torsdag 17 juni 2010

Människoblot och heliga rösen

Under Mexico City finns det kvar lite ruiner efter Tenochtitlán, aztekernas (eller mexicas som de också kallades) huvudstad, som beräknas ha haft mellan 150.000 - 300.000 invånare. En av världens största städer redan före spanjorernas ankomst, alltså. Det här är en suddig bild, vad visar den: jo de arkeologiska utgrävningarna intill torget Zócalo (som ligger ovanpå det forna Tenochtitláns centrum). Samt kaktusar. Spanjorerna rev hela Tenochtitlán... och byggde igen sjön som den låg vid. Det var en sjö med flytande trädgårdsodlingar. Spanjorerna blev imponerade av Tenochtitlán men förskräckta av massoffren på människor.
På toppen av pyramiderna hände det att tusentals människor offrades i ett streck. Bröstet skars upp och hjärtat slets ut medan det fortfarande bultade, blodet flöt nerför pyramidtrappan, samtidigt som sång och dans och kannibalism försiggick i templen runtikring.
Mayaindianerna på Yucatánhalvön i sydöstra Mexiko (och i Guatemala, Belize, Honduras, El Salvador) lär inte ha haft lika mycket människooffer, enligt en del uppgifter inga alls; jag är inte säker på att man riktigt vet (eller vill tona ner det hela).
Nå, en antropolog jag talade med var synnerligen irriterad på Mel Gibsons film Apocalypse om Mayaindianerna, jag har inte sett den men det skulle i och för sig inte förvåna mig om den var dålig. Det mayaspråk som talas i filmen påstås vara en konstruerad och knäpp blanddialekt, som ger upphov till många gapskratt bland dem som talar maya idag. Man kanske skulle kunna tänka sig en motsvarighet: en film om vikingarna där de pratar nåt slags blandning av söderslang, norrländska och göteborgska. "Int är det hänna alla tajders görgott", eller nåt sånt.
Jag tror att jag ska titta på den, även om den ofrivilliga språkliga komiken tyvärr då kommer att undgå mig.
Mayaindianerna ansågs länge vara ett helt fredligt folk, det förefaller vara vederlagt vid det här laget: de förde krig de med.
Människooffer? Pja. Inte vet jag. Om man tittar närmare på den här, så skulle man kunna tolka den som en solgud som sticker ut tungan (sådana bilder ska ha symboliserat att solguden ville ha människoblod). Eller så är det bara en underläpp som skjuter ut lite granna.
Alla tajders görgott med människoblod.

5 kommentarer:

 1. Ja, vad fint. Men är det en tunga eller en överläpp?
  Jag skulle gärna ladda ner bilden där du fyllt i konturer, vet inte riktigt hur man gör.

  SvaraRadera
 2. högertryck på musen och "spara som".

  SvaraRadera
 3. Jag har försökt googla mig fram till uppgifter om fornnordiska blot. Det verkar som om människooffer är lite känsligt. Det finns uppgifter om att de fornnordiska skulle ha offrat både djur och människor, men vet man?

  SvaraRadera
 4. Det sades så när jag gick i skolan. Jag tror att Adam av Bremen och andra samtida källor talar om människooffer i Norden.

  SvaraRadera

Hårfagre

Hårfagre
av Vasaplatsen
"-Jag vill inte att Mimmi ska bli en modern kvinna, sa Oscar"
- Serberna gillar jag, sa Lemmy
(Mäktig Tussilago)

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson
- Om du känner så där Figge, så är det sossarnas fel.
Ur Mäktig Tussilago

Med boktrave och mygga av Grynna

Med boktrave och mygga av Grynna

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"
från Kim