torsdag 31 augusti 2023

Nu har verkligheten blivit nästan lika snabb som min blogg

Djefvligt preliminär rubrik. Men jag vill fästa uppmärksamheten vid att den här oansenliga nästan grå musen till blogg är i otakt med tiden men inte som något tjusigt finkulturellt utan som en fjärrskådande journalfilmsnisse. 

Ty kolla det här från förra inlägget 


"Numera kan det gå hur snabbt som helst att bli hyllad och fördömd och återupprättad av societeten"


Och se vad som händer idag.

(Mig gör det inget eftersom jag är emot Nobelpriset och än mer Nobelfesten, men vilken signal, och inte är det en slump att det sker just nu).


Detta har jag skrivit snabbare än verkligheten. 


Tillägg 21/11: ett fjompigt språk är som när det ligger nånting sött och ruttet någonstans, det kan vara en äppelskrott eller död skogsmus under kylskåpet. Ystert pladder, men låt det äckliga vara äckligt: tillåt det vämjeliga. 


15 kommentarer:

maja lundgren sa...

Hallå påverkansoperatörer, här finns att ösa ur

maja lundgren sa...


Ha! Funderade just på hur DN skulle hantera detta. De kampanjade mot sd med Hedi Fried som maskot. Trots att alla vet att sd hetsar mer mot muslimer än mot judar, och att både Kristersson och DN utnyttjade henne för att kunna visa upp sig som rättrådigheten personifierad.
Men vad är den utvalda nyheten idag då, som DN för fram som viktigast för sina livsstilskonsumenter - jo det är ännu en sån där extremsvensk nyhetsvärdering, en i stil med småbåtsägarna kräver tryggare bryggor eller det kan vara farligt att måla lilltånageln. Så här:


"Experten: Därför är myggor så aggressiva

På många håll vittnar folk om stora mängder mygg, som tycks uppföra sig extra aggressivt"


Nånting är alltid farligt, det finns ett dolt hot, ett stort mörkertal, osv. så det går alltid att göra en snygg fokusförskjutning.
Men visst, myggor är värre än tigrar.

Verutschkow sa...

Är det något Nobelpris du är speciellt mycket emot ? Ekonomerna är ju oftast
inte så mycket till vetenskapsmän. Och det där med freden ...

Däremot finns inget sådant pris i Matematik. Där får den yppersta eliten nöja
sig med nedanstående.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Fieldsmedaljen

Och så har norrmännen av alla, också instiftat ett fint pris av det slaget.
Uppkallat efter en av deras egna ...

maja lundgren sa...

Jag är emot fredspriset, litteraturpriset och ekonomipriset. De naturvetenskapliga priserna är jag inte motståndare till.
Det kanske låter inkonsekvent men finns en mycket bra motivering till det som jag kanske drar någon gång. Fredspriset är i särklass värst och sämst.

Erik Rodenborg sa...

Ja, att Henry Kissinger fick det 1973 chockade nog många.

maja lundgren sa...

Det går inte att ge fredspris. Det funkar inte så, inte ens om man lyckas få in en fullträff på nån som verkligen gjort något avgörande för freden. Bland annat för att historien inte har någon backspegel.

maja lundgren sa...

Eller framtiden eller nuet, alltså det finns ingen backspegel.

maja lundgren sa...

Det finns bara journalfilmsnissar som skär sig i handflatorna när de kramar spegelskärvor. Så det så.

maja lundgren sa...

Ja Kissinger, han kissingergissar om Ukrainakriget också.

maja lundgren sa...

Kissinger har alltså uppmanat Ukraina att försöka återta Krim, inte för att han tror att det kommer att lyckas utan för att "skaffa sig ett bra förhandlingsläge".
Ganska lättsinnigt förhållningssätt till människoliv.

maja lundgren sa...

Nobelstiftelsen bjöd sd på ännu ett tillfälle att framstå som rebeller, underdogs, fräcka uppstudsare mot ett hycklande och förstockat etablissemang, för Åkesson tackade givetvis nej till inbjudan. "Tyvärr upptagen", lagom nonchalant, får skrattarna på sin sida.
Att de inte räknade ut att han skulle tacka nej (i det här läget, om några år kan det vara annorlunda) skulle kunna vara samma idioti som när de trodde sd förvandlats till ett helt annat parti, men det verkar inte riktigt så - Nobelstiftelsen ändrade praxis för att främja ”dialogen mellan oliktänkande”.

"De prestationer vi belönar förutsätter öppenhet, utbyte och dialog mellan människor och mellan nationer och vi önskar att bidra till mer av den dialogen, säger Vidar Helgesen."
Hoppsan, öppenhet och dialog mellan människor och nationer minsann.
Det här är lite för fräckt uttryckt för att vara aningslöshet.
Det låter för övrigt som Stina Oscarson, och hon röstar ju på sd.

maja lundgren sa...

Det är inte klyftigt av Guillou att tillkännage att han lämnar Sverige om högerextremismen tar över helt. Inte ens om han menar att han då skulle tvingas i exil. Därför att nyfascism är ett särpräglat spöke som man inte bör mata med slikt.
Ja, det kan gå hur illa som helst i Sverige, på ganska kort tid. Några dramatiska händelser, så kan irrationella reaktioner se sig som rationella och många dras med. Om Guillou då inte kan gå i exil till Kanada är ju snopet, men det är många som inte kommer kunna lämna. Men det är mycket effektsökeri i våra dagar och det kanske mest var en sån här "vad säger ni nu då!"


Verutschkow sa...

"Det är inte klyftigt av Guillou att tillkännage att han lämnar Sverige om högerextremismen tar över helt."

Lämna Sverige för Canada lär i alla fall inte funka för honom ...

maja lundgren sa...

Hade väl inte riktigt trott att det skulle gå så snabbt, men Åkesson verkar t.o.m charma en del som betraktar sig som vänster/medelliberala, för att han har en avspänd stil, lakonisk humor och pratar om homofobi.
Kristersson med flera vet att de som har en stark ekonomisk ställning vill ha sänkta skatter då mycket har en tendens att vilja ha mer, medan de med höga skuldberg och sänkt levnadsstandard och som helst inte vill hamna i Lyxfällan och bli utskrattade (konsumismens skamåle kanske man kan säga även om det är lite klyschigt) är jättebenägna att tro att det är invandrarna som inte vill dö för Sverige som orsakat deras olycka. Plus att det finns xenofobi som alltid kan användas om man rycker i trådarna. Självklarheter. Orättvist då att påpeka (eller påstå) att det inte funkade att använda Hedi Fried, som jag väl till och med skrivit trots att det tangerar en insinuation om cynism, därför att folk kommer inte att sätta hennes rädsla i samband med någonting alls, särskilt inte sin minskade levnadsstandard.
Less is more, heter det ibland. Men det stämmer inte riktigt, för hyperboler kan i vissa fall funka. Det vet högerpopulister, och på nåt sätt har väl högern ett övertag där, vänsterpopulism lyckas aldrig bli tillräckligt primitiv.

maja lundgren sa...

"Historien om Sverige" - ett fånigt lapptäcke.
Skrattretande.
Men intressant för oss med några år på nacken som kan iaktta
värdegrundspyttipannan.

Jag tror inte för ett ögonblick att seriens producenter haft distansen nog att medvetet göra det som beskrivs i det här stycket nedan, men precis så här är programmet:

"Därtill är sättet som postkolonial politisk korrekthet och storvulen nationalkonservatism fogas samman på i ”Historien om Sverige” inget annat än en kongenial spegling av vår samtid."

https://www.aftonbladet.se/kultur/a/3EvGm9/fredrik-persson-lahusen-om-historien-om-sverige-svt