tisdag 13 oktober 2009

Bestyr

Jag letar efter Nunzio Giulianos "Ett samvetes dagbok". Skulle tro att den ligger i en bunt med gamla räkningar, brev och anteckningar.

2 kommentarer:

 1. Hur nära eller långt från sanningen kan vara Nunzio Giulianos syditalienska kvinnosyn?.
  Enligt denna kvinnosyn är kvinnan antingen en demon eller en ängel.
  Alltså antingen fördärvar hon mannen, eller så förbättrar hon honom...

  Å andra sidan undrar man vad man kan se i samvetes spegel?
  http://www.youtube.com/watch?v=yfnX9M7kx1o

  Om man dammar av gamla räkningar, brev och anteckningar...

  SvaraRadera
 2. Ja, Doktor Jekyll och Mr Hyde är ungefär den manliga motsvarigheten till kvinnan som ängel/demon! Jag förenklade lite när jag skrev om det tidigare, men det finns kvar en föreställning i Syditalien om att kvinnan står närmare djävulen eller Gud, på grund av att hon är mer sensibel än mannen. Det finns en hel del (syd)italienska ordspråk som handlar om fördärvliga kvinnor, men samtidigt finns det också kvinnodyrkan, galanteri. Båda bottnar i föreställningen att kvinnan och mannen är olika. Jag tycker det är intressant, och jag tror att det finns en motsvarighet i idealisering/demonisering av män.
  Det kapitel jag vill skriva om - om jag hittar Nunzio Giulianos bok! - heter "Kvinnan i kvarteren, ängel eller demon". Där skriver han att kvinnorna i kvarteren (det vill säga de folkliga, m.el.m camorristiska områdena) blir förråade, eftersom de inte kan utveckla sina kvinnliga sidor i den hårda miljön. Samtidigt fäster han en enorm förhoppning till kvinnorna och till bildning. Folk i de här kvarteren går ofta knappt ut skolan, Nunzio Giuliano ville skicka just kvinnorna till universiteten, för att de sedan skulle återvända till kvarteren för att idka gott inflytande på männen...
  Han var buddhist, förresten. "Ett samvetes dagbok", samvetet syftar på hans "resa" från camorraland till att tala emot camorran. Det började när hans son dog i en överdos heroin på sjuttiotalet. Det är ingen dagbok egentligen, utan en sammanställning av hans anteckningar.
  Oj det blev långt...!
  Sanningen - jo, en del sanning finns det nog i både Dr Jekyll/Mr Hydemyten och ängel/demonmyten.

  SvaraRadera

Specialblogg om Myggor och tigrar (klicka på bilden)