tisdag 20 oktober 2009

Anslagstavlan (Lex Rothstein)

"Anmäl alltid ändrad inkomst och ändrade känslomässiga förutsättningar till äktenskapsreglerarinstitutet. För din egen skull".

46 kommentarer:

 1. "Rädda, larma, släck"
  - Äktenskapsreglerarinstitutet -

  SvaraRadera
 2. Gud så dumt. Av Rothstein alltså. Snacka om att övertolka och överbearbeta allting.

  SvaraRadera
 3. Inte vet jag, det var väl inget tungt inlägg i prostitutionsdebatten precis, och jämförelsen mellan prostituerade och fruar är inte ny: Strindberg! Han gick till prostituerade, föraktade dem men skrev att det som var bra med dem var att de åskådliggjorde att även fruar som lever på sina mäns inkomster är prostituerade. Det var förstås en provokation. Jorden har snurrat några varv till, och R:s lite strindbergska gliring åt feminismen (om det verkligen var en sån) leder egentligen inte särskilt långt. Men som tankeexperiment tål det att tuggas på.

  SvaraRadera
 4. Och inte alls apropå prostitution, men ändå - nu har svinisen kommit till stan. Fy bubblan och nåde den som ens vågar andas på mig nu. I väntan på vaccin har jag inhandlat lite naturläkemedel. Man tager vad man haver om sk*ten slår till.

  Apropå ämnet prostitution så var jag en gång på ett seminarium i Amsterdam. På kvällen var det middag som sig bör och vid mitt bord satt vi från olika nationaliteter och konverserade (rätt ord i sammanhanget).

  Höll sånär på att sätta maten i vrångstrupen när en förhållandevis ung kille (nåja, han var säkert 30 i alla fall) från Österrike helt frankt undrade hur resten av oss såg på prostitution. Aj aj aj, killen trampade rejält i klaveret - men han tyckte att det var ett lämpligt ämne med tanke på att vi var i Amsterdam och inte så långt ifrån ökända Red light district.

  Ett par av bordskamraterna blev ganska upprörda, vilket han eldade på eftersom han helt klart var pro prositution. Minst sagt.
  Så det blev lite tryckt stämning kring bordet. Frostigt.

  Själv gick jag inte till "distriktet" men passerade ändå ett skyltfönster där det stod en tjej i sexiga underkläder och poserade - en bit bakom henne skymtade man en storväxt man med armarna i kors.
  Nej, det kändes bara för jävligt. Som en vara upställd i ett fönster.

  SvaraRadera
 5. Svininfluensan till stan - är det Stockholm? Jag får helt enkelt inte bli sjuk, har undervisning de närmaste veckorna.
  Prostitution är ett väldigt laddat ämne. Att det är misär att sitta i ett skyltfönster och sälja sin kropp till vemhelst som betalar borde väl egentligen alla tycka, och även att det är förödmjukande för alla kvinnor. Att det påverkar kvinnors situation i stort. Men visst finns det många som flabbar och tycker att det är skitkul.

  SvaraRadera
 6. I Holland hör det till vanligheterna att mäns första erfarenhet av sex är genom en prosituterad. Vem fan vill ha ett sådant samhälle?
  Prostitutionen upprätthåller en urgammal tradition,och har sina rötter i den vita slavhandeln då rika män tyckte sig ha rätt att köpa fattiga kvinnor ur underklassen.
  Så ja, frågan om prostitution påverkar alla kvinnor rör alla kvinnor och män också för den delen. Men män verkar inte fatta eller reagera förrän det är försent att reagera.

  SvaraRadera
 7. Maja, ja det är Stockholm (-sområdet). Danderyd närmare bestämt - 66 ungar insjuknat sa dom idag på ABC-nytt. En av dem vet har konstaterad svinis, resten av provsvaren kommer väl imorrn eller nåt. Men det är ju den.
  Läste också att väntrummen gapat tomma nu när riskgrupperna ska vaccineras så en del vårdcentraler har "släppt igenom" sådana som inte tillhör riskgrupper.
  Du kanske kan hitta en sådan vårdcentral så du får vaccin redan nu? Försök.

  Anonym - håller med dig, vem vill ha ett sånt samhälle?!

  SvaraRadera
 8. The truly moral point with B.R. article is that he points out how we tend to be less indulgent with "tillfälliga" evils than on sistematic ones, just because the latter seem to fit better with the order of things.

  A one-time murder is just a criminal, a mass murder is often a good political leader, and so on. The Swedish law on prostitution is quite honest, on that point of view, or quite honestly hypocritical, if we can say so.

  SvaraRadera
 9. Är det någon som fattar vad Zamenhof menar?

  SvaraRadera
 10. Nää Zigge. Inte jag i alla fall.
  Visst har han en poäng i att det är lättare att komma undan med massmord än enstaka mord om man är politiker. Det fanns väl en regeringsmedlem i både Österrike(?) och Israel som varit delaktiga i massakrer under Andra världskriget resp. sexdagarskriget har jag för mig.

  Men vad hundan han menar med att dra parallellen till prostitution fattar jag inte. Känns en aning långsökt för att uttrycka sig milt.

  SvaraRadera
 11. Resonemanget är väl desamma som med bedrägerier. Lurar du av en person 2000 så är det kriminellt. Lurar du av tvåtusen personer en miljon är det en affärside´ och entrepenörskap.

  SvaraRadera
 12. Att man skall handla så att det man gör kan upphöjas till allmän lag.
  Vi kan inte ha dubbelmoral när det gäller lagstiftning, det är inte så att det är dubbelt så bra. Det privata och det allmänna måste luta sig mot samma principer. Han tycker väl att lagen är tveksam ur det perspektivet.

  SvaraRadera
 13. Musik…
  http://www.youtube.com/watch?v=pgZGLPEZunY
  Ingenting annat än musik…
  För sådan är moralen i den svenska jämmerdalen…

  SvaraRadera
 14. Afzelius gillade horor, i alla fall kubanska.
  Apropå moral.

  SvaraRadera
 15. Källa, undrar ni. Mannen med ett skägg har läst, inte jag:

  http://shorl.com/dosuvybobomo

  SvaraRadera
 16. Det gick inte så bra att shorla urlen, som det heter. Nå.


  http://kulturarbete.blogspot.com/2008/06/att-lska-med-en-mulatta-mellan-tnderna.html

  SvaraRadera
 17. Nej. det är inte så bra att shorla urlen, som det heter... verkligen…
  http://www.dn.se/nyheter/dns-stora-kris-1.335430

  Är du minister får du flyga första klass och äta hummer.
  Och att du vräker dej på lyxhotell är det ingen som fördömer.
  Men är du klumpig nog att ertappas vid godisautomaten, när du
  (skriver ”en gång i havana” under natten);

  Då är det farväl till släkt och vänner, och alla andra som du känner.
  För sådan är moralen i den svenska jämmerdalen

  SvaraRadera
 18. Jag förstår inte riktigt heller parallellen till prostitutionen, eftersom den snarare är systematisk än tillfällig och absolut bygger på dubbelmoral, på många sätt. Jag såg ett reportage från en av bordellbarackerna i Tyskland, det var verkligen rationellt uttänkt, det var rent och "institutionellt" till sin prägel (inte särskilt mycket "bordellinredning"). De får betala skatt och blir läkarundersökta - för övrigt var principen skyltfönster som i Amsterdam. Det betraktas förstås ändå som skamligt att prostituera sig, en kvinna de intervjuade intygade att allt var jättebra men att hon inte berättade för någon vad hon höll på med. Det var äckligt, och systematiskt. Löpande band-princip. Just kombinationen av tysk effektivitet och hyschhysch gjorde det nästan ännu läskigare. Om man tänker sig en sådan barack med män i skyltfönstren, då skulle det antagligen vara afrikaner.
  Jag vet inte vad den svenska lagen har för konsekvenser, eller om folk med drogproblem eller självdestruktivitet får hjälp.
  Afzelius... Länken funkar fortfarande inte för mig. Det finns en brevväxling mellan Marx och Engels också där de talar om sina besök hos kvinnor ur folket.

  SvaraRadera
 19. Med systematisk menar jag förstås inte att alla män går till prostituerade.

  SvaraRadera
 20. Jag förstår parallellen till prostitutionen.
  Att se det tillfälliga – det lilla – i det stora. Att ha olika principer.

  Jag vet som sagt inte vad som är rimligt. Staten säger en sak, den inre moraliska kompassen en annan, och de prostituerade själva ytterligare en annan sak. De som betalar vill inte svara.

  Men det är fruktlöst att bara önska bort det, fast man är arg.

  SvaraRadera
 21. Jag kan hålla med om att det är konstigt att den tyska staten uppmuntrar till prostitution. Det blir ju så. Samtidigt som det nog aldrig kommer att betraktas som ok att sälja sin kropp. Jag tror fortfarande att man måste vara direkt rubbad för att sätta sig i ett skyltfönster. Hur man blivit det och varför vet ju inte jag.

  SvaraRadera
 22. Claes: "det tillfälliga - det lilla - i det stora" - vad syftar det på konkret?
  Zigge: det är just den där effektivt institutionaliserade dubbelmoralen som känns sjukt tysk. Man kan inte heller bortse från klassfrågan.

  SvaraRadera
 23. Och så måste ju jag då lägga in en kommentar från andra sidan :-) d v s kiwiland. Vi har just haft ett väldigt rabalder om en kille som sponsrar sitt OS deltagande med ett brothel, horhus, som han äger. Vi kan ju säga att det blivit ett rejält rabalder från os-kommiteen... Hur skulle det vara om någon i Svedala tog sig för något dylikt?
  Zigges kommentar får mig att fundera på hur det kommer sig att det aldrig kommer att bli ok att sälja sin kropp, men att köpa en är på något sätt lite mer ok? Är det penningens makt som talar, eller?
  För övrigt är det himla svårt att kommentera som "wordpressare" på blogger, det är trist tycker jag :-)

  SvaraRadera
 24. I try to express my self more clearly, even if some people got the point anyway.

  As Rothstein shows effectly, the Swedish law equating prostitution (not as a antisocial practice - it never had a good image as such - but as a relation between individuals) to a crime, implies an assumption on "bad" vs. "good", "legitimate" sexual relationships, i.e. based on self-determination, equality, and so on.

  Now: since real life diverges so strikly from the model, one has right to wonder what makes prostitution, I mean vulgar, street prostitution so disturbing for the legislator. And one answer is that it's simply the fact that the deviation from the rule is so bald, so open, that one is obliged to see it. A matter of bad taste, in other words.

  Same thing - this was my comment - with violence: it is immoral once it is committed on a free, deviating way, but becomes "moral" everytime it is exercised on more civilised forms.

  It was not a judgement, just a remark.

  SvaraRadera
 25. Maja "Jag förstår inte riktigt heller parallellen till prostitutionen, eftersom den snarare är systematisk än tillfällig"

  No, non parliamo della stessa cosa. Voglio dire che la relazione tra un uomo e una prostituta (o viceversa, ma è meno frequente) è anonima, episodica. Se il fatto di pagare una donna diventa un modo di vita - il caso, se vogliamo, della lyxfru - la legge non lo punisce, e non puo' punirlo perché in quel caso non colpirebbe più un comportamento, ma un tipo di relazione. E l'uomo (Paul Anka, poveretto) dovrebbe pagare una multa tutti i giorni!

  (Mia) conclusione: la legge antiprostituzione pretende di essere una legge "morale", sui principi, ma è una legge pragmatica, come tutte le leggi. Non è sbagliata, per me, ma è sbagliata l'immagine che se ne dà.

  SvaraRadera
 26. Whitelady7: dina inlägg från kiwiland är alltid upplyftande så det är tråkigt att det är svårt att kommentera som Wordpressare. Du kanske kan skriva inlägg oinloggad, som Anonym, och skriva under med din signatur?

  SvaraRadera
 27. Fram med mer forskning kring och stöd för de som vill sluta köpa/sälja sex.

  Finns det över huvudtaget vettiga planer för att hjälpa folk som fastnat i nåt slags sexköpandebeteende som de vill sluta med. För hur man än vrider och vänder på det är det inget man berättar för den som man åker buss med på väg till stan/jobbet eller på grannfesten man är bjuden till. Det krävs folk med både insikt och kunskap för att lotsa en vidare. Förmodligen är det kombinerat med missbruk av annat ockås.

  Ta ut prostituitionen ur garderoberna!

  SvaraRadera
 28. Jaha, nu har jag fått värstingont i halsen - bara så ni vet. Och jag förstår att det intresserar alla väldigt mycket :-)

  Om man bara har lite småfeber och kan gå och jobba, då kan det väl inte vara svinisen?
  Och har man ett annat virus så kan man väl inte få svinarn?

  Men åter till ämnet: en annan form av prostitution, fast inte ändå, är ju alla kvinnor/tjejer som visar upp sig via webkamera mot betalning. Nja, man kan nog inte kalla det för prostitution känner jag nu när jag skriver det - men det är närbesläktat i alla fall.

  SvaraRadera
 29. The gifted author Stephen Crane, a personal friend of mine, spent the remaining three years of his life with Cora Howort Taylor who ran the brothel "Hotel de Dream" in Jacksonville.

  / Deputy Marshal Chris Madsen

  SvaraRadera
 30. Petra Östergren svarar Rothstein:

  http://www.expressen.se/1.1749195

  Jag vet inte själv vad jag ska tycka. Däremot ser jag inget värde i att sjukförklara varken prostituerade eller sexköpare. Kan inte någon som jobbar som prostituerad skriva något här?

  SvaraRadera
 31. Jo, det skulle vara jättebra. Och det går självklart bra att vara anonym! Jag håller med Zamenhof om att lagen inte är principiell eller moralisk, utan pragmatisk. Och visst kan man vända på det - som Petra Östergren gör - och säga att det är den som tar betalt som utövar makt.

  SvaraRadera
 32. Och det går självklart bra att vara anonym!

  ...just as in a brothel! But here there are only tigers on the window, so I'm afraid the attendance will be poor.

  SvaraRadera
 33. Zamenhof: det vet jag inte. Tigrar är väl populära? Men det måste finnas väldigt olika erfarenheter av att prostituera sig. Jag föreställer mig ju att det i de allra flesta fall handlar om misär. Men det behöver förstås inte göra det. Jag fick frågan i "Moraltestet" i P3, minns inte den exakta formuleringen av frågan, men man kan lyssna på programmet på sr:s webb.
  Moralfilosofen Bengt Brülde analyserar svaren.

  SvaraRadera
 34. hehe Fia har du åkt på svinisen...
  Hur går det med överbevisningen, Maja? Hur var det med de "strikt gula realiteterna"..? Fia och jag sitter på tandemcykeln och väntar...

  SvaraRadera
 35. Jodu Figge, nemas problemas. En totalt oomkull... ja... överbevisning är på väg!
  Fia: bädda ner dig. Jag menar inte dra något gammalt över dig nu, utan ägna dig åt påkryning och hoppas det inte är svinisen.

  SvaraRadera
 36. Frågan är var Rothstein drar gränsen för att ett ekonomiskt ojämlikt äktenskap blir prostitution. Om tyska hemmafruar är prostituerade och deras män går till barackerna så är båda lika lagligt i Tyskland men då är alla kvinnor prostituerade utom dem som försörjer sig själva. Då köper män hushållstjänster på ett håll och sex på ett annat.

  SvaraRadera
 37. Sen tror jag att Zamenhofs senaste kommentar var elakt menad.

  SvaraRadera
 38. Jag ska inte ryka ihop med Zamenhof. Han är bra på språk och kanske missar man en del han säger.

  SvaraRadera
 39. Hehe Zigge... jag sammanfattar Zamenhofs franska och italienska kommentarer ibland, jag tycker att det är helt ok att skriva på vilka språk man vill.
  Anonym: det är klart att frågan är enormt invecklad, lagarna och moralen står alltid i ett komplicerat förhållande till varandra, och griper in i varandra. Det var redan tidigare förbjudet att utnyttja drogberoende och att tjäna pengar på andras sexarbete. Att säga att lagen är felaktig för att folk bryter emot den håller inte, då skulle ju i princip alla lagar avskaffas.
  Oj vad mycket klockan är.
  Simma lugnt.

  SvaraRadera
 40. och kanske missar man en del han säger:

  Tack, Zigge, men kanske är det väl jag som mixar upp ord, språk osv: i värsta fall har vi Maja som hjälper till (tack för det), så ha överseende om det händer att jag skriver för snabbt och slarvigt.

  Anonym: kommentar var INTE elakt menad...

  buona notte

  SvaraRadera
 41. Host host - nä, det var nog inte svinisen i alla fall... tror jag. Men jäklars vad det gör ont i halsen och vilken hosta. Inte så mycket feber dock.

  Zigge, jag vet faktiskt inte om jag vill cykla tandem med dig om du ska skratta när jag är sjuk :-( Men ok, jag förlåter väl det. Lite roligt blev det ju när jag precis varit ute och varnat alla andra att svinisen kommit till stan - och sen blev jag sjuk själv.

  Ja Maja, hur var det nu med de där bevisen som du skrävlade så mycket om? Snacka går ju alltid...

  Vi sätter deadline på de där bevisen nu tycker jag. Senast imorgon ska de vara på bordet, eller hur Zigge?

  Host host så länge

  SvaraRadera
 42. Fia. Men stackars liten. Bädda ner dig med riktigt bra filmer och honungste över helgen. Ingefärste med citron (Friggs) brukar också kännas bra vid halsont.
  När man mår så där kan det vara skönt att få "lägga sig sjuk" och släppa alla krav.
  Jag har också haft någon slags flunsa senaste veckan. Men inte grisasjukan. Det finns tydligen en mängd virus i omlopp just nu, men man hör inte talas om dem eftersom allt fokus är på grisasjukan.

  SvaraRadera
 43. Ah, thanks Maja :-) Men jag är en envis djäv...l, så jag fortsätter kommentera som den jag är. Om det blir olika ip-adresser, beror det på att jag är antinten på jobbet d v s inga prickar, eller hemma, d v s med prickar. Hehe, nu vet ni skillnaden! En annan fuskar på jobbet, hahaha...
  Annars, vem avgör om det är prostitution eller ej? Den som betalar, eller den som tar betalt? Eller den som står brevid och får inget?

  För övrigt kan jag meddela att nu har vi vaccin mot svinisen här, och nu har den väl i stort sett gett vika .... Nåja, lycka till i Svedala med den, den är inte hälften så elak som den vanliga flunsan....

  SvaraRadera
 44. Vem avgör om det är svinisen eller ej?
  *s* Whitelady: jag vet fortfarande ingen som fått den, men om den inte är värre än en vanlig flunsa...
  Krya på er, jag hade också en flunsa för ett tag sen, den gick över ganska snabbt.
  Zamenhof: no worries, jag uppfattade ingen elakhet.
  Fia, Zigge: jag lovar, ska dyka ner i mina studentdagböcker - men helt säker på att jag antecknade drömmen då är jag tyvärr inte...
  För att lindra egotrippen lite kunde det vara kul om någon annan hade en bananrelaterad dröm.

  SvaraRadera
 45. Anonym 19:11 - tack för omtänksamma ord, såg det inte förrän nu men å andra sidan är jag inte frisk än :-) Sånt värmer alltid. Oj, där blev det kanske lite syftningsfel, men vem bryr sig.

  Har legat nerbäddad hela helgen och bland annat tittat på hela säsong fyra av House, den elaka läkaren.

  Rösten börjar så smått komma tillbaka, så det har i alla fall vänt nu. Skönt det.

  SvaraRadera

Specialblogg om Myggor och tigrar (klicka på bilden)