måndag 7 augusti 2023

Säg inte "legitimering av rollvalet" - säg indoktrinering



Det fortsätter välla fram nyspråk:  

"Krig är kommunikation". (DN:s ledarsida har läst en amerikansk soldat och lägger sig i spetsen för den krigspositivism som ska bli den nya svenska folksjälen, snubblande nära fascism om det nu inte är det rätt och slätt). 

"Alla ska känna sig träffade". (MSB). 

Det är inte bara den snabba historiska krängningen, frånvaron av demokratisk diskussion, kravet på djupgående mentalitetsförändring som gör att "processen" sticker ut i förhållande till andra länder - för svenska beslutsfattare ska nämligen NATO dominera "hela det civila Sverige". Det ska in och rotas i allas tankar och då behövs det konsulter och paroller. 

Det är uppenbart att de som driver på den här utvecklingen sätter försvar av Sverige sist på listan över prioriteringar. Drastiskt uttryckt? Nej, läs propagandan innantill. 
Riktigt så var det inte när andra länder en gång i tiden anslöt sig till nånting de mer eller mindre uppfattade som en försvarsallians (ja, innan out of area operations blev legio).  
I Sverige är det en ideologisk fråga som handlar om att få svenskar att bejaka krig. Göra om hela Sverige till NATO:s uppmarschområde . Förbereda svenskar på att lägga sig i skyttegravar i andra länder. Det är därför MSB inför NATO som skolämne. 

Cronache di Maja tragglar vidare. Det handlar inte om att bevara Sverigebilden som ett lätt sprucket porslinskrus men samma gamla fina fredssverige. Folk får åka iväg och kriga hur mycket de vill och var de vill. Det är ett nyliberalt smörgåsbord. Men genomskåda de jävlarna, och välj era egna strider. 

(Jag påminner om det här inlägget - "Det behöver skapas legitimitet för det rollvalet" - om en propagandakampanj som ska råda bot på att ansökan till Nato inte föregicks av någon demokratisk diskussion. Det sägs rakt ut att medborgarna inte förstår vad det handlar om. 

MSB ska ta fram en slogan - varför inte den nyspråkliga floskeln "krig är kommunikation"). 

I hast skrivet 


Påminner även om det här inlägget: Rapport till tystnaden


4 kommentarer:

maja lundgren sa...

Det måste väl ändå handla om korruption att Sveriges natoförhandlare börjar på Wallenberg foundation.

maja lundgren sa...


Oj vad underbart, SSU håller fast vid sin natokritiska linje.

Verutschkow sa...

"Krig är kommunikation". är väl ändå så mycket sämre än "Krig är fred".
Redan 1948 ...

maja lundgren sa...

https://www.dn.se/kultur/jonas-gummesson-natoforhandlaren-stenstrom-borde-fa-maximal-karenstid/