fredag 7 augusti 2009

Sigge Eklund är inte Sigge Sigfridsson...

Det finns inte pudlar stora nog för att mildra denna blamage. Men jag gör ett försök.

Medan jag var som argast på Gömda-soppan och på Liza Marklund, samt etablissemangets försök att vifta undan historien, förväxlade jag Sigge Eklund med Sigge Sigfridsson (Liza M:s kamrat på Piratförlaget). Det gjorde att ett uttalande av Sigge Eklund angående en nyöppnad sight för diskussion om litteratur hamnade i en annan dager; ett övermått av konspiratoriskt tänkande fick mig att göra något som inte är helt ovanligt på nätet: att bunta ihop folk som inte har med varandra att göra, eller att tro att de är samma person...

Det fäster uppmärksamheten även på ett annat problem med Internet och bloggvärlden: eftersom det handlar om ett mer inofficiellt och oöverskådligt forum finns här inte någon etablerad replikrätt. Inom media är det god sed att höra av sig till någon som blir angripen och be den personen svara, men inom bloggvärlden är det inte självklart. Bara för att en bloggskribent har öppet kommentarfält är det förstås inte säkert att den som blivit kritiserad hittar dit. Det finns inte heller någon redaktion som kan rätta till missförstånd.

Mina uppriktiga ursäkter till Sigge Eklund. Det fanns inga avsikter att styra, bagatellisera eller kontrollera diskussionen bakom hans uttalande, och inte heller något lurigt kameraderi.

54 kommentarer:

 1. En detalj maja: detta var då jag menade att din blogg var för vass, medan du då hade en hejaklack bestående av personer som bejakade din aggressivitet och manade dig att "vässa pennan" ytterligare. I mitt tycke är blamagen inte så farlig eftersom det trots allt handlar om en offentlig person, medan du sedan vände i samband med att du menade att DOS med flera sparkade neråt. Idag är tonfallet på din blogg oerhört mycket behagligare, och du har heller inte samma personer som hejaklack.
  Uppskattar... emellertid! att du inte har raderat gamla inlägg, trots att somligt är diskutabelt.
  Algot

  SvaraRadera
 2. Tack, Algot. Jo, allt är ju öppet för förändring. Jag vill inte radera - det kan man inte göra i tidningsartiklar, och då ska man inte heller göra det i bloggar. Däremot kan man göra tillägg och reservationer.
  Man får kontinuerligt jobba på sin bildning.

  SvaraRadera
 3. Att visa att man själv eller att en blogg har förändrats bör man inte skämmas för. Värre är om man inte låtsas om att man stått för vissa saker och inte står upp för att man fått en annan syn på något - av rädsla eller något annat.

  Att kunna diskutera och analysera vad som gör förändringar är givande och utvecklande.

  Nu talar jag om mig själv - att granska mig själv och se de förändringar jag gör i mitt tänkande är givande för mig.

  Och även detsamma när jag ser andra personer gör samma saker.

  Motsatsen - att ihärdigt och mer eller mindre aggressivt hålla fast vid en sak av rädsla för att förändra sig eller inse att man har haft fel i något sammanhang är tragisk.

  SvaraRadera
 4. Charlotte: så ser även jag på saken.

  SvaraRadera
 5. Tack för snabbt agerande. Dock tycker jag inte det räcker med att längst ner i inläggen skriva att det 18 cm ovanför står nånting osant. Jag vill att du raderar de felaktiga påståendena, så att de inte sprids. När man i framtiden söker på Sigge Eklund på Google får man annars veta att jag är "polare med Liza Marklund och en av de ansvariga för Gömdabluffen". Detta stör mig naturligtvis eftersom jag varken är polare med Liza Marklund eller ansvarig för nån bluff. Tack igen! Mvh/S

  SvaraRadera
 6. Jaja... och om man i framtiden googlar på Maja Lundgren kommer man att hitta både det ena och det andra, jag har inte ens tänkt på att det går att be att få det raderat. Men du har helt rätt, man ska självklart inte förväxla personer.

  SvaraRadera
 7. Men det är väl lite intressant att det blev fel? Oron är nog i högsta grad obefogad.

  Fast i framtiden finns nog inte Google, det har ersatts av Captain Zoom, en ny fyrdimensionell tjänst som söker av hela universum med laser direkt in i reptilhjärnan. Historiska data är knepigare. Ingen gammal kommunikation efter 1994 är bevarad, och gamla bilder antas för det mesta vara FEJK. Photoshop, som det hette då. Inga bloggar bevarade, det var ju bara tjafs ändå. Fast Flashback finns nog fortfarande, där ligger skvallret kvar.

  Men visst, inte trevligt.

  SvaraRadera
 8. Hahaha Claes, jag tror på ditt framtidsscenario... Och Flashback kommer att sitta som berg.
  Dessutom tycker jag också att det var rätt intressant att det blev fel - det är illustrativt, på något vis. Och konsekvenserna tror jag är noll. Men det är inte kul att bli förväxlad.

  SvaraRadera
 9. Självrannsakan i all ära. Men att radera gamla inlägg är inte nödvändigt. Man kan ju gå in i efterhand och redigera med hakparanteser o.d. såvida inte allt blir helt obegripligt, då kanske det till trots är bättre att radera.

  God kväll förresten, och god natt!

  Semesterhälsningar från "skogsbergen" någonstans i Sverige

  SvaraRadera
 10. http://monicaantonsson1.blogspot.com/2009/08/om-sjukpension-och-forsakringskassan.html

  "Charlotte
  Det stod väl för övrigt ingenting märkvärdigt i de där så kallade pm:en.
  Vad skulle det ha varit...Snacka om storm i ett vattenglas. "
  Monica Antonsson ger oss rätt i att det inte stod nåt märkligt i de pm hon la ut. Men varför säga det till mig, det vet jag väl, säg det till Bitten i stället som piskade upp vattnet i glaset. Det var ju inte jag som trissade Monica att lägga ut dem.

  Jag tycker Monica verkar tycka det är lite jobbigt att jag inte var/är tyst som en mus medan hon lägger ut mina pm. Men vem vill bli hängd i hemlighet. ;-)

  Stackars Monica, men det känns som överdrivet att visa allt för stor hänsyn till henne heller.

  SvaraRadera
 11. Inlägget hade några andra poänger som inte var kopplade till förväxlingen och inte står och faller med den, nämligen att jag inte gillar den längtan efter polemik och skandaler som jag tyckte att uttalandet andades av. Plus att jag tycker att Noréndebatten och Lundgrendebatten var fullständigt olika saker, samt att jag reagerar negativt på allt som påminner om en bagatellisering av den storm som var.
  Stingsligt? Egotrippat? Jag tror inte det, det handlar mer om jag vill ta avstånd från skandalproduktionen.

  Bara förväxlingen med Sigfridsson framgår tydligt så borde det inte alls spela någon roll (för övrigt händer sånt även inom de så kallade gammalmedia).

  SvaraRadera
 12. Tjena Challe,
  ta inte illa upp men det kan bli lite rörigt med såna här länkar till andra kommentarfält... På sätt och vis nåt som allra bäst diskuteras i din egen blogg?

  SvaraRadera
 13. Ja förlåt, det är det förstås, är så van att prata rakt ut här att jag bara tog det här. Å andra sidan är saken rätt utagerad. Så ingen behöver kommentera det så blir det inte fullt så rörigt i alla fall.

  SvaraRadera
 14. Helt ok att prata rakt ut här. Och jag tycker inte att man publicerar privata mail utan att fråga, och aldrig för att jäklas (har några stycken intressanta sådana annars - "Äsch. Vem har inte legat med chefen" till exempel).

  Däremot kan det bli lite rörigt och jobbigt med tvärkommentarsliga utredningar.

  SvaraRadera
 15. Då tar jag upp något annat, den här värmeböljan som pågår vill aldrig sluta. Var ute på en promenad just och det kryllade av små barn som lekte ute och folk som spatserade i godan ro när det äntligen inte är stekhett.

  Jag tycker man blir mosig i skallen och kan inte tänka.

  Är det så här varmt i hela Sverige som här i Västerbotten?

  SvaraRadera
 16. Hemsk värme, längtar efter svalare väder.

  SvaraRadera
 17. I Stockholm är det just nu en behaglig svalka. Det har varit lite kvalmigt.

  SvaraRadera
 18. Men ok, en grej då.
  Det är det här med rättfärdiga människor som gör fel och som kräver att den som felet blev begånget emot ber dem om ursäkt.
  Det är trots allt en kategori!

  Ibland kommer jag att tänka på min lilla mormor, jag tyckte om henne men hon hade den oomkullrunkeliga föreställningen om sig själv att hon var alldeles felfri, att hon hade självklar gräddfil i alla köer och att hon knappt ens stod till svars inför Vår Herre.
  Men det är inget typiskt eller uteslutande kvinnligt drag, bör man väl tillägga.

  Att fela är mänskligt, att förlåta är gudomligt men att inte tåla kritik är mest bara inbilskt.

  SvaraRadera
 19. Mormor hade många gulliga drag också, måste jag tillägga.

  SvaraRadera
 20. Prästänka. Lite högfärdig kanske men oftast bara rar. Tyckte illa om bidrag och sjukskrivningar. Men nog nu om lilla mormor, i ljust minne bevarad är hon.
  Gonatt.

  SvaraRadera
 21. Jo, nu på kvällen är det svalt (i stockholm) men det har varit hemskt varmt på dagarna.

  Ja, en lustig kategori det, de där rättfärdiga hehe

  SvaraRadera
 22. Jo, de goda är speciella, vi kan ju ägna dem en tanke här bland avskrädeshögens labila bottenskrap.

  SvaraRadera
 23. Det här inlägget passar kanske inte här, men jag läste något om hejarklackar, så kanske ändå rätt ställe ;)

  För ett tag sedan så diskuterades bicykleta, något som maffiakillar och fotbollsspelare ägnar sig åt, lite lika men två olika saker.

  Zlatan är duktig på fotbollsvarianten och nu har han till sin nya tränares förskräckelse gjort en sådan igen:

  http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotbollsbladet/internationell/spanien/article5616873.ab

  NE har med en beskrivning också.

  http://www.ne.se/bicykleta


  Har inte hunnit med att följa vad som hänt på bloggen, har varit i Berlin och inte riktigt landat än, så att säga. :)

  /Anna-Lena

  SvaraRadera
 24. jag minns, det var ju du som skingrade mysteriet kring maffiametaforen "att göra en cykel".

  (men varför stavas det bicykleta? bicicletta är det på italienska)

  Det har varit lugnt och rörigt på bloggen, kan man kanske säga. Det är ju sommar.

  SvaraRadera
 25. Den här kommentaren passar nog inte heller här men nu pratar jag också rakt ut. Har suttit och läst om en del gamla inlägg. Jag tycker ju att den här bloggen är av de mest intressanta just nu. Smicker smicker. Så gamla inlägg tål att läsas om.
  Upptäckte att en kommentar jag skrivit under ditt inlägg Luxenburgsyster hade gjort Tristan riktigt gramse på mig. Har alltså inte sett det förrän nu. Eftersom jag är ett stort fan av pudlar så gör jag en nu. Har inget konto någonstans än så jag kan inte göra pudeln direkt på Tristans egen blogg. Hoppas det går fram så här. Även om Tristan inte gjorde en stor sak av det ska rätt vara rätt. Har även bett om ursäkt direkt under inlägget.
  Det är mycket sånt här du får stå ut med Maja eftersom du har öppet kommentatersfält. Du ska ha stort tack för det.

  SvaraRadera
 26. Åh det ska jag kolla. När Tristan blir gramse är det alltid något av julafton.

  SvaraRadera
 27. Jag tycker nog det finns vissa gemensamma nämnare i Lundgren-, Norén- och Antonssondebatterna. Det finns i alla tre fallen ett etablissemang som tycker sig ha förmåga att betrakta boken, författaren och hela publiceringen ovanifrån, som påstår sig ha översikt, och som därmed bagatellisrerar både författaren, boken och publiceringen. I all hast /Sigge

  SvaraRadera
 28. Bingo, där håller jag med! Det berör även annan litteratur, och yttrar sig oxå som en vilja att hitta trender överallt (se inlägget om Svante W, tex). Jäkligt själsdödande för litteraturen, släpp den fri.

  (En mellanpudel: jag har faktiskt inte varit inne på din litteratursight, det är så mycket enklare att projicera och strunta i verklighetsprövning och sån freudiansk skit)

  Jag klarade inte av kulturella redaktionsmöten av typen "vad ska vi tycka om..."

  Det kanske är nåt svenskt konsensus- eller kollektivistiskt ideal som ligger bakom sånt, eller är det en myt.
  I all hafs (en poäng med att göra misstag är förresten att det är uppiggande med dementier)

  SvaraRadera
 29. Om bloggen plötsligt "klickar till" och man hamnar på en sight med skånska byggvaror, är det frågan om en hacker då?

  SvaraRadera
 30. Då är det någon som har enskild vålnad om bloggen.

  SvaraRadera
 31. Eller en skånsk byggvarufirma som vill ha enskild vålnad kanske man ska säga.

  SvaraRadera
 32. hahaha
  spökit! jättespökit!
  eller vill de ha delad vålnad (dubbelgångare)

  SvaraRadera
 33. Inget roligt med hackers...lät så lustigt bara "hamna på en sight med skånska byggvaror" och enskild vålnad var ju fyndigt.

  SvaraRadera
 34. MO: elektroniskt trassel uppstår nog av sig själv ibland, eller så är det virus - hackers tror jag är det minst sannolika.

  SvaraRadera
 35. Fast man vet aldrig.
  Idag gör jag som i Södern: släpper inte in solen i lägenheten. Jag har visserligen inga fönsterluckor att stänga, däremot ett par ganska ogenomskinliga gardiner. Och så sitter jag i skuggan i trädgården och läser.

  SvaraRadera
 36. "Anonym 19:11"

  Notice´s been taken.

  Jag tog inte så illa upp av det där. Jag vet inte om du gjorde det omedvetet eller så. Men om man gör liknande "tekniska" argument men med lite fler "fula" påståenden så kan det bli obehagliga associationskonsekvenser, eller vad man ska kalla det.

  Mvh

  En del av avskrädeshögens bottenskrap :-)

  SvaraRadera
 37. Sämst lämpad, sämst förmåga och mest illvillig får enskild våldnad.

  En del av avskrädeshögens bottenskrap

  SvaraRadera
 38. Ha ha Tristan..

  "Avskrädeshögens labila bottenskrap"

  ska det vara om jag läste Maja rätt

  SvaraRadera
 39. Det var alldeles omedvetet Tristan. När jag skrev det tänkte jag bara "vem var det nu som skrev det där egentligen" Att det kunde uppfattas annorlunda hade jag inte en tanke på.

  SvaraRadera
 40. Caroline: det är Tristan som citerar korrekt - både avskrädeshög och bottenskrap har använts för att karakterisera dem som skriver i den här bloggen - även i den originella tårta-på-tårta-sammanställningen "avskrädeshögens bottenskrap". Jag klämde in ett "labila", eftersom det bland de sunda även har förfäktats att man inte bör befatta sig med "labila individer". Man kan grubbla på det där - de goda och förnuftiga klarar sig ju alltid, varför så rädda för att smutsa ner sig med kontakt med oss andra? Är det någon man borde vara varsam emot är det väl avskrädeshögens labila bottenskrap,
  Det är varmt, men det var ännu värre i Neapel.

  SvaraRadera
 41. Det är så varmt att jag ett litet bloggavskrap faktiskt känner mig lite labil. Varför rimmar det på stabil för?

  SvaraRadera
 42. Jag minns en insändare till B.O. – som fanns i Expressen förr – Barnombudsmannen. Den löd "Jag vill klaga på alla granar, för dom sticks".

  Själv skulle jag gärna se ett karibiskt klimat i Sverige året runt, ungefär som det har varit idag. Skulle jag bli sugen på elände skulle jag ta en charterresa till ett land med ingen sjöutsikt från hotellet, växlande molnighet men mestadels snöblandat regn och bussar i diket. Toppen.

  SvaraRadera
 43. Varför avskaffades B.O...
  Fyra årstider skulle jag vilja ha kvar, men något slags solgaranti under vintern, åtminstone varannan dag borde den skina. Snö gillar jag, det är mörkret som är jobbigt.

  SvaraRadera
 44. vad är det där dg.specificclick.net - det omdirigerar mig från bloggen hela tiden. Nån som vet?

  SvaraRadera
 45. Jag har skippat det där med att det är så specifikt svenskt och fint med årstidsväxlingar. Alla hatar vintern, och de fina höstdagarna med träd som sprakar av färg eller våren när fåglarna blir upphetsade är inte många. Nästan inga. Ge mig 27° grader året om med milda havsbrisar.
  Charter till gråvädret.

  SvaraRadera
 46. Skrota den eländiga kvinnofridslagen och dumpa resterna i Afghanistan!
  Robert2

  SvaraRadera
 47. Usch fy 27-30 grader året om. Då måste man emigrera ju. Nä, finast är det det på vår, försommar och höst. Vill ha tillbaka den gamla hederliga svenska lagomtempererade sommaren - var tog den vägen?

  SvaraRadera
 48. Lagomtempererad sommar som vi uppfattar den är ungefär som det karibiska klimatet, lite överdrivet. Jag inkluderar inte gummistövlar och snor. Tyvärr kanske en orkan drar förbi.
  Det perfekta klimatet? Vet inte. Månen? Man får vara i fred och det blåser ju faktiskt inte på månen.

  Maja, sitter på Mac, men det verkar vara gammal skit – ta bort allt som har med det att göra, börja med mappen "Cookies".

  SvaraRadera
 49. Ja, det är ett spionprogram, tydligen.

  SvaraRadera
 50. Jag har tillställt US War Department mitt förslag 19.08. Det, om något, skulle väl definitivt knäcka talibanerna mentalt!
  Robert2

  SvaraRadera
 51. Vad är fel på kvinnofridslagen, Robert?

  Som jag har förstått det, har den lagen varit ett nödvändigt medel för att skydda kvinnor från systematiska kränkningar inom relationer, eftersom annan lagstiftning inte varit ändamålsenlig.

  SvaraRadera
 52. Tristan; Jag menade lagen som tillkom 2006 och som gett slagsida i bedömning av vårdnadstvister. Trodde, förmodligen felaktigt, att det är den som kallas kvinnofridslagen. Btw, finns det en mansfridslag som skyddar män från systematiska kränkningar inom relationer?
  Robert2

  SvaraRadera
 53. Nej, "manfridskränkning" finns inte som legalbegrepp. Däremot finns det neutrala "fridskränkning.

  Man kan säga att "kvinnofridskränkning" är ett slags anomali i lagstiftningsarbetet.

  Men det finns flera avvikelser. Att en förälder mördar sitt nyfödda barn, kvalificerar som barnadråp och inte dråp, vilket ger straffrabatt.

  Likhet inför lagen? - Därom tvistar säkert en del.

  SvaraRadera

Specialblogg om Myggor och tigrar (klicka på bilden)