lördag 12 augusti 2023

"Krigsovilliga"

 

"Väst" säger ju att Ukraina måste vinna kriget. Dvs inte bara för sin egen skull utan Europas. USA driver på motoffensiven utan att erbjuda flygunderstöd, en slakt som flera har påpekat att de aldrig skulle utsätta sina egna trupper för.  

Samtidigt gör vapenindustrin stora vinster. En del män i Ukraina försöker fly från kriget. Män mellan 18 och 60 får inte lämna landet. Och det verkar som om miljardstödet till Ukraina bara är ett lån. Landet sätter sig i skuld till IMF och USA i första hand, som jag fattat det. Nästan som livegna. 

Nu kommer jag till min slutsats: de som inte vill slänga sig mot draktänder eller lägga sig i skyttegravar, måste kunna få asyl i Europa och bytas ut mot frivilliga. Det är ju många som faktiskt vill slåss mot ryssar. 

Gört, bara. Gört. Den här korruptionsskandalen betyder att det finns cyniker i Ukraina som säljer frisedlar. Men cynikerna i väst har frisedel utan att behöva hosta upp. 



P.S Vapenexport till Turkiet är oförsvarligt även för att Erdogan nyligen har hotat Grekland. 






11 kommentarer:

maja lundgren sa...

Tror det kallas utomrättsliga avrättningar när lönnmördare har till uppdrag att mörda officerer bakom fiendens linjer.

maja lundgren sa...

Glöm inte att SvT till och med romantiserar Azov vid det här laget, allt för att ge det ryska narrativet ett sakligt innehåll.

maja lundgren sa...


Lena Anderssons senaste ledartext -

"Dekonstruera detta stora narrativ och makten det bärs av - det vore en uppgift" -
avslöja miljömupparnas konspiration, med andra ord. Det kommer hon inte greja.
Det är lite för många vederhäftiga forskare som bevisat att de av människan framkallade klimatförändringar är ett faktum och att läget är akut, och för många ovederhäftiga som är ute och harvar i konspirationsträsket.
Men det vore en dröm för högern, eftersom klimatkatastrofen är en alldeles för sur citron att svälja för dem. Att miljörörelsen skulle ha rätt. Och att det krävs så stora förändringar som det faktiskt gör.


Det enda som går att dekonstruera är nog uttrycket "klimatförnekelse". Det är väl inte så många som förnekar att det finns klimat, även om de säkert finns de med.

DN:s ledarsida verkar ha delat upp det så att männen driver en krigspositivistisk linje medan kvinnorna tar den mjuka frågan miljön - och eldar under miljönegativism.


maja lundgren sa...

Nej visst nej, Lena Andersson är på SvD numera.

Verutschkow sa...

Framför allt är väl hon ändå författare och inte krönikör ...

maja lundgren sa...

Jo men hon uttalar sig som ledarskribent.

Anonym sa...

Frågan är varför du är så fixerad vid kriget i Ukraina. Faktiskt lite förvånande.

maja lundgren sa...

Jag kan inte låta bli. Berätta varför det är förvånande först

Verutschkow sa...

"Jo men hon uttalar sig som ledarskribent."

Satt på något arrangemang på ett bibliotek med bl a Lena A på podiet
härom året. Hon nämnde bl a hur lång tid det tar för henne att få ihop
en av de vanliga krönikorna (med alla kulturella referenser) och det
tog en stund. Så man kan ju undra över den här senaste krönikan, om den
verkligen är skriven i realtid fullt avsiktligt, eller om det bara blev
så. Eller om hon vill muta in ett nytt fält.

Tyckte nästan den om havregröten var bättre ...

maja lundgren sa...

Känns lite som en debattanka.

maja lundgren sa...


Konspirationsteorin i Koryféerna är ganska intressant. Jag har inte läst ut den än men den bygger hittills på idén om Moskvamötet som måste stoppas. Dvs att

(spoiler alert)

Palme och Gorbatjov skulle lyckas åstadkomma ömsesidig nedrustning och avspänning, och genomförande av något slags socialdemokratiska reformer i Sovjetunionen. I stället för det som blev, gangsteristisk kapitalism, ökad nationalism på bägge håll, vapenindustri på högvarv, långt gången idealisering av krig, osv.
Så långt jag läst känns konspirationsteorin hyfsat sann, i historisk bemärkelse eller hur man ska uttrycka det (vem som faktiskt mördade Palme vet ingen).
Jag är inte den som reservationslöst beundrar Palme, men jag tror att palmehatet är en av tusen kuggar som lett historien åt ett destruktivt håll.