måndag 14 december 2009

En svekdebatt 1973


Apropå konflikten mellan Drutten och Cheeta, som nu förefaller vara bilagd, så kom jag att tänka på en knasig grej som hände på skolgården när jag gick i ettan. Jag skrev om den i dagboken. Alla namn är fingerade.

Trollmössan

Lisa har en troll-mössa. Jag vet inte riktigt... antingen var det så här, att Lisa tappade trollmössan och Anna och Karin hittade den och inte ville lämna tillbaka den eller var det så här, att Anna knyckte den av Lisa och inte lämnade tillbaka den. Jag vet inte för Anna och Karin kan man inte lita på men i alla fall så bad Lisa att vi skulle hjällpa henne, Fia, jag, Lotta och Moa. Vi letade efter fröken för att be om lov att gå in i klassrummet och leta i Annas skolveska men vi hittade inte henne men nu kommer det versta. Lisa som Anna och Karin hade tagit mössan för var plötsligt på Deras sida. Hon skrattade och höll med Anna och Karin. Vi blev ursinniga och arga och höll på att explodera för att Lisa var så dum och hade lurat oss så. Hon fick tilbaka mössan
.

Trollmössa syftar på huvudbonaden till ett leksakstroll (leker barn med sådana idag?)

Det här skriver jag förstås inte för att påstå att kritik är detsamma som tjafs, för det finns djupa meningsskiljaktigheter som man aldrig ska bagatellisera eller låtsas som om de inte existerar. Utan jag skriver det bara för att jag skriver det, för ända sedan jag lärde mig skriva så har jag skrivit och skrivit.

Mina hjältegryn tycker om snö. Jag är stolt över dem. Vi har ett tunt lager snö i Midsommarkransen, kanske kommer deras entusiasm att minska den dag de tvingas pulsa men än så länge uppfattar de snön som en spännande nymodighet. Lady Camorra är fortfarande jobbig, och jag rycker faktiskt ut och schasar undan henne när hon försöker hindra Xerxes och Atossa från att ta sig hem. Men det kommer att ordna sig, jag tror att de kommer att morska upp sig när de blir större.

60 kommentarer:

valens sa...

På tal om... det vad du skriver bara för att du skriver det, för ända sedan du lärde dig skriva så har du skrivit och skrivit...

Gadamer menade att tolkningen är en ständig process och framhöll vikten att gå tillbaka till "sakerna själva", alltså texterna, och jämföra med tolkningsutkasten och förförståelserna...
Kan man tänka sig tolka på ett annat sätt myggorna eller tigrarna om tusen år? Eller?...

PS. Du skriver så jävla bra Maja... och det kommer att gälla oavsett tolkningens ständiga process... DS.

Leroy sa...

Tänk om historien upprepar sig gång efter gång.

Trollmössor blir Prettohattar.


Lizor och Mo ór får gehör för påståenden tills de som vet hur sanningen såg ut tillslut kanske får säga hur det låg till.

En halv sidas historia får bli hel.


Tur att Xerxes o Atossa har en matte som schasar undan maffia så de tryggt kan komma hem.

Roligt om de får ha kul i snön och bli trygga.

Leroy

M sa...

Menar du de där trollen som fanns som penntroll också? Ja, de fanns när mina barn var små, mina dotter hade flera, men det var ett tag sen min dotter var liten, hon är ju 25 år idag.

maja lundgren sa...

Hej MO, vad kul! Det var inte igår! Ja, jag har för mig att de fanns som penntroll också - alltså trollhuvuden som kunde sättas fast i änden på en penna.
Valens: om tusen år, ojojoj. Nu påstås det vara så att pappret som böcker trycks på idag inte är av samma kvalitet som förr, och att böcker inte håller så länge, rent materiellt alltså. Men om elektroniken finns kvar då, så kommer det ju att finnas en fruktansvärd massa material ändå. Vem som hittar fram till vad, och hur det tolkas är svårt att veta...
Leroy: jag tror egentligen inte att trollmössan hade så mycket med pretto att göra, det är ju till och med lite oklart vad som egentligen hände, haha. Det jag tycker är lite lustigt är att vi trodde att fröken skulle ge tillåtelse att leta i en flickas skolväska. Att jag valde pseudonymen Lisa har för övrigt inget med Marklund att göra. Jag tycker att stycket är lite interessant som exempel på enkel skolgårdspsykologi, "who's side are you on", vem kan man lita på, i största allmänhet. Sen kan man väl konstatera att det både är fel att narras för att få folk att göra bort sig, och att leta i någons skolväska (vilket vi alltså aldrig hann göra). Ciao!

Anonym 19:11 sa...

Var det ett sånt här troll du menade?

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:p3JlS1OpVn_G7M:http://darcsfalcon.files.wordpress.com/2008/07/197066829jngdtj-ph8x6.jpg

Jag hade ett sånt i blå klänning.

Jag tror de var populära ganska länge. Jag fick min i julklappspaket från Finland. (sent 60-tal)

Men du menar kanske helt andra troll?

maja lundgren sa...

Haha, jag menar exakt en sån. Tack, den får bli illustration.

Leroy sa...

Kom att tänka på Hasse och Tage -Gränna och att vässa en penna. Men man kan titta lite på Deras alster.

En massa andra roliga inslag kan man se om man tittar på övriga länkar.

Men länkar till Sven Duva:
http://www.youtube.com/watch?v=o-VVM5SoMUw

Leroy

Leroy sa...

Hittar inte den om Grännaoch att vässa en penna.

:-) Roy

Leroy sa...

Kan inte låta bli denna:

http://www.youtube.com/watch?v=R7oslkSVFTI

Leroy

Ulrika (oinloggad) sa...

Näääe Maja, inte var det trollhuvuden man satte fast på pennan... som en skalpjägare... Det var väl hela små troll med ett stort hål i rumpan förvisso. Eller minns jag fel?
Vilken tur att ni inte hann få något tillstånd för husrannsakan ;) Vill påstå att Skolgårdspsykologin inte är en åldersbetingad företeelse men tycker det var en väldigt rar illustration av de vedermödor och samhälleliga problem man genomlever i den åldern.

Vill minnas att jag ställdes inför skranket åtalad för det fruktansvärda brottet att ha matat klassens akvariefiskar ;) En och samma person (akvariefiskansvarige) fällde domen och utmätte/utdelade straffet - en råsop i solar plexus! Vi kan ha varit i 9-års åldern och visst, jag var kanske en liten toff tjej redan då ;) men jag hade inte matat fiskarna!! Basta!

Vill minnas att han ett par veckor senare frågade chans på mig, hihi.

Kanske bäst att tillägga att jag trots detta tycker att män är helt underbara varelser.
Hepp

Systerdyster sa...

Jag får fortfarande en obehagskänsla av att vara i skolor och på skolgårdar. Mina minnen därifrån är mesr av karaktären med dina troll eller Ulrikas akvariefiskar.

De danska trollen har funnits i omgångar, tror jag. Men de har nog aldrig varit så populära som den första perioden, runt 1970.

En julafton hade jag hett önskat ett speciellt, stort och dyrt troll och fick ett helt annat troll. Den besvikelsen kommer jag fortfarande ihåg. Det var väldigt viktigt med färger och storlekar, vill jag minnas.

Penntrollen var precis som Urika beskriver dem.

Ulrika sa...

Systerdyster, visst, det var väldigt viktigt med färgen på trollets hår! Problemet var nog att vuxna inte riktigt insåg att det kunde vara en fråga om make or brake i det fallet.

Nu är det dags att gå ut och skotta snö :)

Systerdyster sa...

Maja:
Mitt erbjudande att ta tag i Lady Camorra står kvar. Vilken JK!!! Jag kan ta hela rövarbandet med storebröderna och så tar vi oss ett litet snack med damen.
*vinkar till småjullarna*

Bitten sa...

Jag fick mitt troll, som hette Mulle, och hade svart hår, 1966!!! :-)

IAMB sa...

Jag var lite för gammal för trollen, tror jag, men visst hette dom Meckitroll?

Anonym 19:11 sa...

IAMB. Tror inte det

http://en.wikipedia.org/wiki/Troll_doll

Danskt ursprung som Systerdyster sa. När jag fick mitt hade jag aldrig hört talas om dem, men jag tyckte den var kul ändå.

Meckitroll verkar vara något annat

http://www.kolonn.se/auktionsobjekt-23390/Meckitroll-2-st.-ej-kompletta-Z3.aspx

maja lundgren sa...

Ulrika: helt rätt, jag grubblade lite på hur penntrollen såg ut egentligen. De var spetsade på en påle, stackarna.
Apropå akvariefisktraumat: barn är djur.
Skolgårdcamorra, säger jag bara. Ruskigt.
Systerdyster: hehe, men man ska inte ge igen med samma mynt, jag uppfostrar mina kissar till att vara snälla och lagom listiga istället. Nu har jag fattat varför Atossa uträttar sina behov (bara nummer ett, förresten) på gården, några meter utanför vår port. Lilla tossan har hajat grejen med revir, men det är ju faktiskt hennes port och inte Lady Camorras, så det är helt rätt.

maja lundgren sa...

Däremot: att slå någon i magen för att hon tagit sig privilegiet att mata akvariefiskarna - huvvaligen.

Bitten sa...

Efter att ha läst Sevenelevens länk tänker jag att kanske det faktiskt var så att det var 1965 mitt troll flyttade hem till mig!? Inte för att det spelar nån roll.. :-)

Bitten sa...

Ha-ha.. mitt "lösenord" till förra kommentaren var PROSESH... Process på fyllan!! :-)

maja lundgren sa...

Jag hade två stycken små, har jag för mig - de stora var inte lika gulliga tyckte jag, så jag önskade mig aldrig något sådant. En med vitt och en med svart hår (tror jag). På somrarna fick de bo i en liten grotta jag gjorde i ormbunken i vår trädgård. Det var helt perfekt att ställa dem där, mysigt, lite mystiskt, såg nästan "verkligt" ut, dom bodde där helt enkelt.

Anonym 19:11 sa...

En helt egen variant av trädgårdsstomtar alltså :))
Det kan jag tänka mig att det funkar. Likadant med små leksaksdjur. Det kan fungera som en egen fantisivärld att gå in och ut i.
Jag ville plantera en docka efter att ha läst Astrid Lindgrens Mirabell. Det satte föräldrarna dock p för, he he

IAMB sa...

Anonym 19:11: Lustigt, jag kommer mycket väl ihåg trollen modell så som på bilden (alltså som på den bilden Maja har satt under rubriken på inlägget), men jag kopplar ihop dem med benämningen Meckitroll. Fast också med något diffust om att det kanske inte var något "riktigt" Meckitroll i alla fall. Ja, ursäkta mig, jag förstår att ni som har lekt med dessa troll tycker att de är hur riktiga som helst. Minnet spelar en ju spratt ibland också, så det är ju lätt att blanda ihop saker.

Detta påminner lite, tycker jag, om de berömda Barbie-dockorna som jag var för gammal för att leka med. (Fast kanske hade jag nån ändå?)Gingerdockan, däremot och Storasyster Ginger, dom hade jag. Någon som minns dem? (Hoppas jag inte skrivit om detta förut. Ska skaffa Nostalgiboken, eller vad den heter, finns om 50, 60, 70 och 80tal.)

Bitten sa...

IAMB

Jag hade en Gingerdocka när jag var 4-5 år..
:-) Jag minns att jag var jättestolt när jag fick den, för granntjejen, Katarina, som var 9-10 år och min stora IDOL, hade oxå en sån!! :-)

Fast jag hade faktiskt en Barbie (med rött hår ) oxå, när jag var i 10-årsåldern.. fast jag lekte aldrig med den.. dom enda dockor jag verkligen gillade var pappersdockor!!

IAMB sa...

Vad beträffar själv "sakfrågan", så är det ju fantastiskt att ha kvar något man skrev som så liten. Jag har också en dagbok, men inte med så utförliga redogörelser från den låga åldern. Överhuvudtaget tycker jag det ibland är svårt att få ner saker på pränt, just det där att då sa hon det och då gjorde vi så, och sen hände det (ännu värre kan det ju vara när det handlar om subtila tonfall etc), men det är ju fantastiskt att ha sådant bevarat.

Annars har man ju ofta sådana barndomsminnen bara som en sorts känsla utan ord. Tror jag.

M sa...

Hej Maja - Ja det var ett tag sen *L*.

De där trollen var det ja - fanns små såna man kunde sätta på pennan också.

IAMB sa...

Kul, Bitten!

Ja pappersdockor var (är, väl?) en genial uppfinning.

M sa...

Ja, Bitten jag hade också mitt troll på 60talet men sen hade dottern likadan på 80talet.

Anonym 19:11 sa...

Äh, det spelar väl ingen roll om du har skrivit om det här förut. (Inte för att jag tror att du har gjort det)
Så där tänker jag ibland också.

"Har jag inte sagt det här förut? Bäst att jag låter bli att skriva"

Men tänk på alla bloggar av framförallt journalister som kör samma inlägg om och om igen med små variationer. Varför ska vi som bara kommenterar på en blogg ställa så mycket högre krav på oss själva?

När det gäller trollen har jag ingen aning. Det var därför jag googlade.
Jag minns ju mitt som fick namnet Geta efter den brevvän som skickade det till mig som julklapp. Men att trollen hade något speciellt namn hade jag ingen aning om.

Jag minns det där med Barbie och Ginger. Fast jag hade inga såna. Kände bara till dem.

Anonym 19:11 sa...

IAMB Det där senaste var alltså till dig. Missade att skriva det.

M sa...

*likadan troll

Klippdockor höll man på med också, ritade kläder till de osv.
Barbie o. Skipper hade jag också.

Jag och mina systrar lekte mycket med Barbie - och klippdockor, men man hade inte en sån uppsjö med leksaker som ens egna ungar hade - eller som ungarna har idag.

En Barbie och en Skipper var hade vi och det var man nog nöjd med. Senare generationer har blivit såna samlare, ska ha 10 minst av varje docka, ponnyhästen eller vilket som för tillfället är populärt.

IAMB sa...

Tack, Anonym 19:11!

Ja det är en lustig mellanform det här. Före bloggarnas tid hörde det inte till vanligheterna att jag fick något publicerat (inte för att jag försökte heller i nån större utsträckning, för den delen). Men nu sitter man här och småsnackar, fast fritt för hela världen att läsa, så man vill ju inte göra bort sig alltför mycket! He he. Så farligt är det kanske inte...

M sa...

Meckitroll heter de ja. Har ett stort kvar här som dottern fick en jul. Det trollet var klädd i brudklänning o slöja *s* men så råkade hunden få tag i det när han var valp och tuggade i sig skalpen. Så trollet är numera flintskalligt.

Har tänkt att man kanske kan skaffa en peruk till det eller klistra dit nåt pälsagkitgt på huvudet på det. Eller så kan man kanske lämna in det till dockdoktorn för hårtransplantation *s*

Leroy sa...

Ja jag undrar själv lite vart alla troll tog vägen?

Rent filosofiskt och surealistiskt kan de ju inte bara försvunnit upp i rymden eller fallit ner likt bilden du laggt upp:

http://antwrp.gsfc.nasa.gov/apod/astropix.html

En mycket fin bild men det är så klart svårt att se om något faller ner eller något försvinner upp.

Allt beror på vilket perspektiv man ser eller tolkar.

För vem skull man uttrycker sig. Agendan.

Leroy

J B sa...

Lyckotroll...

Bitten sa...

Fast Meckitroll är väl något helt annat?? Dom ser mer ut som igelkottar med kläder..

Bitten sa...

Lykketroll heter väl dessa som vi pratar om här?

maja lundgren sa...

Lyckotroll låter mycket bekant!

maja lundgren sa...

Förebilden till "Anna" läste min gamla dagbok sen, vi umgicks en del på gymnasiet och när hon läste det avsnittet - särskilt "Anna och Karin kan man inte lita på" - skrattade hon hejdlöst.

M sa...

Bitten: jag googlade på Meckitroll och då kom ett likadant troll upp som Maja lagt ut bild på.

Anonym sa...

Jag har inte varit här på länge, var har Marina Engan tagit vägen?

Ulrika sa...

http://www.lekmer.se/leksaker/Pennor_och_Kritor/K%E4rnan%2C_trolls%2C_penntoppar%2C_lyckotroll%2C_6_f%E4rger

Här kan man köpa penntrollen, sökte på lyckotroll. Köp ett för 15 kr och betala 75 kr i frakt! Som hittat. För de som inte är stadda i kassan kan man dela upp betalningen till 1 kr/månaden.

Håller med dig Maja, skolgårdscamorra. Usch! Och Maja, än en gång - jag matade inte fiskarna! Och om jag nu mot förmodan skulle gått i sömnen och matat fiskarna så HAR JAG AVTJÄNAT MITT STRAFF ;)

maja lundgren sa...

Ulrika: jag såg det sedan - att du inte matat fiskarna, alltså.
09.37: det ser kul ut när en anonym skriver "jag har inte varit här på länge".
Vad söker du efter?

M sa...

Hittade ett troll på Tradera som kallades Meckitroll. Det hade, som Bitten skriver, kläder på sig och igelkottshår.

Kanske var det det ursprungliga Meckitrollet. Skickade bilden till Maja. Kunde inte lägga in länken här.

Ulrika sa...

Ja det var roligt av anonym att slänga in ett sånt lingonben.

Ulrika sa...

Mo, Mekkitrollet kanske är föregångarnen till Lyckotrollet... Mekki...kan det vara finskt måntro?

Bitten sa...

Om man googlar på "Lykketroll" kommer dessa troll upp.. Och jag googlade på Meckitroll och fick upp igelkottsvarianten!!

M sa...

Ulrika

Mekki låter finskt ja...

maja lundgren sa...

Kylle, det gör det. Lyckotrollen är också finska från början, tror jag?
Det jag gillar mest med skildringen av trollmössehärvan är att jag återgår till sakfrågan på slutet: "Hon fick tilbaka mössan".

Cuben sa...

Hej hej hej, jag såg att du nämnde Kransen, så då kan jag ju inte undgå att skicka en liten hälsning tillbaka från en fd elev på Västberga skolan och före detta boende på Midsommarvägen.

maja lundgren sa...

Men se Cuben också, det var inte igår.

Bitten sa...

Lykketrollen är inte finska utan antingen från Norge eller Danmark, tror jag..

Anonym sa...

Det är väl inte så konstigt att jag undrar om Engan håller till här fortfarande, hon skrev ju ganska mycket här förut.

maja lundgren sa...

jaha lilla anonym, du kanske höll till mycket här förut också? Eller?

IAMB sa...

En person kring de 40 sa sig ha lekt med trollen ifråga (hon hade köpt ett nu, och det kallades lyckotroll) och hon kom ihåg att de alla hette "Trulsa" när hon var liten. ?? :-)

maja lundgren sa...

Trulsa, ja det låter ju danskt... Jag minns inte att trollen hette något. Kanske var det en lokal variant, att alla döpte sina troll till Trulsa *s*??

Bitten sa...

Att mitt hette Mulle var "mitt fel".. :-) Vad dom egentligen hette har jag inte en aning om..

Anonym sa...

Jag var här mycket förut, ja. Därför undrar jag.

Anonym sa...

Gloocktroll nån som har eller haft? Har ni nåt sånt såskicka bild på det...

maja lundgren sa...

Kul när det kommer kommentarer på gamla inlägg.
Gloocktroll - tror inte att jag vet vad det är. Är de också leksakstroll?