onsdag 17 mars 2010

Hello tiger lovers

Nejdå jag har inte slutat blogga och inte blivit ett rov för vare sig hybris eller förkrosselse. Däremot håller jag på och smälta intrycken av recensionerna.
Särskilt glädjande är den i Göteborgsposten
och den i Corren, det är rejält underbart - och detta faktiskt oavsett godkänt eller icke godkänt - när kritiker är så öppna att de ser en boks egenart. Självklart kommer jag att länka även till negativa eller ljumma recensioner. Som jag ser det präglas de mestadels av moralisk indignation, ibland även av en ovana vid litteratur som rör sig.
Nu ska jag ta itu med disken efter gårdagens lilla kalas, morgonen tillbringade jag i en radiostudio (P3 populär) och dagen med att promenera i Stockholm. Fin stad, på det hela taget.

34 kommentarer:

 1. Läste den i GP igår och är väldigt sugen på att läsa boken själv nu! :)

  SvaraRadera
 2. Redigera gärna länken till Göteborgsposten, Maja - fimpa den där första självreferensen som Blogger gärna kletar dit automagiskt - så blir den klickbar direkt! Så här såg url:en ut när jag försökte läsa:

  http://lundgrenmaja.blogspot.com/2010/03/www.gp.se/kulturnoje/litteratur/1.332236-maja-lundgren-maktig-tussilago

  SvaraRadera
 3. Oj då, vad konstigt det blev. Jag ska försöka kringå det autmagiska på nåt sätt, haha.
  Recensenten återger en hel del av händelseförloppet men jag tror inte att det förtar något (ett litet fel i rec. är att indianen kallar sig Lemmy efter sångaren i Motörhead, inte Lenny).

  SvaraRadera
 4. Adam Steen: ja visst är den? Nej, jag måste skärpa mig...

  SvaraRadera
 5. Jag menar sluta skrävla (apropå skärpa mig alltså). Skryt och skrävel gör författaren glad, men bäst av allt är en långpromenad. Förresten såg jag skidloppet på slottsbacken, det såg riktigt roligt ut.
  Igår kväll kom Atossa in med sin första fångst. Jag såg från köksfönstret att hon hade nåt i munnen och gick med viss bävan ner och släppte in henne. Men det var en scotch-brite. Både hon och Xerxes är förtjusta i scotch-brites, de tycker om att slita dem i små små stycken med tänderna. Jag vet inte var hon snott den, får höra om någon granne klagar sen.

  SvaraRadera
 6. Motörhead.. Me LIKE!!! :-) Jag hade faktiskt tänkt fråga dig om han var uppkallad efter Lemmy Kilmister, men så tänkte jag: "Äsch!! Såklart han inte är!!" Där fick jag!! :-) Ett av mina absoluta favvoband!! :-)

  SvaraRadera
 7. Kan det vara nån pik till matte det där med Scotch-briten?? :-) Betydligt trevligare med döda Scotch-brite än med döda möss eller fåglar!!

  SvaraRadera
 8. http://www.youtube.com/watch?v=uCOvH08MY_Y

  SvaraRadera
 9. Du Maja. Här är en sjuhelvetes bra artikel. Om modevärldens heliga pervo Terry Richardson.
  www.stiefkind.blogspot.com

  SvaraRadera
 10. Bitten: jo, jag gillar också Motörhead. Och Oscars granne som klär ut sig till indian för att han känner sig som en utrotningshotad svensk, han bytte namn till Lemmy.
  Det med scotch-briten brukar vara något kissarna tar till när de är sura på mig för att de inte får mat tillräckligt snabbt eller jag inte ägnar dem tillbörlig uppmärksamhet. De vet att jag helst inte vill att de massakrerar mina scotch-brites. Varför Atossa fångat in en själv vet jag inte, men hon var mycket nöjd med det.
  Nu ska jag kolla era länkar och så. Idag har jag firat fölsedag.

  SvaraRadera
 11. Har den äran Maja!
  Jag kör med lite gammeldagska jag så det inte blir så tjatigt att höra :)
  Jag hade ingen aning om denna begivenhet förrän syster påminde om saken. Men jag hann ju precis innan fösledagen är slut.

  SvaraRadera
 12. Nämen, Stort Grattis på födelsedagen (lite i efterskott)!! :)

  Hoppas att du har haft en trevlig dag. :)

  SvaraRadera
 13. Jag har läst ut Mäktig Tussilago nu och tycker inte alls den handlar om "den svenske mjukismannen" som jag sett den beskrivas, det är mycket mer världskonflikt över den. Inte som alla "det här är ett problem och nu ska vi lösa det" typ Bitterfittan, som kravlar runt i nåt slags relationsträsk, titta vad dåligt vi har det men så här får det inte gå till och nu löser vi det. Hatar sånt.
  "förfädernas tillgång, nuets efterfrågan och hans egen brist", ok det är Oscar på pianostolen.
  Jag började läsa om och det var rätt kul hur repliker blev något annat, i början vet man inte att hans sambo lämnat honom och fattar inte "hon inte sådär jättepratar om det" (om att gifta sig) och att han börjar snacka om djur apropå balkonger.
  Well Maja, hoppas du skriver fler böcker för det är inte sådär direkt förutsägbart vad du kommer att skriva nästa gång.

  SvaraRadera
 14. Varför fick Lemmy för sig och hjälpa Oscar ut och hur gick det till. Det kan man fundera på. Jag vet inte. Och hade Monique nånting med det att göra. Hon var ju så snäll.

  Är Lemmy en slags mäktig Tussilago som hjälper ut folk.

  Tänk vad man kan fundera på det.

  SvaraRadera
 15. Bitterfittan! astrist. Hyllad. Media älskar sånt. Skittaskig kvalitet. Heja! Offer, feminism, Stieg Larsson. Hela världen läser Stieg Larsson och blir feminister. Stort tack till sambo rombon.
  Det gör inte så mycket att Stieg Larsson är död eftersom hans goda ínverkan motverkar VilksLarsson: ren godhet.
  The eye

  SvaraRadera
 16. Varför tog du bort min kommentar om Stieg Larsson?
  För en gångs skull talar man om innehåll, med stor spridning som kan PÅVERKA. Han har lyckats nå ut med ett samhällsinnehåll som få, och för en gångs skull är mord på kvinnor inte underhållning utan en väckarklocka. Plus det med nazismen. Lite som Marklund. Stieg Larsson är så jävla underskattad. Han är vår tids Harry Martinsson men bättre för han är seriösare och mer kvinnoorienterad. Stieg Larsson är STOR. En omvälvare. Underskattad han har enorm påverkat. Inte undra på att han var mordhotat. Men hans samhällspåverkan kommer visa sig senare, för jst det med feminismen och otvetydiga ställningstagande för starka kvinnor vart grundat från början.

  SvaraRadera
 17. Ta inte bort min kommentar om Stieg Larsson. Han är vår tids störste på grund av äktheten. Sanning och äkthet, mordhotad som Vilks, för att de vågar ta strid för det som är rätt. Det märkte man på änkan att striden för feminismen var det viktigaste precis som Vilks krig mot fundamentalismen och därigenom för feminismen och det borde applåderas, men ändå är det som om Vilks och Stieg Larsson inte tas på allvar trots att de är de få i svergie som mordhotats. Skam, skämmes tamejfan för att dessa i ordets rätta bemärkelse stora modiga män vifas undan av vänster ´media.

  SvaraRadera
 18. Stieg Larsson skulle ha blivit vår nästa Påve om han inte dött. Ta inte bort det här nu. Feminismen och Katolismen skulle ha inkorporerats i varandra och bildat en ny vänsterreligiösfeministisk mansklubb. Det förstår varenda människa. Sluta ta bort mina kommentarer. Men den drömmen krossades med Stiegs förtida död.

  SvaraRadera
 19. Men var tog min kommentar nu vägen. Stieg Larsson skulle bli den nästa världsherren och gift sig med Kronprinsessan om han fått leva. En rojalistisk kommunism är vad varje land behöver. Ta inte bort den här kommentaren nu också. Sluta!

  SvaraRadera
 20. Jaha, då var alla mina kommentarer borta. :(

  SvaraRadera
 21. Varför är jag borta?

  SvaraRadera
 22. hahaha.... underbart, rojalistisk kommunism och världsherre - nej då jag har inte tagit bort några kommentarer, kan de ha blivit uppslurpade av gudarna kanske?
  Sen har jag faktiskt inte läst Stieg Larsson, jag har börjat och kände inte att det var min grej.
  Charlie: ja, kan det ha varit Monique som låg bakom? Eller var det på Lemmys eget bevåg? Är det så säkert att Oscar ville rymma? Jag har en del teorier kring varför det var just Lemmy...

  SvaraRadera
 23. Jag får ju lite för mig att Oscar inte brydde sig jättemycket, inte så att han själv initierade något eller var pådrivande, men sen är jag övertygad om att han var nöjd.

  Monique var nog i alla fall väldigt stöttande i saken.

  Jag har funderat lite över Katarina. Hon älskade ju inte Oscar då hon själv för tillfället var lite omogen men hade hon stannat så hade hon kanske fått tuplpaner och fruktträd att mata rådjuren med. Men Oscar, älskade han Katarina? Det är ett litet frågetecken tycker jag.

  Ja, varför var det just Lemmy?

  SvaraRadera
 24. Hm, en man utklädd till indian som hjälper "hjälten" att rymma. Hur var det nu? Norregök är sorgegök, östergök är tröstergök, södergök är dödergök och västergök är bästergök?
  Jag får nog snart komma till skott och få tag på Mäktig Tussilago. :)

  Och en anonym fanastiegist som rusar upp på barrikaderna och skriker över de gaggböliska vidderna att Stieg Larsson posthumt borde utropas till teokratisk, feministisk monark. Man får väl bara hoppas att han får ett lite mer varaktigt säte än ett sprängt luftslott bara. Jag fick som en bild från Les Misérable med vår käre fanastiegist som, tillsammans med Lisbeth Salander, håller en söndersliten feminsitfana vilken stolt fladdrar i motvinden (om en flagga nu kan fladdra stolt, förstås)sjungandes: Helig, Helig, Helig är Stieg Larsson!

  Du har verkligen en underbar, omväxlande och rolig blogg Maja! Härligt! *ROFL*

  SvaraRadera
 25. Bra recensioner!
  Trevlig läsning.
  Realistiskt.
  Leroy

  SvaraRadera
 26. Hehe. Jag har inte tagit bort några extatiska Stieg Larsson-kommentarer, måste dementera detta.
  Ja, ta nu och läs Mäktig tussilago. Det tycker jag verkligen. Jag ska lägga in fler länkar sen, med väldigt fina läsningar och tolkningar. En liten, liten recensionsmassaker kan komma på tal också, jag vill trots allt bemöta detta som påståtts att jag inte skulle ha något ärende eller vara populist.
  Tack för glattelationerna, mina kissar fyllde tio månader den femtonde också, så det är mycket nu.

  SvaraRadera
 27. hahaha... ja John Bunyan, en blogg som får så roliga besök kan inte vara fel.
  Charlie: "för tillfället var lite omogen" - hm...

  SvaraRadera
 28. Maja,
  Jag satt igår och undrade om det finns något ställe där recensenter blir recenserade. Det vore lite roligt. :)

  Jo, jag skall. Jag har ju, skam till sägandes inte läst någon av dina böcker ännu och egentligen skulle jag vilja läsa dem "i följd". Alltså börja med Sprickan i ögat och ta Mäktig Tussilago sist, eller sist, det beror ju på om jag hunnit dit innan du hinner släppa nästa bok, förstås. Förut kunde jag läsa flera böcker i veckan men i och med min sjukdom får jag vara glad om det blir en i månaden numera. Man får vara glad för det lilla. :)
  Någon som har ett bra recept på rättrådig böngryta förresten?

  SvaraRadera
 29. Hm, egentligen menade jag nog inte recensenter (det kan ju lätt bli lite taskigt personligt) utan recensioner som blir recenserade.

  Och blogger tycker att jag är en "pentok". Lite svengelska är aldrig fel. :)

  SvaraRadera
 30. John; Rättrådig böngryta. Ta en liten lila Ask och nej jag vet inte, associerade rättrådig till vår lilla böna till justitieminister. Vet just inte om jag ska skratta eller gråta.


  Maja: ja jag tänker så om man ser det som att hon lämnade honom för att inte var försörjningsgod nog, vilket jag i och för sig inte är säker på men om jag utgår från det så tycker jag det var omgoet. Typ.

  Johnigen: Sprickan i ögat har jag kvar. Jag brukar också vilja läsa i följd.

  SvaraRadera
 31. John Bunyan: diskussioner om litteraturkritik brukar kunna bli väldigt intressanta.
  En sak ska man veta, och det är att det är ett lågavlönat och ofta stressigt jobb... Stockholmspressen har en lite trist tendens att sätta dömandet och hierarkiserandet främst, medan de bra läsningarna av böckerna brukar stå att finna i den s.k landsortspressen, tidskrifter m.fl forum.
  Jaså har du kvar att läsa mina böcker, vad härligt - grattis *S*

  SvaraRadera

Hårfagre

Hårfagre
av Vasaplatsen
"-Jag vill inte att Mimmi ska bli en modern kvinna, sa Oscar"
- Serberna gillar jag, sa Lemmy
(Mäktig Tussilago)

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson
- Om du känner så där Figge, så är det sossarnas fel.
Ur Mäktig Tussilago

Med boktrave och mygga av Grynna

Med boktrave och mygga av Grynna

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"
från Kim