lördag 5 maj 2012

"Reinfeldts chans att lyfta Nato"

Det finns (som alla vet som inte sussat totalt de senaste åren) ovanligt djupa sprickor inom Nato idag, och det talas om att pakten kan vara splittrad inom bara några år. Det kan låta häpnadsväckande, men det var inte heller många som kunde förutspå finanskrisen och den politiska utvecklingen i Europa, så världen förändras raskt. Det var ganska nyligen som Nato gick från att vara ett försvarssamarbete till att bli en pakt för anfallskrig. Paragraf si och så: vilken är värst, IV eller V?
Viljorna inom pakten är motstridiga (Tyskland och Frankrike var som bekant skarpt kritiska mot USA:s invasion i Irak, medan USA tvekade inför Libyenkriget där Frankrike var mest pådrivande).
Det är just i det här osäkra historiska skeendet som Sverige, efter att ha rustat ner landets eget försvar, gör allt för att sälja ut Norrland och Göteborg, och inte bara sviker sin lite vingliga neutralitetspolitik utan ser till att bli aktivt krigförande i oöverskådliga militära ingrepp utomlands.
Efter en omfattande smygnatofiering, trots att Warsawapakten inte längre torde uppfattas som tungt vägande skäl för några off-the-record-förhandlingar med Nato, såtillvida svenska politiker inte tror på spöken, och åtminstone vad gäller Libyenkriget nästan helt utan föregående demokratisk debatt, går Sverige på ganska kort tid ut i två krig, Afghanistankriget och Libyenkriget.
Lilla töntsverige.
"Stillasittande förstör effekten av träning" är viktigaste världsnyheten enligt Svenska Dagbladet idag. Boende, livvsstil och sport upptar hela förstasidan (med undantag för ett par pyttenotiser).
Knappt något av det som står på förstasidan är värt en sådan nyhetsprioritering, men svenskar uppmuntras till att bli (eller förbli) ett kväljande försoffat folk. Samtidigt riskerar vårt lilla livsstilsland att dras in i ett tredje världskrig, helt eller halvt aningslöst och med grumliga motiv bestående av business och fatalism, dåligt samvete för att vi inte deltog i andra världskriget, en vilja att leka med de stora grabbarna och framförallt kortsiktighet. Det låter alarmistiskt men det är det inte. Jag kommer att uttrycka samma sak på ett lite mer lågmält sätt många gånger om igen, och för övrigt kommer jag att bojkotta Facebook och den delen av min bekantskapskrets som är slentrianvänster. För alltid - och om så krävs åker jag tillbaks till Neapel och ser till att jag inte återvänder den här gången.
Sverige ska ut ur Nato. Detta är inte "vild psykoanalys": Göran Perssons gränslösa beundran för George W Bush var ett cowboydrag som uppskattades av så kallade bombliberaler.
Och sedan? Ska Sverige stå utan försvar? Man minskar inte terrorismen genom att invadera andra länder. Sedan, när Sverige har trasslat sig ut ur Nato och först då, kan vi påbörja en demokratisk diskussion om försvars-och säkerhetspolitik. Den ska bygga på neutralitet i krig och alliansfrihet i fred, den ska utesluta utländska militära övningar på svenskt territorium, den ska utesluta svenska insatser utomlands annat än under FN-flagg.
Jag har inte tid att svara på kommentarer, men det finns alltid möjligheten att öppna egen blogg och säga sin mening där.
* * *
Ett skämt som säkert redan uppfunnits av någon, men jag drar det ändå:
- Vanudå? - Nej, Vanunu.

Hårfagre

Hårfagre
av Vasaplatsen
"-Jag vill inte att Mimmi ska bli en modern kvinna, sa Oscar"
- Serberna gillar jag, sa Lemmy
(Mäktig Tussilago)

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson
- Om du känner så där Figge, så är det sossarnas fel.
Ur Mäktig Tussilago

Med boktrave och mygga av Grynna

Med boktrave och mygga av Grynna

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"
från Kim