Apropå föregående inlägg: kolla in Copyriots
trollserie. Exempelvis ett
utkast till bestiarium som ett par britter eller engelsmän, eller hur man ska uttrycka det, formulerade i somras. De drar bland annat en parallell till universitetsvärlden, för "trollande" begränsar sig inte till Internet.
(Jag tror också att begreppet troll, som från början inte hade något med folktrons övernaturliga varelser att göra, leder lite vilse, åtminstone för den typen av underliga von oben-kommentarer som vi diskuterar just nu).
Universitetsvärlden, ja - inom den florerar den attityd som diskuteras hos Rasmus Fleischer, och som Jenny W tog upp och beskrev mycket träffande i en kommentar till det förra inlägget. Ett slags hat mot entusiasm, som yttrar sig på ett avmätt vis.
Jag associerar direkt till mellanstadiets uttryck "ville bry sig...". Jag vet inte om det är ett specifikt stockholmsuttryck, men "ville bry sig..." var standarfrasen för den som ville framställa sig som föredömligt likgiltig, blaserad.
(En något roligare variant: "intresseklubben antecknar").
Dostojevskij skriver i någon av sina böcker om "administrativ extas", jag vet inte om översättningen av uttrycket är riktig, extas låter ju som något ganska positivt, men det Dostojevskij avser är ett slags byråkratiskt krånglande som drivs av bittra personer som vill sätta käppar i hjulen för andra, och som lägger ner nästan all sin energi på det.
Ursinne tycker jag inte är administrativ extas. Några som jag kallade Drutten och Gena for runt här ett tag och högg omkring sig, argt och sarkastiskt: ja, man måste ha rätt att lufta sig, det är inte alls nödvändigt eller önskvärt att alltid ha ett hövligt tonfall, för vem har det? Madsen/Svantesson/Tilghman är heller ingen administrativ extatiker, utan snarare en trippel-Groucho Marx.
Lisa Förare-Winbladh har skrivit om angreppen som kan komma efter ett TV-framträdande, och hur hon en gång bemötte ett rysligt snicksnackande genom saklig storsinthet. TV är jobbigt, folk kan bli skitförbannade på vad som helst, till exempel det blotta faktum att någon överhuvudtaget tar sig rätten att figurera i TV.
En viktig synpunkt någonstans på Copyriot är att "troll" är något vem som helst kan vara då och då.
En viss stränghet behöver inte vara fel, d.v.s om någon tycker att det flamsas för mycket vid fel tillfälle är det ok att säga det.
All right, vi diskuterar vidare, det är väl första gången i världshistorien som det offentliga samtalet har blivit så demokratiserat, det krävs alltså kontinuerlig reflektion men huvudsakligen handlar det om en stor, stor glädje.
Tillägg 14.07: betydligt värre former av näthat skriver Isobel Hadley Kamptz om i inlägget
Ibland är hat inte lulzigt allt. Läs och begrunda.