onsdag 14 oktober 2009

Salige Silvio

En grupp troende som bedyrar att de är självfinansierade och att deras initiativ inte är kopplat till Berlusconi eller till hans parti har skrivit ett upprop riktat till kyrkan i Rom, med kravet att Silvio Berlusconi ska beatifieras: "ty utan honom är vi förlorade".
För icke-katolska läsare: beatifikation eller saligförklaring är det första steget mot en kanonisering till helgon. Kommittén skriver:

"Som alla vet är ondskans makter allestädes närvarande. Mot slutet av 80-talet, när ondskan upphörde med att stödja och upprätthålla det hädiska Sovjetunionen, riktade den sig åt andra håll för sina dunkla planer. De utvalda var inte lika lätta att identifiera som det ondas assistenter, utan de var namn som hederliga italienare sorgligt nog var bekanta med: Massimo d'Alema, Romani Prodi, Bertinotti, vilka tillsammans med De röda brigaderna och Osama bin Ladin och de sju som är lierade med den internationella pedofilin försökte ta makten i Italien och tvinga alla till ett liv i misär, moraliskt och fysiskt förfall, våld, hunger och förtryck".
/.../
"Silvio Berlusconi är vår frälsare. Mer än någon annan italienare genom tiderna förtjänar han en beatifikation av vår heliga fru Kyrka".

Nåväl. Enligt vad tigerbloggen drar sig till minnes så är det praxis inom Vatikanen att utse en så kallad djävulens advokat, när någon har blivit saligförklarad. Saligförklaringen är så att säga preliminär. Den utsedde åklagaren har till uppgift att ifrågasätta, pröva och rannsaka den saligförklarades liv och leverne, och försöka kontrollera påståendena om mirakel innan en kanonisering till helgon kan genomföras. (Ja, det är därifrån vi har fått vårt metaforiska uttryck djävulens advokat).
Om Berlusconi går så långt som till en beatifiering, vilket är intill förvissning gränsande sannolikhet osannolikt, så kommer väl de här nogräknade typerna att sätta krokben för helgonet.

Tigerbloggen tackar sin ärevördiga tipsare Zamenhof för länken.

4 kommentarer:

 1. varsågod !

  Just a complementary information: it finally appeared that the message, signatures and all the mess were fake. There is probably something in the privat behavious of our P.M. that makes hard to start the procedure, right now. We will have to content us with the saints we already have, for now.

  BUT ...many real Berlusconi-supported did take it seriously and wrote to the email of the organisers to express their support to the initiative.

  SvaraRadera
 2. Då ska jag erkänna att jag gick på det. Trots att det fanns varningstecken (t.ex sammanbuntningen av Osama bin Laden, Röda brigaderna och den internationella pedofilin). Haha.

  SvaraRadera
 3. ...att jag gick på det

  Moi aussi, enfin, j'hésitais mais en tout cas c'était drôle

  Ca en revanche c'est VRAI (débattu à la télé, relevé par le NYT...)

  Mais ça risque de fatiguer tes lecteurs...

  http://silvioperilnobel.sitonline.it/1/il_successo_del_g8_984900.html


  http://www.nytimes.com/2009/06/04/world/europe/04italy.html?_r=2&scp=8&sq=berlusconi&st=cse

  SvaraRadera
 4. Och dessutom: såvitt jag vet är Djävulens advokat dessvärre avskaffad av Paulus VI när han reformerade hela kanoniseringsförfarandet. Synd det, för det har dykt upp en del minst sagt egendomliga helgon på senare år...

  SvaraRadera

Specialblogg om Myggor och tigrar (klicka på bilden)