fredag 17 juli 2009

Skylla sig själv har fått en ny innebörd

“Jojo. Om man följer med en gangster in i en spellokal i Neapel mitt i natten får man allt skylla sig själv…”

Jag vet. Det passerar gränsen för vad en rimlig människa gör. Det är väl därför en del tror att det är påhitt, eller möjligen ett sätt att göra sig märkvärdig.

Polischefen i Neapel flyttade till Rom kort efteråt och lät hälsa via en väninna att om jag någonsin behövde hans hjälp var det bara att ringa. Jag ville till varje pris undvika att åka tillbaks till Neapel för en rättegång. Det förde med sig att polischefen inte riktigt kunde göra sitt jobb - när såpass allvarliga brott som olaga frihetsberövande och hot kommer till polisens kännedom måste de egentligen utreda. Men efter det att jag återvänt till Stockholm hörde jag inte av mig till polischefen, trots att han bad mig göra det. Ingenting i världen hade kunnat få mig att vittna mot Esposito.

I efterhand kan jag skratta åt en del. Till exempel: - Spelar du biljard?
Det är faktiskt ganska komiskt. Han visste inte hur han skulle hantera situationen.

Från det ena till det andra - allt som är m.e.l.m onämnbart och outsägligt och utomspråkligt laddat bör man snabbt överge och återvända till tryggare och rationellare marker - svininfluensan! Den är lättare att åtgärda än maffian.

Titta bara på fågelinfluensan. Visst kan man hävda att allt massmedialt ståhej om fågelinfluensan var falskt alarm. Å andra sidan kanske den motades i grind med hjälp av larmrapporterna.

Likadant kan det bli med svininfluensan. Det behöver inte bli någon pandemi.

Men blir det en pandemi så finns det ju härbren att gömma sig i.

11 kommentarer:

 1. Apropå fågelinfluensan så rekommenderade några experter att man skulle se till så att man hade mat och dryck hemma så man klarade sig i tre veckor om fågelinfluensan skulle bryta ut. Kanske dags att göra detsamma för svininfluensan?

  SvaraRadera
 2. Det är nog en god idé - men jag tror att man hinner få fler rapporter först. Det är klart, om något liknande bryter ut plötsligt, så blir det svårt för alla att sätta igång och hetsbunkra...

  Med tanke på att det är väldigt många kvadratmeter per invånare i detta land, så borde det vara busenkelt att ha en nationell evakueringsplan. Inte minst på lite längre sikt. Tänk vad enkelt att uppmuntra alla att skaffa sig ett härbre (där kom det igen, jag är besatt av härbren). Pensionsspara är totalidiotiskt med tanke på att det kan bli börskrasch. Mycket mycket bättre att skaffa sig en bit jord.

  SvaraRadera
 3. Ja jag tänker inte bo på kalfjället i ett häbbre. Dit kan storstadsborna flytta och slåss med myggeländena ha ha ha =)

  SvaraRadera
 4. Att aktivt pensionsspara verkar vara ett tidsslöseri.

  Det passiva sparandet verkar minst lika effektivt som det aktiva, om inte mer effektivt.

  Med tanke på index - genomsnittsvärdet på börsen - så vet vi ju att alla inte kan vinna i slaget om de största pensionerna; någon måste förlora.

  Tur att garantipensionen finns då!

  Men därför tror jag liksom Maja, att ägandet av fast egendom är melodin. Det förutsätter dock att garantipensionen åtminstone täcker fastighetsavgiften (taxeringsvärdet) och övriga driftkostnader samt livsmedel. :-)

  SvaraRadera
 5. Förresten, Maja, väck mig och säg att jag inte är din signatur! ;-)

  (Om du undrar vad i h-vete jag surrar om, var god surfa på den försåtliga rubriken "Kör Maja Lundgren med alias".)

  Det finns de som försöker göra sig märkvärdiga på din bekostnad.

  SvaraRadera
 6. Vad gäller att uttrycka att någon får "skylla sig själv" handlar det nog mer om att invagga sig själv i en falsk trygghet -" Jag försätter mig inte i sådana situationer att det kan hända mig".

  SvaraRadera
 7. Funderare: kalfjället, jodu det blir nog för storstadsbor utan egen stuga, hehe.
  Tristan: vad vill människan?
  Vasaplatsen: det kan handla om det du säger - eller om något slags ambivalens. Lite svårt att veta.

  SvaraRadera
 8. Maja

  "Människan" vill bara gott; hon har förklarat att vi är alla ett enda kärleksfullt Ett. ;-)

  Hon har dock en konstig pedagogik för att framföra detta sitt budskap. =))

  SvaraRadera
 9. Skulle du känna behov av att lagra livsmedel/konservburkar med anledniga av tidigare inlägg.
  Här finns lite information om konservburkens (militäriska ) histora
  http://tabberaset.blogspot.com/2009/07/radio-tabberasets-valfiske.html

  SvaraRadera
 10. Det var en härlig nynorsk (?) han pratar i programmet.
  Svårt att tänka sig att valkött skulle vara gott - men det är nog feltänk: bara för att valen är stor behöver ju köttet inte vara segt.
  Kul länk ö.h.t. Det står att recepten är upphorsrättsligt skyddade, men det betyder väl bara att man inte får trycka dem någonstans, däremot fritt fram att laga maten?

  SvaraRadera
 11. oj upphorsrättsligt, så kan det gå.

  SvaraRadera

Specialblogg om Myggor och tigrar (klicka på bilden)