torsdag 20 augusti 2009

"Les hommes qui n'aimaient pas les femmes"

Idag kom ett bokpaket med posten: Stieg Larssons Millennium-trilogi i en pampig fransk utgåva. Jag fick paketet som tack för att jag hjälpte mitt franska au-pair-barn att hitta en bostad i Stockholm.
Jag har faktiskt inte läst Stieg Larsson. Jag tror att han har sålt en miljon exemplar i Frankrike eller något åt det hållet, och det är roligt eftersom det handlar om ett litet förlag. Förhoppningsvis kommer förlaget i framtiden inte bara att vilja satsa på storsäljare (enligt principen mycket vill ha mer...) utan begagnar sig av klirret i kassan för att fortsätta ge ut böcker enbart för att de tycker att de är bra.

Nu ska jag läsa Stieg Larsson på franska. "Les hommes qui n'aimaient pas les femmes" är en lite mildare titel, det betyder ungefär män som inte gillade kvinnor. Det är tänkbart att "hatar", "détestent", hade uppfattats som för hårt i Frankrike.

För övrigt gick intervjun med Ernst Brunner alldeles utmärkt. Den är publicerad i gratistidningen Stockholm City. Jag gillade hans nya roman Hornsgatan. Den har fått kritik för sin kvinnosyn men jag håller faktiskt inte med. Kvinnoporträtten är intressanta och även om där förekommer en del naket, vilket kan uppfattas som anstötligt, så existerar alla kvinnofigurer i romanen i deras egen rätt.
Det får heller inte bli så att manliga författare överhuvudtaget inte vågar skriva om kvinnor, eller att spontaniteten försvinner i och med kravet att tänka rätt. På det hela taget är de kvinnliga karaktärerna varmare och mer levande skildrade än de manliga.

Dags att sätta punkt för teckningstävlingen? Det är redan nu omöjligt att utse tre vinnare eftersom alla bidrag är förkrossande fina. Men ett första, andra och tredjepris ska trots allt delas ut. Min nya roman kommer i vår (ja det är roligt, det blir inte i höst utan i vår), så hela priset kan inte utdelas förrän då. Delar av priset kan utdelas nu. Men jag vill egentligen att Tristan får skägget ur paintboxen och slarvar ihop något.
Ska vi vänta in Tristan? Eller sätta ett sista datum?

28 kommentarer:

 1. Den som ändå hade kvar att läsa Stieg Larssons böcker! Jag brukar kunna bli lite trött när folk tjatar om att en film eller en bok är så bra att man bara måååste se/läsa den.

  Men - jag kunde inte lägga ifrån mig någon av de tre tegelstenarna. De är verkligen jättebra.

  Skulle vilja skriva en egen bok, men man känner sig lite tillplattad när man läst något så uppslukande. Hur gör man för att få till en sådan intrig och sådana karaktärer?
  Imponerande tycker jag.

  Du skriver ju egna böcker så du kanske läser böcker på ett lite annat sätt än jag gör eller gör man det när man själv är författare?
  Hur som helst så hoppas jag att du gillar dom :)

  SvaraRadera
 2. Jo, lite "yrkesskadad" är jag nog, på så vis att jag gärna tänker på hur en författare arbetar. Men det brukar inte förta upplevelsen. Det ska bli väldigt kul och intressant att läsa böckerna.

  SvaraRadera
 3. Jo visst var de bra även om jag tycker Lisbeth Salander var en rätt osannolik figur. På något sätt påminde mig Stieg Larssons deckare om "Tvillingdeckarna" av Sivard Ahlrud. Undrar om han läste de som pöjk?

  Fast 3an har jag inte läst än...

  SvaraRadera
 4. Själv tillhör jag den minskande skara som spjärnat emot febrilt ;) Kommer nog att läsa och uppskatta det hela när fuzzen väl har lagt sig. Känner mig lite trotsig...
  Ulrika

  SvaraRadera
 5. Maja

  Jag är nyfiken på din intervju med Brunner och sökte därför City. se på nätet, men möttes av beskedet att det är semesterstängt f.o.m. 4 juli.
  Hur är det, har du möjlighet att vid tillfälle lägga ut intervjun här på bloggen?

  SvaraRadera
 6. Ulrika: jo jag är också en sån som spjärnar emot, blir nästan automatiskt misstänksam när något går hem alltför väl... Snobberi, avund? Tål att tänka på.
  Jag ändrade förresten till kårrrkskrrruv, inte för att svenskan är utrytningshotad utan för att engelskan är överallt ändå. Är det ok?
  Grynna: ska se om jag kan lägga ut den, inte helt säkert att det finns en nätupplaga av tidningen,

  SvaraRadera
 7. eh, råkade skriva utRYTningshotad...

  SvaraRadera
 8. Det vore fint om du kunde lägga ut den här.
  Jag har läst en del av det som har skrivits om hans bok Hornsgatan, och tänkte igår, när jag faktiskt gick på just Hornsgatan, att jag ska ta och läsa den.

  Visste du förresten att det ligger ett ställe ( tror att det är thaimat) på Hornsgatan som heter just Tiger?
  Tyckte att det var lite småkul när jag såg det. :-)

  SvaraRadera
 9. Oki. Men bara därför var jag tvungen att skicka en till tiger. Kunde liksom inte låta bli...
  Ulrika

  SvaraRadera
 10. snudd på fjäskig den där senaste Ulrika hehe, jaja. Vilket galleri... jag är fortfarande förstummad vad fint det blev.

  SvaraRadera
 11. Maja, visst var den fjäskig haha...

  SvaraRadera
 12. Jag har ett oförskämt men ganska kreativt kompromissförslag.

  Eftersom det är svårt att kora en vinnare i Tiger-ritar-tävlingen (notera allitterationen) och jag ännu inte har gjort något, kan inte priset då gå till mig? ;-)

  SvaraRadera
 13. Jahaja. Nu börjar de verkligt briljanta idéerna dyka upp här. Första pris till en osynlig tiger. Njä, det är ju inte obligatoriskt men... låt dig inspireras av Carolines tiger t.ex. Till och med söndag natt klockan tolv är det fritt fram att skicka bidrag. Alla är förstås inbjudna. Det är rätt kul när man väl sätter igång och som sagt det behöver inte vara mer än en suggestiv samling streck. Hårfagre är ju också väldigt fin på det sättet, påminner lite om en afghanhund.

  SvaraRadera
 14. Någon skrev att Carolines tiger inger hopp. Visst gör den. Den säger: man får vara som man är. Man tar sig fram, på något sätt. Livet är inte så lätt alltid, men det är bara att sätta fram tassen och knata vidare.

  SvaraRadera
 15. Hej Maja!

  Läste din artikel om ditt möte med Ernst Brunner på pendeln igår och tyckte mycket om den. Tack för att du skriver så bra och för att du är en sån inspirerande författare och debattör! Du gör mig alltid lite stoltare, när jag träffar på nåt du skrivit, över att vara svensk och kvinna!

  SvaraRadera
 16. Min väninna heter Tiger räcker det för att vara med i tävlingen. Ska kanske lägga upp ett foto på henne, fast hon skulle inte bli glad men söt är hon =)

  SvaraRadera
 17. Funderare: du kanske kan rita en fundersam tiger?
  Jenny M: ojoj, det var det värsta. Jo det blev rätt bra, jag hittade grejer i hans roman som det var intressant att prata om. Gillar böcker där det finns något att klura på.

  SvaraRadera
 18. Tristan en utmärkt och kreativ lösning.
  Osynliga tigrar är är oslagbara!

  SvaraRadera
 19. Nu har jag faktiskt gjort något som kan påminna om vissa drag i en surrealistisk "Tiger", men i något program som inte går att överföra från. Men min idé är fix, så jag kan kanske göra om den i det program som någon rekommenderade här på bloggen. :-)

  SvaraRadera
 20. Jippi! Går det inte att skicka den i mailen?

  SvaraRadera
 21. Kan du ge mig din e-postadress?

  SvaraRadera
 22. Var är den, var är den? Var är Tristans tiger?

  SvaraRadera
 23. Jo, han har skickat den men min tröga dator kan inte öppna filen (har inte programmet ogd). Ska se om jag kan ladda ner ogd, jag har bett Tristan skicka den via Share.

  SvaraRadera
 24. Share - det innebär att jag måste registrera ett konto hos "Flickr - Photo Sharing"?

  SvaraRadera
 25. Tristans tiger var värt att vänta på! :-)

  SvaraRadera
 26. Visst var den!
  Nu kommer det omöjliga momentet: att utse 3 vinnare. Jag sa i och för sig att man har på sig fram till midnatt, men...

  SvaraRadera
 27. En liten rättelse... Boken heter faktiskt Les hommes qui n'aimaient pas les femmes, på franska. Männen som inte gillade kvinnor. Vet inte varför, det kanske låter lite mer litterärt.

  SvaraRadera

Specialblogg om Myggor och tigrar (klicka på bilden)