måndag 12 december 2011

Eller tvärtom?

Det är tänkbart att jag tycker som Bengt Ohlsson och majoriteten av Stockholmarna - jag vet faktiskt inte (det är orsaken till att jag inte skrivit något om'et heller). Spontant - när jag ser ritningarna tänker jag: "läckert! det här blir ju riktigt bra" (Slussen idag är ju en dyster och otymplig monstruositet byggd för bilar, det skulle vara ruskigt deppigt om den förblev som den är på grund av något slags betonghäcknostalgi). Å andra sidan - om jag fick bestämma skulle all biltrafik utom yrkesbilism bort från Stockholm, gräv ner biljävlarna eller skicka ut dem i en omloppsbana med stor diameter runt staden. Det urgamla bilhatet grundar sig måhända i åksjuka. Jag har inte riktigt fått konsekvenserna för Gamla Stan klara för mig. Slussen kan knappast bli en värre katastrof än den redan är, det nya ser helt ok till och med riktigt fint och lockande ut på ritningarna - om bilvägen byts ut mot en esplanad för fotgängare och på sin höjd cyklister. Jag tänker inte slösa med svart magi på detta fall, det står viktigare avrättningar på programmet och jag kan inte uppbåda den erforderliga, djupt kända upprörhet som krävs (det finns mycket tvehågsenhet här också, å ena sidan är restaurang Gondolen fin, å den andra är Katarinahissen extremful och kunde rivas). Svårt. Skriet i en hast. För övrigt funderar jag på att kanske läsa Grand final i skojarbranschen. Jag gillade Knivkastarens kvinna, vet inte varför jag associerade till den: en mer rå och mullrande Ekman. Får se, man ska bara läsa sådant som inte lika gärna hade kunnat vara oskrivet.

13 kommentarer:

 1. Det är förstörelsen av Gamla Stan som är problemet.
  Jag håller med om att Slussen är otymplig. En kvarleva av betongsosseriet som förstörde halva stan och hade ingen stoppat dem så hade allt varit Åhléns, bank, bil och hamburgare.
  Men framtidens stockholmare kommer nog bli lika ledsna när de ser journalfilmer från Gamla Stan, som vi blir när vi ser det gamla stockholm.
  Algot

  SvaraRadera
 2. Algot: ja, det är det jag befarar också - för Gamla Stans räkning alltså. Du har rätt: bank, Åhlens, Volvo och hamburgare överallt, hade det blivit och inte ett spår av sextonhundratalshus. Olle Sahlström skriver bra om det där. Maja

  SvaraRadera
 3. Det luriga med bilderna är ju att de har tagit bort bilarna. Det kan se ut som lyxigt breda fina gångesplanader, men saken är den att det kommer ju vara en massa bilar på dem. Det är en motorväg. Och det framgår ju inte riktigt av bilderna...
  Maja

  SvaraRadera
 4. På tal om hur Slussen ser ut. Den här bilden är värd ett besök.

  SvaraRadera
 5. Ja, men jag är ingen bevara-Slussenivrare - man kunde gott riva allt det där.
  Det är vägen över till Gamla Stan jag är emot.
  Antar att saken är avgjord nu (inte lyssnat på nyheterna).
  Maja

  SvaraRadera
 6. Känner inte igen det riktigt - är det befintliga Slussen?
  Maja

  SvaraRadera
 7. Algot: apropå "betongsosseriet": jodå, men man får inte glömma att det inte bara var socialdemokraterna som låg bakom den där vurmen för rivningar av gamla hus och moderna storköpslösningar. Återkommer i frågan.
  Maja

  SvaraRadera
 8. Jupp, Slussen som den ser ut nu. Lite intressant, tycker jag, att göra en anatomisk bild av ett byggnadskomplex.

  SvaraRadera
 9. Det håller jag med om. Intressant också att tänka på hur många som varit involverade - arkitekter, ingenjörer, elektriker, byggjobbare osv, och alla dem som passerat där.
  Maja

  SvaraRadera
 10. När jag är i Stockholm stämmer jag ofta träff vid Mälartorget, men där lär det väl vara för stökigt lång tid framöver om beslutet klubbas igenom. Har det kommit något beslut ännu?
  Mariannesson

  SvaraRadera
 11. Slussen är en gammelmodernistisk, romantisk, makalös trafikmanick. Rörande på samma sätt som ett hundörat omslag till Stålmannen från 1930-talet. Gör en stor, trevlig modell för Stadsmuseum. Sen - unleash hell!(Eller åtminstone bulldozarna)

  Men det är ingen bra ide att leda ner en flerfilig motorväg till Skeppsbron. Vi tycker att bilarna kan ta vägen över Stäket.

  SvaraRadera
 12. Det blev tydligen klubbat. Åttafilig motorväg.
  Inte roligt.
  Maja

  SvaraRadera
 13. Monica Zetterlund kastar en sko i huvudet på en katt i avsnittet från Äppelkriget nedan.
  Inte så bra.
  Maja

  SvaraRadera

Specialblogg om Myggor och tigrar (klicka på bilden)