söndag 25 oktober 2009

James Guillou

"Kolossalt naiv" - det säger Guillou om sig själv i första sin maoistiska ungdom. Kontakter med KGB och SÄPO kanske snarare tyder på en viss äventyrlighet. Men naivitet kan ju också beteckna ett slags "går det så går det" - attityd. Högt spel.
Guillou är som bekant inte särskilt positivt inställd till aktivister, oavsett om deras forum är nätet eller gatan. Jag tar mig friheten att berätta en anekdot.
En av dem som antogs vara mest drivande bakom Göteborgskravallerna berättade för mig att han fått Coq Rouge i present av Guillou i tonåren. Bakgrunden var att hans mamma oroade sig för hans aktivism. Han ockuperade hus och hamnade i slagsmål med nynazister. Mamman, som var bekant med Guillou, bad honom prata med hennes son. Guillou skickade då Coq Rouge med den varnande dedikationen: "Terroristen dör på slutet".
Jag tänker på förhållandet mellan fyrtiotalisterna och deras nutida arvtagare. Och på "Jätteproppen Orvar-debatten" på åttiotalet.
Ingen som helst slutsats än så länge.126 kommentarer:

 1. /Från min blogg http://kiremaj70.blogspot.com/2009/10/jan-guillou.html /
  Jan Guillou...
  ... har varit sovjetisk agent. Själv säger han att han gjorde det för att avslöja KGB.

  Han kan ha rätt i detta. Under dessa år var han maoist, och om hans värld inte var helt osammanhängande (vilket i och för sig inte helt kan uteslutas) ter det sig orimligt att han samtidigt satsade på en karriär som Sovjetspion.

  Jag är måttligt intresserad av om Guillou var Sovjetagent eller inte. Min väsentliga kritik mot honom är att han under åratal åtminstone objektivt sett varit "agent" för förövare och andra krafter som velat förneka barns och vuxna överlevares berättelser om övergrepp.

  Men han verkar ha tonat ned just den delen av sin skriftställning efter Antonsson/Marklund-affären, man kan ju hoppas att det fortsätter så.

  Under många år handlade annars kanske var tredje Guillou-krönika i Aftonbladet om hur han anser att barn och kvinnor ljuger och varför traumatiska minnen aldrig kan trängas bort.

  Detta är och förblir Guillous stora synd - hans lilla tidsfördriv med KGB-agenter 1967-72 kan nog närmast ses som en fotnot.

  SvaraRadera
 2. Fem år är en ganska lång tid. Vet man att Guillou var övertygad maoist? Men jag lutar också åt att förklaringen (att han siktade på ett scoop) stämmer till större delen. Hans engagemang i "häxprocesser" gav inget seriöst intryck. För mycket brösttoner och spekulation, och för lite saklighet.
  Jag gissar att oskyldigt anklagade kan ha känt sig lättade, att skyldiga kan ha jublat, och att han sårade många som blivit utsatta för övergrepp.

  SvaraRadera
 3. Gnuggar ögonen på flera sätt... kunde svära på att det stod "spionen dör på slutet".
  ?

  SvaraRadera
 4. Freudiansk felskrivning. Ganska lustig sådan.

  SvaraRadera
 5. Kanske närde han en dröm om att få jaga björn tillsammans med Breznjev? Högsta sovjet rapporterar att kamrat Guillou med sin stålblick och sina järnnävar nedlade en Björn på cirka två ton. I samband med jakten passade han även på att bryta 200 kg kol med sina bara händer. Kolen donerades sedan till behövande soldatänkor som tacksamt tog emot den.

  SvaraRadera
 6. Kira/Eriks traumatiska minnen av var tredje Guillou-krönika på den tiden det begav sig kan aldrig trängas bort, vilket ger Guillou rätt.
  /Edgard J Svantesson.

  SvaraRadera
 7. Edgard J Svantesson
  ????!!!!!
  Att en person som Guillou skriver trams är inte tillräckligt traumatiskt för att man ska behöva tränga bort det.... Det räcker med att sucka bedrövat. Faktiskt.

  SvaraRadera
 8. Jag har bara en anektdot om Guillou. Har jag dragit den? Nå.

  Länge sedan. Det var på "Guldpocketgalan", jag blev inbjuden för att jag var med i kategorin "fina omslag". Guillou och många andra för att de sålt vansinnigt bra. Bra så. Annika Lantz var ciceron på scen och var rätt kvick.
  När det var dags för Guillou att hämta pris inledde hon med att säga "myten säger ju att eskimåerna har femtio ord för snö, men i svenskan har vi bara en synonym för 'Besserwisser'. Välkommen upp på scen, Jan Guillou!"
  Han vägrar. Och vägrar. Annika vädjar från scenen, ber om ursäkt. Snälla. Han vägrar. Jobbig stämning.
  Till slut äntrar han scenen och skäller ut alla i lokalen, "det här är ett fint pris, det är folkets pris, ni är idioter". Varpå han tar med sig hela sitt sällskap och lämnar lokalen. Ridå.

  SvaraRadera
 9. Maja, sjysst av Guillou att berätta slutet på boken för den unge aktivisten! Då slapp han läsa skiten. :-)

  SvaraRadera
 10. Claes, Guillou verka ha rätt lite självdistans va? Den verkar stå i omvänd proportion till hans uppblåsthet, vilket i och för sig faller sig naturligt.

  SvaraRadera
 11. På listan över de sämsta svenska filmer jag sett platsar "Ondskan" utan vidare. Nej, jag har ingen lista. Men ändå.
  Självbiografiskt underlag. Guillou är Tarzan korsad med Dalai Lama. Han simmar snabbast i världen, kan slåss om det kniper, står på de svagas sida och är snygg. Skiten var Oscarskandidat.

  SvaraRadera
 12. Högst märkligt, tänk att man ska få vara med att JG förtäljer förklenande omdömen om sig själv, innan man dör.

  Att han säger att han är naiv på ett sånt sätt att man tolkar det som dum i bollen gör ju att man nästan går sönder.

  Det är naturvidrigt. Aldrig får nåt vara som det är, det ska ändras på allt. Varför gör han så här. Kan han inte säga att det är VI som är idioter som han brukar.

  SvaraRadera
 13. Tristan: haha, ja just ja. Det var ju schysst att berätta hur det skulle gå. *s*
  Jag blev lite upprörd av det där när det begav sig, en auktoritär miljonär och f.d maoist skriver inte så till en sjuttonåring.

  SvaraRadera
 14. Charlotte: hehe, "det ska ändras på allt" - ja jag vill också skriva under på ditt upprop. Hela livet har man växt upp med att Guillou vet bäst. Och inte nog med bäst utan allt också. Och så kommer det en sån här grej. Nänä jättepropp, den gubben går inte.
  Claes: var du med under den Guldpocketgalan! Sa Guillou "folkets pris?" Ondskan - jag såg en teateruppsättning av den i Frankrike en gång. Väldigr melodramatisk.

  SvaraRadera
 15. Auktoritära miljonärers klubb. AMK Orvar.

  SvaraRadera
 16. Hehe... Vad anser du om hur en person som krävt att inte bli omnämnd här (svårt hitta omskrivning men vad fan gör man inte) skriver om Guillou?

  SvaraRadera
 17. Puh, Zigge. Trefalt puh.
  Det finns som sagt ett krav, det finns stängda inlägg om en våldtäkt och om mycket mera, det finns ett grävlingsgryt och det finns viktigare saker att skriva om.
  Den onämnbara kör med en ganska enkel och princip i vått och torrt: den som nämner henne i positiva ordalag kallas för en bra kille eller bra tjej, den som överhuvudtaget andas någon kritik kallas både det ena och det andra. Jag kan väl säga att jag inte uppfattar det som sådär jätteschysst att dra fram en gammal intervju som intervjuobjektet sagt sig ogilla (jag känner igen hennes reaktion, och svårigheten som uppstår när man får läsa igenom i förväg och godkänna - små ändringar kan man ju föreslå, korrigera om man blivit (eller uppfattar sig som) felciterad, men helheten, journalistens vinkling och åsikter som framkommer på ett eller ett annat sätt, för att inte tala om rubriksättning, ingress med mera, allt sådant bär det emot att lägga sig i. Om man då uppfattar det som att helheten är sensationslysten, illvillig eller skvallrig är det inte så mycket att göra. Man har ju en gång ställt upp på intervjun och dessutom godkänt den. Jaja, tänker man då. Det spelar i längden ingen större roll.
  Det finns ingen möjlighet, och är heller inte särskilt önskvärt, att man försöker försäkra sig om att journalisten uppskattar det man skriver och gör i förväg eller bearbetar det man säger på ett inkännande sätt. Min regel är att har jag ställt upp på en intervju, så bör jag inte alltför mycket lägga mig i journalistens "ram" runt den. Man får helt enkelt hoppas att läsarna kan ana sig till vad som är vad.

  SvaraRadera
 18. Tack. Tillbaks till ämnet kanske...
  Jag gillar Guillou. Fortfarande. Trots allt. På något sätt.

  SvaraRadera
 19. Ja, men det gör ju jag med. Trots allt. På något sätt.

  SvaraRadera
 20. Jag har nog lite konstig humor, eller så är det viruset som gör mig sjukare än vanligt, men jag roas enormt av att läsa de onämnbaras närmast extatiska inlägg om Guillou.

  Det beror väl på att jag inte alls tror att JG blivit "avslöjad". Hade jag inte haft så sabla ont i halsen så hade jag skrattat högt när jag hörde att Mona Sahlin nu "kräver korten på bordet". Hohoho....stackarn, hon måste ha usla rådgivare. Går alltid ut hårt när hon borde ligga lågt.

  SvaraRadera
 21. Ja... korten på bordet... Var det bara en liten uppsats om sossarna som ryssarna fick, eller var det något mer? Men sossarna och Guillou verkar ju ha nafsat varandra i hälarna hela tiden, på nåt sätt. IB, SÄPO, KGB... Och dessutom sprang journalisterna bakom ryggen på varandra och knöt hemliga band.
  Fia: det låter som svininfluensan, faktiskt. Krya på dig, drick massor av vatten och te, och sov så mykcet som mjöligt.

  SvaraRadera
 22. jag vill inte baggisera det här, men jag tror inte riktigt på att Guillou siktade på att bli landsförrädare. 800 spänn, champagne och Vodka, pja. Nåt måste han väl ta emot för att kompromettera sig lite, så att ryssarna kände sig lugna. Men vem vet, det kanske kommer fram mer.

  Var det lite kul, det med AMK Orvar?

  SvaraRadera
 23. Varför är ni så AVUNDSJUKA på den Onämnbara för att den store Guillou förärade henne en fotnot??!!
  Edgard J Svantesson

  SvaraRadera
 24. Att Guillou ville bli spion på riktigt tror inte jag heller.
  Jag tycker däremot att hans tanke att infiltrera och avslöja KGB, tyder på en grandios självbild redan vid denna späda ålder. Som om han redan då tänkte "vad Jan gör är alltid det rätta" och att han var en slags superhjälte som kunde åstadkomma vad som helst. Det blir snarast en smula patetiskt.
  Jag har svårt att känna den Stora Upprördheten.

  Men visst, att en del journalister är förbannade för att såna dumheter sätter andra journalisters liv i fara det förstår jag (det är ju vanligt att journalister i krigszoner anklagas för att vara spioner och avrättas som såna ibland). Sånt här gör ju inte saken bättre.

  Ja, Maja AMK Orvar var lite kul *host host*

  SvaraRadera
 25. Anonym 19.11:
  Det är klart att man inte ska skämta bort det hela. I nuläget är det rätt svårt att veta hur stor omfattningen var, och om Guillou försatte någons liv i direkt fara.
  Det var väl en del journalister under det kalla kriget som blev uppvaktade av Sovjet, en lät sig värvas, det kan väl vara dags att tala om det nu.

  SvaraRadera
 26. En del lät sig värvas skulle det stå.

  Svante: vad originell du är ibland.

  SvaraRadera
 27. Åja, att Personen ifråga förärades en hel artikel i Newsmill av den Stora MedieDrottningen sitter väl också surt som rönnbär?
  /Edgard J Svantesson, detektiv som köpt ny trenchcoat.

  SvaraRadera
 28. Jag tror inte alls att Guillous aktiviteter försatte någon i fara.
  Att en del krigskorrespondenter är upprörda
  handlar väl mer om att journalister inte ens ska utge för att vara spioner, för då kan ena sidan i en krigssituation använda ett antal verkliga fall till att berättiga sitt fängslande av oskyldiga journalister.
  Jag förstår tanken.

  Men jag tycker egentligen att det är en annan diskussion.

  För det här handlar trots allt om sextiotalet och en helt annan naivare värld.

  SvaraRadera
 29. Svante Madsen, din multipla personlighet (som nog uppstod som en kedjereaktion när Robert klonat sig och blivit Robert 2). Vad är en fotnot hos Guillou mot ett helt kapitel hos Eberhard?
  Anonym 19.11: jag har missat detta med de upprörda krigskorrespondenterna. Kanske vill de säga ifrån så att ingen gör likadant nu.
  Jag vet att vissa ambassader gärna skickade presenter till journalister. PR, så att säga.

  SvaraRadera
 30. Maja, vi är några på det här förlaget, för att inte tala om i den kritnedklottrade telefonkiosken utanför Grand.
  /Edgard J Svantesson

  SvaraRadera
 31. "Vad är en fotnot hos Guillou mot ett helt kapitel hos Eberhard?"

  Den var bra, Maja!

  SvaraRadera
 32. Svantesson: ??
  Tack, IAMB. Jo den kändes bra.

  SvaraRadera
 33. Jag gillar faktiskt inte Jan Guillou alls längre, men det kunde jag konstatera redan tidigare i år. Detta "landsförräderi" vara bara en av de sista spikarna i kistan, som understryker den del av hans personlighet som är icke trovärdig och som visar sig vara en gigantisk del därav.

  Jan Guillou är inget annat än en lögnaktig opportunist med mycket stor käft.

  SvaraRadera
 34. Jo det ligger det ju någonting i. Jag lyckas bara inte uppbåda samma avsky jag känner för en del andra medietyper. Varför vet jag inte riktigt.

  SvaraRadera
 35. Men jag lutar alltmer åt att det stulna manuset jag skrev om, landade i dennes portfolio.

  SvaraRadera
 36. Jag undrar lite.. Du borde ju verkligen kunna hata honom.

  SvaraRadera
 37. Anonym: jag har redan skrivit om det där. Det är en förljugen artikel där Guillou har fel på varje punkt. Den återspeglar hur det talades om mig i kulturmedia. Man räknade med att jag skulle begå självmord. Många stod då beredda att anklaga Bonniers för utgivningen än en gång.

  SvaraRadera
 38. På ett litet Piraya-förlag finns flera personer och några datorer som alla har samma IPnr för dig att luska i, Maja.
  /Svantesson??

  SvaraRadera
 39. Svantesson??:
  Piraya förlag - extremt bra namn, ta patent på det, alltså registrera det om det inte redan är upptaget av er eller andra. Vem vet, jag kanske ska byta totemdjur från tiger till piraya.

  Frågetecknet är nyfikenhetens bugning för verkligheten.

  SvaraRadera
 40. För övrigt har Ingvar Carlsson förstås alldeles rätt i att Guillou borde offentliggöra det PM om socialdemokraterna han överlämnade till KGB.

  SvaraRadera
 41. Det är OK, Maja. Vill du köpa JG-s IPnummer?
  /Edgard J Svantesson, detektiv (förklädd).

  SvaraRadera
 42. Men, vadå, skrev JG verkligen något PM om sossarna? Vem påstår det? Och varför har inte Centerns Ungdomsförbund begärt att få veta vad JG skrev? Var är Maud Olofsson? Varför ingriper inte hon?

  Jag är mycket imponerad över att Expressens grävredaktion har lagt ner 4 (fyra) år på att ta fram detta jättescoop. 4 år. Den redaktionen måste ha mer pengar än saker att skriva om.....

  SvaraRadera
 43. Håller på att återhämta mig efter Nya influensan, kommer att ta ett tag känns det som.

  SvaraRadera
 44. Arne Lembergs redogörelse som Expressen har lagt ut tyder inte på att Guillou var naiv. Det där är inte naiv idealism.

  SvaraRadera
 45. Maja !:

  Journalistförbundets Publicitetsregler;

  "Journalistens integritet

  1. Ta inte i tjänsten emot journalistiska uppdrag av personer utanför den redaktionella ledningen

  2. Acceptera inte uppdrag, inbjudan, gåva, gratisresa eller annan förmån - och ingå inte avtal eller andra förbindelser - som kan misstänkliggöra Din ställning som fri och självständig journalist.

  3. Ge inte efter för påtryckningar från utomstående i avsikt att hindra eller inskränka berättigad publicitet.

  4. Använd inte ställningen som journalist, eller presskortet, till att utöva påtryckning för egen eller andras vinning eller till att skaffa privata förmåner.

  YRKESREGLER
  En stark journalistisk integritet är avgörande för trovärdigheten. Den som granskar samhället måste också själv kunna tåla att bli granskad."

  Men ok han kanske inte var journalist.

  Det är i alla fall bra tumregler dom har skrivit.

  Sen kan säkert Pierre Schori berätta lite utförligare vem som gjorde vad och för vems skull.

  Vilka rapporter som skrevs, vilka säkerhetstjänster och grupperingar som var inblandade.

  Hans egna uttalande på publicist klubben i Gömda debatten var ju Katta strof. Bra om media befrias från kapitala eller radikala domptörer. Väljer att sälja på substans och innehåll i stället för rubrik.  Leroy

  SvaraRadera
 46. Leroy: jepp (fast förolämpa inte Atossa).

  SvaraRadera
 47. Hannah; Ingvar Carlsson vet nog vad han talar om när han kräver att JGs PM om sossarna och Palme skall upp på bordet.
  Edgard J Svantesson, fd agent för KBS.

  SvaraRadera
 48. Nja, ung och dum? Vad som står i Arne Lembergs skrivelse bekräftar väl vad JG nu säger angående vad som hände? Och var det inte rätt så naivt att tro att han kunde utnyttja KGB?

  Varför berättar inte AL vad som stod på manusbladen som JG visade honom?

  Jag tycker att hela historien är rätt så tunn, uppriktigt sagt. De håller på och gräver i fyra år för att få fram det här, varför i hela friden grävde de inte på ett tag till och tog med sig spaden till KGB:s arkiv och grävde upp de papper som JG lämnade över? Då hade det antingen blivit en riktig historia eller så hade de insett att det inte fanns så mycket att skriva om.


  Angående debatten om Gömda på Publicistklubben. Jag lyssnade på den i går natt, just där JG uttalar sig om Gömda. Grundtabben är att han utgår i från att Gömda är en roman och eftersom han inte har läst bokeländet så går han på andras uppgifter där, där är hans tabbe. Sedan har han en riktigt bra utläggning om hur man kan göra för att på bästa sätt framföra en historia. Klanderfritt. Vill ni lyssna, slutet, ca 44 min in på första delen och början på andra delen.

  Har just kommit hem från bibblan med Herta Müllers Atemschaukel, ska bli roligt att läsa den :)

  SvaraRadera
 49. Undrar fortfarande var det står att JG lämnade över ett PM om sossarna. Och om han gjorde det, vad i hela friden kan han ha skrivit som inte redan fanns i öppna källor? JG var väl inte betrodd med hemliga uppgifter om sossarna?

  SvaraRadera
 50. Hannah, det har väl inte varit intensivt grävande i 4 år, snarare att impulsen till att ta tag i det hela dök upp för fyra år sedan. Och vi vet inte om inte papper från KGBs arkiv redan är kända på s a s högre ort. Man låter förmodligen JG slingra sig, förringa/förneka för att sedan drämma till med ytterligare hårt material. Klassiskt tillvägagångssätt.
  Grävarna tyckte väl också lite synd om Liza Mörklund inne i torktumlaren och slängde in Jan för att hålla henne sällskap. Båda skriver lika pompöst och taffligt.

  /Analys av Edgard J. Svantesson.

  SvaraRadera
 51. För att svara på tidigare inlägg – jo, jag var på den Guldpocketgalan. Känner du någon som var där?
  Ingen som var det lär ha glömt incidenten. Efter mycket om och men klev alltså herrn upp på scenen och höll ett brandtal om hur fint priset var eftersom det var svenska folket som hade köpt böckerna och att det minsann inte lämpade sig för skämt.
  Herrn hade dessutom ett bord med vänner och familj som alla följde med som en svans när han gjorde Dramatisk Entré ut ur lokalen efter avslutat tal.
  En parentes, men parenteser är ofta intressanta.

  Har aldrig tålt mannen. Oavsett denna affär.

  SvaraRadera
 52. Själv längtar jag tills Liza Maklunds nästa bok kommer ut- älskar hennes böcker om A Bengtsson!

  Både JG och Marklund skriver bra böcker.

  Annan analys

  SvaraRadera
 53. Intressant artikel i Resumé om hur Expressen försökte värva Guillou till tidningen. Uppgifterna från Säpo begärdes ut några dagar efter att Guillou tackat nej.
  Hm, lite märkligt känns det som.

  http://www.resume.se/nyheter/2009/10/27/extra-expressen-forsokte-v/

  SvaraRadera
 54. Fia. Stackars flicka, nu har visst febern löpt amok! För,för du meenar det väl inte?
  *bävar för svaret*

  SvaraRadera
 55. Anonym 19:11 - du är så snäll, men nu kan vi kanske inte vara vänner längre...för jo, jag menar det verkligen!

  Och JG må väl vara pompös - men man måste väl ändå beundra en man som kan göra "Dramatisk Entré" ut ur lokalen"....?

  SvaraRadera
 56. ...så, ja - parenteser är ofta intressanta...

  SvaraRadera
 57. Jo, sådant gillar man, det skall erkännas.
  Men det var inte precis som att det var Elvis som lämnade byggnaden om du frågar mig.

  SvaraRadera
 58. Claes..

  Det var nog iofs en Dramatisk Sorti.. :-)

  det gjorde han ju en gång (minst) från ett direktsänt intervjuprogram i TV också.. Det är lite "arg treåring" över den mannen!!

  SvaraRadera
 59. Fia. Nåja, jag kan gärna berätta att jag faktiskt gillade Arnböckerna. En av dem sträckläste under en helg. Den var svår att lägga ifrån sig. Så vi kan nog vara vänner ändå ;-)

  SvaraRadera
 60. Bitten. Här är klippet. Det har valsat runt en del de senaste dagarna.

  http://www.youtube.com/watch?v=ls3Ne9p7zB8

  SvaraRadera
 61. Anonym 19:11
  Phu, vilken tur. Tycker det hade varit tråkigt annars...:-)

  SvaraRadera
 62. Sorti, ja. Nu kopplar min trötta hjärna.
  Minns inte entrén.
  Den kanske också var spektakulär.

  SvaraRadera
 63. Claes G....:-)
  Ja, entrén gick säkert inte heller av för hackor, kan jag tänka mig.

  Kan förstå varför en del tycker hjärtligt illa om honom även om jag inte gör det själv.

  SvaraRadera
 64. Har gudskelov inte läst något om snyfterskan A Bengtsson, som tycks ha inspirerat Mias gråtvals i TV... men tittade en gång i en Guilloubok där han krystade fram en "teaser" med en person som låg med avskuren hals och blodet pumpade ut med si och så många liter i minuten - på (Yes!) en snövit heltäckningsmatta... Slog igen boken. Vilken fjant till att hetsa upp sig bakom ett skrivbord! Slog också igen Gömda när ett gäng araber stod på gatan med automatvapen och polisen inte kom dit efter anmälan... Både Mörklund och Guillou verkar vara galna tramsbyttor förfallna till repetetiv overdoing likt misslyckade skrivarkurselever.
  Edgard J-s litterära djupanalys.

  SvaraRadera
 65. Men Edgard...akta blodtrycket.

  Det är roligt att läsa dina kommentarer, mycket känslor med en pompös underton. Lite komiskt rent av.

  Hur som helst så är jag helt ointresserad av diskussionerna kring Gömda. Det engagerar inte mig ett dugg faktiskt. Så det blir inget napp från mig tyvärr, trots att du försöker så mycket. Kanske någon annan nappar...

  SvaraRadera
 66. Jätteproppen Orvar, ja... Vem var det som kallade Guillou det? Orkar inte googla.

  SvaraRadera
 67. Jag tycker Edgar J-s litterära djupanalys var klockren! :-)

  19:11.. just precis det tillfället menade jag, ja!! :-)

  SvaraRadera
 68. Zigge..

  Expressenjournalisten Maria Hörnfeldt

  SvaraRadera
 69. Jag är inte alls intresserad av dig, Fia, eller andra som finner undermålig verklighetsflykt i trist skräplitteratur. Jag riktade mig heller inte till dig eller sådana med min litterära analys, utan till mogna personer. Mitt blodtryck är alltsedan Fallet med den Försvunne Dvärgen 102/59, tack.
  Edgard J Svantesson

  SvaraRadera
 70. Edgar - jag är helt ointresserad av dig också, men din passionerade åsikt om A Bengtsson (som du inte läst något om) gjorde att jag trodde att du riktade ditt uttalande till mig.
  Ingen annan än jag hade fört henne på tal.

  Men då hade jag väl fel.

  Återigen, du är rolig att läsa.....det var alltså en mogen kommentar som riktade sig till mogna personer....hahaha

  SvaraRadera
 71. Zigge, har du sett till några bevis än?
  Hur länge ska vi sitta på den här tandemscykeln undrar jag....

  SvaraRadera
 72. Fia, jag är en hårt arbetande människa med två katter att försörja. Jag ber att få citera Oscar Wilde: "Vem har lust att vara konsekvent? Jo dumskallar och dogmatiker, de där tråkmånsarna som håller på sina principer intill änden..."
  Så ni får nog vänta på er tandemcykel ett tag till. Men du har ju i princip frågat chans på Zigge, så det blir väl en del tåflirt.

  SvaraRadera
 73. Tåflirt på en tandemcykel. Gärna det. Om jag är dumskallen, är du dogmatikern då Fia?

  SvaraRadera
 74. hahaha det är ju nästan lite sexigt... Något för en okonventionell porrnovell kanske.

  SvaraRadera
 75. Maja, din lilla fuling - inte har jag väl frågat chans på Zigge? Vi är ju bara ute och cyklar tillsammans. Hur oskyldigt som helst.

  Apropå det, jag ser inte din alldeles egen riddare här så ofta nu. Tristan alltså. Har han skaffat andra intressen?

  Bara för att förtydliga - kallade du mig just för dumskalle och dogmatiker.....tråkmåns...?

  SvaraRadera
 76. Zigge, visst kan jag vara dogmatikern.

  Försökte just slå i Maja att vi bara cyklar i all oskyldighet, men what the heck. Vad är det för fel på lite tåflirt....

  SvaraRadera
 77. ...men Maja, porrnovell är väl lite att ta i.
  Zigge och jag har ju inte känt varandra så länge.

  SvaraRadera
 78. Nejnej Fia. Det var ju på skoj. Jag vet att man ska klämma i med en parentes och ett semikolon - eller vad det är - för att betona att det är skämt. Men jag har inte lärt mig det där ännu.
  Tristan är inte här så mycket nej, det är synd tycker jag.

  SvaraRadera
 79. Det är bra att du håller på dig, Fia.
  Eller i styret. Hehe. Nej, nu måste jag sova.

  SvaraRadera
 80. Maja - Klart jag förstod att du skämtade, jag bara spann vidare på det. No worries.

  Om vi klagar lite på Tristans frånvaro så kanske han ser det....att han fått klagomål. Lite som "du är ju aldrig hemma.." i riktiga livet.

  SvaraRadera
 81. Ja och vi kan ju ta och kila över till Tristans blogg också.
  Natti natti cykla lugnt

  SvaraRadera
 82. Fia och Zigge, skulle gärna vilja veta hur man rent praktiskt gör när man tåflirtar på en tandem, dvs om man gör det under själva cyklandet. ;)

  har en tendens att ta bilder bokstavligt

  Kommer att ligga sömnlös i natt om jag inte får veta :)

  SvaraRadera
 83. Hannah, det är en konst vi förfinat eftersom vi fått cykla så länge (vi har fått vänta så länge på bevisen från Maja).

  Det började med att Zigge upptäckte att det bara var han som trampade - han sitter i fram. En dag vände han sig om och upptäckte att jag satt och filade naglarna och då blev han lite arg.

  Jag började genast trampa och i farten satte han sig bakvänt på sin sadel, alltså vänd mot mig och ville tala allvar. "Har du inte trampat på hela tiden", "Här sitter jag och sliter och så sitter du här och latar dig" - ja, i den stilen gick han på.

  Vi började gräla lite. Jag menar, visst gjorde jag fel men det är faktiskt jobbigt att fila naglarna - då kan man väl inte kallas lat!

  Vi kom till en nerförsbacke men jag trampade frenetiskt ändå, för nu var jag upprörd. Fort gick det nu.

  Zigge blev lite orolig eftersom han satt felvänd på cykeln och inte såg vart vi åkte. Det gjorde inte jag heller för han satt ju i vägen, vilket jag påpekade flera gånger.

  I ren desperation satte han ner ena foten mot min för att stoppa mitt envetna trampande. Ja, han har ganska lååånga ben. Och så blev vi sams och nu kan vi tåflirta på en tandem.

  Så nu behöver du inte ligga sömnlös Hannah :-)

  SvaraRadera
 84. Hm... Tyvärr hinner jag inte blogga aktivt så mycket sedan en tid tillbaka, och det beror inte på bristande intresse utan på mycket jobb.

  Men jag följer vissa bloggar, denna t.ex., regelbundet och läser nästan varje dag. :-)

  Och, om Guillou... Jag tycker att ju mer man läser om denne journalists kontakt med främmande makt under kalla kriget desto kusligare blir det faktiskt, även om vi inte vet något betydelsefullt om det kvalitativa innehållet i Guillous informationer till KGB.

  Men jag tycker att de regelbundna kontakterna med KGB under en femårsperiod känns allvarligt nog.

  Sedan får vi inte glömma bort Guillous skattebrott vid tiden det begav sig; om han har fått ersättning från KGB inom svensk jurisdiktion, så var Guillou naturligtvis skyldig att deklarera och skatta för de där inkomsterna.

  Samtliga dessa juridiska felaktigheter är dock preskriberade.

  Men en spännande fortsättning på nyheterna i denna verkliga spionhistoria följer.

  SvaraRadera
 85. Tja, det finns ju likheter mellan Maja Lundgren och Jan Guillou, när det handlar om naivitet. Samma brinnande vilja att avslöja något stort. Men jag tycker nog, hur illa jag än tycker om Guillou i hans omåttliga självgodhet, att han skötte det oerhört mycket snyggare. Främst när det handlar om att ta in fakta från flera olika håll innan man skriver något. Vi lever i en postmodern era, vi vet att EN persons sanning kanske kan vara någon annans osanning. Visst är vänsterkulturgubbarna sexistiska, visst finns ett spel inom den lilla klubben av skribenter, visst ligger mesta makten hos män, men det finns snyggare sätt att framställa dem på än "Myggor och tigrar".

  SvaraRadera
 86. Nej men å är Bitten här igen, så outsägligt tråkigt, det är hon som är så öppen om vad hon heter och var hon bor och dessutom saknar normal respekt för andras integritet.

  Det är hon som måste skriva :) efter allt hon skriver av någon anledning.

  Varför skriver man :) efter nästan varje mening i sina inlägg?

  Är det för att visa att man är en så himla glad och käck och öppen person och trevlig och öppen och inte har något att dölja?

  När du Bitten blir en så öppen person att du kan ta en diskussion om varför du la ut mina pm, där du verkligen analyserar dina syften, då kan jag tycka att du är en öppen person.

  Du skrev att du sparade mina pm i din dator när du läst dem, för att du hade på känn att du skulle ha användning för dem. Hur tänkte du då, att om hon inte slutar vara vän med maja så ska jag använda det här emot henne?

  Är du öppen nog att svara på dessa frågor?

  Eller är du bara öppen med vad du heter och var du bor?

  Att vara en öppen människa är att kunna stå för vad man gör mot andra människor och sen ta en diskussion om det. Du skadade mig och du kan svara på varför du försökte få mig att tycka illa om maja, sparade det jag skrev i din dator och la ut pga diskussion om en helt annan sak med MA.

  Sparar du på all privat post i din dator för att kunna lägga ut det om du känner dig extra öppen en dag?

  Eftersom du är en så öppen person så har du nog inga problem med att svara på dessa frågor.

  SvaraRadera
 87. Charlotte...

  Är du tröttsam eller bara tröttsam??

  SvaraRadera
 88. "Visst är vänsterkulturgubbarna sexistiska, visst finns ett spel inom den lilla klubben av skribenter, visst ligger mesta makten hos män, men - "

  Men vad? Kan resten bygga på att du inte begriper dig på ord när de verkligen tar? Jag är för övrigt inte postmodernist (angriper densamma i M&T).
  Det intressanta med Guillous självmordsresonemang var att han faktiskt menade det. Det finns ett gäng riktigt otäcka gubbs inom media.

  SvaraRadera
 89. Jag tycker Guillou svarar bra i Expressens chatt idag. På en fråga svarar han: "ryktet om min död är betydligt överdrivet". Det hade ju du oxå kunnat svara...

  SvaraRadera
 90. Jo, jag har inte läst hela chatten ännu men av det jag läst tycker jag som du. Han planerar också att lägga till ett kapitel om KGB-historien i sin självbiografi. Och det är ju inte så att han förnekar någonting. Nej, I rest my case, det är sällan smart med drevmekanismer, de brukar sällan vara ute efter att någon ska förklara sig, det räcker då inte att någon erkänner att h*n gjort ett misstag, utan de drivs av en längtan efter att sätta dit någon. Det borde egentligen vara ett stopp för allt sånt.
  Jag tycker för övrigt inte illa om Guillou, som Åsa Backman. Och vill absolut inte ingå i något drev.
  Bitten, Charlotte: det där lägger jag mig inte i.

  SvaraRadera
 91. Maja..

  det tycker jag verkligen inte att du ska heller.. :-) JA!! Där kom den.. smile-gubben!!

  SvaraRadera
 92. Jag vet inte. Men om jag ville sälja böcker skulle jag inkludera historien om "när jag jobbade åt KGB" från början, om det nu var en bagatell. Fem år, raderat. Lurt.
  Jag tycker att det är rättvist att granska en granskare, särskilt en som iklätt sig rollen som "sanningssägare" och är en tung opinionsbildare som Guillou.
  Däremot håller jag med dig när det gäller sådana drev där människor hängs ut bara för att sälja lösnummer. Löpsedlar. Folk kommer ihåg – "var det inte han som…" och så sitter det kvar i människors minnen fast allt bara var trams. Ingen minns att det inte var riktigt sant, man erinrar sig löpsedlarna.

  SvaraRadera
 93. Claes, jo det är klart att det måste granskas. Det håller jag med om. Och ja, varför skrev han inte om det i memorarerna? Det hela verkar rätt rörigt, och något scoop blev det aldrig. Det är bra att det diskuteras ordentligt.

  SvaraRadera
 94. Av någon anledning som kommer jag att tänka på Günter Grass och han bok Beim Häuten der Zwiebel, där Grass avslöjar för första gången att han några månader i slutet av andra världskriget tjänstgjorde i Waffen-SS, inte i den reguljära armén. Grass var ung, ca 18 år och hade uppenbarligen inte något större val vad det gällde förband.

  Det blev givetvis ett förskräckligt liv och Grass blev av tyska media faktiskt anklagad för att ha tagit med historien enbart för att få uppmärksamt kring boken, dvs sälja fler böcker.

  Självklart fick han frågan varför han inte berättat tidigare, typ när han hade debuterat. Återkommer med vad han svarade.

  Debatten var intensiv vad det gällde hur allvarligt det var att ha tjänstgjort i Waffen-SS dessutom och där tror jag att man kom fram till att så allvarligt var det inte, typ att GG hade inte så mycket val och under slutskedet av kriget så hann förbandet inte med så mycket annat än fly undan ryssarna.

  Vad har det här med jan Guillou att göra? Tja, hade han nämnt det här med KGB kontakterna i Ordets makt och vanmakt hade antagligen reaktionen blivit ungefär densamma, att han bara hade med den för att få uppmärksamhet kring sin bok, som ju ingen skulle ha varit intresserad av annars....

  JG lämnar bl a den förklaringen.

  Jag gillade Ordens makt och vanmakt, mycket.

  Dessutom, har ni inte läst Günter Grass Beim Häuten der Zwiebel, När man skalar lök, så gör det. Mycket, mycket bra. När ni sen liks håller på, läs PO Enquist Ett annat liv också.

  Det alla tre böckerna har gemensamt är hur man kommer åt sina minnen och hur man kan lita på det som man hittar.

  Om man hittar något, för vad händer när man har skalat en lök färdigt?

  SvaraRadera
 95. Ja, Grass-historien: där var det många skadeglada kolleger som var framme och la pannan i djupa veck - ett prakthyckleri. Det är primitivt med syndabocksmekanismer.
  Roberto Saviano blir ständigt anklagad för att endast vara ett mediefenomen. Av journalister, alltså.

  "Vad händer när man skalat en lök färdigt" - man gråter, Hannah. Man sätter kniven i den och gråter.

  SvaraRadera
 96. Jag tror nog mera på Ohlssons, från fd militära underrättelsetjänsten, artikel än på diverse överslätningar och ursäkter från ler-och-långhalms-medias apologeter.
  Edgard J Svantesson

  SvaraRadera
 97. Och jag tror på Svantesson
  / otto

  SvaraRadera
 98. Javisst gör det ont när minnen brister, eller var det knoppar? :)

  SvaraRadera
 99. Det är något lurt med underströmmarna i drevet mot Guillou. Jag har märkt konstigheter i bildtexter, bildval osv. Det finns en skevhet som inte har med sakfrågan att göra. Och det som Guillou säger här tycker jag verkar stämma:

  "– Om jag svarar på frågor finns en chans att historieskrivningen nyanseras. Problemet är att journalisterna ofta utelämnar delar av mina citat. De vill inte höra mina förklaringar, de vill höra mina bekännelser."

  SvaraRadera
 100. Naturligtvis vill man höra Guillous bekännelser. I stället för att höra hans (bort)"förklaringar".
  Var han inblandad i Fallet Med Den Försvunna Dvärgen också??!

  /Edgard J Svantesson.

  SvaraRadera
 101. Tala för dig själv du, Svante.

  SvaraRadera
 102. Vem skulle jag annars tala för?
  /Svante

  SvaraRadera
 103. Ett ex kommer från SVD ledarsida, ett mer väluppfostrat ex, men desto lömskare
  http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_3722053.svd

  Finns massor med väldigt fula försöka att smeta ner JG. Jag mår rätt så illa när jag läser det.

  Och man ska inte tala om vad som går att läsa på en del bloggar, klarar inte av att läsa de träckkaskaderna längre.

  SvaraRadera
 104. Förresten, drar mig till minnes något som jag läste på en blogg för ett tag sedan, kommer inte ihåg vilken, men man spekulerade om Tristans verkliga identitet. Förutom Maja Lundgren så låg faktiskt Jan Guillou bra till.

  Så nu vet vi varför Tristan inte haft tid att skriva senaste tiden ;)

  Bäst att tillägga att jag bara återger vad som skrevs på den bloggen, har inga synpunkter på vem Tristan är förutom Tristan. Blev orolig över att jag satt igång något nu...

  skulle dessutom bli oerhört förvånad om Tristan egentligen är Jan Guillou


  Fast om nu Fantomen vill ge sig ut i bloggvärlden som en vanlig människa, hur gör han då? :)

  eller om Prinsessan Viktoria vill starta en modeblogg?

  SvaraRadera
 105. Åh inte tror jag det är Tristan inte.

  Nej inte enligt min ringa mening.

  Fotografierna avslöjar ju inte något och copyright eller så. Tristan verkar ju inte heller gilla Jan G och de krumbukter som böljar i media.

  Tristan hade nog valt att ställa upp i samtal med Siwert Ö Holm och inte vandra omkring i kylan utanför.

  Välja bikt före helikopterperspektiv eller objektiv granskning hur surealistiskt det än låter.


  Leroy

  SvaraRadera
 106. Jan G väljer ju Halda och skrivmaskin före nätet eller bloggande. Förbluffande att han chattade.

  Intyget Mia fick och skrivhjulet som användes i Intyg som a-bladet sålde går nog att spåra bara man vill. Vaje bokstav är unik på varje skrivkula eller skrivhjul oavsett det är Facit eller IBM...

  Leroy

  SvaraRadera
 107. Hannah: skummisen på svenskan är säkert CIA-agent.
  Jag känner igen det där med att jag skulle vara Guillou. Jag har varit många, bl.a Tristan, Charlotte, Johan Stael von Holstein och Norén.
  Leroy: kom igen nu. Guillou har inte suttit och förfalskat intyg åt Mia.

  Svante: (bort)"förklaringar" var intressant: både parentes och citattecken.
  Har du lärt dig det där på skrivarkurs i Kalix?
  Nja, det var v'l det lilla "man" som kunde ge intrycket att du förespeglade allmängiltighet eller moral majority.

  SvaraRadera
 108. "Vem är du, vem är jag, tralalalala...

  Identitetsgissningar skulle kunna vara roligt om man gjorde det seriöst genom textanalyser istället för genom lömskhet, illivilja eller ren dumhet. :-)

  Hannah, jag noterade att du bara upprepade vad du läst på någon blogg! ;-)

  Om jag hade varit Jan Guilluo är frågan om jag verkligen skulle ha tid med bloggande över huvud taget; jag hade förmodligen haft fullt upp med att leka med alla stålar och jaga gamla usla skrivmaskiner, när jag inte har fullt upp med KGB-supéer vill säga!

  Jag kan nästan förstå varför Guillou inte överger de där gamla maskinerna; han har ju skrivit så mycket med dem att de är en extension av hans kropp och själ och därmed obrottsligt speglar det förflutna.

  SvaraRadera
 109. Aftonbladet borde sälja ut Stasi-dokument för 19:-/bunten.
  Ps. Jag har fabrikationsnumret på Guillous Halda.
  Edgard J Svantesson

  SvaraRadera
 110. Tristan, jag våndades en hel del innan jag förde vidare den förmodan som jag återgav ovan. När jag läste den ursprungligen, så gjorde jag bl a en snabb språkanalys och det tillsammans med vem det var som framförde det fick mig att inse att substansen var noll. Och dessutom, Tristan är Tristan och det räcker.


  Det där med att använda skrivmaskin istället för att skriva digitalt, det var intressant med det där att det går att spåra på vilken maskin som en viss text är skriven på, inget tjafs med att spåra IP-nummer där inte. :)


  Och hur kunde JG rent praktiskt delta i en chat när han inte använder sig av datorer? Helt dum är ju karl´n inte så han fattar nog några snabba instruktioner från IT-avdelningen på Expressen hur det går till att läsa på skärm, använda tangentbord och trycka på Enter. :)


  För att återgå till Majas reflektioner över hur tendentiösa skriverierna har varit, så är "Svantes" inlägg ett bra exempel. Vad har JG med Stasi att göra? Inte sett dugg, eller hur, det som det skrivs om nu är KGB.

  Men det är ett ex på hur det skrivs. I den delen av media där man får förmoda att hjärnan har varit med, så används ord och vändningen som försöker få KGB-historien att bli värre än vad Expressen papper visar. Och vad som är värre, en hel del skribenter passar på att ta upp en massa annat där JG över huvudtaget inte är inblandad, vill inte skriva vad med tanken på risken att sprida vidare, men gå in på Newsmill och läs de artiklar om finns under rubriken Jan Guillou, så förstår vad jag menar. Man nämner JG i rubrik och ingress och handlar texten om något annat, JG är inte med överhuvudtaget, men har kopplats ihop med det som artikeln handlar om. Ruttet.

  Sen har vi den delen av bloggsfären som VET och vilken kroppsdel de använder för att veta, det är ett mysterium, det är ingen del som använder sig av argument i alla fall. De VET att JG är en massa saker och när man undrar hur de vet så får man svar som gör en glad att man inte är i samma rum som bloggpersonerna i fråga. Ett hemskt ylande och jag tänker mest på en skock människor med högafflar och facklor, typ. Tänk kvarnscenen i filmer om Frankenstein.

  Jag har en tendens att fråga "Hur vet du det?" när jag hör något smaskigt och på nätet blir resultatet oftast att jag får en hel del av skiten över mig i stället. Så är det med argument och fakta.

  Ibland kan det bli rätt så roligt men oftast så får det mig att fundera på att skaffa mig en hund istället.

  Textanalys kan vara väldigt roligt, ibland :D

  SvaraRadera
 111. Maja, Johan Stael von Holstein och Norén? Hur lyckas du maskera dig till dem? ;)

  SvaraRadera
 112. Cecilia Hagens krönika
  http://www.expressen.se/kronikorer/ceciliahagen/1.1760793/cecilia-hagen-att-en-enda-liten-farbror-kan-vacka-ett-sadant-intresse
  är riktigt rolig :D

  Några citat:

  "Att en enda liten farbror kan väcka ett sådant intresse, gång på gång på gång."

  "Ett har han i alla fall åstadkommit på sistone, han har sopat bort Anna Anka ur spalterna."

  SvaraRadera
 113. Var fasen kopplade jag ihop JG med Stasi-dokument, oförtröttligt tendentiösa Hannah??
  Att AB kunde sälja Stasi-dokument för 19:-/bunten var väl en koppling till att de sålde Mias dokument på det sättet... en bra affärsidé. Lägg av med JG innan stroken blir värre och håll dig borta från telefonkiosker, det här är inte slut ännu.
  /Edgard J. Svantesson, som blev relegerad från Kalix fhsk.

  SvaraRadera
 114. Tja, Svante, du bevisar snabbt vad jag vill ha fram i mitt inlägg ovan :)
  Ska börja kolla efter en trevlig hund....


  Läste lite på Newsmill och hittade den här artikeln, skriven av någon som dels är insatt och som dels frågar varför. Stefan Lindgren fick ett intressant svar på sin fråga till arkivet där Expressen med stor möda grävde fram sidorna om JG och eller KGB. eller stor möda?
  http://www.newsmill.se/artikel/2009/10/27/sapo-lackte-till-expressen

  När man läser en text i media så finns det ett antal frågor som man ska ställa sig själv om inte annat, en av dem är vem tjänar på att det här publiceras?

  Och Svante, nu tänker jag ägna resten av dagen åt Atemschaukel. :)

  SvaraRadera
 115. Hannah, gör dig inte så mycket besvär, här är du redan avfärdad.
  Svante.

  SvaraRadera
 116. Nej Maja !

  Jag har inte saggt att Jan skrev intyg. Så var inte andemeningen. Han skriver ju fö på en gammal maskin med lösa typarmar. Vem som hade Facit/Ericson eller IBM då med den kursiva skrivstilen går säkert att spåra för varje kula eller hjul har unika defekter och slitning.

  Leroy

  SvaraRadera
 117. Njä, det här är inte din blogg Svante, så du kan inte säga "här är du redan avfärdad".
  Än en gång: tala för dig själv.
  Hannah är nämligen ingalunda avfärdad.
  Jag har viss kännedom om drevmekanismer och hur alla rimliga distinktioner och nyanser då försvinner. I den vevan brukar det vara så att den person som för tillfället attackeras av många rättfärdiga personer samtidigt, blir förknippad med en rad andra fenomen som också anses onda. Till exempel en dokusåpa, eller Johan Staël von Hofstein.
  Jag kommer säkerligen att återkomma till detta fenomen. Det är en oerhörd lättnad för människor att få avreagera sig på en utvald person. Nä, nu ska jag ta och ägna mig lite åt bloggranskning och mediegranskning. Journalisten i fråga är en av de få som det faktiskt är intressant att läsa i Sverige. Så jag hoppas att hyenor och blodhundar inte får som de vill.

  SvaraRadera
 118. D.v.s.

  HAr man fått brev från någon av damerna så går det att jämföra vem som skrev.

  Då borde E Hermon kunna få den ursäkt och upprättelse som hon skulle haft för länge sedan.

  Tycker att det finns vissa paraleller i historierna, agendorna och för vems skull man valde att lyfta sin verklighet. Den andra sidans möjlighet till förklaring eller så.

  Mycket handlar om attityd.

  Tycker Hanna och Edgard J. Svantesson verkar ha kul. Edgar som blev reglerad från Kalix Folkhögskola.

  Edgar!

  Gick du på skolan med Liza?

  Vilken linje läste du?

  Vilken Journalistutbildning har Jan G gått?  Leroy

  SvaraRadera
 119. OK Leroy, då missförstod jag!

  SvaraRadera
 120. Maja, varför missförstår du? Med "här" menade jag inte din blogg, utan "här" på Pirayaförlaget!
  Leroy; jag ljög, har aldrig varit på Kalix fsk men har erfarenhet av sådana platser, bl a som skrivarkurslärare. Tufft jobb.
  F ö har ärren från ungdomens marknader och resande fått mig att mera uppskatta fysisk rak aggression än dessa pseudointellektuella, inlindade - ofta kopplade till kännedom om avdankade tyska författare - "fina" elakheter".
  Du har rätt, Leroy, varför skola människor strida?
  Jag lyssnar på Szandor Lakatos´ violinmusik och blodtrycket sjunker till 102/63...
  Jaz Devlesa!

  /Deprimerad Edgar J Svantesson

  SvaraRadera
 121. hehe var inte deprimerad Edgar, jag är lite trött efter a hard days work. Men det är ju självklart att "här" syftar på Pirayaförlaget! Nu när du säger det!
  Har du ljugit för Leroy.

  SvaraRadera
 122. Härligt Edgar!

  Du har säkert delat med dig en hel del bra saker.

  Var nöjd med allt som livet ger och allt du kring dig ser.

  Var det inte så att Maja var inne på Mowgli och björnen Balou.


  Tur att vi har mysiken och en förhoppningsvis lång skön helg.

  Ditt utrryck "pseudointellektuella" borde rendera ett Nobellpris. Skrattar fortfarande.

  Maja snurra Juckboxen! :-)

  Lägg ut något trevligt.

  Leroy

  SvaraRadera
 123. Leroy, det är väl så att det är "pseudointellektuella" som har fått ett, eller två blir det väl, Nobelpris i litteratur ;)
  Skrattar också :D

  Och jag ljög också, helt skamlöst för Edgar, jag städade istället för att läsa....

  Edgar tycker jag är rätt så rolig att läsa, faktiskt :)

  Och jag kan ju inte svara för Edgar, men jag hade kul :)

  SvaraRadera
 124. Förlåt, jag läste inte ordentligt, Leroy har inte ljugit

  SvaraRadera
 125. Buena sera
  C'era una volta... la linea...

  http://www.youtube.com/watch?v=YDt1W6ORHZA&feature=PlayList&p=69CA847A1767B3D5&index=2

  SvaraRadera
 126. Härligt Valens!

  :-)

  77 st på spellista vad bra. Tack.

  LEroy

  SvaraRadera

Specialblogg om Myggor och tigrar (klicka på bilden)