tisdag 20 september 2011

Aaaaarrgh neeej det är en kolsyrepatron!

Akta er för att fastna i den här. Det kan vara dags att rösta på den värsta hissen och muzaken snart. Vilken av dessa hisslåtar tror ni skulle bli outhärdlig snabbast i just den specifika hissmiljön? Ett klassifikationsproblem har uppstått: Herb Alperts Spanish Flee är inte muzac. (Man kan nog få panik av att fastna i en hiss där Spanish Flee upprepas också, tillika av Schuberts kvintett i C Dur, och givetvis även i en alldeles tyst hiss eller en med bara lite diffust elektriskt surr där det inte ens finns någon gemensam muzacfiende som de instängda kan rikta sina aggressioner emot i stället för att ge sig på varandra). Men det är i alla fall högst förbryllande att nån gjort en video med hissar och lagt ut den på YouTube med Herb Alperts låt och påståendet att den skulle vara elevator music. För oavsett om man gillar Spanish Flee eller ej, själv tycker jag att det är en alldeles utmärkt bit, så stämmer den inte med konceptet muzac. För det första är det knappast bakgrundsmusik. Det pockar den alldeles för mycket på uppmärksamheten för. För det andra är den totalt onyttig, och uppviglar snarare lyssnaren till att ge sjutton i allt (arbete, konsumtion, korrekt beteende ) och istället leka och vara karnevalisk. Som här (mille grazie Johnny). Så när det gäller omröstningen om värsta hissen så utgår Spanish Flee. Men det finns ju en del andra att välja mellan. Och några till lägger jag väl ut. Jag tänkte som sagt krympa dem från början, och lägga ut dem på rad för att underlätta omröstningen, men det lyckas jag inte med så det får bli på det här sättet i stället.

14 kommentarer:

 1. Vad roligt, en omröstning igen!
  Jag kollade in Johnnys video och kände mig så inspirerad att jag gick ut och gjorde en egen hissvideo. Den finns nu att beskåda inne hos mig.
  Nu väntar jag på att alla andra ska anta denna utmaning och filma sina hissar.
  Har man inte en egen hiss, så finns det gott om offentliga sådana :D
  Det kommer väl inte att hända, men jag hade ganska kul idag. Jag väntade bara på att en granne skulle komma och fråga vad jag höll på med, hehe.

  SvaraRadera
 2. Jag röstar på den senaste. Som kinesisk vattentortyr. Jag skulle erkänna omdelbart. Här är lite japansk dito:

  http://www.youtube.com/watch?v=e-nxwsQYKAw&feature=related

  SvaraRadera
 3. Aud Djupaudga: Min kamera har hakat upp sig, annars skulle jag filma i hissen på min arbetsplats.

  Cleacnut Claes: ja, bara musiken i sig är ju hemsk (man kan säkert invända att det där inte är muzac men det får passera som muzac). Kanske det får lov att bli omröstning med gradering, inte bara den värsta (skulle tro att den här skräckhissen vinner för självklart då)

  Maja

  SvaraRadera
 4. Vilken fruktansvärd hissmusik, den japanska du länkar till... Undrar om det där verkligen är muzac, tanken med den sortens musik var ju att få folk att arbeta bättre, eller köpa mer, eller hålla sig lugna i hissar i skyskrapor. Men den där musiken är ju direkt stressande.

  Maja

  SvaraRadera
 5. Kommer att tänka på den här stackarn.
  http://youtu.be/p_bMhNI_TY8
  Han kanske kunde ha behövt lite Spanish Flee att lyssna till.

  SvaraRadera
 6. Ouf. Stackarn. Antar att han pratade rätt mycket för sig själv. En del svordomar antagligen.
  Maja

  SvaraRadera
 7. Aha, får man rösta. Är det inte grodor så är det tigerteckningar eller hissar. Haha... Den senaste är tveklöst värst. Spanish Flee är rolig, men den får man tydligen inte rösta på.
  Det är ju censur!
  Algot

  SvaraRadera
 8. Nej inte censur. Klart man får rösta på Herb Alpert.
  Maja

  SvaraRadera
 9. Ett tips: det blir faktiskt rätt häftigt om man sätter igång alla samtidigt. Ja, eller den ena efter den andra, men man låter dem rulla samtidigt.
  Maja

  SvaraRadera
 10. More or less funny, with or without background music.
  Keepingpoints of view in elevator.

  SvaraRadera
 11. Tijuana Brass låter suspekt för mig. Ska det vara ett mexikanskt tema föredrar jag Sahara Hotnights. (En stilla tanke går till vårt flygvapen över Libyen).

  http://www.youtube.com/watch?v=zgYTWDsn2PM&ob=av3e

  SvaraRadera
 12. Ja jag ska inte jiddra om detta, jag har väl en ganska speciell musiksmak bitvis antar jag och Sahara Hotnights, duktiga och tuffa förvisso, är rent musikaliskt lite för mainstream för mig. Nästan sånt som man kan höra på P3. Finns inget där som får mig att verkligen spetsa öronen. Ursäkta om jag uttrycker mig förolämpande nu.

  SvaraRadera
 13. Den här varianten t.ex tycker jag är både crazy och underbar. Kolla den klassiska 60-talsbimboblondinen, hennes sätt att dansa, särskilt mot slutet. Alltihop till synes fullständigt oironiskt.

  http://www.youtube.com/watch?v=8iDCPCfh_kw

  Maja

  SvaraRadera
 14. Det mest sympatiska med videon är kanske att tjuren verkar klara sig bra, någon tjurfäktning att tala om är det inte. Tvärtom stångar den omkull en... cyklist på slutet.
  Algot

  SvaraRadera

Specialblogg om Myggor och tigrar (klicka på bilden)