måndag 19 september 2011

Fragment om foliehatten

- Låter som nåt sånt därnt konspirationsteoretiskt hehehe...

Två i köket här på Solidaritetshuset pratade.

* * *

Hisstemat: man blir snurrig av det. Jag kanske borde varna känsliga.

* * *

Ska man ta på sig en foliehatt bör det av allt att döma vara en foliehatt som skyddar från folkpartister.

* * *
Foliehatten är en riktigt rolig metonymi. Om det nu inte är en synekdok, jag brukar blanda ihop de där. En metafor är det i alla fall inte. Nej nej, det är ett exempel på pars pro toto: delen för det hela.

* * *

För den som inte känner till uttrycket: foliehatten symboliserar en milt uttryckt knasig konspirationsteoretiker. Någon som är rädd för inbillade signaler och manipulationer från utomjordingar och som tar på sig en hatt av foliepapper till skydd. Sorgligt, gulligt, fantasifullt, det används som en mjuk smädelse på nätet, man kan knappast kalla det för ett påhopp att kalla någon för en foliehatt. Lite förlöjligande, jo.
Ibland utvidgas bilden till att även omfatta alla stackare som vill göra motstånd mot det osynliga och det outtalade som finns men som det inte går att göra något åt. Till exempel smygnatofieringen.
Där lär folkpartister ligga i frontlinjen.
Och de borgerliga medierna knappt ens undersöker eller debatterar saken. Om man känner till provbombningarna i Norrland till exempel, så beror det antingen på ren slump eller på ett mycket aktivt och medvetet letande.

* * *

Inlägget om skillnaden mellan kritik och indignation på copyriot: får mig att tänka på den affekterade sentimentalitet med vilken den borgerliga kulturmedievänstern gärna avhandlar fenomenet tiggare.

* * *

Jag är inte indignerad på folkpartiet. Jag hatar folkpartiet.
Jag älskar tystnad. Men jag hatar de borgerliga mediernas tystnad om centrala och viktiga saker.

Hermetiskt stängd:... men muzacen ger uppebarligen aldrig upp.

15 kommentarer:

 1. Klanka inte på foolie-hattar. Jag ska bilda ett fooliantsällskap. Vi ska lära er andra att tänka enligt så kallat folly-format. Alla kommer att ha det så mycket fooligare. Roligare.

  SvaraRadera
 2. Jag kom att tänka på en sak angående hisstemat. Det kallas ofta hissmusik, men är det någon som har hört musik i en hiss?
  Jag vet att genren inte har med hissar att göra numera, men jag tänkte att ni som kanske är lite mer beresta än jag kan ha varit med om detta fenomen någonstans i världen.

  Helt OT så skulle jag behöva lite hjälp med Blogger.
  Hur gör du Maja för att få "Etiketter" att visas under själva inlägget? Jag har kollat mina inställningar men hittar inget om det. Jag har en hel del problem men Blogger just nu, men det här har jag haft från början.
  Någon som kan hjälpa till?

  SvaraRadera
 3. Aud Djupaudga: Under förutsättning att du kör med det nya gränssnittet så finns stället man lägger etiketter på till höger om skrivytan: HÄR. Kör du med det gamla gränssnittet ligger etikettstället under skrivytan. Förresten ska även jag lägga upp en hissmusikvideo imorgon.

  SvaraRadera
 4. Cleacnut Claes: fooliehattar ska det förstås stavas. Och jag klankar sällan eller aldrig på såna!
  Aud Djupauda: mycket problem har jag med blogger, men just det där verkar jag ha tur med, det syns alltid automatiskt.

  Johnny: !

  Maja

  SvaraRadera
 5. Tack Johnny! Tyvärr hjälpte det inte. Jag gick över till det nya gränssnittet idag för att se om det skulle avhjälpa diverse problem, men tyvärr är allting som förut. Etiketterna ligger snyggt i högermarginalen, men visas inte under inläggen. Nåja, det kanske löser sig till slut.
  Jag tittar in och kollar din hissmusik imorgon :)

  SvaraRadera
 6. Aud Djupaudga. Jag tror:

  1: Inställningar
  2: Layout
  3: Blogginlägg-rutan (tryck redigera)
  4: Bocka i rutan "Etiketter".

  SvaraRadera
 7. @Johnny. Jag har försökt igen, men tyvärr inget resultat. Kanske det är en typisk bloggerbug som jag får dras med.
  Synd, för det är praktiskt att snabbt kunna se vad man taggat ett inlägg med.

  SvaraRadera
 8. Marianne: jag har turen att råka sitta i samma hus som har lite bättre koll på smyget, och ska försöka sätta mig in i det på allvar. Tydligen sitter Sverige redan med i Natorådet, vilket är ganska nytt och ganska oåterkalleligt (om jag inte missförstått något), och rättså nertystat.

  Maja

  SvaraRadera
 9. oj då, det där såg galet ut: huset har inte koll på smyget utan några som sitter i det.

  Maja

  SvaraRadera
 10. Mina tidigaste minnen av hissar var den Gröna hissen på Ålandsbåtarna. För övrigt tror jag att foliehattarna och dess mode drivs av bauxitindustrin, så de så. Bakom allt detta ligger kärnkraftsindustrin förstås. Skulle man dessutom summera alla kommitteer i NATO som Sverige medverkar i räcker inte alla handens fingrar i ett fotbollslag. Avbytare kanske undantagna.

  SvaraRadera
 11. Tack, Henrik!
  Jo jag är lite nöjd särskilt med bilden: foliehattar mot folkpartister.

  Cuben: Gröna hissen på Ålandsbåtarna, å jag har faktiskt aldrig åkt Ålandsbåt. Haha, ja foliehattmodet drivs tvivelsutan av bauxitindustrin.... Nämen kärnkraften, avvecklandet av den tycker jag man kan skjuta upp, tänk att det tycker jag. På majoritetens sida när det gäller detta samt i Natofrågan. Avbytare undantagna, haha... Det kan givetvis verka orealistiskt att hävda att det för alla parter vore enormt mycket bättre om Sverige backade och slog sig in på neutralitetspolitikens vingliga och inte alltid 100 % hedervärda stig igen. Men så kommer det att bli, jag kommer inte att dra mig för att använda svart magi för att se till att få ut Sverige ur Natoträsket. Varför?
  En långsiktig historia.

  SvaraRadera
 12. Jag orkar inte sätta mig in i varken folkpartiets eller natos göranden och låtanden och allt det där (även om de som gör det ska ha heder för't), men jag skulle däremot vilja, det kom jag på nyss, gå på en maskerad där temat var foliehattar. Alla skulle få klä sig som de ville, men man var tvungen att ha en egenbyggd foliehatt. Det vore häftigt.

  SvaraRadera
 13. Johnny:
  ett foliehattsparty! Vilken bra idé.

  SvaraRadera

Specialblogg om Myggor och tigrar (klicka på bilden)