söndag 21 mars 2010

Det hände en knäpp grej med Goethe

Jag berättar en anekdot ur minnet nu (inte mitt personliga minne givetvis utan läsminnet). Episoden fanns återgiven i ett förord till något av Goethe, jag har för mig att det var hans sagor.
När Goethe hade skrivit Den unge Werthers lidanden var han väldigt nervös och osäker - kan man göra så här? Så han lät en skriftställare läsa igenom manuskriptet. Goethe satt kvar i rummet medan denne läste (vilket kan vara nog så nervpåfrestande). Skriftställaren rörde inte en min, utan hade ett totalt uttråkat stenansikte. Men efter hundra sidor nickade han och sa: "Det DÄR var... rätt bra".
Goethe gick hem och tänkte bränna manuskriptet.
Jag vet inte var anekdoten ursprungligen kommer ifrån - är det inte Goethe själv eller skriftställaren som är upphovsman, så är den kanske en myt. Jag gillar den fett grymt, som ungdomarna antagligen inte säger och kanske aldrig har sagt.

34 kommentarer:

 1. Precis så säger ungdomarna!! T.o.m. mitt snart tio-åriga barnbarn, säger "fett grymt!" :-)

  Tänk om han gjort allvar av det infallet, Goethe??? Det får en att undra: HUR många mästerverk har hängt på en så skör tråd?? Och hur många har vi aldrig fått läsa bara p.g.a. författarens dåliga självförtroende?? Tanken svindlar lite..

  SvaraRadera
 2. Jaså säger de fett grymt, vad coolt.
  Jo, sköra trådar finns det väl en del, och snille är ingenting utan envishet, tur, hårt arbete och en viss hybris, tror jag. Det är kul att tänka på Goethes darriga knän, jag tror jag ska dra den där anektdoten på kreativt skrivande sen. Goethecitatet "I konsten är endast det bästa gott nog" brukar jag nämna. För att sätta ribban. *s*

  SvaraRadera
 3. Ha-ha.. Det uppfinns ständigt nya ord här!! :-)

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Kul att du inte sätter ribban för högt, Maja. ;)

  Jag minns att min litteratur lärare var förtjust i tyska klassiska författare. Det var mycket Goethe och Schiller citater som jag var tvungen lära utantil...
  Men det var fantastisk, trots för länge sen...

  Tänk på att Goethe har skrivit Faust 1 och 2 i 1808 och 1832...
  Och tidigare var även den ofullständiga versionen som kallas Urfaust.

  Det sägs att Napoleon har läst sju gånger Werther. Men Napoleon var känd för att göra flera saker samtidigt. Hur många gånger har Napoleon läst Werther då? ;)

  SvaraRadera
 6. Valens: jo, det var ett skämt jag drog förra kursen - jag skrev "i konsten är endast det bästa gott nog" det första jag gjorde.
  Goethe är inte så dum.

  SvaraRadera
 7. Idag är det iallafall full vinter här i Stockholm igen.

  SvaraRadera
 8. När jag tänker på Goethe tänker jag alltid på pudelns kärna också. Jag minns när jag läste Faust en gång i tiden och där stötte på denna fras. Det var som en uppenbarelse. Visst hade jag vetat vad pudelns kärna betydde länge, men det gav ju ingen mening egentligen. Och så Voila! Plötsligt hade det en tydlig innebörd. Såna där aha-upplevelser är nåt att riktigt suga på länge.

  Ja,stackars ni Stockholmare. Jag läste att det var snö och minusgrader igen. Här i söder fortskrider våren. Än så länge. Man kan aldrig vara säker. Jag minns ett år när det började snöa vid Valborg.

  SvaraRadera
 9. Pudelns kärna är ett finurligt uttryck, jag gillar det. Ja, Faust - ettan då. Tvåan är svårgenomtränglig (men det kanske är dags att ge den en chans igen, den var proppad med symbolik som jag tror var hämtad ur alkemin).
  Skönt att veta att ni har fått vår söderöver iallafall. Men jag minns ett år då det snöade i maj.

  SvaraRadera
 10. 1980 tror jag det var, så snöade det uppe i Dalarna i JULI!!!! Det blev ju inte långvarigt och var rätt lokalt, men ändå..

  SvaraRadera
 11. Jag hade tänkt kommentera och skriva "neej det är ingen som säger fett grymt" och så hade jag tänkt skriva hur välskriven din blogg är. Sen kom jag på att jag är för gammal numera för att förstå mig på ungdomarnas tugg. Så jag nöjer mig med det där om hur bra din blogg är. :)

  SvaraRadera
 12. Anonym 07.03..

  Det var väl en himla tur att du nöjde dig med sista halvan av din kommentar, för på så vis kan man ju säga : Du har helt rätt!! :-) Hade du tagit med första halvan hade du ju haft fel och det är ju aldrig kul!! :-)

  SvaraRadera
 13. Anonym 07.03: tack för andra halvan - men jag är inte helt övertygad om att Bitten har rätt där. Det kan ju vara olika förstås - en del ungdomar säger bara grymt och har släppt det där med fett, andra kombinerar osv.
  Kan ni inte skicka alla era barn och barnbarn till datorerna så att man får veta hur det är?

  SvaraRadera
 14. Jag menar angående kommentarens första halvlek.

  SvaraRadera
 15. Men såklart att inte ALLA ungdomar/barn säger "fett grymt".. Men när har någonsin ALLA ungdomar använt samma ungdomsuttryck?? Jag hör i alla fall dessa ord surra runt öronen stup i ett.. :-) Även "Fett coolt"..

  SvaraRadera
 16. Apropå fett grymt, så har jag nu konsulterat dottern som är skolbibliotekarie och omgiven av tonåringar hela dagarna.
  Hon säger som så, att "fett" och "grymt" använde hon och hennes kompisar när de pluggade för några år sen, och även "fett grymt" ibland. En del äldre använder det fortfarande.
  Kidsen på de skolor där hon har jobbat kan säga "fett" ibland men inte ofta, och aldrig "fett grymt".
  Hon fortsätter sen:

  "ja, det är då inga ungdomar jag stött på sedan jag började jobba i alla fall som säger så. Låter mer som en 55-åring i luvtröja ;)"
  Modeordet för dagen är istället "ofta"

  Jag kan nog tänka mig att det varierar beroende på var i landet man bor, och jag kan definitivt tänka mig att 10-åringar kan ta efter en farmor som man träffar mycket.

  SvaraRadera
 17. Seveneleven..

  Ja, isåfall har mitt barnbarn nån annan farmor undangömd,som han tar efter, för jag använder ALDRIG i livet det uttrycket!! :-) Inte vet jag om det är här i Stockholmstrakten då, för här hör man det!!

  SvaraRadera
 18. Ofta! hahaha... det var bra...

  SvaraRadera
 19. Måste testa:
  - Vad tycker du om Mäktig tussilago av Maja Lundgren?
  - Ofta!

  SvaraRadera
 20. Hm, jo det skulle man kanske förstå om man råkade höra det på spårvagnen.

  SvaraRadera
 21. Ett litet tillägg.
  Citat från dotterns mail:
  "ofta" betyder ungefär "som om" eller "eller hur!" <-vilket ju är ironiskt då

  Testa igen John B :)

  SvaraRadera
 22. Mmm hmm... det kanske är lite som: "ville!" alltså att det snarast betyder motsatsen? Eller som "orka!" eller "intresseklubben antecknar!"
  ?
  Aldrig hört ofta! haha...
  Godnatt för mig

  SvaraRadera
 23. Då blir det ju helt obegripligt. Åtminstone på det sätt du presenterar det i din förra kommentar.

  Har du fler tillägg innan man dristar sig till att testa igen? En 40+ som försöker sig på att förstå tonåringar på spårvagnen. Ofta!

  SvaraRadera
 24. Edit; En 40+ som förstår vad tonåringar säger på spårvagnen. Ofta! ?

  SvaraRadera
 25. JohnB. Ja, jag var otydlig i min första kommentar.
  "ofta" är alltså ingen ersättare för "fett grymt".
  Det är bara det modeord som hörs mest på högstadieskolor för tillfället.

  Precis som "fett" och "grymt" var det som hördes mest för ett antal år sen.
  Ursäkta otydligheten.

  Maja är inne på rätt spår tror jag.

  Bitten. Jag tror dig. Jag tror som sagt att det skiljer på olika ställen. Dessutom kan ju modeord komma tillbaka efter en del års karantän och bli inne igen.

  SvaraRadera
 26. Fett ofta!
  hehe.
  Så här kanske:
  - Har du gjort matteläxan?
  - Fett ofta.
  (d.v.s nä, det gör jag ju aldrig)

  SvaraRadera
 27. "Fett" och "ofta" tror jag inte kombineras. Men dottern jobbar idag och har lovat att rapportera från dagens värv. Så jag ska kunna ge lite exempel ikväll.

  SvaraRadera
 28. Okay.Ex 1.
  Skolan hade författarbesök, och författaren berättar om när han jobbade på TV. Han sa bl.a att han jämt fick åka utomlands och filma på den tiden. En elev i publiken ropar då "ofta"! (= som om vi tror på det. Nu ljuger du allt)

  Författaren fick flera Ofta-rop

  Ex 2. Eleverna i en klass gör en slags redovisning för klassen en gång i veckan och måste då presentera en nyhet från den gångna veckan.
  Elev 1 : Vilken nyhet tänker du ha med?
  Elev 2: Jag tänker inte ta med nån alls.
  Elev 1: Ofta!
  (= löjligt. Det måste du ju)

  SvaraRadera
 29. Utsökt, Seveneleven. Vilka ironiker de är, tonåringarna... Men om författaren inte förstod den ironiska undertonen kanske svaret blev: ja, det var ofta.
  Hm, nu har mina katter blivit tonåringar, tror jag. Det är nog våren. Atossa kom in alldeles lerig igår, och Xerxes var ute flera timmar i dag.
  De håller på och gräva upp halva området för att lägga in fjärrvärme, så jag är lite orolig, kanske borde hålla dem inomhus helt och hållet tills grävskoporna och avgrunderna i marken är borta.

  SvaraRadera
 30. Det blev ett syftningsfel där - det är förstås inte mina katter som gräver för att lägga in fjärrvärme...

  SvaraRadera
 31. Ha ha. Så det är inte katterna som lägger in fjärrvärme? Är du säker på det, med tanke på en lerig Atossa. De kanske har fått för sig att hjälpa till.
  Men ja, det måste vara oroligt. Jag förstår om du håller dem inne.
  Mitt hus håller på att renovera fasaden och alla fönster ska bytas nästa vecka. Då ska jag vara kattvakt! Den yngsta missen är så nyfiken och orädd så jag bävar! Det blir till att stänga in de små raringarna. Inte kul, men vad gör man.

  SvaraRadera
 32. Det är svårt att stänga in katter som vill ut. Jag är lite restriktiv, fördelen med att jobba hemma är ju att man kan gå ut och vissla på dem ibland. Det finns ett hemskt talesätt: "curiosity... the cat". Jag vill inte skriva ut det i dess helhet. Men jag hoppas att de blir mer skrämda av än nyfikna på grävskoporna.
  Att vara kattvakt är kanske ett särskilt ansvar, så... du har inte övervägt att adoptera en alldeles egen?
  Godnatt

  SvaraRadera

Hårfagre

Hårfagre
av Vasaplatsen
"-Jag vill inte att Mimmi ska bli en modern kvinna, sa Oscar"
- Serberna gillar jag, sa Lemmy
(Mäktig Tussilago)

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson
- Om du känner så där Figge, så är det sossarnas fel.
Ur Mäktig Tussilago

Med boktrave och mygga av Grynna

Med boktrave och mygga av Grynna

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"
från Kim