torsdag 3 juni 2010

Apropå melatonin

Mitt försök att köpa melatonin på apoteket i Mexico city gick alltså inget vidare, men jag tackar Bitten för denna länk : OBS att det verkar vara marknadsföring snarare än journalistik; intressant ändå att konstatera att det går att köpa melatonintabletter i Sverige. Jag tycker inte att man ska hålla på och laborera med piller, men det hade varit rätt schysst att kunna förkorta sin jetlag.

12 kommentarer:

 1. Jag tycker definitivt inte att man ska hålla på att stoppa i sig piller!! :-) Ville bara visa att det uppenbarligen visst gick att köpa sånt! :-)

  SvaraRadera
 2. Jamen det förstod jag ju, Bitten. I USA och Mexiko ska det vara lagligt, även om de inte hade nåt inne på just det apotek jag var inne på. Det är inte säkert att det är skadligt, kanske inte heller olagligt att sälja via nätet *s*

  SvaraRadera
 3. Jag hade uppriktigt sagt ingen aning om vad det var innan det dök upp här i din blogg..
  :-)

  Men jag är en jäkel på att Googla!! Ha-ha!!

  Själv har jag ju bara gjort två långa flygresor i mitt liv, till och från Japan förra sommaren.. och av den trippen att döma har jag ingen fallenhet för jetlag!! :-)

  SvaraRadera
 4. Jag hade hört talas om det innan - tror jag iallafall, hur som helst så bad mig en bekant köpa något när jag var i USA för några år sedan, jag har för mig att det var melatonin. Det lär vara rätt eftertraktat bland folk som flyger mycket. Apropå jetlag har jag för mig att det är värre när man åker västerut än tvärtom, men jag kan ha fel. Sen är det säkert mycket individuellt också. Det har inte varit så farligt, jag har sovit ungefär elva timmar per dygn ett tag, gillar att sova.

  SvaraRadera
 5. Oj.. :-) Jag var precis som vanligt direkt efter en helt vanlig nattsömn, efter båda resorna, så hållet verkar inte spela nån större roll för mig.. :-) Jag tror det är väldigt individuellt.. Micke, min son som bor i Japan flyger fram och tillbaka till Europa flera ggr/år pga jobbet, och han blir aldrig jetlagad heller, så det sitter nog i generna! :-)

  SvaraRadera
 6. Ja, kanske är det genetiskt, inte vet jag. Det låter skönt att vara oberörd av jetlag, sen ska jag erkänna att det där med att sova mycket är inget undantag för min del. Nu blir jag ju väckt av katterna vid femtiden om morgnarna... men annars kan jag gott och väl sova många timmar mer än så.
  Kul att din son bor i Japan. Har du hälsat på ofta?

  SvaraRadera
 7. Förlåt, till och från förra sommaren skrev du ju. Det är ju en bit att resa.

  SvaraRadera
 8. Japp.. ett besök har det blivit!! :-) Micke och Miyuki (hans fru) bjöd mig på hela resan!! Jag hade ju inte sett min sondotter Luna annat än via webcam sedan 2006 när dom flyttade till Sapporo.. då var hon 5..förra sommaren var hon 8.. :-) Så det var nästan det roligaste!!Men Sapporo med omgivningar är en helt UNDERBAR stad!!

  SvaraRadera
 9. Nätet är fantastiskt! Amerikanska National Institute of Health har en sajt där man kan gå in och söka efter det man undrar över i hundratals läroböcker, hela den medicinska vetenskapliga litteraturen och mängder av forskningsdatabaser. Mindre än en minut tog det att få veta att melatonin är ett hormon som tillverkas i hjärnan när vi märker att det är mörkt, och befäster, men skapar inte, känslan av att nu är det natt, så nu borde jag sova.

  SvaraRadera
 10. Henrik B..
  Betyder det att folk som inte har vett att gå och lägga sig (jag är en av dom) och dessutom studsar upp tidigt varje morgon efter några få timmars sömn (Yes.. det är oxå jag..) lider av nån slags melatonin-brist?? Kan det vara därför man inte drabbas av jetlag?? Intressant det här.. :-)

  SvaraRadera
 11. Henrik: Aha, tänk vad det finns! "Befäster, men skapar inte känslan av att det är natt" - kan man säga som så, att när man har varit vaken ett antal timmar så kommer mörkret som en extra natti-natti-puff?
  Jag läste någon annanstans - i Bittens länk tror jag - att 30 miljoner amerikaner käkar melatonin. Effekten på dig Bitten skulle väl bli ökad sömn, antar jag (kanske skulle det bli för mycket sömn, och då skulle du väl bara bli tröttare - om man inte lider av sömnlöshet och blir trött av det så ska man väl inte överdosera sovandet bara för sakens egen skull).

  SvaraRadera
 12. Maja..

  Precis så tänkte jag.. att jag nog ska låta bli att melatoniera mig!! :-) Det känns inte som om det skulle vara särskilt nyttigt eftersom jag inte tycks ha behov av mer sömn! :-)

  SvaraRadera

Hårfagre

Hårfagre
av Vasaplatsen
"-Jag vill inte att Mimmi ska bli en modern kvinna, sa Oscar"
- Serberna gillar jag, sa Lemmy
(Mäktig Tussilago)

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson
- Om du känner så där Figge, så är det sossarnas fel.
Ur Mäktig Tussilago

Med boktrave och mygga av Grynna

Med boktrave och mygga av Grynna

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"
från Kim