måndag 27 februari 2012

"Timeline" - samma datum för länge sedan

Klockan 2 (ca) i natt vaknade jag av ett par fruktansvärda oljud. Jag var sömnig, och inbillade mig en massa, att det var en atombomb som Sovjet släppt ner över Peking. Ja, jag trodde faktiskt att det hade nåt med kriget mellan Kina och Vietnam att göra, sömnig och dum som jag var. Det var ju också ett fruktansvärt dån, hela huset skakade. I morse gick jag det första jag gjorde (nästan) ut och hämtade tidningen, men där stod inget om någon atombomb. Jag förstod att det hade varit snöras...
Jag kommer ihåg det här, men i mitt minne var det under kriget mellan Iran och Irak som jag väcktes av ett takras (ni som någon gång bott i hus vet hur det kan låta) och trodde att den slutgiltiga katastrofen hade inträffat.
Jag funderar lite på uttrycket "ett par fruktansvärda oljud": skulle tro att den tunga snön brakade ner från taket i två omgångar.
Ja, våren är på väg. Snöras och bara trottoarer. Vi fick tillbaka engelskaproven, jag hade alla rätt. På fysiken såg vi en film om snusning. På franskan undervisade en fransyska. Det var rätt komiskt på frukostrasten, för nn frågade mig vem Frank Sinatra var, jag talade om det för henne. Sedan sa hon: "Är det en flicka eller en pojke?" Jag försökte låta bli att skratta men några killar i närheten vrålskrattade. Stackars nn. Men nu vet hon i alla fall att Frank Sinatra är en pojke. 
27/2 1979

7 kommentarer:

Anonym sa...

Det heter Lifeline, om det är Facebook du "härmar".

maja lundgren sa...

Nja, jag härmar inte Facebook...
Var nu en duktig Anonym och nöj dig inte med att gratisläsa här, utan köp mina böcker.

Aud Djupaudga sa...

Nu kommer jag att vara lite OT p.g.a Anonym.
Lifeline hette den del av motståndsrörelsen som verkade i Belgien i TV-klassikern Secret Army. Det betydde livlina, och serien utspelade sig under andra världskriget för er som är för unga att minnas serien.
En TV-serie väl värd att se om.

Vad tidslinje eller livslinje heter på facebook har jag ingen aning om heller.
Varför skulle man härma det?
Nu var jag väl lite duktig? Eller en riktig besserwisser kanske.

maja lundgren sa...

Mmmm! Jag tror att jag såg Secret Army, även om jag kommer ihåg parodin mest (Allå allå emliga armén). Jo det heter lifeline tror jag, på facebook - det nya som de introducerat där. Jag tror att tidigare års inlägg ploppar upp och att det är tänkt att bli en livsberättelse. Det ser väldigt plottrigt ut tycker jag, och jag har tackat nej (men det ska tydligen bli obligatoriskt).
En besserwisser - ja just det... "Man behöver inte alltid vara bäst i klassen"...
Grymma skolgårdslag, råkar någon fråga om Frank Sinatra är en pojke eller flicka så... Jag tror inte att jag skrattade elakt som pöjkera gjorde.

maja lundgren sa...

PS det senaste skriver jag inte för att jag tror att jag var snällare, för det tror jag verkligen inte.
Fast det intressanta med det här lilla avsnittet tycker jag är skräcken för kärnvapenkrig, som var så närvarande och påtaglig. Jag tror barn känner av den mer än vuxna.

szigge sa...

Atombomber är kärlek, vet du väl! WOW WOW WOW! HERREGUD!

maja lundgren sa...

jaja... världens största och bästa bombasm....?
Apropå det, "i beleive in miracles" - - både Fat's Wallers med kyrkorgeln och den andra vem det nu är som sjunger den

http://www.youtube.com/watch?v=_-p8bOoFlPo

fast slutet är sorgligt i den där videon.

är lite trutt, hej