fredag 23 april 2010

Götet, m.m

Idag åker jag till Göteborg för att läsa ur Mäktig tussilago på Världsbokdagen.
Och i morgon pratar jag på ABF i Stockholm 15.00.
Det skulle vara kul att träffa några av er som kommenterar här, om ni befinner er antingen i Göteborg eller Stockholm vill säga; vill ni inte outa er går det bra att bära mask och göra ett hemligt tecken.
(Apropå maskering: Subcommendante Marcos är Mayaindian).
Dessutom vill jag be mina studenter om misskund: ni ska få respons på era noveller, det kan inte bli några långa recensioner men åtminstone något ni kan ha användning för. Just nu är det mycket, men senare.

24 kommentarer:

 1. Lycka till o hälsa alla "goa" gubbar o gummor.

  Spatsera sen på avenyn o prata om fotboll. Dom har många goa lag. Hoppas på solsken för det skall du ha.

  Leroy

  SvaraRadera
 2. No creo que subcomandante Marcos es de origen maya.

  SvaraRadera
 3. En ettrig en: ja, jag tror det. I höst.
  Leroy: jag åker bara över dan och vänder (sitter på tåget tillbaks just nu).
  Cuben: det är han nog inte, jag såg en uppgift om att han skulle vara det men den är minst sagt obekräftad). Ska det inte vara konjunktiv efter creo på spanska? Det är det på italienska däremot inte på franska efter vverbet tro, så jag undrar (försöker alltså inte vara besserwisser)

  SvaraRadera
 4. Så du var redan på väg till tåget när jag försökte hitta någon att göra hemliga tecken till efter tillställningen i bunkern under stadsbiblioteket... Det var kul att höra dig! Men tråkigt att där satt någon i mörkret som fullständigt saknade hyfs och uppenbarligen hade ett horn i sidan till just dig, eftersom han artigt satt tyst under det pinsamma framträdande som sedan följde ...

  SvaraRadera
 5. Ja, jag hörde inte vad arga mannen sa, eller ropade, men det var ju lite störande.
  Jag måste åka till tåget sen ganska direkt. Sen ska jag säga att det inte är så lätt att läsa högt ur Mäktig tussilago egentligen, växlingen mellan poesi och prosa, och alla olika röster, att få det att gå fram att det är olika personer - kräver nog en skådespelare. Dessutom föredrar jag när publiken är i ljus, jag vill se folk - nu var det totalt beckmörkt där publiken satt, samt strålkastarljus i ögonen. Men rätt kul ändå på det hela taget. Roligt att du var där, det hade varit trevligt att prata !

  SvaraRadera
 6. Henrik Brändén24 april 2010 08:22

  Samma sak när man pratar om genteknik och liknande med gymnasister eller lärare: man vill ju se hur de reagerar, annars blir det så enkelriktat. Nej, det kan inte vara en lätt bok att läsa ur, dessutom skriver du ju så koncentrerat, att det inte finns något fem eller tio minuter långt flöde av en enda tråd att följa. Och så mycket av det intressanta ligger ju i hur olika delar av texten kommunicerar med varandra på olika plan, att det måste vara närmast ogörligt att rycka ut ett par bitar ur helheten ...

  SvaraRadera
 7. Tack för läsningen i Gbg igår. Det var mycket fint.

  SvaraRadera
 8. Henrik: ja, och allra helst ska det kunna bli frågor och diskussion också. Men här var det ganska kort, tio minuter ungefär.
  Gergette: tackar ödmjukast, trevligt att höra att det når ut.
  Var det någon som hörde vad han som pratade i publiken sa? Jag fick egentligen inte intrycket att han var särskilt arg, mer som att han höll en monolog om något viktigt.
  Steve Sem Sandbergs uppläsning missade jag det mesta av eftersom jag måste åka till tåget, hans roman De fattiga i Lodz sägs vara mycket fin men han verkade ha valt ett synnerligen svårläst stycke, det lilla jag hörde.
  Cuben igen: jag vet inte mycket om Zapatisterna. I Wikipedia står det att de är mayaindianer, men där står något annat också som ser ganska lustigt ut - att de lever enligt "den traditionella indianska direktdemokratiska och icke-hierarkiska beslutsstrukturen", vilket kan se en aning idealiserat ut.... (mayakulturen verkar åtminstone under klassisk tid ha varit mycket hierarkisk).
  Men vem vet, haha.

  SvaraRadera
 9. Det är väl ingen som vet vem Subcomandante Marcos är? Cuben verkar sitta inne med info?

  SvaraRadera
 10. Ja, det är ju genom dialog man själv får nya perspektiv på saker ...
  Mannen som pratade satt en bra bit från mig, så jag uppfattade inte orden, men noterade att han tystnade så snart en man sedan äntrade scenen.
  Mayaindianer vet jag inte mer om än jag läst mig till i John Keegans "Krigens historia", (en fascinerande bok som inte bryr sig ett dugg om stridsuppställningar och projektilbanor utan tar ett stort grepp om frågan hur militärväsende och samhällssystem påverkat varandra under 4000 år), men det man kan läsa sig till där låter rätt ruggigt. Minst sagt hierarkiskt!

  SvaraRadera
 11. Zigge: ja kanske Cuben har koll?
  Henrik: jag tror egentligen att det mest handlade om att han blev upprörd av läsningen (han var tyst hela kvällen annars).
  Jo, jag hade nog för mig att många indiansamhällen snarast var extremt hierarkiska, och mayakulturen verkar ha bestått av en liten överklass och en stor slavbefolkning som snarast hade det värre än till exempel i Rom och Grekland. Antagligen handlar det i Wikipedia om revolutionär romantik, jag vet som sagt var nästan inget om Zapatisterna men just det där med indiansk traditionell direktdemokrati lät helt enkelt inte särskilt övertygande.
  Godnatt

  SvaraRadera
 12. goa gubbar och gummor och goa lag, och spatsera på avenyn och prata fotboll.
  Nämen vafan jag ska inte mucka med Leroy.
  OK: vet inte heller mycket om Zapatas men tror att du sett nåt där, när du upptäckte det med "den traditionella indianska ickehierarkiska beslutsstrukturen"... hur fan gör du? Finns det nåt kvar när du genomskådat allt? Fast det kan ju vara så, det vet man ju inte.
  Svammlar. Sorry.

  SvaraRadera
 13. Emiliano Zapata var en anarkistanstucken boskapshandlare som när affärerna gick dåligt slog sig på revolution i stället.

  / Deputy Marshal Chris Madsen.

  SvaraRadera
 14. Hej!! Hitta hit via Kattis& co..Surar absolut in igen! Kram!

  SvaraRadera
 15. Om jag visste varifrån subcomandante marcos kommer ifrån hade jag nog blivit rikare på att sälja det som ett scoop. Däremot så kanske den mexikanska regeringen som namnger honom till Rafael Sebastián Guillén Vicente ha rätt. Det är väl bara han som egentligen vet. Å andra sidan sett så har ju den mexikanska regeringen inte direkt utmärkt sig för att ha koll på vad som händer och sker i sitt land...

  Sedan det där med konjunktiv är inte min specialitet. Jag önskar att så vorde för då finge jag "glänsa" i detta ämne. Bland kisarna som snappar tugget, asså.

  Den demokratiska processen i stora delar av Latinamerika innan spanjorerna kom var väl inte direkt demokratiska system. Jag läste en intressant bok av Jared Diamond om bland annat Maya rikets undergång för en tid sedan. Den beskrev (spekulerade om) olika kulturers undergång vilka berodde på miljöpåverkan. Rekommenderas.

  Att ursprungsbefolkningen i många delar av världen har utnyttjats och förtryckts råder det väl ingen tvekan om. I Latinamerika och Nordamerika, likväl som samerna i Sverige.

  Det är intressant att både marcos och abimael guzman kommer från den akademiska världen och har en bakgrund i filisofi. (Delar av guzmans familj bor för övrigt i Sverige).

  En möjlig väg ut ur förtryck tycker jag själv beskrivs väl av Hernando de Soto, en peruansk ekonom.

  SvaraRadera
 16. Ajaj, jag missade helt detta!

  SvaraRadera
 17. Vsaplatsen missade Göteborg och jag missade Stockholm. Det kanske vore på sin plats med en liten afton för dina mest trogna bloggläsare?
  Med risk för att trampa alla norrlänningar på tårna, men vore inte Laxå eller Hova förslag trevliga mötesplatser.

  SvaraRadera
 18. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 19. På Kallskär finns det mängder av grodor!

  SvaraRadera
 20. Zigge: äsch, det studsade ju i ögonen. Traditionella indianska samhällen är väl snarare kända för att ha varit oerhört hierarkiska snarare än tvärtom. Rent generellt brukar även gerillarörelser och andra beväpnade organisationer tendera att ha en ganska föga platt beslutsstruktur.
  Madsen, hehe, ja jag tänkte väl att det var ditt område lite. Du har säkert rätt.
  Oroshjärta: ja gör det! Det är en lite annorlunda blogg det här, snarast lugnare än andra.
  Cuben: ja, och senaste numret av Illustrerad vetenskap har en artikel om Mayarikets undergång. De högg ner för mycket träd för att kunna odla majs, är den senaste teorin. Kalhyggena gjorde att det blev hetare och regnade mindre, och så blev det erosion, och hungersnöd. Då flydde folk från städerna.
  Vasaplatsen: vad synd! Nu var jag bara där och vände så det hade knappast blivit tid att prata, men ändå.
  Systerdyster: ja det tycker jag. Picnic i skärgården. Det kan förstås bli fler träffar, jag tycker verkligen att det är på tiden.
  Clam: haha, du har inget mobilt akvarium förstår jag.

  SvaraRadera
 21. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 22. Hahaha. Men inte en konservburk!

  SvaraRadera

Specialblogg om Myggor och tigrar (klicka på bilden)

Hårfagre

Hårfagre
av Vasaplatsen
"-Jag vill inte att Mimmi ska bli en modern kvinna, sa Oscar"
- Serberna gillar jag, sa Lemmy
(Mäktig Tussilago)

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson
- Om du känner så där Figge, så är det sossarnas fel.
Ur Mäktig Tussilago

Med boktrave och mygga av Grynna

Med boktrave och mygga av Grynna

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"
från Kim