måndag 22 mars 2010

Apropå pissrännor

Värt att läsa idag: Lars Gustafsson på Newsmill om Internet som kunskapsspridare och kreativt kaos.
Det är klart att det kan gå hett till på nätet:... men moralpaniken (och det förakt för fri åsiktsbildning som den främst vittnar om) handlar bara om förlorade privilegier. På sikt tror jag att alltfler kulturskribenter, som ändå utgör en mycket lågavlönad skara, i allt större utsträckning kommer att öppna eget på nätet.
The best things in life are free (men Mäktig tussilago säljer, det är bra för man måste ju skaffa mat till katterna; de får inte lammstek varje dag men jag vill att de ska få riktigt kött minst en gång i veckan så att de rår på den biffiga Lady Camorra. Och så ska man ju skriva en ny bok också, så dra er inte för att kila ner till bokhandeln och skaffa ett ex, för tussilagoboken bör man för allt i världen inte missa).
Så är det. Rent objektivt, alltså.

16 kommentarer:

 1. Marknadsföring à la Maja Lundgren! Love it! :)  hicosts (hi costs) som kodord. :)

  SvaraRadera
 2. Visst handlar det om förlorade privilegier. Smaka på det här fantastiska citatet av Astrid Söderbergh Widding:

  "Kommenterandet är också ett misstroendevotum mot journalisterna, som tidigare, i likhet med andra demokratiska representanter, haft mandatet att yttra sig i folkflertalets namn"

  http://www.svd.se/kulturnoje/tv/mediekronikor/demokratins-princip-ar-ifragasatt_3844133.svd

  Jag bara undrar. Vem har gett journalistkåren mandat att yttra sig i folkflertalets namn. Bara de själva så vitt jag vet.
  Att förlora detta privilegium, som man verkar ta för givet att man har rätt till, är nog bittert för många.

  Så skönt att Tussilagon säljer. Men annat var väl inte att vänta :)
  Jag gör reklam så gott jag kan genom att nämna dig och dina böcker när sådant kommer på tal. Utan att för den skull avslöja att jag hänger på denna blogg.

  SvaraRadera
 3. John Bunyan: hehe... jag vill ju inte sticka under stol med att jag tycker den är bästa boken i världen för tillfället, samtidigt är det ju inte så bra å skryt. Försöker hitta nåt slags kompromiss. Men det landar i skryt.
  Mycket bok för pengarna! (ok den är inte så tjock, men innehållsrik).
  Anonym 19.11: nej, det där är något slags naivitet tror jag, och lite riskabel. I bästa fall är journalister vakna, vederhäftiga och noggranna. Men att de på något vis skulle vara folkvalda eller stå för en objektiv sanning är en myt. Lars Gustafsson skriver mest om kulturjournalistiken, och om den ska kunna stå sig måste den satsa på bildning och inte så mycket tyckande. Precis som Gustafsson skriver så är det billigt att producera tyckande, krönikor om ditt och datt, medan en lärd essä om något intressant tar tid att skriva. Jag tycker för övrigt också att det är för mycket bilder... och att det skulle bli tydligare om man hade en rudimentär indelning i en nöjesdel och en kulturdel. Som nu är det för plottrigt, dessutom är alltihop inlindat i en sjuhelsikes massa reklamblad.
  Populisten inom mig (hehe) undrar dessutom vad cheferna har för löner på Stockholms kultursidor, i förhållande till skribenterna. Det kanske inte är några drastiska klyftor, men jag tycker att det verkar som om tidningarna sparar in på fel saker och satsar på fel saker.

  SvaraRadera
 4. Väldigt försynt och parentetiskt skryt. Nästan subliminalt. ;) Skryt på! Det är din fulla rätt som skapare. :)

  SvaraRadera
 5. Nästan subliminalt, ja just det, så ska det vara. *s* Mycket tussilagobok för pengarna. Jodå... den är bäst i test gedigen kvalitet och inget tjafsigt slit och släng. Alla MÅSTE läsa. Hehe. Det var finstilt.
  hypnos... hypnos... gåååå tiiiiillll boookhaaandeeelllnnnn....

  SvaraRadera
 6. Bra Maja!
  En grön fe på det och det kommer att gå som smort! :)

  SvaraRadera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 8. Haha ja den jäklas man inte med.

  SvaraRadera
 9. Absinth. Det är förbjudet tror jag. Men det var ju bränsle för många författare ett tag (Strimpan, t.ex).

  SvaraRadera
 10. Det var förbjudet i nästan hela Europa och i USA men aldrig formellt i Sverige. Dock såldes det inte på många år. Åtminstone enligt Systembolaget där man kan läsa om myter och fakta kring denna sägenomspunna dryck: http://www.systembolaget.se/Uppslagsbok/Sprit/Absint.htm

  Tyvärr krossar Systembolaget alla mina grönskimrande illusioner om att absint skulle kunna användas i marknadsföringen. Dels för att att den tydligen inte alls har en mer hallucinatorisk effekt än annan alkohol (delirium) och dels för att om man nu skulle få hallucinationer av den är man troligen på väg att dö av alkoholförgiftning. Och döda köper inga böcker. Bummer! Ytterligare en aspekt är att man skulle behöva sälja en himla massa böcker för att ha råd med den i marknadsföringen för speciellt billig var den inte.
  Men, det skulle vara kul att smaka någon gång. Kanske vid den där picknicken det talades om? :)

  SvaraRadera
 11. Clam..
  Den där livsfarliga kattjäveln ser överraskande mänsklig ut om man klickar på "Clam".. Lite av en chock, faktiskt.. :-)

  Maja.. Du ska väl inte be om ursäkt för att du vill att folk ska köpa din bok?? Du vore väl en något underlig figur om du INTE tyckte det var en bra idé!! :-) Fast för fattiglappar som jag själv är det ju himla bra att biblan finns i väntan på att ekonomien tillåter nya bokinköp!! :-)

  SvaraRadera
 12. Jag plockar bort anonyma kommentarer när de är överhövan off topic.
  John Bunyan: den såldes på något museum i Paris, i presentshopen, någon gång men jag köpte inget. Jaså, har den inga särskilt hallucinatoriska effekter. Mjaha, då är den kanske bara ovanligt giftig? Jag har hört att den ska smaka lite grann som pastis (eller Pernod) som (sprätta upp mig om jag har fel) är kryddad med anis.

  SvaraRadera
 13. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 14. Jo... det låter rimligt.
  Apropå syfilis - är det någon som har läst Doktor Faustus av Thomas Mann? Jag gillar Thomas Mann mycket men just den har jag inte läst, den ligger högt upp på läslistan. Den lär handla om en man som ådrar sig syfilis med flit för att galenskapen ska göra honom genialisk (tror jag, har som sagt inte läst den). Samtidigt något slags parallell till nazityskland.
  Någon annan som läst den?

  SvaraRadera
 15. Maja..

  Jag har inte läst den.. Av Thomas Mann äger jag bara Döden i Venedig, men det var länge sen jag läste den.. Förordet i den är föresten skrivet av Karl Vennberg, pappa till en av mina bästa vänner i detta livet!! :-)

  SvaraRadera
 16. Har hört på omvägar att Torgny Lindgren hade "Döden i Venedig" som lästips i Babel i torsdags.. :-) Det var ju lite coolt, om man säger så.. konstigt hur saker häktar i varann.. en bok som jag inte ens TÄNKT på, på X antal år.. :-)

  SvaraRadera

Hårfagre

Hårfagre
av Vasaplatsen
"-Jag vill inte att Mimmi ska bli en modern kvinna, sa Oscar"
- Serberna gillar jag, sa Lemmy
(Mäktig Tussilago)

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson
- Om du känner så där Figge, så är det sossarnas fel.
Ur Mäktig Tussilago

Med boktrave och mygga av Grynna

Med boktrave och mygga av Grynna

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"
från Kim