måndag 14 maj 2012

Konstifikt

Anonymitetsdebatten + Mellanösternkonflikten + Författarförbundet.
Bråk.
Jag länkar hit så kan den som blir nyfiken söka sig vidare.

Anonymitet är som gjort för att trigga igång nojor och konspirationsteorier. I bloggvärlden förekommer det både uthängningar och demaskeringar (felaktiga, ofta), och när det rasade en debatt här en gång hände det att olika pseudonymer försökte avslöja varandras identitet. Jag vet vem du är!
Men då handlade det mestadels om att en signatur kände på sig att ett nick även skrev under ett annat nick. Ja herregud. Mycket misstänksamhet.

Det är tänkbart att rätten till anonymitet, till exempel på Flashback, bör ses över. Kanske bör det krävas att varje signatur går att spåra, ifall den anonyma överträder yttrandefrihetens gränser. Men i så fall endast av polisen. Privata efterspaningar ska man inte hålla på med. Det är mer förståeligt när det handlar om vanliga människor som inte har skrivandet som sitt yrke, men professionella skribenter med tillgång till många forum och institutioner ska inte försöka jaga rätt på en meningsmotståndare. Som i det här fallet tydligen inte ens är anonym, men det hör inte ens till saken.
Jag har förresten läst Anna Ekströms blogg en gång, jag tyckte att hon skrev dumt om Günter Grass, men blinkade bort inläggen rätt snabbt eftersom jag tyckte att hon hoppade över många tolkningsmoment och hade ångat upp sig för mycket.

Själv blev jag kallad "smutsiga människa" idag: det var en kommentator som uppenbarligen inte delade min syn att Myggor och tigrar handlar om att gränsen mellan gott och ont går inom varje människa, även inom mig själv, och inte mellan människor eller kulturer. Hen hade fått uppfattningen att boken handlade om sensationslystet skvaller. "Såna som du får mig att hata hur mitt eget folk agerar mot varandra!!!" Det var under ett inlägg om Mellanösternkonflikten. Och jag gissar att det är för att jag försöker skriva om den på ett sätt som överskrider debattens blockeringar.
Välj sida! Antingen så är du antisemit eller så är du islamofob!
Nej, och helst inte både och heller.

21 kommentarer:

 1. Cronaca Bianca19 maj 2012 16:19

  Vad kan man säga om freden, Maja? Vem orkar vara pacifist varken varken eller eller?

  SvaraRadera
 2. Hej Cronaca Bianca,
  Just det. Varken eller eller eller. Ibland låter det som om många givit upp tanken på fred mellan Israel och Palestina, och snarare vill trissa upp konflikten.
  Pacifism uppfattas ibland som mjäkigt eller naivt. Jag råkade se en facebooksida där en kvinna anklagade svenskar för att vara "fredsskadade".
  Jag plockade bort ett inlägg, du och några till hade hunnit skriva kommentarer, ber om ursäkt för det. Jag tog bort inlägget för att det utgjorde en kommentar till en facebooksida och det kändes fel (facebook är för det första inte riktigt offentligt, de som skriver på Facebook skriver för det andra betydligt mer spontant än om det handlar om en artikel, det handlade om många olika skribenter med olika inställning för det tredje - osv).

  SvaraRadera
 3. Helt ok Maja. Jag blev inte sur, och jag tror att jag förstår vad du menar. Det är en sak att diskutera vad som står i andra bloggar, eller i tidningsartiklar - men att kommentera en hel diskussion i en Facebookgrupp med många olika skribenter - nja, då deltar man väl i den diskussionen, i så fall? Cronaca Bianca: att orka vara pacifist och nyanserad när förenklingar och underblåsande av konflikter hela tiden står på lur, så att en saklig kritik när som helst blir fördomsfull och långt ifrån konstruktiv - ja det är bland det svåraste man kan försöka sig på.

  SvaraRadera
 4. Va bra! Det är också det att hela frågan är så extremt laddad, och att jag inte riktigt skulle orka/hinna vara moderator för en sån diskussion. Det var lite annorlunda - å nej det var mycket annorlunda när debatten rasade förra gången, förmodligen eftersom det handlade om en fråga som jag själv kunde hålla mig mer neutral i, jag var inte personligen engagerad. Hur debatten hamnade här från första början minns jag faktiskt inte ens, men även om det var jobbigt ibland så tyckte jag att jag lärde mig enormt mycket av den. Den här gången är det mycket annorlunda, jag skulle själv inte kunna låta bli att bli arg, vilket en moderator för en inflammerad diskussion inte bör bli. Å ena sidan är jag för att man ska kunna säga precis vad man tycker utan oro för att tycka fel, alltså att det finns ett värde i att vara totalt spontan och uppriktig, å den andra finns det inga frågor just nu som mer kräver att man är lugn och ser nyanser och inte ångar upp sig än just de här. Särskilt om man är moderator, givetvis... Ja, det kanske kan bli diskussioner i bloggen igen så småningom, jag hoppas att det kan bli det - men just i de här frågorna, så tror jag inte det faktiskt. Trevlig fortsättning på lördagkvällen!

  SvaraRadera
 5. Begripligt att du inte vill det. Jag tror visst att det kan bli diskussioner i din blogg igen, om du vill det alltså, men om andra ämnen. Jag är i alla fall glad om jag får slänga in ett lingonben ibland. :)
  Godnatt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Släng gärna in ett lingonben ibland!

   Radera
 6. Cronaca Bianca20 maj 2012 01:47

  Maja,
  Jag förstår din skepsis gentemot semiofficiella diskussionsgrupper, och respekterar din linje att inte diskutera dessa här. Det var nog ett klokt beslut.

  Som avslutning på lördagkvällen vill jag bidra med två hoppfulla youtube-länkar som jag snappat upp i dagarna. Det måste vara möjligt att skapa en motbild till allt hat och alla motsättningar; jag gör ett försök genom att sprida dessa klipp. Trots alla svårigheter att förstå varandra: Vi människor har mer gemensamt än vad som skiljer oss åt. Det borde vara en god utgångspunkt.

  Länk 1
  Länk 2

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, bra länkar. Det är ekonomiska intressen bakom de som vill trissa upp konflikterna och driva fram ett krig. Verkar jag enkelspårig om jag säger olja? Skiter jag i. Olja säger jag.

   Radera
  2. Oljan är en tung faktor tror jag, men det handlar också om maktbalans. Jag är ingen anhängare av att Iran skaffar sig kärnvapen, bäst att säga direkt. Samtidigt (upprepar mig, vet) tror jag att en Israelisk/och eller Amerikansk/ och eller Natoattack mot Iran skulle innebära total katastrof.

   Radera
 7. Cronaca Bianca20 maj 2012 13:22

  Jag ska fortsättningsvis försöka inrikta mig på att hitta fler goda nyheter från Mellanöstern; nätet svämmar tyvärr redan över av mörk propaganda som förgiftar klimatet. Det får bli min mission att skriva vita krönikor. Att skriva för att förändra, att göra gott – visst är det ädelmodigt, men kanske också dumdristigt, fåfängt...? Ibland känner jag mig nästan deprimerad när jag reflekterar över hur vi talar till varandra. Är det en slump eller bara en illvillig tillfällighet att språk rimmar på bråk och ord på mord?

  (Det sista ett slags ironi: humor som hopp och kur mot dom dummas dumhet.) ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. En sådan blogg skulle jag gärna läsa! Lägger du in en länk här?

   Radera
  2. Jo det är mycket nu... Och en del knas med bloggen också. En vacker dag när allt har lugnat ner sig ska jag titta tillbaks på och förklara en del av mina ställningstaganden som jag vet väckt en enorm upprördhet och förstämning. Det är än så länge för tidigt för det. Det hela har också att göra med ansvaret som moderator, för det har man som blogginnehavare. Det anknyter lite till diskussionen om facebookgrupper - och den svåra balansen som både värd och skribent med temperament. Men det är verkligen för tidigt för det. Jag nämner det även som förklaring till att jag plockat bort ett par av mina kommentarer nyligen som kunde missförstås.
   Trevlig fortsättning på helgen.

   Radera
  3. Cronaca Bianca20 maj 2012 22:58

   Mariannesson,
   Jag ska rekognoscera fältet och se vad jag finner. Eller menade du att jag skulle starta en egen blogg? ;-)

   Radera
  4. Du får gärna lägga in länkar här, om du hittar fler av samma schyssta slag.

   Radera
  5. Cronaca Bianca, ja jag tyckte att det lät som om du tänkte det?

   Radera
  6. Cronaca Bianca22 maj 2012 22:25

   Oavsett vems idé det var, är det en god idé... :-)

   Radera
  7. Det tycker jag med.
   Det där med "Sverige bör stå utanför Nato" verkar vara helt kört.

   Radera
 8. En gång i tiden var det massor med olika stämmor här. Kolla bara under inlägget A little more conversation, a little more action. Det var 2009, rätt länge sedan. En del groll förekom, en del som skrev här hade svårt att stå ut med varandra, men för det mesta var det helt otroligt livligt. För övrigt är jag fortfarande en varm anhängare av anonymitet, att det finns avarter är en sak för sig - frågan är knepig, det är fullt tänkbart att många skulle dra sig för att registrera sig, de vill kunna vara säkra på att vara totalt anonyma. Jag tror att det någon gång i framtiden kommer att bli så livligt här igen, hur som helst är det väldigt roligt att läsa de där trådarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och jag hade kvar mitt gamla konto. Trivdes bättre som Zigge.

   Radera
  2. haha, ja det där extra s:et ser snobbigt ut på nåt sätt.

   Radera

Hårfagre

Hårfagre
av Vasaplatsen
"-Jag vill inte att Mimmi ska bli en modern kvinna, sa Oscar"
- Serberna gillar jag, sa Lemmy
(Mäktig Tussilago)

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson
- Om du känner så där Figge, så är det sossarnas fel.
Ur Mäktig Tussilago

Med boktrave och mygga av Grynna

Med boktrave och mygga av Grynna

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"
från Kim