söndag 12 december 2010

Terrordåden i Stockholm

Dilsa Demirbag-Sten skriver bra i Expressen om attentaten i Stockholm.

Yrvaket uttalande av chefsåklagaren:
- Det känns som science fiction. Jag hade inte väntat mig att något sådant här skulle hända i Stockholms innerstad eller Sverige över huvud taget, säger chefsåklagare Thomas Lindstrand.

I själva verket var det givet att det skulle det, och nej - det beror inte på invandringen. Internationellt görs tydligare kopplingar till Sveriges närvaro i Afghanistan, kort om detta här. CNN går också in på provokationskonsten.

Det enda uttalande från Sverigedemokraterna jag sett är ett twitter: "Sverige har förmodligen utsatts för en av sina första terrorattacker. Jag hatar att säga det, men vad va det vi sa?"

I DN uttalar sig Abd al Haqq Kielan, ordförande i Svensk islamisk samling:
"Det ger en fullständigt felaktig bild av vad islam handlar om. Islam är en civiliserad religion, de här sakerna får det att framstå som om muslimer är barbariska och grymma. Men de här personerna gör saker som uttryckligen förbjuds i vår religion."

Han spekulerar om att det ska ha rört sig om en ensam förvirrad person. Man bör tillägga att även sådana kan ha politiska motiv: det är fortfarande svårt att tro att Mijailović inte till viss del agerade utifrån Sveriges stöd till bombningarna i Kosovo.

Fredrik Reinfeldt sitter ner i båten får man nog säga, då han påpekar att spekulationer och förhastade slutsatser kan låsa fast föreställningar som gör att spänningen ökar.

För övrigt anser jag att det är dags att börja lyssna på Tage G Peterson.

12 kommentarer:

 1. Ett uttalande från Jimmie Åkesson:

  "Åkesson: Det är extremister
  Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson säger att gårdagens bomb kan leda till fler terrordåd.
  – Det kan vara ett trendbrott som sätter igång tankar och mekanismer hos andra.
  Han säger också att hans parti länge har varnat för att Sverige kan bli mål för terrordåd.
  – De andra partierna har skrattat åt oss. Vi har pekat på problematiken med den stora muslimska invandringen. Samtidigt är det viktigt att man balanserar debatten och konstaterar att det inte är invandrare som ägnar sig åt det här. Det är extremister."

  http://www.aftonlognen.se/nyheter/article8267858.ab

  Jag blir mest sorgsen av det naiva i uttalanden som det från chefsåklagare Thomas Lindstrand. Helt otroligt.
  Jag har också tänkt ett bra tag att det snart kommer att vara dags. Inte från al-qaida kanske men från några andra stollar.
  Men även om det skulle ha med Afgahnistan att göra den här gången så kan det nästa gång vara något annat. Nästa bomb kan lika väl smälla vid någon synagoga på grund av mellanöstern-konflikten.
  Extremismen finns i Sverige och även om det bara är några hundra som hyllar sådana galenskaper så räcker ju det.

  SvaraRadera
 2. Läs Mattias Gardells Islamofobi! Läs.
  Hm De flesta terrorattentat i världen begås av (om vi ska nämna religiösa grupper) buddhister. Det är också så lätt att benämna någon "muslim" istället för t ex Indones (säger man "Indones" förresten?). Ku-klux Klan säger sig ju vara "kristna". Ändå drar vi inte ALLA engelsmän över en kam (de är inte engelsmän utan "kristna" - om alla Indoneser är "muslimer"). Mannen i Malmö som skjutit så många är i detta perspektiv "kristen" - ändå drar vi inte alla "svenskar" över en kam. Vi inser/ förstår att han är en individ. Han är inte exakt likadan som kollektivet vi med svenskt medborgarskap.

  SvaraRadera
 3. Lovisa. Jag hoppas verkligen att du inte menar vare sig Maja eller mig när du pratar om att dra folk över en kam, för mer fel kan du inte ha.
  Vilka har gjort det i det här fallet menar du? Jag har inte läst det någonstans.

  SvaraRadera
 4. Vad får du det ifrån? Att jag skulle syfta på dig eller Maja? Jag läste din kommentar efteråt. "Jag har inte läst det någonstans".. Jag syftar på tendensen i samhället. Det gör du med i det du skriver om jag förstår dig rätt. Vi kommenterar utifrån skilda utgångspunkter/ infallsvinklar samma ämne. Det du kom att tänka på, och det jag kom att tänka på. Skrev vi.

  SvaraRadera
 5. Okay Lovisa. Ursäkta. Jag är så van vid att folk läser alla kommentarer, och då kan man missförstå saker sådär :)

  SvaraRadera
 6. Jag läser alltid alla kommentarer men skriver lite långsamt och pratade i telefon och när jag tryckt på "skicka kommentar" var redan din där - så då läste jag den! Nu vet du hur jag gör :)

  SvaraRadera
 7. http://www.expressen.se/nyheter/1.2251749/sjalvmordsbombaren-hyllas-pa-natet

  Nu Ska Vi Gilla Olika Och Inte Fiska I Främlings Fientlig Hetens Grumliga Vatten.

  SvaraRadera
 8. Kraxpelax: jo på Facebook men det stängs nog.

  SvaraRadera
 9. Kraxpelax: jag har inte varit ute på sighten, men den omfattas antagligen också av yttrandefriheten. Som är snudd på lite överskattad.
  Tjorvet mellan Anonym 19.11 och Lovisa går lite över mitt huvud, även om det verkar intressant.

  SvaraRadera
 10. Dilsa Demirbag-Sten skriver bra fram till detta: "Men demokratins anhängare i vårt land är än fler och starkare och kommer så att förbli, så länge vi håller ihop och vågar tro på de friheter som byggde den fria delen av världen. Den som efter andra världskriget lovade att aldrig mer kollektivt döma eller bestraffa." Det låter som om hon tycker att detta löfte har uppfyllts? "Aldrig mer kollektivt döma eller bestraffa" Men krigen då, Vietnamkriget t ex? Hade barnen där gjort sig förtjänta av napalmbomberna?

  SvaraRadera
 11. så fort det händer sånt som är skrämmande, får muslimer att skyllas men inom islam är det förbjudet att begå självmord eller döda andra oskyldiga. Enligt islam ska man vara med människa oavsett religon, nationalitet, kultur osv. Bara sjuka och hjärn tvätade kan göra sånt som är hemskt

  SvaraRadera
 12. IAMB: tack för att du påpekar detta: det finns ju stora blinda fläckar hos dem som idealiserar de liberala demokratierna i Väst. Jag har för mig att Dilsa D.S brukar skriva saker som jag nästan aldrig håller med om, men fram till det stycke hon nämner är artikeln ok.
  Det här är festtal:
  "Men demokratins anhängare i vårt land är än fler och starkare och kommer så att förbli, så länge vi håller ihop och vågar tro på de friheter som byggde den fria delen av världen" - återigen en världsbild som blundar för stora delar av orsak-verkan i världen.

  Anonym 21.18: ja, du har helt rätt i att detta inte är islam, det är som handling en galenskap (oavsett om mannen skulle ha fått en psykiatrisk diagnos eller ej) och det är politik.
  Det får under inga händelser gå ut över muslimer.

  SvaraRadera

Hårfagre

Hårfagre
av Vasaplatsen
"-Jag vill inte att Mimmi ska bli en modern kvinna, sa Oscar"
- Serberna gillar jag, sa Lemmy
(Mäktig Tussilago)

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson
- Om du känner så där Figge, så är det sossarnas fel.
Ur Mäktig Tussilago

Med boktrave och mygga av Grynna

Med boktrave och mygga av Grynna

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"
från Kim