lördag 17 oktober 2009

Idealbananer och moralbananer

Igår köpte jag konventionella bananer och en oroväckande billig ananas. Jag har kamrater som aldrig skulle göra så. Vänner som inte bara avhåller sig några månader efter en avslöjande film eller artikelserie, utan som är gediget pålästa, medvetna och konsekventa.
Jag ska bli sån.
Ja sannerligen.
Jag ska bli sån.
Egentligen är det varken rätt eller realistiskt att vältra över ansvaret på den enskildes samvete och moral, när "valfriheten" måste gå i så kraftig motvind från ekonomiska intressen, marknadsföringsstrategier och fula metoder. Det krävs överstatliga lagar och åtgärder.
För egen del kommer jag att surra mig fast vid min inre mast och segla förbi de sensationellt billiga och granna gula sirénerna till deras lite oansenligare och dyrare goda systrar.
Läs Anna Billing på Taffel: Favoritfrukt på fallrepet.

Ämnet och rubriken kastar ett nytt sken över en dröm jag hade för länge sedan, när jag var studentska i Uppsala. Jag gick över en bro över en sjö, där satt en man med benen dinglande ner mot vattnet. Han var naken. Naken! Naken! Oj! Runt sin snorre hade han knutit ett snöre som försvann ner i vattnet. Jag tittade ner och såg att snörets andra ände var knuten vid en klase bananer som låg på botten av sjön.
Mannen såg min undran och sa:
- Kollektivt banansjälvmord.

Hur jag tolkade drömmen då minns jag inte. Den var oväntad. Kan det ha varit någon form av manshat? Mot patriarkatet? Eller var det en dröm med senarelagd innebörd, vars symbolik klarnar först i förhållande till fjärran aktualiteter. Fallrepet.
Nu ska jag inte bli jungian, men det är inte alltid de intressantaste tolkningarna av drömmar sker i förhållande till drömmarens psyke, utan till omvärlden.
(Ja ni får skratta, eller tänka på den andalusiska hunden).

Här är ett favoritprogram som inte är det minsta på fallrepet.


68 kommentarer:

 1. hahahaha vilken dröm... inte utan att man rodnar...

  SvaraRadera
 2. zigge: det var inte min mening att genera. Jag kan berätta att drömmen infann sig när jag skrev uppsats om Bretons Nadja.

  SvaraRadera
 3. Men det var en sats som inte tog. En motsats till fruktbarhetsdröm.

  SvaraRadera
 4. Jag försökte läsa Nadja när du skrev om den. måste hålla med snubbensom sa att den är ett sömnpiller. Kanske ger den en chans till (kom bara några sidor)

  SvaraRadera
 5. Människor vet inte hur man äter bananer, apor vet.
  Så här skalar man en banan:

  http://www.youtube.com/watch?v=nBJV56WUDng

  Jag kommer att fortsätta att göra fel, fast jag har blivit upplyst.

  Jag såg om ett par avsnitt av Trazan Apanson för något år sedan och förundrades över hur galet långsamt det var. Väldigt händelsefattigt. Allt hade verkligen ett annat tempo förr.

  SvaraRadera
 6. För övrigt är det farligt att äta.

  SvaraRadera
 7. Måste titta också. Blixt och dunder, löntagarfunder.
  Tidsbild.
  Man glömmer också att det var Sveriges absolut bästa studiomusiker som var med i bandet. Det är därför det låter så bra.

  SvaraRadera
 8. Charlotte R: ah. Det var superintressant. Har inte tänkt på det förut, men det är tänkbart att det fanns ett samband med Bretons i första anblicken torra prosa. Zigge: jo det är många som säger det. Jag tror att det delvis har att göra med ett slags kulturkrock. Breton är väldigt fransk och skriver i en reflekterande tradition som vi egentligen har rätt lite av här i sverige. Dessutom gör åtminstone den nya översättningen inte Breton rättvisa. Den är alltför högtravande.
  Anonym 11.59: nej det är jag inte.
  Claes: det handlar inte om att det är farligt för konsumenten att käka bananer.

  SvaraRadera
 9. Nej, men det hänger ihop.

  Det är också omoraliskt att äta fisk, fast det är så nyttigt och vi borde äta mer fisk för folkhälsans skull, men det finns inte så mycket fisk att äta. Så är det med i princip all mat, utom nötter.
  Och Livsmedelsverket tycker att vi helst skall äta fullkornsprodukter.
  Apropå nötter.

  Vet inte hur de ställer sig till bananer. Clownen Manne kanske startar en Facebook-grupp.

  SvaraRadera
 10. Maja:
  Du minns inte hur du tolkade drömmen då…
  Att tolka sina drömmar är vanligt… om man gör det dagen efter…
  Av det vad du skriver framgår att det var frågan om en dröm… Ingen mardröm, alltså…
  Annars…
  Dröm är dröm och saga – saga… (Var det Agnetha Fältskog?)

  Jag bara undrar om inte kvällen innan var du på något diskotek eller såg på tv eller kanske lyssnade John Lennons Woman
  After all it is written in the stars, well, well

  Jag tolkar det som en vanlig dröm, långt ifrån ekonomiska intressen, marknadsföringsstrategier och fula metoder. Lika långt som från drömmarens psyke, fågelhundens eller omvärldens…
  Får inte underbara rebeller drömma?…
  Dream on

  SvaraRadera
 11. maja: Tack för länken, vi är väldigt stolta över artikeln. Handlare och kunder måste hjälpas åt om det ska bli förändring.

  Claes: Hmm, vi kanske ska ha banantema på nästa Matlabbet-after work? Så kan vi testa om de smakar olika beroende på hur de skalas.

  SvaraRadera
 12. Alltså, bananlikör måste ha något sorts existensberättigande.
  Eller inte. Vi har testat i vår ungdom, men alla likörer, varför finns de?

  SvaraRadera
 13. Bananlikör är en styggelse. Den har aldrig varit i närheten av en banan. Möjligen har den gjort fult med en skumbanan eller två.

  SvaraRadera
 14. Drömmar är strömmar, sa Jeshua.

  SvaraRadera
 15. Kan inte Taffel testa Systemets likörer?
  Varför finns de? Är det tanterna?

  Min mormor lever inte längre. Hon gillade Sherry, och Gröna Kulor.
  Jag vet ingen som klunkar likör.

  SvaraRadera
 16. För något år sedan lade jag ut en bild på min AB-blogg. Det var på något galet som mitt kattskrälle hade ställt till med. På bilden kunde man se en skål med bananer.
  Döm om min förvåning när jag drabbades av grova påhopp för att jag hade köpt Fyffes bananer! Man skulle kunnat tro att jag hade begått landsförräderi!

  Så mina bananvanor håller jag för mig själv i fortsättningen:-)

  SvaraRadera
 17. Charlotte R!!!

  Jag skrattar än.. .

  "det var en sats som inte tog. En motsats till fruktbarhetsdröm"

  Angående tolkning av Majas dröm. Han satt där på bro räcket och skulle ta satts och det hängde en klase bananer som han knutit fast då han skulle sänka sig.

  (Bananer flyter)

  Leroy

  SvaraRadera
 18. Kan vara så att bananklasen uppmanar mannen att göra dom sällskap. Tillsammans ska vi bananer styra världen. Mannen känner sig ambivalent - han vet att bananerna dominerar världen och känner sig lockad av maktens sötma. Samtidigt vet han att det kan vara ödesdigert att ständigt stirra ner på sin banan och berusa sig på den makt den ger intryck av att skänka - om oturen är framme kanske man trillar i vattnet och drunknar. Julle

  SvaraRadera
 19. Det var ingen mardröm och det verkade inte som mannen led särskilt mycket. Maktens sötma, haha! Motsatsen till maktens sötma - maktlöshetens salt, då blir det kristen symbolik. Om bananerna flyter så att han inte kan dränka sig - ja, bananklasen var visserligen på botten av sjön, men om mannen hade hoppat i hade den kanske flutit upp.
  Likör har jag aldrig varit så mycket för, Baileys whiskey minns jag att jag tyckte om..

  SvaraRadera
 20. Mannen hade helt enkelt svårt att få upp den och därför kände han sig lite naken.
  Han satt inte där och tänkte hoppa, han satt där och hoppades. Att han skulle fiska upp bananklasen som låg där på botten. Med sin alldeles egen banan.

  Kanske fanns det någon i din omgivning vid tidpunkten för drömmen som du tyckte verkade lite slak. Och samma dag hade du kanske varit och köpt en klase bananer, som visade sig vara sådär stötta och trista inuti. Och det tyckte du var botten.

  SvaraRadera
 21. Har ni gått helt bananer allihop?

  SvaraRadera
 22. Ja anonym, vi har gått helt bananer.
  Fia hehe, det är ju en fasansfull tolkning. Då är det mannen som känner sig naken, inte att jag drömmer om en naken man, vilket kan innebära att det var han som hallucinerade att jag kom gående på bron.
  Vid tiden för drömmen var jag väldigt, eh, vet inte hur jag ska uttrycka det här: kysk. Jag studerade. Punkt. Vilket förstås inte innebär att jag inte kan ha gått och tyckt att någon verkade slak på avstånd. Det måste vara en tung börda med en klase bananer.

  SvaraRadera
 23. Genom att applicera strikt vetenskapligt tänkande på ordet "bananklase" får man fram att det innehåller orden "anal" "nk" "as" och "be". Vad säger då detta? Vi vet att anal i psykoanalytisk mening bland annat innebär att man har lite svårt att släppa från sig saker på ett nästintill tvångsmässigt sätt. NK är ett känt varuhus. As är ett romerskt mynt. Be är förkortningen för grundämnet beryllium, närmare känt som en smaragd. Således kan drömmen handla om den konflikt som uppstår mellan hushållskassan (svårighet att släppa ifrån sig myntet) och de dyra varorna på NK (den åtråvärda smaragden). Till detta bör det tvångsmässiga draget läggas vilket torde innebära att man varit och fingrat på smaragden ett flertal gånger utan att kunna bestämma sig, till varuhuspersonalens stora förtret.

  SvaraRadera
 24. Hohoho, jamen nu vet jag - det var nog DU som satt där med klasen dinglande.
  Analytiskt va?!
  Men ofta är det så sägs det.
  Det är ju t ex vanligt att folk drömmer att de blir jagade av någon som de inte ser vem det är. Vaknar alltid upp precis innan personen får tag i dem och det ska avslöjas. Ofta visar det sig till slut att det är dom själva.

  SvaraRadera
 25. Julius, du är ett geni!

  Men måste man inte väva ihop det där med ordet "snorre" - de var ju sammanknutna i drömmen och det måste ju ha någon betydelse?

  SvaraRadera
 26. Julius: ja det var strikt vetenskapligt. Jo, en anal personlighet har jag hört talas om. Bildligt förstoppade (svårt att "släppa ifrån sig" saker). Det brukar mest användas om pedanter (tror jag). Möjligen, om det är kopplat till uppsatsskrivandet om Breton, kan det ha handlat om en oförmåga att få ur mig texten. NK handlar jag inte på idag och ännu mindre då, jag var under den tiden ytterst ointresserad av eleganta kläder tror jag. Så just det tror jag är ett villospår. Fast vem vet.
  Fia: haha, jo, jag misstänker att det var jag... men klasen dinglade inte, jag tror det är av vikt. Den låg på botten av sjön.

  SvaraRadera
 27. Fia: det är ovisst om ordet snorre i sig har någon betydelse. Jag valde det nu, när jag återgav drömmen tjugo år senare, för att jag tycker att det är trevligast. Men dåförtiden tror jag att det var snopp som låg närmast till hands.
  Det kanske förskuter hela betydelsen av drömmen.

  SvaraRadera
 28. Egentligen var det "fallrepet" i rubriken på artikeln på Taffel om bananerna som verkligen fick mig att ana att det fanns ett samband.

  SvaraRadera
 29. Men var det Fair-Trade-bananer?

  SvaraRadera
 30. Zigge: det är väl inte rättvist att fästa en klase bananer på det sättet. Så det tror jag inte.

  SvaraRadera
 31. Hej Fia förresten... schysst att du inte är sur på mig... jag tror att snorre är sammanknutet med drömmen vad maja än låtsas...

  SvaraRadera
 32. Vem fan är Zigge? Är det Sigge Sigfridsson?

  SvaraRadera
 33. Zigge, tror jag med.
  Egentligen var det nog en enda stor snorre som satt där och dinglade med benen....kanske fanns det ingen bananklase överhuvudtaget.

  SvaraRadera
 34. ...och det var inte jag som plötsligt blev Anonym.

  SvaraRadera
 35. Anonym: nä jag är ingen kändis på nåt sätt. Bara Zigge. Kort och gott.
  Fia: Maja säger att "snopp låg närmast till hands". Samtidigt att hon var "kysk". Så bananklasen fanns nog inte. Den är kamouflage. Det är npgot lurt med det.

  SvaraRadera
 36. Här är man ute en stund och försöker få in kattarna från gården (Atossa har blivit fri från sin tratt och har mycket att ta igen) och så går Zigge och Fia och paktar.

  SvaraRadera
 37. Maja, ja du vet vi har kommit dig på spåren nu. Vet inte riktigt om jag tror på det där med bananklasen längre...

  SvaraRadera
 38. Alltså, jag funderade lite på det där med "anal personlighet" som ni pratade om. Har aldrig hört talas om det.

  Då kanske "Anonym" kommer därifrån? En anal person som inte vill lämna ifrån sig sitt nym. Namn.

  SvaraRadera
 39. hehehe jag ska överbevisa er... får väl försöka gräva gräva fram mina gamla dagböcker och se om jag skrev ner drömmen direkt, kanske tolkningen också, vad det nu bevisar egentligen... Men jag vidhåller å det bestämdaste att det var en klase bananer.
  Mina katter har en fruktansvärd energi, de har hämtat sig totalt från operationen och skuttar omkring och jagar varandra.
  Gonatt så länge, jag kojsar nu, tack för skrattfesten, haha... men jag bedyrar att det de facto rörde sig om en klase bananer. Sedan kan ni psykologiska privatdetektiver säga vad ni vill.

  SvaraRadera
 40. En "anal" personlighet, jo, det är något slags tolkning av Freud (jag tror inte han själv använde uttrycket). Stort kontrollbehov, pedanteri, sammanbitenhet ungefär. Tror jag.
  Natti natti (det kanske blir följddrömmar av det här)

  SvaraRadera
 41. Fia: hahaha, "sitt nym".
  Ja, det är ju lite snålt att inte släppa ifrån sig det.
  Godnatt.

  SvaraRadera
 42. Maja, det ser vi fram emot - överbevisningen. Får se vad jag och Zigge säger om det.

  Ja, det är nog dags att krypa till kojs snart.
  Undrar vad man kommer att drömma om inatt, efter de här diskussionerna...man får vara tacksam om det stannar vid en klase bananer.

  Godnatt på er!

  SvaraRadera
 43. Jaha då kom man för sent. Sa pojken.
  Gonatt.

  SvaraRadera
 44. Märkligt drömlös natt. Däremot hittades, nu på morgonkvisten, en banan i en påse som i övrigt innehöll: "Mannen utan egenskaper" (1+2), mössa, sladd till datorn samt en burk snus.

  SvaraRadera
 45. Ändå en följddröm

  Jag gick över en bro över en sjö… Där satt ingen naken, ingen dinglande med sina ben ner mot vattnet, ingen…
  Under bron på botten av sjön låg en bananklase. Ingen hungrig fisk runt om klasen… Varken abborre eller piraya
  När jag satt där undrande över bananklasens historia hördes musik… Var den musiken som jag brukar lyssna på om och om igen? Kanske det…

  Sometimes When I'm Dreaming
  http://www.youtube.com/watch?v=k_abNQd8uJo

  …But I wake up screaming sometimes when I'm dreaming.

  Nikita…
  http://www.youtube.com/watch?v=l9wBEA_PYnE

  I saw you by the wall - ten of your tin soldiers in a row with eyes that looked like ice on fire - the human heart a captive in the snow…

  I have a dream
  http://www.youtube.com/watch?v=qFHbwikzNds&feature=PlayList&p=DFAE3FA471C73E4F&index=0&playnext=1

  I have a dream, a fantasy to help me through reality.
  And my destination makes it worth the while pushing through the darkness still another mile.


  *

  I have a dream
  http://www.yourtube/finditself
  Jag har en dröm, att en vacker dag skall nationen resa sig och förstå... att alla människor är skapade lika...
  Även papporna är människor.

  I’m dreaming on, Maja, dream on…

  SvaraRadera
 46. Apropå musik drömde Carl Karlsson Jularbo om Elin.
  /Edgard J. Svantesson

  SvaraRadera
 47. Jisses, här var det släckt och stängt.

  Vill i alla fall rapportera att jag inte drömt ett jäkla någe inatt - är lite besviken för det faktiskt.

  Någon annan som drömt något spännande som man kan hjälpa till att tolka?

  SvaraRadera
 48. Fia: varken släckt eller stängt, men diverse göromål och promenader samt läsning i fullständigt oelektroniska böcker har upptagit åtminstone min söndag. Jag kan inte heller erinra mig några drömmar (det sägs ju att man alltid drömmer, bara det att man ofta har glömt när man vaknar).
  Överbevisningen är på väg, du och Zigge är ute på en tandemcykel kan jag säga.
  Valens: hehe, ja pirayan har ju Electric Banana band gjort en låt om också.
  Julius: Mannen utan egenskaper är en av de böcker jag inte har läst men vill läsa. Do you like it? Is it interesting?
  Edgar: Drömmen om Elin, fin låt.

  SvaraRadera
 49. Men för att återvända till vissa strikt gula realiteter: läs Anna Billings artikel på Taffel, och begrunda den.

  SvaraRadera
 50. Märker du hur hon byter ämne, Fia? "Strikt gula realiteter"...

  SvaraRadera
 51. Totalt drömlös natt här med.

  SvaraRadera
 52. Det där med att bojkotta saker är inte alltid så lätt.

  Jag har bojkottat Dole sen jag hörde talas om det här. (Så vitt jag vet, för hur säker kan man vara med alla dotterbolag till dotterbolag osv.)

  Och vad vet jag dessutom om alternativen?
  De kan ju vara lika hemska egentligen.
  Såvida man inte köper bara ekologiskt som är fairtrade och svanmärkt och en del annat.

  Jag gör så gott jag kan när det gäller det här, och uppriktigt sagt tror jag att det räcker långt om alla gör _någonting_
  Det är när man ger upp och börjar tänka

  -det spelar ju ingen roll vad jag gör, det betyder ingenting
  Det är då det blir riktigt farligt.

  För alla kan sätta sig in i åtminstone en fråga och handla därefter.
  I långa loppet tror jag att det har betydelse. Skulle jag inte tro det så ja, hur ska man då orka bry sig om någonting.

  SvaraRadera
 53. Strikt gula realiteter - låter även det dubbelbottnat. Kanske lite tyskt. Nå. Kom på att det kunde se ut lite som en show off att nämna mannen utan e. Det var faktiskt inte meningen. Hur som helst; jag tror att jag kommer att kämpa med verket under hela mitt liv. Läste första bandet för tio år sedan. Slutade 30 sidor innan slutet. Nytt försök i somras; började om från början och är nu nästan klar med vol. 1. Jag kan inte släppa boken, hittade en humor i den som gick mig förbi förra gången. Lång och krävande, samtidigt känns den aktuell (mer aktuell än Bergtagen av Mann, som är det jag kan komma på att jämföra med)i sin beskrivning av hierarkier, krockar mellan gammalt och nytt, samt inte minst luftslottens lockelse på människan. Å andra sidan; jag blir alltid lite trött när jag läser den och måste pausa med andra böcker. Under en sådan paus började jag läsa myggor och tigrar. Men ändå; den utövar en lockelse som är svår att motstå...

  SvaraRadera
 54. Uuuhh? Nu har jag varken en orange plupp eller en bild.
  Skulle vara intressant att se om samma sak händer SysterDyster. Vi fick ju med oss våra bilder från profilen helt ofrivilligt båda två.
  De där jädrans Blogger.

  SvaraRadera
 55. Min första tanke när jag hörde om filmen Bananas var att helt frankt bojkotta Dole, men då visste jag inte att de också har Fair Trade bananer. Fast hur går det ihop egentligen? Varför är inte alla deras bananer Fair Trade då?

  Mina kunskaper i frågan är dåliga, måste erkännas. Ändå vill jag försöka göra vad jag kan för att dra mitt strå till stacken - men, som det står i artikeln, det blir ibland läpparnas bekännelse....när jag väl står där i affären och ska välja mellan Fair Trade bananisar som är små och gammelgula eller "vanliga" som är sådär nymoget gula.
  Ja, då är jag inte bättre än att det blir de senare.

  Det absolut största övergripande problemet är överkonsumtionen. I artikeln står att vi sätter i oss 19 kilo bananer per år. Tror jag inte. En hel del hamnar på soptippen.
  Det är helt sjukt egentligen vad vi tar för givet nu för tiden. Stora berg av exotiska frukter och grönsaker i alla matvaruaffärer av medel eller större modell. Inte äter vi upp allt det där.

  Självklart ska man göra vad man kan, men jag tror nog att det bästa man kan göra är att försöka dra ner på konsumtionen. Överlag.
  Försöka leva lite istället, slippa jaga efter allt man "måste ha".

  Påhittade bananklasar tycker jag t ex är onödigt, som i din dröm Maja :-)
  Zigge - ja, så otroligt genomskinligt att försöka byta samtalsämne.
  Så, fram med bevisen nu Maja. Vi väntar.

  SvaraRadera
 56. Nu när vi ändå pratar om bananer...som man kan halka på....och tandemscyklar....hur länge kan man cykla?

  Och då menar jag inte i badkaret utan på riktigt. Finns det dubbdäck för cyklar?

  SvaraRadera
 57. Fia. Ha.ha.Jag vet inte om du menar allvar.
  Jag hade en arbetskamrat som som cyklade till jobbet året runt, 3 mil dit och 3 tillbaka.
  Ja, han var väl lite nördig med sitt cyklande, inget snöväder eller is på vägarna kunde stoppa honom.

  Men uppriktigt, såvida du inte bor i Norrland och måste cykla på landsvägar med is överallt så förstår jag inte riktigt.

  SvaraRadera
 58. Jo, jag menar allvar...

  Nä, jag bor i Stockholmsområdet (kanske därav den något puckade frågan) och en morgon förra veckan när jag gick till bussen så var jag nära att halka och då funderade jag på hur det funkar om man cyklar och det är fläckvis eller hel halka....

  Kan man halka med bil eller fötter så borde man väl kunna halka med cykel, menar mitt knivskarpa logiska sinne :-)

  SvaraRadera
 59. Men jag ska chansa imorgon....wish me luck :-)

  Maja, hur går det med bevisen?

  Måste nog gå och kojsa snart, men imorgon måste de väl i alla fall finnas? Annars får jag överlägga med Zigge och se hur lång tid vi kan tillåta.

  SvaraRadera
 60. Julius: nej det är inte show off att berätta att man läser Mannen utan egenskaper. Jag har för mig att vi diskuterade det här någon gång, jag gillar inte lärdomshögfärd, men man ska väl inte vara tvungen att smygläsa böcker! Den ligger högt på min önskeläsningslista, men jag tänker att den kräver 100 procent uppmärksamhet, och just nu håller jag mest på med omläsningar av en del favoriter.
  Anonym 19.11: konstigt ja, nu är det bara en vit ruta!
  Strikt gula realiteter kanske får bli undertiteln till min Mäktig tussilago...

  Fia: hur står det till med logiken? Va? Den som drömmer konsumerar inte. *s*
  (nytt surrealistiskt talesätt)
  Gonatt

  SvaraRadera
 61. Jag känner mig numera kriminell, när jag inhandlar ordinära bananer. Tycker folk tittar snett på mig, på samma sätt som när jag röker ute på stan. Jag borde alltså både sluta röka och börja köpa rättvisemärkta bananer för att bli en bättre människa.
  Blir glad att läsa att de som hjältegrynen kryat på sig, trattar på huvudet brukar inte vara någon hit för katter. Undrar förresten varför det inte tillverkas någon kravmärkt kattmat? Att ge kissarna kravmärkt kött ter sig aningen dyrt.

  Nu ska vi se om jag får en orange plupp eller om jag ser ut som Lauren Bacall.

  SvaraRadera
 62. Aha. En vit ruta?!? Jäkla Blogger!

  SvaraRadera
 63. Den vita rutan måste vara ett kineseri.

  SvaraRadera
 64. Fia.Hur gick det med cyklandet i morse?
  Du får ursäkta mig att jag blev osäker på allvaret i frågan. Det var inte illa ment.

  Som jag uppfattade det så undrade du om ung. datum/månad när man slutar cykla. Om man då som jag bor i ett område med fler cyklar än bilar, och ett flertal grannar cyklar till jobbet året runt, ja då kan frågan verka lite underlig.

  Men det är väl så kan jag tänka att man måste själv känna efter när det är dags, beroende på vana och så. Känner man sig osäker och spänner sig är olycksrisken större, och då bör man nog ställa cykeln.

  Visst är det många som "halkar" med cykel också. Ortopedens akutmottagning brukar vara smockfull vissa veckor på vintern. De flesta där har ändå skadat sig på trottoarer, efter vad jag fått mig förtäljt. Om det stämmer vet jag inte.

  SvaraRadera
 65. Anonym 19:11 - ingen fara, jag tog inte illa upp. Det var onekligen en något knasig fråga, men bakgrunden är denna:

  I början av sommaren inhandlade jag en sprillans ny cykel. Många år sedan jag trampade fram så jag var lite osäker på om jag verkligen skulle använda den så mycket som jag föresatt mig - så jag köpte en billigare variant. Som man själv måste montera framhjul och styret på.

  Så fort jag köpt den hörde jag talas om att man ABSOLUT inte ska köpa cyklar där man monterar dessa delar själv - folk hade tappat framhjulet eller varför inte styret. Läskigt. Men jag började i alla fall cykla. I början lite vingligt och osäkert, men snart fick jag upp ångan. Dock levde jag länge med osäkerheten om cykeln plötsligt skulle falla i bitar där jag susade fram nerför en härlig backe. Därför blev det inte så mycket susande.

  Till saken hör att jag inte bara har tummen i handen - jag har alla fingrar där. Man ska därför vara försiktig med allt som jag har monterat. Men man är ju lite "kan själv" (eller kanske "dum" är ett bättre ord i sammanhanget).

  Nåväl, en billig cykel har den fördelen att den börjar rosta redan efter första duggregnet, så alla muttrar och skruvar jag "monterat" rostade helt sonika igen - och då började jag susa fram jag med :-)

  Men jag har fortfarande en del bestyr med mitt cykleri, därav frågan om hur man gör med halkan. Känner också några som cyklar mil varje dag - de är lite mer vana än jag och deras cyklar ser inte alls ut som min....

  Imorse klev jag i alla fall ut och då bara vräkte regnet ner, så därför blev det bussen. Himla trist :-( Borde finnas ett paraply man kunde fälla ut när man cyklar.

  Nytt försök imorgon, men då ska det bli +1 grad så det kan ju bli lite halt då. Man kanske får låta bli att bromsa.... spännande.

  SvaraRadera
 66. Fia. Uj ,uj.Ja, det där var ju en helt annan sak. Jag har monterat ihop datorer men aldrig en cykel. På en dator kan man ialf inte bryta benet. Tror jag.

  Som sagt, om man inte har vanan inne så ska man inte börja träna när det är halka.
  Jag har själv inte cyklat på många år så jag skulle knappast börja nu när det börjar bli halt.

  Jag minns en gång i min ljuva ungdom när jag hade cyklat till sommarjobbet och presenterat mig. På vägen hem kolliderade jag med en annan cyklist(mitt fel) och fick en jäkla smäll på handen. På kvällen var min ena tumme 3 gånger sin ordinarie storlek. Det var inte roligt att cykla till jobbet nästa dag, där jag skulle använda händerna mycket.
  Då önskade jag allt att jag hade gått dit i stället, även om det hade tagit en knapp timme.

  SvaraRadera

Specialblogg om Myggor och tigrar (klicka på bilden)