fredag 2 december 2011

En hurril

"Solanas hävdar /.../ att mannen är en ofullständig, emotionellt handikappad kvinna och att han vet om det. Därför ägnar han hela sitt liv åt att försöka bli en riktig kvinna genom att stjäla kvinnliga egenskaper som emotionell styrka, oberoende, beslutsamhet, mod, integritet med mera och projicerar alla sina dåliga egenskaper på kvinnor. Kvinnor lider inte av penisavund, slår SCUM-manifestet fast. Män lider av fittavund. Det är väl en alldeles utmärkt utgångspunkt för en diskussion om könsroller bland landets gymnasieelever". Anna Laestadius Larsson

Ju mer man läser om uppsättningen, desto mer framstår den som indoktrineringsteater, hjärntvätt och programdikt. Använder man scum mot pojkar på så vis är det ungefär likvärdigt med att få trumhinnan trakasserad under några år av en dominant, intrigerande och taskig morsa, med den skillnaden att den offentliga sanktionen ger det godkäntstämpel ("det är inte bara min mamma som säger att jag inte är något värd, hela samhället gör det").
Det är tyvärr rätt gott om läskiga sadistkärringar i mediebranschen. Perversa, obildade, gapiga, hönsaktiga. Och av någon anledning passar de väldigt bra ihop med uppblåsta manliga egon. Det är inte det minsta hotfullt mot "patriarkatet" att förespråka mobbing och pennalism. "Det är smällar man får ta", de starkaste överlever för fan!

Nä, allt jag läst om denna uppsättning motiverar kraftiga demonstrationer emot den. När det gäller mordhotet - handlar det bara om ett mordhot i ett kommentarfält, så ska polisen knappast slösa resurser på det.

Jag vill egentligen inte skriva mer om den här skiten, särskilt inte utan att ha sett uppsättningen. Det är fortfarande konstigt att inga elever har uttalat sig.

33 kommentarer:

 1. skriver jag "du ska dö din jävla feministsubba", anmäler du inte det då?

  SvaraRadera
 2. Anonym: särskilt inte om du uttrycker det med så där många reservationer. *S*

  Det måste vara svårt, nästan omöjligt, för polisen att bedöma hot på nätet. Jag tror inte att det finns någon direktkoppling mellan glåpord och handlingar, kanske tvärtom (uttryckt vrede kan vara ventil). Men scum är kontroversiellt och man var väl rädd att det skulle dra igång en galning.
  Maja

  SvaraRadera
 3. Nu står Mikael Wiehe på barrikaden också...
  Hela patrasket...

  SvaraRadera
 4. anonym 12.30:
  ha... jo det är mycket självgodhet och rättänk i farten nu.

  Maja

  SvaraRadera
 5. Jag tog bort ett par av mina egna kommentarer. De var oerhört bra.
  Jag kommer att publicera dem längre fram, bara det att jag måste ta ett djupt andetag och inse att jag ändå aldrig kommer att få några priser av Akademien (kolla lite på vilka som fått i stället för mig - ganska osjälvklara val i många fall). Och att det sålunda är dags att ta bladet från munnen beträffande vissa saker.
  Sedan när jag har tagit ett ännu djupare andetag, kommer jag att inse att jag måste bryta med statsfeminismen och feminazismen. De finns faktiskt.
  Och sen... osv osv.
  M.m

  Maja

  SvaraRadera
 6. Heder åt dig Maja som går din egen väg och navigerar efter egen karta. Exakt så ska en sann konstnär agera, tycker jag.

  SvaraRadera
 7. "en utmärkt utgångspunkt för en diskussion om könsroller" - usch vilket citat.
  Ja, snegla aldrig på priser.
  (från Akademien, totalt kört för din del. Bry dig inte om det)
  Algot

  SvaraRadera
 8. BREAKING NEWS! Knausgaard slutar skriva romaner, säger han till NRK:s nyhetsredaktion.

  Cobra Rax

  SvaraRadera
 9. Ack alla dessa martyrförfattare... inbegripet bloggens innehavare...

  SvaraRadera
 10. MagnusJ: nu låter du som farbror Mario. Jo, självklart, en konstnär eller intellektuell ska inte gå i tidens ledband, och inte hålla sig väl med akademierna. Algot: haha, ja det är hundra procent kört för all framtid, och det är rätt läckert att tänka på det. Lundgrens attack mot kultureliten har ett långt eko. Cobra Rax: du verkar vara lite efter när det gäller att hänga med i världshistorien: det där är inte nytt. Men jag antar att du åtminstone begriper att det inte föreligger någon skadeglädje eller lättnad här.
  Anonym 17.47: gränsen mellan satir och hånflin är hårfin - eller tvärtom. Men du har en poäng. Kamikaze-författare, martyrförfattare, sanningssökare som sätter både sig själva och andra på spel, obladi oblada - snacka går ju osv.
  Nu tycker jag att det får börja snöa snart så att det blir lite ljusare.

  SvaraRadera
 11. Men det är klart - apropå Guinness rekordbok, priser och kanons sentinellor skulle man kunna erinra om följande rad av Montaigne:
  "Vad är det för vits med att fly från slaveriet vid hoven om man drar med sig en del av det in i sin egen kula?"

  SvaraRadera
 12. OBS "kanske" och "kan vara" i min kommentar igår 12.11. I Solanas fall fungerade de inte som en ventil.

  SvaraRadera
 13. "att mannen är .... därför ägnar han hela sitt liv åt att försöka bli en riktig kvinna"

  Judging from these short quotations, I would argue that for this sort of anti-patriarchal ideology, concepts like "real man" and "real woman" are something like objective, anhistorical truths...

  take care!

  Z

  SvaraRadera
 14. It's mere stupidity, Zamenhof... It's simply fashion. It happens to be à la mode to say things like that.

  SvaraRadera
 15. Which doesn't mean that there couldn't be a grain of truth in it as well. The problem is that it is imitation, stagnation, it's static, mechanic, papegojigt.

  SvaraRadera
 16. Jag plockade bort en kommentar som påpekade att Laestadius är gift med en chef på Aftonbladet - det visste jag inte, och jag vet inte heller riktigt varför jag plockade bort den infon. Det stod ungefär att hon var en övremedelklassfeminist som gift sig rikt med en äldre man och som ägnade sin spalt åt att gnälla. Jaja.

  SvaraRadera
 17. Zamenhof: I'm also curious to hear what you think about the speculations concerning a Berlusconi-come-back... or a new boom of right-wing politics. Even if I don't want to increase the pessimism..

  SvaraRadera
 18. My pessimism is more of a cosmic nature. With or without Berlusconi (I don't think he will ever come back, he will rather manipulate from outside), I have the feeling we (people and its representatives) have lost the control of the tools for economic governance. Not only in Italy. The "solutions" are more or less the same that were prescribed BEFORE the 2008 crisis. It looks unconfortable when the sick guy is cured with the methods that made him get sick.

  Concernant l'Italie, il est assez facile de prévoir qu'il y en a qui vont essayer de souffler sur le feu, dans la situation de tension sociale qui s'annonce (la Ligue du Nord, par exemple, qui dit déjà que "l'Italie est perdue, il faut donc se séparer"). Personne ne veut prendre la "ownership" des sacrifices que Monti va devoir imposer, pour calmer les marchés. Mais tout ça a le mérite d'aider à comprendre pourquoi Berlusconi a résisté aussi longtemps au pouvoir.

  SvaraRadera
 19. Zamenhof: manipulate from the outside, yes (difficult to see that he personally could make a political comeback). I agree with your analysis - and the crisis is a symptom, you have to look deeper for solutions than is done today. Yes, la Ligue du Nord - I recently read somewhere that there is a fear of complete balkanisation of Italy (that's thinking a bit too hard, I guess).

  SvaraRadera
 20. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 21. OJdå, hoppsan, nu fick jag också ta bort en Laestadius-kommentar. Det var ju inte samma person - den som skrivit "SMS från Soppero" heter Ann-Helen Laestadius. Men boken är bra. (Ungdomsbok)

  SvaraRadera
 22. IAMB: ah, det låter väldigt bra - jag tycker mig känna igen titeln också.
  Skönlitteratur är något annat än ideologi - man kanske kan jämföra med Strindberg nu igen, eftersom han var på tal under ett annat inlägg. Hans artiklar om kvinnor är både hatiska och dogmatiska, men skönlitteraturen (menar i alla fall jag) blir något helt annat.
  Alltså, krönikan ger ett programmatiskt intryc, inte direkt konstruktivt eller rättvist om diskussionen skulle handla om att tonårskillar ska lära sig att de lider av fittavund. Men återigen, jag har faktiskt inte sett uppsättningen... Däremot läst scum, och jag tycker inte att man ska vifta undan att den är rätt grym - också.

  SvaraRadera
 23. Maja: som synes ovan, jag begick det för min yrkeskår oförlåtliga misstaget att ta fel på namn, eller snarare att inte kolla upp det ordentligt...

  SvaraRadera
 24. IAMB: Ah, två olika skribenter alltså. Mitt svar får stå kvar ändå.
  Jo alltså, om man menar att scum "slår fast" att pojkar lider av fittavund, så är man ganska dogmatisk.
  SMS från Soppero har en fin klang i mina öron, något helt annat säkerligen.

  SvaraRadera
 25. Lätt hänt, själv råkade jag stava Angela Merkel för Markel häromsistens.

  SvaraRadera
 26. Fast ibland undrar jag: exakt hur fattig och lågutbildad måste man(kvinna)vara för att ha rätt att gnälla över Luther och Nietzsche?

  SvaraRadera
 27. IAMB: nej, jag tog just bort en kommentar som jag tyckte var obehaglig - gillar inte när man påstår att medelklasskvinnor är bortskämda, eller när feministisk kritik får massvåldtäkterna i Kongo i huvudet, för att kvinnan framställs som privilegierad. (Jag tror att det kan ha handlat om en kommentator som kom in från en viss blogg, eftersom jag sett samma formuleringar där) .
  Sen är frågan om man ska slänga ut hela Nietzsche och Luther eller bara delar av dem.

  SvaraRadera
 28. Hehe, vilka delar kan man ju gissa.

  SvaraRadera
 29. Jag har varken läst Valerie Solanas eller sett den här uppsättningen.
  Ville bara säga det.
  Algot

  SvaraRadera
 30. Det är jävla irriterande att med jämna mellanrum inte kunna kommentera inloggad.
  Ville bara säga det.

  Maja

  SvaraRadera
 31. Susanna Alakoski skriver roligt om det
  (http://www.kristianstadsbladet.se/kultur/article1584711/Scum-med-sprangkraft.html

  Maja

  SvaraRadera
 32. Hej Maja! Läs Jenny Tedjezas artikel om "Scummanifestet" i senaste numret av Proletären! Jag kan mejla den om du inte kan köpa tidningen! Hej!c1@oestlund.se

  SvaraRadera
 33. Kul. Mejla över den bara!
  Maja

  SvaraRadera

Specialblogg om Myggor och tigrar (klicka på bilden)