tisdag 4 januari 2011

OuLiPo für alle

Apropå det experimentella gaggböleriet i bloggen på sistone så ska jag berätta om metoden:
Ett visst kungligt jultal à la Gaggböle (det blev lite mastigt att läsa tror jag, men den som tar sig tid kan nog få sig ett gott skratt och lite tankar på vägen) kom till så att jag ersatte alla ord med deras definitioner i lexikon, samt att jag lät namn centrifugeras i en anagrammaskin , och sedan valde ut den nybildning som lät roligast och/eller mest träffande (Netto de Bar, Roboten Ale pop Anna, Oket Alicia Riv och Lad Neil Westing).
Det här är en klassisk OuLiPo-övning. 1995 bidrog jag till ett nummer av tidskriften Pequod om OuLiPo, jag tror inte att det går att köpa längre för det är slut men det finns på bibliotek för den som blir nyfiken.
Jag låter eleverna på Södertörn prova på några OuLiPo-övningar, och jag tipsar dem om några andra, men jag brukar alltid betona att de främst är att betrakta som skrivövningar. Jag tror att det är bra stilistisk gymnastik. Däremot, om man vill ge ut en text vars helhet är starkt påverkad av någon sådan metod, så bör man redovisa denna metod. Jag brukar också varna eleverna för att resultatet kan bli mekaniskt och livlöst, det kan helt enkelt bli oerhört imponerande, briljanta och originella formuleringar staplade på varandra men utan den ande, den nerv, den erfarenhet och den personliga begrundan som krävs för att litteratur ska ta liv.
Men som skrivövningar fungerar OuLiPO utmärkt, och roligt har man också.

10 kommentarer:

stationsvakt@gmail.com sa...

Den anagrammaskinen är jättekul, och jag brukar fastna skitlänge där. Ett rätt kul anagram jag gjorde en gång var att få Sverigedemokraterna till: "Rasen medgav tokerier".

maja lundgren sa...

hahaha... fantastico...

Clam sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
maja lundgren sa...

ohohohoho... ajajajaj.... Coleman's ass... obetalbar...
Herr S kanske kan ha multipla personligheter.

maja lundgren sa...

Om ni undrar - jag tog bort ett inlägg. Det är inte jag som ska säga det där, det är redan totalt övertydligt att det är så, och strukturen befinner sig redan i dödens vitöga.

Anonym sa...

Jag hann läsa. Bra att du tog bort inlägget, du har redan sagt det med mer våldsam kraft.
Z

maja lundgren sa...

Zigge, nu ännu mer avkapad?
Jag har en särskild hemsida för Myggor och tigrar:
myggorochtigrar.blogspot.com

Clam sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Clam sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

När marshal Chris Madsen 1896 skulle arrestera den ökände kinesiske banditen OuLiPo under eldstriden vid Ingalls ropade han:
- Hands up!
OuLiPo rullade med ögonen och skrek tillbaka:
- MARGANA?? PUSDNAH? PUSD NAH?? PUS DNAH...?
Chris Madsen, trött på rotvälskan, sköt ner honom.

/ Edgard J Svantesson, historiker.