tisdag 19 juni 2012

Lästips

Ola Wong rapporterar alltid intressant från Kina. I Dissidenter ofta på märkligt bra humör skriver han om Li Wangyangs mystiska "självmord" den sjätte juni i år. (Något mer uppmärksammat i andra länders press än i den svenska). Li Wangyang fängslades efter massakern på Den himmelska fridens torg, och under de sammanlagt 22 år han fick sitta i fängelse blev han torterad så att han blev blind och döv, och ledbruten.
Efter frisläppandet gav han en intervju, den 2 juni, som finns på YouTube. Att han skulle ha hängt sig från ett fönster några dagar senare låter osannolikt, utan det är mer troligt att han blivit mördad som straff för intervjun. (Bra humör vet jag inte om verkar ha varit på, men andligen obruten).
 

Den som just nu blir tilltalad, som ej är fysiskt instängd...
Att Li Wangyang dog den sjätte juni betyder att detta avlånga, krasst materialistiska, samtidigt cyniska och naiva land har ett extraansvar att säga ifrån och kräva svar.
("Fare lo svedese", göra en svensk, lär på italienska betyda att ge sken av att man ingenting förstår - spela dum, spärra upp ögonen, ungefär som när Tage Danielsson parodierar svensk aningslöshet när den går över gränsen till banal ondska).
I just det här fallet kan man inte sticka huvudet i syrénbusken och gå på skolavslutning istället.

Inga kommentarer: