måndag 13 maj 2019

Dagens citat


Och om jag får lov att skämta lite i förbigående, med en passande gliring, så finns det ingenting som är mer likt en katt i ett fönster, än en katta. 

Marie de Gournay, Egalité des hommes et des femmes (Jämlikhet mellan män och kvinnor), 1622

(Et s'il est permis de rire en passant, le quolibet ne sera pas hors de saison, nous apprenant qu'il n'est rien plus semblable au chat sur une fenestre, que la chatte).

Översättningen är approximativ. Inte säker på att jag fångat den finstilta humorn.




kanske Marie de G

Men jag drömmer ibland om att sätta tänderna i 1600-talsfranskan, kanske någon av Marie de Gournays skrifter, eller Madeleine de Scudérys Alhambraroman Almahide - fast den senare är väldigt lång, som barocka romaner ofta var.

37 kommentarer:

Verutschkow sa...

https://genius.com/Ulf-lundell-katt-i-fonstret-lyrics

"Så du försvann, när solen kom
Men katten den har stannat
Gröna ögon, kolsvart hår
Han ser på regnet som faller
Katt i fönstret, regn på torg, här står tiden stilla"

Lundell nu igen. Agnes Lidbeck hade en krönika i DN häromdagen där
hans "Rom i regnet" kom in på något sätt via hennes dotter som inte
verkade ha förstått texten. En åldersfråga kanske ...

maja lundgren sa...

haha! kul koppling mellan franskt 1600-tal och svenskt 1970-tal

maja lundgren sa...

Vem är det som säger att dottern inte förstått texten? Mamman?

Mariannesson sa...

"En dag kommer du att förstå, lilla barn. En dag kommer det att hända något mellan dig och orden och du kommer att känna dig svag."
Det är nog bara bra att du inte har DN, jag misstänker att Lidbecks bombasmer skulle göra dig en aning irriterad :D

maja lundgren sa...

Låst artikel, ser bara en rad foton på manliga författare. Säger hon till sin dotter, via DN:s kultursida, att hon kommer att känna sig svag när hon "möter konsten"?

maja lundgren sa...

Då tycker jag att Marie de Gournay var sturskare

Anonym sa...

Såg också bilderna på Ulf Lundell, Salman Rushdie, Ernest Hemingway och Bob Dylan. Blev alldeles knäsvag...

Anonym sa...

Usch ja, det var ett riktigt pekoral. Inte Marie de Gournay, alltså, men Lidbecks snyftare.
Och så en fråga. Blir det inte bättre om man ändrar till ”en hankatt i ett fönster” i citatet? Eller är ”katt” endast hankön på svenska, liksom ”chat” i franskan?

Pompe

maja lundgren sa...

Ja det tror jag blir bättre, men jag är osäker på om sur une fenetre verkligen betyder i ett fönster. Och det är tänkbart att det anspelar på ett talesätt, kanske rentav nåt om marskatter?

maja lundgren sa...

Som ekorrar hänger de runt männens hals... Hur löd de nu, Selma Lagerlöfs ordf

maja lundgren sa...

Men hon kan ju inte tala om för sin dotter att hon ska bli kåt på stora män. Ok om hon själv är det, det säger jag inget om. Men ska hon uppfostra sin dotter till att finna sig i underordning? Ok jag bara läst ingressen och sett bilderna, och börjar misstänka att mindervärdeskomplex och kuksugeri är matriarkatets kännetecken

maja lundgren sa...

Det är intressant som tidstecken, parallellt med metoo ett slags backlash som rätt mycket administreras av kvinnor.

maja lundgren sa...

Bara en sån sak som att en författare fått för sig att reclaima ett nattståndet uttryck som nucka. Att det skulle finnas ett behov av att reclaima det. Häpnadsväckande, internaliserad backlash

maja lundgren sa...

Hehe ja.... Alltså jag tänker inte moralisera över fallocentrismen. Så länge man erkänner att det är fallocentrism.

maja lundgren sa...

Ej heller tänker jag uppmana unga kvinnor och/eller wannabees att sluta ligga med äldre s.k kulturmän, det vore genant och tyranniskt att försöka styra över andras drifter på det viset. Lite mindre hyckleri räcker gott. För övrigt är jag nästan färdigsnuvad, uttråkad efter några dagars fågelinfluensa

maja lundgren sa...

Feberinfluensa.
Citera gärna lite ur brevet till den k. dottern, det låter som en veritabel tidssspegel __ jag tror mansdyrkan och de kvinnliga svaga knävecken yttrar sig på fler sätt än ett, t,ex detta faktum att kvinnliga sterotyper fortfarande är aktiva i medvetandet, att offerpositionen (FINNA SIG) kan kännas rätt bekväm, för den som faktiskt inte har så mycket emot att vara kåt och underlägsen, att kvinnor beskrivs i förhållande till stereotyper, ja det är rent häpnadsväckande (blyg viol eller kaxig).

maja lundgren sa...

Kom igen nu. Roa mig. Festliga citat av kulturperipateticienner piggar upp.
Jag ska passa på och berätta, medan huvudet ändå är lite grumsigt, att... äsch nu glömde jag vad det var. Rönnbären klagar på rävens sura andedräkt. Bra bild, måste bara komma på ett sakled. Häggens svulstiga odör blandas med grillens döda köttstank'

maja lundgren sa...

Sova, inget mer.
Jo nu minns jag vad jag tänkte, men får lov att utveckla det senare, när huvudet klarnat: fruarna först Selma lilla plus nidbilden av Marie d g, filtrerad genom Diski genom Nina Björk.

maja lundgren sa...

Aha, backlash är tydligen en pseudoreligiös idé, skriver en herre i Expressen som verkar mycket säker på sin sak. Hur som helst, självklart går det undvika alla vedertagna eller missbrukade begrepp, för ökad precision. Jag brukar försöka undvika alltför tvärsäkra skribenter men här är en som skriver att unga kvinnor gör uppror mot feminismen. Halldorf, är inte den regissör?
Kanske bäst att ta reda på hur bred rörelsen är.

maja lundgren sa...

Faktiskt oironiskt menat, det är tänkbart att kvinnornas utträde i offentligheten och männens aktiva deltagande i familjelivet kommer att visa sig ha varit en historisk parentes. Det är fullt möjligt att bli hemmafru idag, om man är beredd på att lära sig hushålla, stoppa strumpor och leva på 40, 50 talsnivå. Och hittar en man som är beredd att försörja sin fru och inte tycka hon är tråkig hemmafru.

maja lundgren sa...

Eh... fattar inte vad denne Halldorf menar. Han skriv att unga tjejer vill provocera, inte att de vill lämna offentligheten och bli hemmafruar. Alltså fan, jag bara sluta läsa kulturdebatt....

maja lundgren sa...

Ska radera de senaste kommentarerna vid tillfälle, de är för slappa, men istället skriva ett inlägg om den libidinösa ekonomin i kulturen, hur det kommer sig att begrepp som nucka avspeglar värderingar som är mer rotade i kulturvärlden än utanför den, det är mystiskt men det är ett faktum

Verutschkow sa...


"Synonymer till ironisk
förtäckt hånande, hånfull, skenbart berömmande, gäckande, spefull, spydig, sarkastisk, syrlig, besk, bitsk, småelak, retsam, satirisk, raljant"

"motsatsord hedrande, berömmande; uppriktig, älskvärd"

Reagerade på ditt ord oironisk men insåg att ditt språkvetande
med största sannolikhet överträffar mitt. Men vad skall man säga
om de s k motsatsorden ?

Orkade inte googla mera än så just här och nu ...

maja lundgren sa...

Svarar snart! Oironisk ser lite ut som onirisk, en helt annan sak. Sen tycker jag att det är illavarslande att Greta Thunberg, hur fin jag än tycker att hon är, hamnat på Times omslag, för det har just inte hänt något, såvitt jag vet. Det finns massor med symboler som får massor med uppmärksamhet.

maja lundgren sa...

Förklarar vad jag menar med oironiskt sen.Men författare är inga svensklärare, de gör lite vad som faller dem in

Verutschkow sa...

Man kan ibland se människor som borde veta bättre utbrista i t ex
ord som "ostabil" och "olojal". Så skulle knappast du göra. Så jag
utgår från att du vet bättre eller kanske rentav bäst.

Min begränsade fantasi gör att jag skulle kunna säga "inte/icke
ironisk" i brist på bättre ...

maja lundgren sa...

Jag tror nog att olojal, ostabil och oironisk är godkända former, kolla SAOB så får du se. Illojal och instabil är nog vad jag själv skulle skriva, om jag skulle använda sådana uttryck, men illironisk inironisk aironisk funkar ej, icke ironisk är lite omständligt, oironisk är inte så elegant precis men inte fel, inget som skulle få bock i kanten av språkvårdare tror jag.

Verutschkow sa...

"Jag tror nog att olojal, ostabil och oironisk är godkända former, kolla SAOB så får du se."

Har ingen ordbok hemma. Men enkel nätslagning kan bekräfta ditt påstående, fast
kanske inte för (o)ironisk ...

maja lundgren sa...

Nehe men jag tror inte att oironiskt är fel, det går förstås att skriva allvarligt talat eller bokstavligen istället.
Varför metoo troligen kommer att visa sig att ha varit en bubbla är den stora godtyckligheten, vissa klarar sig trots grova grejer för att de har kontakter, karisma, hållhakar, lyckas skrämma till tystnad, eller helt enkelt för att de har tur. Och så följer särskilt kulturvärlden modet, går i flock. Det finns lika mycket lögner och fallocentromatriarkalt ryggdunk idag som när jag gav ut M&T.
Spelar ingen roll om jag låter bitter, det är emellertid en felaktig beskrivning av mina bevekelsegrunder. "Ingen ville ha'na" är också totalt missvisande, det är fortfarande en kulturmobstergrej att påstå att det handlade om det.

maja lundgren sa...

Men när jag tänker på min skenande planet, som är så läcker, rolig och RELEVANT och hade förutsättningar att blir en storsäljare, men trots fin kritik knappt sålde tusen ex, så tänker jag att det inte borde ha stått science fiction-miljö på baksidan. lika många skräms bort av etiketten sci fi som lockas av etiketten deckare, och sci fi-fantaster har redan sina favoriter - Den skenande planeten är egentligen varken sci fi eller dystopi. Ja, och så tänker jag på att Herman Melville lär ha floppat med den underbara Bartleby, eftersom man förväntade sig en ny Moby Dick. Så tänker jag, och sen är det bara att tuta och köra

maja lundgren sa...

Å, bara därför snubblade jag över en eminent intervju, Unni Drougge intervjuas av Cissi Wallin. Där satt den. För jag såg faktiskt publicistklubbens "debatt" om och med Virtanen, det var mycket dåligt utom en från SvD som var lite skarp.
Såg inte hela men när publiken fick ordet lär det ha hettat till.
Deadlineuppropet funkade inte, bl.a att man bara smällde av när man såg en del av dem som skrev under, wtf?lite som att se linderborg bland dem som jobbade med det sedan förstörda Dokumentet, wtf?? Dessutom är det kollektiva vanskligt, jag föredrar att sympatisera med enskilda, efter begrundan. Å, men jag tror att revolutionen kan fortsätta. Utanför medierna. Det här med att jag skulle ha hämnats på nån som dumpat mig genom att skriva om en fläck på en kuk, som Linderborg påstod för att kunna försvara den store Myrdal desto bättre, alltså både whataboutism och lögn, det är typiskt för fallocentrismen - patriarkatets putsarfiskar, som Susanna Roman skrev.

maja lundgren sa...

WTF betyder givetvis Well That's Fantastic.

maja lundgren sa...

Den sykofantiska jäveln Aschberg alltså.... jag blev nästan lite förvånad, han bemödade sig inte ens om att låtsas vara opartisk. frågan från en i publiken - varför är det bara Cissi Wallin som blir ifrågasatt - vände ordföranden till att bli en fråga om varför inte fler kvinnor blivit ifrågasatta, det måste man verkligen kunna fråga sig osv. Det var uppenbarligen inte det frågaren menade, och Aschbergs förvrängning måste ha varit medveten.

maja lundgren sa...

Det går ju inte att ha koll på de sociala medierna, fältet är stort och aktörerna konstiga ... En del är tydligen miljonärshustrur med hundratusentals följare, vilket tydligen alla vet utom petite moi som varken läser Twitter eller Instagram.
Sätter några kommentarer i karantän, medan jag kollar upp grunkor.

maja lundgren sa...

Det är en underlig fisförnämitet som går i graven nu. Förljugen bourgeoisie som leker aristokrati, en spillra från en annan tid, å ena sidan socialt djupt konservativ, hierarkisk, med fagert tal om "litterär kvalitet", å den andra dekadent, sadomasochistisk, ett slags dandyism.

maja lundgren sa...

Men det är redan bekant. Det är fortfarande snett, skorrar falskt, att yla i flock.

maja lundgren sa...

Intressant också att fundera på under vilka omständigheter det plötsligt kan bli "ok" att många kritiserar en och samma person. Är det kulturell överklass man är emot, varför inte kritisera Per Wästberg? Är det män som lever svinigt, varför klarar sig Persbrandt - rentav med sentimentalt ryggdunk ifrån en av "de aderton" i DN?
Är det fruar till män som lever svinigt, så finns det verkligen att välja på också.