Israel-Palestinakonflikten på ett förment objektivt sätt, "bortom det politiska käbblet". Det är en resumé av en bok vars författare försöker följa Jesus vandringar i det heliga landet, varvid "Guds son" får konstatera allt som judarna ställt till med. Det är ren dumhet som får en del vänster att reproducera antisemitiska tankefigurer, det bottnar inte i evangelierna utan i luspudeln Paulus "vi ska inte vara jude eller grek", som de tycker är antinationalistiskt och universellt. Det är sånt som fick Lavrov att säga att judar är (kan vara) de värsta antisemiterna. Vi ska inte vara same eller muslim skulle idag inte gå an att säga inom vänstern, inte ens vänstern med allra mest universalistiska anspråk och ideal.
Smickra inte kristendomen med att inbilla den att den inte är identitetspolitik.
Det spelar väldigt stor roll vilka tankefigurer man använder. Idag firar antisemitismen triumfer.
Med det sagt, med hela tragiken, det är fruktansvärt det som pågår, är det tillåtet att tycka att Herzls idé om en judisk stat inte var världshistoriens bästa. Den mötte en del protester när den lanserades. Genomförandet var inte heller direkt optimalt, Rotschild, britterna, Sternligan, en sån skillnad det hade varit om det i stället handlat om kibbutzer, mångkultur från början eller hur man ska uttrycka det.

maja lundgren sa...

Niinistö kritisk till NATO:s senaste förslag: låta västra Ukraina bli medlem i NATO medan de delar som ockuperats av Ryssland förblir ryska. Risken för ett tredje världskrig om konflikten eskalerar skulle då bli överhängande, menar Niinistö.
Finland är överhuvudtaget bland de klokare i det här sammanhanget. Sverige lever fortfarande i nåt slags föreställning om att vara överlägsna och inget farligt kan hända, samtidigt med stor vapenindustri och vinningslystnad, och NATO-anhängarna drivs av ideologi och inte säkerhetspolitiska överväganden, och en rent häpnadsväckande proamerikanism, som inneburit ett av allt att döma reservationslöst överlämnande av svenska militärbaser till USA. Opinionsbildare i Sverige har ägnat sig åt en krigsromantik som jag tror inte är möjlig i Finland,

Anonym sa...

Jag håller (i princip) med. Dumt att dra in Jesus i det här. Omedvetet.
Men det gör nog varken till eller från. Även om Israel vinner kriget i Gaza, förlorar de slaget om världsopinionen. Vilka konsekvenserna blir på sikt, vill man inte ens tänka på. Ökad antisemitism är ju en av dem, även i kristna länder.

Ville mest titta in och säga: hoppas du får arbetsro.
Algot

maja lundgren sa...

Guds utvalda folk är förstås också en farlig tankefigur, utmanande och om den tas över av högern (israelisk höger eller nazism, nazismen hämtade ju enligt Klemperer inspiration hos sionismen) och backas upp av the only superpower med ansvar för enorma mängder dödade civila runtom i världen, kan den bli "det nya vita".
Idag är Israel USA:s högra hand och Sverige USA:s vänstra, sa en propalestinsk judinna i min närhet.
Ska man överhuvudtaget dra in Jesus i det här, ska man inte kalla honom Guds son, jag har också svårt för Anyurus texter där han talar om Profeten.

Den judiska traditionen är bäst, humorn, ifrågasättandet, dividerandet och kommenterandet, inte ett dugg konstigt att det finns så många konstnärer musiker intellektuella och vetenskapsmän med judisk bakgrund och det väcker avund. Kritiskt sinnelag väcker irritation, ifrågasättande av så kallade grundvalar och passivt övertagna idéer är bäst men det väcker irritation, vilka tror ni att ni är. Och konstnärlighet och intellektuella intressen väcker ofta upp mobbare i skolan och det är lite sånt som är i spel när det gäller den delen av antisemitismen.

maja lundgren sa...

För att uttrycka det hafsigt även för att vara mej.

maja lundgren sa...

Ja jag tror Israel kommer förlora slaget om världsopinionen, om de inte redan gjort det. Men de har kärnvapen.

maja lundgren sa...

Tarantinos Inglorious Basterds slår över och blir antisemitism, enligt min mening.
Den utgår ifrån idén om nazism och sionism som varandras spegelbilder, och drar den obehagligt långt (betydligt längre än Klemperer, som mitt i nazityskland satt där och kartlade det nazistiska språket, men tog avstånd från sionismen - på ett sätt man kan bli generad av, hans bild av judar som planerar flytt till Israel tangerar antisemitism eller antijudiskhet även den tyckte jag inte läst om det på några år, och i övrigt betonade att nazismen var mycket värre men att det var uppenbart (enligt honom) att den inspirerats av sionismen.

maja lundgren sa...

Tror dock inte Greider har förutsättningarna att tala för några andra än de redan frälsta,

maja lundgren sa...

Klart dämpad, bitvis dyster och orolig stämning på stan idag efter ÖB:s mfl uppmaningar att förbereda sig på krig.

maja lundgren sa...

Statsbidragen till fredsrörelser har dragits in, och snart kan de mycket väl komma att förbjudas.

maja lundgren sa...

"– Man leker inte med ordet krig, säger Pirjo Auvinen, finska Yles korrespondent, i Aktuellt."
Tonläget i Finland har varit ett helt annat rakt igenom. I Sverige handlar det om krigshets, om hämnd på fredsrörelsen, rysshat, ÖB ser dessutom ut som om han ingick i konspirationen för att mörda Palme. Finland har dessutom haft en ordentlig demokratisk diskussion om NATO hur länge som helst, inte kuppat igenom skiten.
Greiders uttryck "militarisering av våra medvetanden" är ju korrekt, jag har lite fulare uttryck på lager. Svenskar borde helt klart vakna, de har närt sjuka hökar vid sin barm.

maja lundgren sa...

Stormakterna styr olika sidor i kriget i Jemen. Det är rätt sannolikt att USA:s och Storbritanniens bombningar inte ger bättre fredsutsikter, och vad man än tror om maktbalansen i världen och Sveriges tidigare roll - det är en rätt stor grej att just Sverige avskaffar sitt varumärke, fredsrörelser har idag inget med Sverige att göra.

maja lundgren sa...

Nåja, det finns militärer och militärer, alla är i någon mån intresserade av krig men alla är inte lika hökaktiga. Det hade varit en fin och förtroendeingivande gest om svenska militärer protesterat mot indragningen av stödet till fredsrörelserna.