fredag 11 juni 2010

Knas med redigeringen

Det är totalt helknas med redigeringen, tekniken strular som aldrig förr. Jag ska iväg på fest (fast jag är rätt trött efter att ha slagits med datorn). Förra inlägget var tänkt att locka tillbaks Gaggbölebrudarna (Fia? Systerdyster? Charlie? Förortstallullah? Och kompani? Var håller ni hus?) trots att de endast får ladda ner tigerbossens högupplösta kropp i fantasin, han skickade bara en bild på huvudet (Gaggböleherrarna får ladda ner Ank-Käthe, det är ju fredag och hon är ju supersexig, Ank-Käthe, på sitt förnuftiga sätt). Sen har det varit språkligt strul också, och lite av varje.
Puh, alltså. Sen har jag sett nåt som ante mig - att den lilla kulturdebatten om TV-serier mot romaner var lite konstruerad från början och ett rov för rubriksättningar och kanske det faktum att det händer rätt lite i juni.
Men nu ska jag ta på mig gåbortskläder och vill bara önska trevlig fredag så länge.

19 kommentarer:

 1. Hejsan! Ja, här är jag i alla fall :D
  Jag tänker inte överge dig.

  Har haft lite annat för mig bara. Dessutom kräver dina inlägg om litteratur en hel del eftertanke. Inte minst hur man ska formulera sig så det blir vettigt. Jag har nog kommenterat omkring det där tidigare också, och man vill ju inte upplevas som en tjatmoster som upprepar sig för mycket heller.
  Men jag ska försöka snart.

  Sen så är det ju examenstider och såna saker också just nu. Vem vet om inte en del Gaggbölebrudar håller på med sånt just nu? Men vänta bara tills de ser Tigerbossen, då kommer de nog att ta sig några minuter för att beundra och smickra honom i vanlig ordning :)

  SvaraRadera
 2. Gaggbölebrudarna brukar ooola (?) när de ser tigerbossen. Systerdyster tangerar sexuella trakasserier när du visar bild på honom. Det funkar säkert den här gången med. Trevlig fredag.

  SvaraRadera
 3. *Hrmpf* @ Zigge Det var i så fall första gången som jag anklagade för något sådant.

  Jodå, jag hakar på Seveneleven och Zigge och drar till krogen. Var är de andra? Nu tycker jag att det är hög tid för ett lördagsdisco igen. Här är ett musiktips:

  http://www.youtube.com/watch?v=E5gNYVia2rg
  (Jag är influerad av Leroy)

  Hovgroda 1 låter hälsa att han inte riktigt har kommut över att inte blivirt medbjuden till Maxiko. Men som vanligt lever han på hoppet!

  SvaraRadera
 4. Skönt att höra av er. Zigge tangerar förtal. Jo men lite lördagsdisco kunde vara på sin plats, tack för förslaget systerd, funderar på om det inte bör vara mexikotema ändå.

  SvaraRadera
 5. Mäh, telepati? Här är jag. Har pysslat lite med livet och knåpat med vardagen. Försöker finna lite luckor här och var, idag fann jag en liten och slank in här.

  Och "Vad skådar mitt norra öga?" (vem sa så föresten...eller har någon öht sagt så...eller har jag drömt? :)

  Nåväl, så stiger jag in här efter många veckors knåpande med annat och ser att Maja letar efter oss gagbölebor. Sammanträffande eller what? Iaf lite coolt. Tycker jag som är lite cynisk.....äh..jag menar synsk.. för det är jag... också ;)

  Kram
  Förortstallullah
  (F.T)

  P.S Nu måste jag läsa ikapp allt jag missat. Hoppas du får en trevlig kväll Maja och självklart hoppas jag ni andra gagbölebor också får en trevlig kväll och sommar.

  SvaraRadera
 6. "Vad skådar mitt norra öga" gillar jag väldigt mycket, det borde gå att googla sig fram till vad det är. Kul att höra av dig, jag gick med håven väldigt där, haha. Trevlig sommar, syrénerna prunkar utanför mitt fönster!

  SvaraRadera
 7. Men vad ser jag, självaste förortstallullah på besök. Detta fick mig att drömma mig tillbaka lite grann. Det är väl nästan ett år sen vi pratade om barndomsminnen här, och speciellt om sommarminnen kontra vinterminnen. Jag minns hur F.T till min stora förvåning nästan bara hade sommarminnen.
  Nåja, vi ska inte gå in på varför detta gjorde mig så häpen :P

  Men minnet fick mig att vilja göra en insats till F.T:s ära, så jag har googlat runt lite nu i kväll om det norra ögat.
  Ett tämligen hopplös uppgift skulle det visa sig. Inte nånstans fanns det några pålitliga källor till ursprunget. Men, men. Skam den som ger sig.

  Jag hade ett vagt radiominne av en gammal melodi med denna textrad, "Vad skådar mitt norra öga" (sommarminne eller vinterdito ska jag låta vara osagt) och mycket riktigt.
  Det här är titeln på en melodi från 30-talet av den mycket kända Kai Gullmar. Den fanns med i en film från 40-talet tror jag att det var.
  På ett annat ställe påstod någon att det här var typiskt Söder-tugg från förr. Låter plausibelt. Verkar också troligt att det i så fall har smugit sig in i filmens värld och i dåtida melodier.

  Men som sagt, några säkra uppgifter om saken kunde jag inte hitta.

  Nu skulle det ju passa med en YouTube-länk till denna gamla godbit. Med tanke på SysterDysters förslag om ett återupplivande av discon alltså :) Men tyvärr finns den inte.
  Istället gör jag Maja till viljes om Mexicotema. Här kommer några mexikanska dansare som tydligen tävlar i discodans. Se och häpna:

  http://www.youtube.com/watch?v=jGrpwUHc_is

  SvaraRadera
 8. Ööhh gänget!

  Jag tror också att "norra öga" osv. är södersnack. Ni vet det där stället där

  Martin Luther
  med sina stora futter (fötter)

  rimmar med varandra!

  Aaa just de, vi saknar kexen på det här stället nu. Harom dratt?

  SvaraRadera
 9. Dom är väl ute i naturen och knullar och slåss.
  Ursäkta jag är på det humöret nu.
  "Vad skådar mitt norra öga" - jag har alltid kopplat det till en häxa, faktiskt. Kan det vara ur en saga?
  När jag googlade hamnade jag i en tråd som diskuterade det, många gissade att det var sjömansslang.
  Det här är något man skulle kunna fråga Folkminnen på radio, t.ex.

  SvaraRadera
 10. Vad skådar mitt norra öga tycks vara titeln på en låt, det förefaller mig inte otänkbart att den har någon slags sjömansanknytning. På http://medlem.spray.se/filmoch78or/scala.htm hittar man en lista av låtar som gavs ut på skivor av ett grammofonförlag Scala på 30- och 40-talen. Rad 162b : Vad skådar mitt norra öga / Kai Gullmar / Olle Johnnys dragspelsork. / 22.06.1938 / *

  SvaraRadera
 11. Jag tittade runt lite på nätet också, det verkar som om Henrik har rätt. Det är inte från Eken utan från plurret verkar det som. Gus Morris var tydligen med och skrev låten.

  SvaraRadera
 12. På tal om sommarminnen, på 50-talet så var jag med min morfar i Vännäs Folkets Park och såg just Kai Gullmar uppträda. Vännäs Folkets park var stor och scenen var mycket liten.

  Vill minnas att Kai Gullmar var klädd i en kostym, spelade dragspel och rökte cigarr. Var kanske 5-6 år, så minnet kan vara lite hopblandat. Vad jag minns tydligt är att jag uppfattade att Kai var en farbror, inte en tant. Som jag i vuxen ålder fick veta att hon var. Kommer inte ihåg vad hon spelade.

  SvaraRadera
 13. Hej "En ettrig en". Jag vet inte vilket Vännäs du talar om men här är en intressant hemsida från Vännäs nära Överkalix. Om du går ända ner finns lite Edvard Persson och Ulla Billqvist.

  http://www.vannasberget.se/ormanget.html

  SvaraRadera
 14. Vännäs nära Umeå :) Visste inte att det fanns mer än ett Vännäs. :)

  SvaraRadera
 15. En ettrig en: ditt minne av Kai Gullmar kan nog stämma - jag tror att hon gick klädd just så och rökte cigarr. Det var tydligen hon som skrev Swing it, magistern, för övrigt.
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Kai_Gullmar

  SvaraRadera
 16. Melodin "Vad skådar mitt norra öga" har sjömansanknytning som det verkar, precis som Henrik.B och Cuben trodde. Jag lyckades hitta början på vers och refräng.

  V: Ville Vågberg var en havets son hej vad det viftar och blåser!. - R: Vad skådar mitt norra öga på Söderhavets ö.

  http://www.mic.stim.se/avd/mic/prod/micv5.nsf/DocsByCodename/single_object!opendocument&external=http://www.mic.stim.se/avd/mic/prod/personer.nsf/WebV5BiografierAO/1C739309BAC070AB412564950054B776

  Det säger ju inte nåt bestämt om uttryckets härkomst.
  Jag har i alla fall pytsat iväg en fråga till Språktidningen. Får se om det ger nåt resultat.

  Folkminnen var ett himla bra radioprogram som tyvärr är nedlagt, så där finns ingen hjälp att få.
  Ska se om jag kan nosa upp nåt mer. Jag har så jädrarns svårt att släppa sånt här. När jag har börjat undra nånting, så måste jag bara få veta.
  Det är inte så lätt att vara jag alltid :(

  SvaraRadera
 17. Hej igen. Pust vilken tur, då var det ingen dröm. Men jag förknippar inte -"vad skådar mitt norra öga" med sång eller musik (ja, trots att det kanske är ursprunget), det är mer buskis eller Hasse & Tage eller liknande...Måste ha hört det när jag var barn på 70-talet.

  Jadu kära vän, visst är det märkligt detta med sommarminnen. Kan det vara orsaken till att jag lever upp på sommaren och går i fullständigt ide på vintern? Men tomten minns jag i alla fall från vinterhalvåret. Han var både full och ful tänkte jag säga men så var det inte. Såvida det inte var grannen som tomtade för pappsen tyckte alla barn förtjänar en vit jul.

  Jag skulle tycka det var kul om du kunde hitta något mer om det där med ögat, men fastna inte det. Spar grävandet till vintern och ut med sig och lukta på blommorna :) Fast jag beundrar din envishet, själv har jag alldeles lätt för att släppa och gå vidare och det är inte så bra alla gånger.

  Det är nog inte lätt att vara någon.

  kram på sig och er andra
  F.T

  SvaraRadera
 18. Mäh Maja är du telepatisk? "Kn****r och slåss"... jisses här får man klä sig i folie om man ska ha något privatliv :-))
  F.T

  SvaraRadera
 19. Jag fick idag ett mail från Institutet för språk och folkminnen om denna sak med det norra ögat. Jag klistrar in det här:

  "Hej Lilith!

  Jag har fått din fråga om uttrycket "vad skådar mitt norra öga?"
  vidarebefordrat från Språkrådet. Tyvärr kan inte vi här på
  Dialektavdelningen heller hitta svaret. Vi har inga belägg på uttrycket i
  våra samlingar. Det verkar alltså inte vara något gammalt dialektalt
  uttryck.

  Det enda jag hittar i våra källor är att "norra" kan stå för 'vänstra'. Vi
  har t ex ett belägg i våra dialektsamlingar på "norra näven" i betydelsen
  'vänstra handen, i synnerhet om vänsterhänta'. Detta belägg är från Närke
  (1934). Ifrån Södermanland finns ett belägg på "norra näven" 'vänstra
  handen', till skillnad mot "vackra näven" 'högra handen'. På andra belägg
  kan man också se att norr symboliserar något dåligt, som att det betydde
  otur om vattnet rann från norr när man skulle fiska t ex.

  I SAOB står att "norrnävad" innebär vänsterhänt i östsvenska dialekter (dvs
  i Finland) och att "norrnäve" där är/varit ett okvädingsord för
  vänsterhänta.

  I Svensk slangordbok (Gibson 1969) innebär "norra kardan" dock 'högra
  handen': "han morsade ämabelt med norra våfflan".

  Längre än så här kommer vi tyvärr inte. En gissning från vår sida är "norra"
  i uttrycket "vad skådar mitt norra öga" uppkommit efter förebild av "norra
  kardan" eller "norra näven". I slangen i Stockholm verkar ju "norra" ha
  tappat den negativa klang det haft i dialekterna.

  Med vänliga hälsningar,

  Lovisa Alvtörn
  Dialektpedagog
  Institutet för språk och folkminnen,
  Dialektavdelningen"

  Tja, inte ens de kunde alltså lösa gåtan. Det förblir gissningar. Men intressant var det ändå.

  SvaraRadera

Hårfagre

Hårfagre
av Vasaplatsen
"-Jag vill inte att Mimmi ska bli en modern kvinna, sa Oscar"
- Serberna gillar jag, sa Lemmy
(Mäktig Tussilago)

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson
- Om du känner så där Figge, så är det sossarnas fel.
Ur Mäktig Tussilago

Med boktrave och mygga av Grynna

Med boktrave och mygga av Grynna

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"
från Kim