söndag 16 januari 2011

Takskottare


Jag tänkte skriva ett inlägg om hur svårt det är att vända på vilddjurs dygnsrytm - mina katter kräver fortfarande att bli utsläppta mitt i natten trots att de oftast tycker att det är för kallt, men ibland gör de en vända ut och i förrgår kom Xerxes inklättrande med en stor fågel, en björktrast tror jag det var, jag lyfte ut den i en handduk och den skuttade iväg. Skriv upp att Xerxes blev besviken men jag berömde honom mycket, och han gick med på att leka med en leksaksråtta istället. På morgonen fick jag dammsuga upp drivor av fjädrar i köket.
Den här bilden tycker jag blev intressant. Kampen mot istappar och snövallar på taken pågår febrilt dagtid.
Jag vet inte om det är ett brott mot PUL att publicera bilden, men jag tror inte det.

25 kommentarer:

 1. Maja - god fortsättning förresten -,

  jag vill inte förolämpa dig, men bilden är en personuppgift som ingår i ett ostrukturerat material, så den är "PuL-ok". :-)

  SvaraRadera
 2. God fortsättning. Jag kan inte låta bli att tänka att du borde ha barn Maja... Jag hoppas att det inte är förolämpande. Att jag tänker så beror på att de bekymmer du har med dina katters dygnsrytm påminner om hur det är att ha barn, men som en version light. Jag tänker också att din oförståelse för Sveland beror på att du inte vet vad det innebär.

  SvaraRadera
 3. Jag avser inte att säga något sårande med det, jag hoppas att du förstår.

  SvaraRadera
 4. Tristan: jag antar att det är "ostrukturerat material" som skulle vara en förolämpning? Eller?
  Johnny: hm, det är nästan så att man skulle vilja se mer lagstiftning - att det t.ex är ok att publicera en bild av någon man tagit ett foto av på stan i till exempel en politisk skrift (kanske med en tendens som personen på fotot är helt emot) tycker jag är rätt märkligt.
  Mariannesson: nej det är inte sårande och det är tänkbart att du har rätt, hur som helst uppskattar jag raka puckar och tydlighet. Däremot vet jag inte riktigt om jag har mer att säga om den saken än jag redan gjort i en annan kommentar.
  I all hast, kanske svarar längre senare

  SvaraRadera
 5. Det hummas om sånt här - en del uppfattar det verkligen som väldigt narcissistiskt att inte ha barn, oavsett om det är ett val eller ej - men om man ska "ge igen" mot det, vilket man förstås inte ska, så har det också påståtts att barnafödande också är eller kan vara narcissistiskt. Säg det som inte kan tolkas som narcissism.
  Det blev ett snårigt svar, sorry.

  SvaraRadera
 6. God fortsättning, förresten.

  SvaraRadera
 7. He he, exakt Maja, men det är så PuL uttrycker det! =))

  Högsta domstolens rättsfall, NJA 2008 s. 946, visar något om problematiken med ljud- och bildupptagning i mycket privata sammanhang. Om man vill läsa något mycket juridiskt tekniskt på området, rekommenderas det.

  Jag tror att du kan finna det på www.lagrummet.se eller www.lagen.nu

  SvaraRadera
 8. Maja, jag är nog inne lite mer på din linje vad gäller barnaalstrandet. Med hänsyn till den demografiska situationen världen över så är det väl "regnrock" på som gäller.

  Det är en grym (?) paradox för mänskligheten. När vi blir äldre behöver vi yngre som tar hand om oss. Men samtiden är så överbefolkad att barn och vuxna dör av svält.

  Jag har en känsla av att den ekologiska balansen skulle må bra av mindre människoavel ett bra tag framöver, i synnerhet om vi vill behålla den västerländska livsstilen i övrigt vad gäller produktion och konsumtion.

  Det finns de som tycker att den svenska vargstammen om 200 individer är för mycket. Känsla för proportioner?

  SvaraRadera
 9. Jo, visst är det så - människan har blivit för mångtalig för att naturresurserna ska räcka till (och en del av de naturresurser som krävs för att hålla igång ett modernt samhälle leder som bekant till miljöförstörelse) och utvecklat för kraftiga vapen, idag krävs det ett slags ovanligt långsiktigt förnuft och en fjärrempati som forna tiders människor inte behövde ge prov på eftersom krigföringen idag sker över väldigt stora avstånd.
  Familjeliv är nog i sig varken mer eller mindre narcissistiskt än icke-familjeliv, men jag tror att det är fel att hävda (som en del faktiskt gör) att en människa som inte föder barn är ofullgången eller mer egoistisk än andra.
  Detta inte sagt för att fräsa till Mariannesson *S*

  SvaraRadera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 11. Och N-fäder - är det inte just nu fler uppgörelser med fäder än med mödrar? Var det inte nästan tvärtom på sjuttiotalet?
  Jaha, var det du som drog in begreppet narcissism. Då måste jag fråga: är inte en mussla narcissistisk när den sluter sig utan att omvärlden har något att säga till om det?
  Ja jag vet inte.

  SvaraRadera
 12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 13. För tydlighetens skull: min näsvisa och offensiva utläggning om miljöförstörelse, massförstörelsevapen, långsiktigt förnuft och fjärrempati osv osv osv var INTE en kanoneld mot familjen.
  Puh. Ut och hugga ved är vad man borde.

  SvaraRadera
 14. Ja inte var det då jag, det var musslan som började yra om narcissism. Alla har vi större eller mindre bekräftelsebehov, narcissistens är jämförelsevis patologiskt, omgivningen står inte ut. Huruvida narcissisten själv lider av sin störning vet jag inte, är det inte så att de flesta med störningar uppfattar sig själva som norm?

  Bilden är fin, bra (och duktigt) att du skuggat hela skottaren, här kan det inte handla om brott mot PUL. Mina nerver tar skada av dessa takskottare och istappsnedmonterare som skuttar runt på taken i stan. Undrar vad de lider av för störning, just höjder lär ska vara en av de saker som vi ska känna skräck inför. Själv klarar jag med nöd och näppe av stå på en stol och byta glödlampa.

  SvaraRadera
 15. Systerdyster: jag blir nervös för att de nästan aldrig verkar ha en säkerhetsnodd till skorstenen, de går omkring däruppe på snö och is utan några skyddsanordningar alls. Men de har gjort ett jäkla effektivt jobb här, det är fullt med stora isblock på gården och taken är helt rensade nu.
  Jo just det, jag skuggade skottaren... nej det gjorde jag förstås inte utan du blev sådär. Jag gillar den för att den påminner om paranoia, jag kommer att tänka på en bok som heter Jasminmannen (eller mannen i jasminen) av Unika Zürn, och en berättelse jag skrev när jag var elva som hette Thrim, som handlar om en flicka som blir galen för att hon är förföljd av "ironiguden" Thrim.
  Men det är vajsing med min kamera, något med linsen.

  SvaraRadera
 16. "du blev sådär" det är inte Systerdyster på bilden. Det blev sådär skulle det stå.

  SvaraRadera
 17. ja hehe... Jag ger mig. "Familjeliv är nog i sig varken mer eller mindre narcissistiskt än icke-familjeliv".

  SvaraRadera
 18. Nä, det är inte jag på bilden, det är en sotare. Autofiction. :-)

  SvaraRadera
 19. Det hade kunnat vara du som spionerar på att jag är tillräckligt snäll mot X och A. Dom är jäkligt jobbiga nu, särskilt Xerxes går omkring och jamar hela natten men vill inte gå ut. Igår slängde jag ut honom och lät fönstret vara stängt, det var såpass milt.

  SvaraRadera
 20. Nu har jag kontaktat Djurrättsalliansen, Militanta veganer, Djurens rätt i samhället, Rädda djuren, katternas befrielsefront och jordbruksdepartementet. Har du tur kommer Eskil Erlandsson, har du otur kommer ett gäng maskerade galningar och fritar Xerxes.

  Äsch. Han är en slyngel (inte Eskil) och är säkert odräglig. Själv vaknade jag av kattvrål inatt. Tydligen har bröderna upptäckt att stackars Dylan inte är en riktig hankatt längre och drog igång ett slagsmål som hette duga. Stackars Dyllis förlorade halva pälsen och sov under mitt täcke. Det kan inte vara lätt - först förlora testiklarna och sedan bli mobbad av sina bröder. Han kanske kan få flytta till Kransen?

  SvaraRadera
 21. Jordbruksdepartementet, ajdå. Dom andra klarar jag nog, men jordbruksdepartementet, tuff shit.
  Skämt åsido, jag förstår dem inte riktigt, just nu mina katter. Annars brukar jag fatta vad de vill, men nu är de obegripliga ibland. Xerxes har ju sitt utpressningstrick, att försöka riva ner tavlorna, när han är missnöjd med något. Jag far upp och fräser och skäller ut honom, då myser han, han tycker verkligen att det är roligt, för det mesta brukar det räcka med att han får mat eller blir utsläppt, men så är det inte nu. Han fortsätter gå omkring och jama och gnälla, ger sig på tavlorna igen, skrattar, osv. Jag tror att de blir rastlösa av att bo i en etta, de är vana vid att vara ute åtminstone halva dygnet och nu är det inte så kul utomhus.
  Fast jag gillar dom ju, i och för sig. Mycket till och med. Hoppas bara på en tidig vår.

  SvaraRadera
 22. Är det Sion och Zeke som ger sig på Dylan? Nu till en annan fråga: vet du vem som är pappa till Xerxes och Atossa - kan det vara Chorizzo?

  SvaraRadera
 23. Sion bor hos en kollega och Zeke håller sig på mattan. Nä, det är nog helbrorsan Zigge som äntligen sett sin chans att ge igen, han har tidigare stått ganska långt ner i hierarkin. Dags för honom att snöpas nästa vecka, sedan blir de demensvårdskatter!

  Fadern till X och A är sannolikt en helt vanlig makrillsrandig hankatt som ylade runt vårt hus så fort Rizzo löpte. Gigantisk kille, Rizzo är en väldigt späd liten dam på 2 kg. Chorizzo släppte hon inte närmare än 10 meter, hon avskydde honom - särskilt när hon löpte.

  Rizzos helbror var röd, hennes mamma var 1/4 (tror jag) Norsk skogskatt, så både det röda och det långhåriga finns i släkten.

  SvaraRadera

Specialblogg om Myggor och tigrar (klicka på bilden)

Hårfagre

Hårfagre
av Vasaplatsen
"-Jag vill inte att Mimmi ska bli en modern kvinna, sa Oscar"
- Serberna gillar jag, sa Lemmy
(Mäktig Tussilago)

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson
- Om du känner så där Figge, så är det sossarnas fel.
Ur Mäktig Tussilago

Med boktrave och mygga av Grynna

Med boktrave och mygga av Grynna

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"
från Kim